facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020

Ανακοινώθηκε 24ωρη απεργία σε λεωφορεία και τρόλεϊ (ημερομηνία)

Μετ’ εμποδίων αναμένεται να γίνουν οι μετακινήσεις με τα οδικά μέσα στην Αθήνα την ερχόμενη Πέμπτη 15 Οκτωβρίου ύστερα από την κήρυξη 24ωρης απεργίας για τους εργαζομένους στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ της πρωτεύουσας αλλά και τους εργαζομένους στα ΚΤΕΛ από την Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών (ΟΣΜΕ) εκφράζοντας την αντίδρασή τους στην είσοδο των ΚΤΕΛ στο σύστημα αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη σύμβαση του ΟΑΣΑ με τα ΚΤΕΛ Αττικής θα παραχωρηθούν στα ΚΤΕΛ 60 λεωφορειακές γραμμές ή περίπου το 20% του συγκοινωνιακού έργου για τα προσεχή δύο χρόνια. Η ακριβής λίστα με τις γραμμές μάλιστα δημοσιεύτηκε ήδη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Με την εν λόγω απόφαση το υπουργείο Μεταφορών αναθέτει στον Ο.Α.Σ.Α. να υπογράψει τη σύμβαση εκτέλεσής του, καθοριζόμενου από τα δρομολόγια αυτά, συγκοινωνιακού έργου με τα ΚΤΕΛ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ, τα οποία με τη σειρά τους έχουν δικαίωμα υπεκμίσθωσης μέρους του συγκοινωνιακού έργου στα ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΚΤΕΛ Ν. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ Α.Ε., Ν. ΕΥΒΟΙΑΣ Α.Ε. και ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΘΗΒΩΝ Α.Ε.

Οπως επισημαίνεται στην απόφαση που υπογράφει ο υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής «στη σύμβαση θα καθορίζονται οι όροι, η εποπτεία, ο έλεγχος, το κόμιστρο και οι κυρώσεις, σχετικά με την εκτέλεση του ανωτέρω συγκοινωνιακού έργου. Η εν λόγω σύμβαση θα έχει διάρκεια δύο ετών».

Από την πλευρά της Η ΟΣΜΕ κάνει λόγο για «ιδιωτικοποίηση της δημόσιας συγκοινωνίας», σημειώνοντας σε ανακοίνωσή της ότι «ενώ τουλάχιστον 500 λεωφορεία ιδιοκτησίας της ΟΣΥ που έχουν αγοραστεί με χρήματα του ελληνικού λαού, παραμένουν παροπλισμένα στα αμαξοστάσια και μπορούν να επισκευαστούν με αμελητέο κόστος, η κυβέρνηση με τη σύμπραξη της διοίκησης της ΟΣΥ και του ΟΑΣΑ, σκέφτηκε ως <λύση> για να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια να αναθέσει χωρίς κανόνες, χωρίς διαφάνεια και χωρίς έλεγχο, το έργο της αστικής συγκοινωνίας του λεκανοπεδίου στους ιδιώτες των ΚΤΕΛ».

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανακοινώθηκε 24ωρη απεργία σε λεωφορεία και τρόλεϊ (ημερομηνία)"

Κορονοϊός: Χάρτης «επιβίωσης»! Όλα τα μέτρα αναλόγως το… χρώμα της περιοχής σας

Υπό τον φόβο… του κόκκινου, η Ελλάδα «χωρίζεται» σε 4 κατηγορίες. Με ένα κλικ μπορείτε να δείτε όλα τα μέτρα που ισχύουν σε κάθε περιοχή αναλόγως των κρουσμάτων. Δείτε βήμα – βήμα πώς μπορείτε να μάθετε όλα όσα χρειάζεστε.

Τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κορονοϊό παρουσίασε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, στην τακτική ενημέρωση της Παρασκευής, 09.10.2020.

Πρόκειται για ένα χρήσιμο εργαλείο το οποίο δίνει σε όλους μας την δυνατότητα να διαπιστώνουμε real time το τι ισχύει σε κάθε περιοχή της Ελλάδας για τον κορονοϊό, την ώρα που τα κρούσματα του 24ώρου ήταν συνολικά 391, με 161 από αυτά να εντοπίζονται στην… πολύπαθη Αττική και τα υπόλοιπα να “απλώνονται” σε ακόμη 38 Περιφέρειες της Ελλάδας!

Οριζόντια μέτρα δεν υπάρχουν και πλέον όλες οι περιοχές της χώρας κατηγοριοποιούνται σε τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων, ανάλογα με τα κρούσματα που εμφανίζει κάθε περιοχή:

Επίπεδο πρώτο: ετοιμότητας, πράσινου χρώματος.

Επίπεδο δεύτερο: επίπεδο επιτήρησης, κίτρινου χρώματος.

Επίπεδο τρίτο: αυξημένης επιτήρησης, πορτοκαλί χρώματος.

Επίπεδο τέταρτο: αυξημένου κινδύνου, κόκκινου χρώματος.

Ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου συναρτάται από την τάση των επιδημιολογικών μεγεθών και αξίζει α σημειωθεί πως για την ώρα, δεν υπάρχει καμία περιοχή… στο κόκκινο.

Τι σημαίνει αυτός ο χάρτης; Ότι αναλόγως την περιοχή, ισχύουν και ανάλογα μέτρα. Για την χρήση μάσκας, για τον αθλητισμό, για αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, γυμναστήρια, δημόσιες υπηρεσίες, εστίαση, σινεμά, κομμωτήρια, λαϊκές, ΜΜΜ, μουσικές σκηνές, νοσοκομεία, Πανεπιστήμια, σχολεία, εκκλησίες. εμποροπανηγύρεις, καταστήματα τροφίμων κλπ.

Πώς λειτουργεί ο Χάρτης για τον κορονοϊό

Όλες αυτές οι πληροφορίες υπάρχουν στο covid19.gov.gr, όπου θα “αναρτώνται όλες οι λεπτομέρειες αναφορικά με τα μέτρα που λαμβάνονται”, όπως είπε ο κ. Πιερρακάκης.

Δείτε το επίπεδο συναγερμού ανά περιφερειακή ενότητα κάνοντας κλικ εδώ

Ο χάρτης δίνει στους πολίτες δύο δυνατότητες: είτε να κάνουν κλικ στο σημείο του χάρτη που τους ενδιαφέρει, ώστε να δουν το επίπεδο στο οποίο υπάγεται η περιοχή, είτε να πληκτρολογήσουν τον ταχυδρομικό κώδικα της περιοχής που αναζητούν και να τους ανακατευθύνει η σελίδα στο σχετικό σημείο του χάρτη. Αμέσως μετά, πατώντας «δείξε μου τα μέτρα» θα ανοίγει ανά επίπεδο το σύνολο των μέτρων που ισχύουν στην περιοχή.

Δείτε τα μέτρα εν ισχύ ανά επίπεδο συναγερμού κάνοντας κλικ εδώ

Ο χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 14 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας ή και συχνότερα, όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες. Ο προσδιορισμός των μέτρων και κανόνων υπόκειται σε τροποποιήσεις με βάση νεότερα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα.

Δείτε για παράδειγμα τι προβλέπεται αναλόγως του επιπέδου στο οποίο κατατάσσεται η περιοχή σας

κορονοϊός

κορονοϊός κορονοϊός

Γιατί χρειάζεται ο Χάρτης

Θέτοντας το ερώτημα γιατί χρειάζεται αυτός ο χάρτης, ο υπουργός Πιερρακάκης είπε χαρακτηριστικά «διότι διαπιστώσαμε ότι υπήρχε ένα κενό ως προς τη δυνατότητα άμεσου εντοπισμού της πληροφορίας σε τοπικό επίπεδο. Διαπιστώσαμε την ανάγκη ύπαρξης ενός κεντρικού σημείου όπου θα συγκεντρώνονται όλα τα μέτρα τα οποία ισχύουν αυτή τη στιγμή στη χώρα ανά περιοχή και θα τα οπτικοποιεί στον ελληνικό χάρτη».

Μάλιστα, όπως υπογράμμισε «κάθε επίπεδο περιλαμβάνει μια δέσμη προληπτικών μέτρων και κανόνων. Με απλά λόγια: τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται σε συγκεκριμένους χώρους – και υπό ποιες προϋποθέσεις. Αυτή τη στιγμή οι δέσμες μέτρων και κανόνων εξειδικεύονται μέχρι το επίπεδο της περιφερειακής ενότητας. Αν, όμως, κριθεί σκόπιμο στο μέλλον, η εξειδίκευση αυτή μπορεί να γίνει σε μικρότερη κλίμακα».

Τέλος, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης διευκρίνισε ότι «ο χάρτης που παρουσιάζουμε σήμερα αποτελεί μια ιδέα από την κοινωνία των πολιτών – συγκεκριμένα, την αλιεύσαμε για πρώτη φορά σε ανάρτηση του ιδρυτή γνωστής start-up. Επαναλαμβάνω ότι είμαστε ανοιχτοί στις ιδέες και τις προτάσεις που μας υποβάλλουν πολίτες και φορείς. Τις αξιολογούμε και υλοποιούμε όσες είναι συμβατές με τον σχεδιασμό μας και παράγουν προστιθέμενη αξία. Δουλεύοντας όλοι μαζί μπορούμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα για όλους. Η κρισιμότητα της περιόδου δεν επιτρέπει πολλά λόγια. Εργαλεία όπως αυτό που παρουσιάζουμε σήμερα δεν έρχονται να υποκαταστήσουν την ατομική και την κοινωνική υπευθυνότητα, αλλά αποσκοπούν στο να μας βοηθήσουν όλους να είμαστε σε εγρήγορση. Ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών, φοράμε μάσκα, κρατάμε αποστάσεις, τηρούμε τα μέτρα προσωπικής υγιεινής».

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Χάρτης «επιβίωσης»! Όλα τα μέτρα αναλόγως το… χρώμα της περιοχής σας"

Ρομά πυροβόλησαν και τραυμάτισαν τον Αστυνομικό Διευθυντή των ΜΑΤ

Επικίνδυνη τείνει να γίνει η κατάσταση στα Μέγαρα, εξαιτίας της βίαιης εξέγερσης των Ρομά, έπειτα από τον θάνατο του 18χρονου που είχε μπει σε σπίτι 64χρονου για να τον ληστέψει. 

Από νωρίς σημειώνονται επεισόδια από ομάδα Ρομά που επιτέθηκε εναντίον αστυνομικών με μολότοφ, ενώ στην περιοχή βρίσκονται πλέον αστυνομικοί της ομάδας ΟΠΚΕ και ΜΑΤ. 

Μάλιστα σύμφωνα με το securitynews.gr πυροβόλησαν κατά αστυνομικών με καραμπίνα με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο Αστυνομικός Διευθυντής των ΜΑΤ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τραυματίστηκε στο πόδι, το χέρι και το λαιμό ένας ακόμη άνδρας των ΜΑΤ. 

Αυτή τη στιγμή και οι δύο τραυματίες μεταφέρονται στο νοσοκομείο.

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρομά πυροβόλησαν και τραυμάτισαν τον Αστυνομικό Διευθυντή των ΜΑΤ"

Γαλλία: «Ρεκόρ» με 20.330 νέα κρούσματα, ανακοινώθηκαν και 109 θάνατοι

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στη Γαλλία εκτοξεύθηκε πάνω από τις 20.000 σε διάστημα 24 ωρών για πρώτη φορά από την έναρξη της επιδημίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 20.330 νέες μολύνσεις, με το σύνολο των κρουσμάτων να ανέρχεται σε 691.977 από την έναρξη του έτους. Τις τελευταίες 2 ημέρες το υπουργείο ανακοίνωνε περισσότερα από 18.000 νέα κρούσματα σε ημερήσια βάση.

Ο αριθμός των θανάτων από τον ιό αυξήθηκε κατά 109, στους 32.630, ο υψηλότερος σε μία εβδομάδα, όμως χαμηλότερος από τα υψηλά των περίπου 150 νεκρών νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Την ίδια ώρα, μεγάλη άνοδο κατέγραψε ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται με τον νέο κορονοϊό, συν 240 με το σύνολο στους 7.864 σε πανεθνικό επίπεδο, ενώ ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 στις μονάδες εντατικής θεραπείας αυξήθηκε κατά 21 στους 1.448.

Στην κορύφωση της κρίσης στις αρχές Απριλίου, περισσότεροι από 7000 άνθρωποι νοσηλεύονταν στις ΜΕΘ με νέο κορωνοϊό.

ΑΜΠΕ- Reuters-AFP/  naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλία: «Ρεκόρ» με 20.330 νέα κρούσματα, ανακοινώθηκαν και 109 θάνατοι"

Παιχνίδια της Τουρκίας με το Barbaros, κατευθύνεται για έρευνες στα οικόπεδα 6 και 7 της Κυπριακής ΑΟΖ

Στα οικόπεδα 6 και 7 της Κυπριακής ΑΟΖ κατευθύνεται το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros, το οποίο εγκατέλειψε το πρωί την αρχική θέση του ανατολικά του νησιού.

Με νέα Navtex που εξέδωσε το βράδυ της Παρασκευής η Τουρκία,  ορίζει τον νέο προορισμό του σκάφους, νοτιοδυτικά της Κύπρου. Η Navtex αφορά σεισμικές έρευνες εντός της Κυπριακή ΑΟΖ, από τις 10 Οκτωβρίου μέχρι και τις 9 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα κυπριακά ΜΜΕ. Πρόκειται για μια περιοχή στην οποία  βρίσκονταν πριν το γεωτρύπανο Γιαβούζ, το οποίο  αποσύρθηκε σε λιμάνι της Τουρκίας.

Το Barbaros θα συνοδεύεται από τα τουρκικά πολεμικά πλοία ‘Tanux 1” και ‘Apollo Moon”.

Το βράδυ της Πέμπτης το ερευνητικό σκάφος  είχε αναχωρήσει από την Κυπριακή ΑΟΖ και κινήθηκε ανατολικά, ωστόσο το απόγευμα ξανά κινήθηκε δυτικά της Πάφου.

 mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Παιχνίδια της Τουρκίας με το Barbaros, κατευθύνεται για έρευνες στα οικόπεδα 6 και 7 της Κυπριακής ΑΟΖ"

ΗΠΑ: Παρέμβαση Τραμπ για τα Βαρώσια ζητούν με επιστολή τους γερουσιαστές

Την παρέμβαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για το θέμα των Βαρωσίων στην Κύπρο ζητούν οι γερουσιαστές Μπομπ Μενέντεζ και Κρις Βαν Χόλεν.

Με επιστολή που έστειλαν στον Λευκό Οίκο, οι Αμερικανοί γερουσιαστές ζητούν από τον πρόεδρο να επικοινωνήσει απευθείας με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να ζητήσει την ανάκληση της απόφασης.

Η επιστολή των γερουσιαστών Μπομπ Μενέντεζ και Κρις Βαν Χόλεν

Αγαπητέ πρόεδρε

Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να εκφράσουμε τη βαθιά ανησυχία μας για την πρόθεση να ανοίξει η παραλία των Βαρωσίων στην Κύπρο κατά παράβαση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και της μακροχρόνιας πολιτικής της χώρας μας.

Σας παροτρύνουμε να επικοινωνήσετε απευθείας με τον πρόεδρο Ερντογάν για να ανατρέψει αυτή την απόφαση. Επίσης σας παροτρύνουμε να εργαστείτε μέσω του Σ.Α. του ΟΗΕ για να διασφαλιστεί η εφαρμογή των υπαρχόντων ψηφισμάτων του Οργανισμού για τα Βαρώσια.

Μέσω των πράξεων του στα Βαρώσια και της στήριξης του στο Αζερμπαϊτζάν για τη σύγκρουση στο Νακόρνο Καραμπάχ, ο πρόεδρος Ερντογάν εργάζεται πυρετωδώς για να αλλάξει τα δεδομένα στο έδαφος την ώρα που η Δύση είναι απασχολημένη με άλλα γεγονότα. Οι ΗΠΑ πρέπει να ανατρέψουν αυτή την κατάσταση και να καταστήσουν σαφές ότι έχουμε ισχυρό ενδιαφέρον για τα γεγονότα σε όλη την περιοχή. Αυτό ξεκινά από τη δική σας εμπλοκή και την εμπλοκή του υπουργού Εξωτερικών.

Υποστηρίζουμε επιστροφή στο διάλογο μετά από μήνες έντασης που προκάλεσε η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά η κίνηση του Ερντογάν στα Βαρώσια θέτει υπό σοβαρή αμφισβήτηση τη γνήσια δέσμευση της Τουρκίας για διπλωματική πορεία.

Σε συνεργασία με την Ε.Ε. οι ΗΠΑ πρέπει να πρωτοστατήσουν στην προσπάθεια καταδίκης αυτών των πράξεων. Επίσης, οι ΗΠΑ πρέπει να ηγηθούν των πρωτοβουλιών του ΟΗΕ για την εφαρμογή των ψηφισμάτων για τα Βαρώσια, συμπεριλαμβανομένων του ψηφίσματος 550 του 1984 που ζητεί τη μεταφορά της διοίκησης της πόλης στον ΟΗΕ και του 789 του 1992. Χωρίς τέτοια ισχυρά μηνύματα από τα Ηνωμένα Έθνη η Τουρκία θα αισθανθεί ενδυναμωμένη να κάνει και άλλα βήματα τα οποία θα προκαλέσουν μόνιμη ζημιά στις ελπίδες για τη δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία.

Αντιλαμβανόμαστε ότι έχετε στενή σχέση με τον πρόεδρο Ερντογάν και ότι επικοινωνείτε συχνά μαζί του. Υποστηρίζουμε την συνεργασία με ξένους ηγέτες αν αυτή προωθεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Σας παρακαλώ να εργαστείτε με την αίσθηση του κατεπείγοντος και να χρησιμοποιήσετε τη φιλία σας με τον πρόεδρο Ερντογάν για να του ζητήσετε να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα του Σ.Α. του ΟΗΕ και να σταματήσει να πλήττει τις προοπτικές για τις διαπραγματεύσεις με στόχο την επανένωση.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΠΑ: Παρέμβαση Τραμπ για τα Βαρώσια ζητούν με επιστολή τους γερουσιαστές"

Χρυσή Αυγή: Έβρεξε με λάστιχο τους δημοσιογράφους η Ουρανία Μιχαλολιάκου

Με λάστιχο έβρεξε τα τηλεοπτικά συνεργεία και τους δημοσιογράφους που βρίσκονται κάτω από το σπίτι της η κόρη του Νίκου Μιχαλολιάκου, Ουρανία.

Μετά την ιστορική απόφαση του δικαστηρίου για την Χρυσή Αυγή τηλεοπτικά συνεργεία βρέθηκαν έξω από το σπίτι του Νίκου Μιχαλολιάκου, εν αναμονή και των ποινών που θα αποφασίσει το Εφετείο.

Σύμφωνα με το MEGA, σήμερα, κάποιοι δημοσιογράφοι επιχείρησαν να περάσουν την είσοδο της πολυκατοικίας και να συνομιλήσουν με την οικογένεια Μιχαλολιάκου, όμως εκείνη τη στιγμή τους κατέβρεξε ένα λάστιχο από τον τέταρτο όροφο και λίγο μετά η Ουρανία Μιχαλολιάκου εμφανίστηκε στο μπαλκόνι

Σημειώνεται πως στο σημείο υπάρχει και διακριτική παρουσία της αστυνομίας.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Χρυσή Αυγή: Έβρεξε με λάστιχο τους δημοσιογράφους η Ουρανία Μιχαλολιάκου"

Σκληρή κριτική Κούλογλου στην ηγεσία ΣΥΡΙΖΑ: Πως τα καταφέραμε πάλι, σύντροφοι;

Την ερμηνεία του «φαινομένου Κοντονή» δίνει σε άρθρο του στην ιστοσελίδα tvxs ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, στον απόηχο της διαγραφής Κοντονή. «Πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό ότι το πρόβλημα δεν οφείλεται ούτε στους δημοσκόπους ούτε στα -ναι, συχνά απαράδεκτα- ΜΜΕ» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κούλογλου και προσθέτει πως «παρά το 31,5% τον Ιούλιο του 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν έχει διαμορφώσει μια νέα φυσιογνωμία και ένα πρόγραμμα που να εμπνεύσει τους πολίτες».

Στον αντίποδα, ο Ευρωβουλευτής διαπιστώνει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ βυθίζεται σε μια αυξανόμενη εσωστρέφεια, χωρίς σαφή προσανατολισμό και συσπείρωση, τέτοιων που θα εμπόδιζαν την εμφάνιση ή θα περιόριζαν την εμβέλεια των όποιων παρατράγουδων αλά Κοντονή», αποτιμώντας τις χθεσινές εσωκομματικές εξελίξεις.

Σύμφωνα με τον κ. Κούλογλου, «είναι η ηγεσία του κόμματος που πρέπει να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για μια συντεταγμένη πορεία προς τα μπρος. Και ενωτική, καθώς συχνά αβάσιμες καχυποψίες τρέφουν αντιπαλότητες και τον φαύλο κύκλο της εσωστρέφειας», για να καταλήξει πως η ηγεσία «πρέπει να αναλύσει που χάθηκε το παιχνίδι με τη διαχείριση της εξουσίας, την έλλειψη προγράμματος καθώς και τα λάθη που συνέβαλαν στη δημιουργία του αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρεύματος αλλά και στον αργοπορημένο εντοπισμό του».

Αναλυτικά, το άρθρο του κ. Κούλογλου:

Η ερώτηση μου τέθηκε χθες βράδυ σε τηλεοπτικό πάνελ: πως τα κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι σε άμυνα σε ένα θέμα «δικό του», όπως της Χρυσής Αυγής; Ευτυχώς το ερώτημα ήταν ρητορικό και δεν απάντησα, αλλά έτσι και αλλιώς δεν είχα έτοιμη απάντηση.

Γιατί πράγματι, πως είναι δυνατόν να δεχόμαστε ερωτήσεις για το αν επιδιώξαμε να «πέσουν στα μαλακά» οι φασίστες, οι ορκισμένοι εχθροί μας; Nα βρεθούμε σε άμυνα και να μας επιτίθεται η παράταξη του Μπαλτάκου και του Βορίδη, του Μπογδάνου και της «σοβαρής(sic) Χρυσής Αυγής» Παπαδημητρίου, του «είμαστε συγγενικό κόμμα με τη Χρυσή Αυγή» Ψωμιάδη, του συνεργαζόμενου και σήμερα με τους Χρυσαυγίτες περιφερειάχη Πατούλη, του «καλύτερα ο γιος μου στη Χρυσή Αυγή παρά στην ΚΝΕ ή τον ΣΥΡΙΖΑ» αντιπροέδρου Γεωργιάδη και τόσων άλλων πατριδοκάπηλων Μακεδονομάχων που αγκαλιάζονταν στα συλλαλητήρια με τους Χρυσαυγίτες, εναντίον της προδοτικής, πριν γίνει ιστορική, συμφωνίας των Πρεσπών;

Πως είναι δυνατόν, μετά την απόφαση του δικαστηρίου για τους εγκληματίες, αντί να οργανώνουμε τριήμερο αντιφασιστικό- δημοκρατικό πάρτι, να χάνουμε εντός έδρας από τον Αθλητικό Όμιλο Ψυχικού-Κολοπετινίτσας, που εκτίμησε την κυρία Φύσσα επειδή ήταν πάντα καλοχτενισμένη, παρότι χαμηλής καταγωγής και κατοικούσα στο Πέραμα; (στο Κερατσίνι, όπου έγινε άλλωστε το έγκλημα, κατοικεί η μάνα-ηρωίδα, αλλά για αυτούς όλα ίδια μοιάζουν σε περίμετρο 5 χιλιομέτρων από το Κολονάκι).

Θα μου πείτε πάντα υπάρχουν οι βαλτοί ή οι χρήσιμοι ηλίθιοι ή και τα δύο μαζί, πρόθυμοι να αλλάξουν την ατζέντα την κατάλληλη στιγμή. Γιατί δεν μίλησε ο κ. Κοντονής την ώρα που έπρεπε, τη στιγμή που η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ εξέφραζε ευθαρσώς δικαιολογημένες απορίες για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα από την τότε κυβέρνηση, αλλά πετάχτηκε όταν οι δολοφόνοι της ΧΑ είχαν ήδη καταδικαστεί για εγκληματική οργάνωση; Γιατί τουλάχιστον δεν περίμενε τις ποινές, να τις σχολιάσει, αν δεν του φαίνονταν ικανοποιητικές;

Θα μου πείτε, επίσης, ότι είναι εχθρικά τα περισσότερα ΜΜΕ και έτοιμα να εκμεταλλευτούν το παραμικρό λάθος μας ή την κάθε παραφωνία. Αλλά φτάνουν για δικαιολογία όλα αυτά, όταν έχεις να αντιμετωπίσεις την πιο ανίκανη κυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών, που για μήνες δεν μπορεί να λύσει ούτε το πρόβλημα με τις μάσκες στα σχολεία;

Πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό ότι το πρόβλημα δεν οφείλεται ούτε στους δημοσκόπους ούτε στα -ναι, συχνά απαράδεκτα- ΜΜΕ. Παρά το 31,5% τον Ιούλιο του 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν έχει διαμορφώσει μια νέα φυσιογνωμία και ένα πρόγραμμα που να εμπνεύσει τους πολίτες που γυρίζουν σταδιακά την πλάτη τους στην κυβέρνηση- γιατί αυτό δείχνουν όλες οι ποιοτικές μετρήσεις που έχουν σχεδόν πανικοβάλει το Μαξίμου για την επερχόμενη καταιγίδα-αλλά αντί να στραφούν προς τον ΣΥΡΙΖΑ γυρνούν στον καναπέ τους.

Θύμα και της πανδημίας, που ανέβαλε -δικαιολογημένα- το Συνέδριο, αλλά το οποίο τώρα -αδικαιολόγητα- παραπέμπεται για το τέλος(;) της υγειονομικής κρίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ βυθίζεται σε μια αυξανόμενη εσωστρέφεια, χωρίς σαφή προσανατολισμό και συσπείρωση, τέτοιων που θα εμπόδιζαν την εμφάνιση ή θα περιόριζαν την εμβέλεια των όποιων παρατράγουδων αλά Κοντονή.

Είναι η ηγεσία του κόμματος που πρέπει να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για μια συντεταγμένη πορεία προς τα μπρος. Και ενωτική, καθώς συχνά αβάσιμες καχυποψίες τρέφουν αντιπαλότητες και τον φαύλο κύκλο της εσωστρέφειας.

Για να μην ξανακάνουν πάρτι οι ανικανο-διεφθαρμένοι σε βάρος μας, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προχωρήσει στο Συνέδριο του, διαδικτυακό λόγω πανδημίας, δίνοντας προγραμματικές απαντήσεις για το μέλλον, μέσα φυσικά και από την αξιοποίηση της πείρας του παρελθόντος. Πρέπει να αναλύσει που χάθηκε το παιχνίδι με τη διαχείριση της εξουσίας, την έλλειψη προγράμματος καθώς και τα λάθη που συνέβαλαν στη δημιουργία του αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρεύματος αλλά και στον αργοπορημένο εντοπισμό του.

Γιατί ασφαλώς εκκρεμεί μια εξήγηση για το πως χάθηκε η μάχη με αυτή την κομπανία των πολιτικών απατεώνων με έναν ανεπαρκή επικεφαλής- και μάλιστα με αυτή τη διαφορά. Και μόνο αν καταλάβουμε τις αιτίες και τα λάθη, θα μπορέσουμε να το ξεπεράσουμε συλλογικά. Και ατομικά.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Σκληρή κριτική Κούλογλου στην ηγεσία ΣΥΡΙΖΑ: Πως τα καταφέραμε πάλι, σύντροφοι; "

Πομπέο σε Τουρκία: Το bullying δεν είναι τρόπος επίλυσης των διαφορών

Το bullying και η στρατιωτική δραστηριότητα δεν αποτελούν τρόπους επίλυσης των διαφορών, διεμήνυσε στην Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

Ερωτηθείς για τους λόγους της πρόσφατης επίσκεψής του στην Ελλάδα και ιδιαίτερα τη Σούδα, επισήμανε ότι μέσω αυτής στόχευε να διασφαλίσει ότι οι δύο «εταίροι του ΝΑΤΟ στην περιοχή», θα βρουν έναν ειρηνικό τρόπο να επιλύσουν τις διαμάχες. «Η Τουρκία πρέπει να είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Πήγα στην περιοχή για να διασφαλίσω ότι οι εταίροι του ΝΑΤΟ στην περιοχή, στην Ανατολική Μεσόγειο, βρήκαν έναν ειρηνικό τρόπο να επιλύσουν τις διαφορές για τις θαλάσσιες ζώνες. Υπάρχει μια διαφωνία για τα χωρικά ύδατα» είπε και συμπλήρωσε: «Υπάρχουν μηχανισμοί, υπάρχουν νομικοί μηχανισμοί, διεθνείς κανόνες, οι οποίοι μπορούν να τις επιλύσουν. Ο εξαναγκασμός, ο εκφοβισμός, η στρατιωτική δραστηριότητα δεν αποτελούν τρόπους επίλυσης. Ελπίζω ότι κάθε πλευρά, η οποία εμπλέκεται, θα το δει και θα επιστρέψει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, επιλύοντας τις διαφορές για τις θαλάσσιες ζώνες».

Ο Μάικ Πομπέο χαρακτήρισε ακόμα ως ατυχή την επιλογή της Τουρκίας να προμηθευτεί το αντιαεροπορικό ρωσικό σύστημα των S-400. Σε ερώτηση εάν το ΝΑΤΟ έχει χάσει την Τουρκία ο αμερικανός ΥΠΕΞ απάντησε, ότι «δε χρειαζόμαστε αυτό το σενάριο. Χρειαζόμαστε η Τουρκία να είναι ένας καλός εταίρος στο ΝΑΤΟ για να βοηθήσει στην ασφάλεια της νότιας πλευράς της Συμμαχίας. Είναι κρίμα που επέλεξαν να κάνουν αυτό, αγοράζοντας το οπλικό σύστημα των S-400. Τους καλούμε να αναθεωρήσουν και να υπαναχωρήσουν».

news

Διαβάστε Περισσότερα » "Πομπέο σε Τουρκία: Το bullying δεν είναι τρόπος επίλυσης των διαφορών"

Ρουβάς: Ο Πολάκης θα κρυφτεί πάλι πίσω από την ασυλία προσβάλλοντας την κρητική λεβεντιά

Συνεχίζεται η ανταλλαγή «πυρών» ανάμεσα σε Παύλο Πολάκη και Σάκη Ρουβά. Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο γνωστός τραγουδιστής, μετά το εξώδικο που απέστειλε στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Δεν σκοπεύω να κυλιστώ στο βούρκο που βρίσκεται ο Παύλος Πολάκης. Του απέστειλα εξώδικη δήλωση ζητώντας να ανακαλέσει. Αν δεν το κάνει, τον προκαλώ να σταθεί απέναντι μου, ενώπιον της Δικαιοσύνης. Αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι, όπως συνηθίζει, θα πάει να κρυφτεί πίσω από τη βουλευτική ασυλία, προσβάλλοντας για άλλη μία φορά αυτό που επικαλείται συνέχεια: την κρητική λεβεντιά».

«Ο Παύλος Πολάκης συνεχίζει να επιδίδεται σε μία προσπάθεια εξαπάτησης της κοινής γνώμης, χρησιμοποιώντας το πρόσωπό μου, βλάπτοντας την τιμή και την υπόληψή μου. ''Αποκαλύπτε''» λοιπόν, ότι ακολουθούσα τον λογαριασμό του χρυσαυγίτη βουλευτή Ηλία Κασιδιάρη. Κατά τον κ. Πολάκη, αυτό τεκμηριώνει και υποστήριξη προς τον συγκεκριμένο βουλευτή! Είναι προφανές ότι παίζει με τη νοημοσύνη μας. Και αποκαλυπτικό για τον τρόπο που πολιτεύεται καθώς σκόπιμα αποκρύπτει ότι στο συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης (twitter) ακολουθούσα τους λογαριασμούς πολλών πολιτικών προσώπων όπως του κ. Αλέξη Τσίπρα, του κ. Αντώνη Σαμαρά, του κ. Πάνου Καμμένου της κυρίας Λιάνας Κανέλλη, της κυρίας Φώφης Γεννηματά, του κυρίου Ευάγγελου Βενιζέλου», προσέθεσε ο Σάκης Ρουβάς.


 

Επίθεση σε καλλιτέχνες -μεταξύ αυτών και στον Σάκη Ρουβά- εξαπέλυσε σε πρόσφατη παρέμβασή του στη Βουλή, ο Παύλος Πολάκης, κάνοντας λόγο για «ξέπλυμα της Χρυσής Αυγής στα μάτια της κοινής γνώμης».

Ο γνωστός τραγουδιστής δεν άφησε τη χρήση του ονόματός του να πέσει κάτω και αντέδρασε αποτέλλοντας εξώδικο στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, όπου διαμαρρτύρεται έντονα για τις συκοφαντικές, όπως αναφέρει, δηλώσεις του και επιφυλάσσεται να κινηθεί νομικά εναντίον του.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρουβάς: Ο Πολάκης θα κρυφτεί πάλι πίσω από την ασυλία προσβάλλοντας την κρητική λεβεντιά"

Υπουργείο Μετανάστευσης: «Περιμένουμε από τον ΟΗΕ να ολοκληρώσει τα έργα υποδομής στο Καρά Τεπέ»

Ευθύνες στην αντιπροσωπεία της "Ύπατης"  του ΟΗΕ στη Ελλάδα επιρρίπτει το υπουργείο Μετανάστευσης για την εικόνα του καταυλισμού μετά τη χτεσινή βροχόπτωση, ζητώντας την ολοκλήρωση των «ανειλημμένων υποχρεώσεων και έργων υποδομής» στη νέα δομή του Καρά Τεπέ.

Απαντώντας στις σημερινές δηλώσεις της Ύπατης Αρμοστείας για ανάγκη βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης στο Καρά Τεπέ, το γραφείο Τύπου του υπουργείου σημειώνει ότι

«στη δομή χρησιμοποιούνται σκηνές που δόθηκαν ως κατάλληλες από την Ύπατη Αρμοστεία και οι οποίες φέρουν το λογότυπό της», ενώ συνεχίζει:

«Στην κατεύθυνση της βελτίωσης των συνθηκών αυτών, αναμένουμε από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα την ολοκλήρωση των ανειλημμένων υποχρεώσεων και έργων υποδομής (παροχή συνεργείου τεχνικών για εργασίες, εργασίες στεγανοποίησης των σκηνών, αδιαβροχοποίηση ορόφων, εργασίες για την τοποθέτηση υπερυψωμένου ξύλινου πατώματος, εργασίες αποστράγγισης εδάφους με χρήση 3 άλφα- χαλίκι, μετακινήσεις οικίσκων, παροχή rubhalls) που έχει αναλάβει στη νέα δομή».

Προσθέτει δε ότι «ειδικά μετά τις έκτακτες συνθήκες που δημιουργεί η χθεσινή βροχόπτωση, προσβλέπουμε στην επιτάχυνση αυτών των έργων, που έχουν προφανή σημασία και προφανείς ανθρωπιστικές προεκτάσεις».

Επίσης, το γραφείο Τύπου του υπουργείου διευκρινίζει ότι την ολοκλήρωση λοιπών έργων υποδομής στη δομή «έχουν επωμιστεί διεθνείς οργανισμοί είτε ανθρωπιστικοί φορείς που δραστηριοποιούνται, σήμερα, εντός της δομής είτε περιλαμβάνονται στις παρεμβάσεις που έχουν ήδη εγκριθεί να πραγματοποιηθούν άμεσα από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου».

Αναφορικά με την έκκληση της Ύπατης Αρμοστείας για συνέχιση λειτουργίας των δομών για ευάλωτους στο δημοτικό χώρο του Καρά Τεπέ και στο πρώην ΠΙΚΠΑ, το υπουργείο απαντά ότι «αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να αποδοθούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους. Και ούτε οι πρόσφυγες μπορούν να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης για να λειτουργούν δομές που πλέον δεν χρειάζονται».

Τέλος, το υπουργείο ζητάει την επιτάχυνση από την Ύπατη Αρμοστεία της απόδοσης «κατειλημμένων διαμερισμάτων» του προγράμματος ΕΣΤΙΑ, ώστε να επιταχυνθεί η αποσυμφόρηση των νησιών, «καθώς και την υλοποίηση δράσεων που έχουμε ζητήσει για την ομαλή ένταξη των αναγνωρισμένων προσφύγων».

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπουργείο Μετανάστευσης: «Περιμένουμε από τον ΟΗΕ να ολοκληρώσει τα έργα υποδομής στο Καρά Τεπέ»"

Προκαλεί ο συνήγορος Μιχαλολιάκου: «Ξυπόλητοι Έλληνες έκαναν την αντιφασιστική συγκέντρωση»

Σε αθλιότητες κατά του δημοκρατικού κόσμου και των διαδηλωτών της μεγαλειώδους αντιφασιστικής συγκέντρωσης στο Εφετείο Αθηνών την Τετάρτη, επιδόθηκε ο συνήγορος του καταδικασθέντα ως αρχηγού της εγκληματικής νεοναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου.

Φωνάζανε οι «ξυπόλητοι»

Ο συνήγορος του Νίκου Μιχαλολιάκου, αναφέρθηκε στον κόσμο που συγκεντρώθηκε έξω από το Εφετείο την ημέρα της απόφασης, κάνοντας λόγο για «ξυπόλητους Έλληνες που βρέθηκαν έξω και φωνάζανε».

Υπενθυμίζεται ότι χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν έξω από το Εφετείο την Τετάρτη το πρωί ανταποκρινόμενοι στα καλέσματα φορέων και κομμάτων να απαιτήσουν την καταδίκη των νεοναζί της Χρυσής Αυγής και την φυλάκισή τους για τα εγκλήματα που είχαν διαπράξει.

«Ο λαός απαιτεί, οι ναζί στη φυλακή» ήταν ένα από τα συνθήματα που κυριάρχησαν, ενώ οι διαδηλωτές ξέσπασαν σε ενθουσιώδη χειροκροτήματα μόλις ανακοινώθηκε από τα μεγάφωνα της συγκέντρωσης η απόφαση του δικαστηρίου που αναγνώριζε τη Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση.

Ωστόσο εκείνη τη στιγμή επενέβησαν τα ΜΑΤ και χτύπησαν απρόκλητα με σκοπό να διαλύσουν τη συγκέντρωση και παρά τους ισχυρισμούς του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της αστυνομίας, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης συνάντησε τη μήνι των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που ζήτησαν την παραίτησή του.

Ένοχος, φασίστας και ρατσιστής

Την ίδια ώρα μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου από την οποία απουσίαζε ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για τα αδικήματα που τον βαραίνουν, όπως είναι αυτά της ένταξης, συμμετοχής και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης καθώς και της παράνομης κατοχής όπλων με σκοπό τον εφοδιασμό εγκληματικής οργάνωσης.

Ωστόσο ο Νίκος Μιχαλολιάκος κρύβεται και μέχρι στιγμής έχει δώσει σημάδια ζωής μόνο μέσω των social media όπου εμφανίζεται μέχρι τέλους ως φασίστας και ρατσιστής.

«Όταν οι λαθρομετανάστες θα είναι πλειοψηφία στην Ελλάδα, όταν θα παραδώσουν Γην και Ύδωρ στην Τουρκία, όταν εκατομμύρια Έλληνες θα είναι άνεργοι στους δρόμους, τότε θα θυμηθούν την #ΧΡΥΣΗΑΥΓΗ . Μας καταδίκασαν για τις Ιδέες μας» έγραψε ο «φύρερ» της Χρυσής Αυγής.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Προκαλεί ο συνήγορος Μιχαλολιάκου: «Ξυπόλητοι Έλληνες έκαναν την αντιφασιστική συγκέντρωση»"

Ανακλήθηκε και επισήμως ο διορισμός Ζαρούλια στη Βουλή - Κατέθεσε ψευδή δήλωση

Ανακλήθηκε και επισήμως ο διορισμός της Ελένης Ζαρούλια στη Βουλή, ενώ αναμένεται η έκδοση της απόφασης στο φύλλο της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Βουλή διαβιβάστηκε το βούλευμα παραπομπής της ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης, στοιχείου που ούτως ή άλλως αποτελεί αιτία απόρριψης για ανάληψη θέσης σε δημόσια υπηρεσία

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, αναμένεται να στείλει φάκελο στον εισαγγελέα, με τον οποίο θα ζητά τη δίωξη της Ελένης Ζαρούλια και για το αδίκημα της ψευδούς δήλωσης. 

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι η Ελένη Ζαρούλια κατέθεσε ψευδή δήλωση, προκειμένου να πετύχει τον διορισμό της ως μετακλητή υπάλληλος στην Βουλή και σε θέση που δικαιούται ο σύζυγός της Νίκος Μιχαλολιάκος ως πρώην πρόεδρος κοινοβουλευτικής ομάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ελένη Ζαρούλια στην κατάθεση των απαραίτητων εγγράφων που συνόδευαν τη σχετική της αίτηση δήλωσε ψευδώς ότι δεν διώκεται για κανένα αδίκημα κακουργηματικού ή πλημελληματικού χαρακτήρα. Όπως είναι γνωστό, το συγκεκριμένο πρόσωπο κρίθηκε ένοχο για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.

Υπο αυτά τα δεδομένα είναι πιθανό να αποσταλούν προς την αρμόδια εισαγγελία όλα τα στοιχεία που τεκμηριώνουν το αδίκημα της ψευδούς δήλωσης.

Ωστόσο, την ίδια ώρα αξιωματούχοι του κοινοβουλίου εκφράζουν έντονο προβληματισμό για την αρμόδια διεύθυνση της Βουλής που όφειλε να ελέγξει την αρτιότητα των εγγράφων που κατέθεσε η Ελενη Ζαρούλια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρμόδιος υπάλληλος όχι μόνο έκρινε ως αληθή μία καταφανώς ψευδή δήλωση, αλλά εισηγήθηκε στον πρόεδρο της Βουλής να εγκρίνει τον διορισμό της Ελένης Ζαρούλια ως μετακλητή. Για την υπόθεση αυτή διατάχθηκε ΕΔΕ.

Πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει πως το θέμα της Ζαρούλια εκθέτει την Προεδρία Βουλής και την κυβέρνηση και κατηγορεί τη ΝΔ για ξέπλυμα της ΧΑ.


Η ανακοίνωση εχει ως εξής:

Εξαρχής παράνομος ο διορισμός Ζαρούλια – Έκθετη η ΝΔ που συνεχίζει το ξέπλυμα των χρυσαυγιτών

Η αποκάλυψη ότι ο διορισμός της υπόδικης χρυσαυγίτισας Ζαρούλια ως μετακλητή ήταν εξαρχής παράνομος εκθέτει ανεπανόρθωτα τόσο την Προεδρία της Βουλής, την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και το δήθεν επιτελικό τους κράτος.

Οφείλουν σήμερα κιόλας να δώσουν στη δημοσιότητα την υπεύθυνη δήλωση της Ζαρούλια, στην οποία διαβεβαιώνει ότι δεν έχει παραπεμφθεί σε δίκη για κακούργημα, όπως προβλέπεται από το νόμο για τον διορισμό μετακλητών στη Βουλή.

Είτε η κα Ζαρούλια υπέβαλε ψευδή δήλωση και αυτή έγινε αποδεκτή, κάνοντας τα στραβά μάτια πέντε μέρες πριν την ιστορική δικαστική απόφαση για τη Χρυσή Αυγή ή αν δεν υπέβαλε καθόλου τότε προχώρησε η διαδικασία διορισμού της με ελλιπή στοιχεία και «πάγωσε» μετά το σάλο και τις σφοδρές αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Περιμένουμε άμεσα απαντήσεις από τη ΝΔ που συνεχίζει να ξεπλένει μέχρι και στο παρά πέντε της ανακοίνωσης των ποινών τους χρυσαυγίτες.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανακλήθηκε και επισήμως ο διορισμός Ζαρούλια στη Βουλή - Κατέθεσε ψευδή δήλωση"

Ξεσηκωμός Ρομά σε πολλές περιοχές για τον νεκρό 18χρονο Ρομά

Στους δρόμους βρίσκονται ομάδες Ρομά, σε περιοχές της Αττικής, της Αιτωλοακαρνανίας και της Πελοποννήσου, με αφορμή τον θάνατο ενός 18χρονου την περασμένη Δευτέρα από πυροβολισμούς, σε σπίτι στην Πιπερίτσα του Δήμου Μεσσήνης.

Υπενθυμίζεται ότι ο 18χρονος Ρομά έπεσε νεκρός όταν είχε μπει, μαζί με άλλα δύο άτομα, στο σπίτι ενός 63χρονου, ο οποίος πυροβόλησε με κυνηγετική καραμπίνα εναντίον τους, τραυματίζοντας θανάσιμα τον νεαρό. Ο 18χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Καλαμάτας, όπου υπέκυψε.

Σήμερα το απόγευμα, περίπου 40 Ρομά, ζητώντας δικαιοσύνη για τον 18χρονο, επιτέθηκαν (σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.) σε αστυνομικούς στη λεωφόρο ΝΑΤΟ, στον Ασπρόπυργο. Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Την ίδια στιγμή, σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου της Πελοποννήσου συγκεντρώθηκαν ομάδες Ρομά, που διαμαρτύρονται για τον θάνατο του 18χρονου, κλείνοντας δρόμους, στήνοντας οδοφράγματα και βάζοντας φωτιές σε λάστιχα και σε κάδους απορριμμάτων. Σύμφωνα με το thebest.gr, υπήρξε ένταση και στην Πάτρα, με Ρομά να επιτίθενται σε φύλακα κτιρίου του Δήμου στο μόλο προκειμένου να εισέλθουν. 

Εκτός από τον αποκλεισμό του αυτοκινητόδρομου Κορίνθου - Πατρών, στο ύψος του Ζευγολατιού Κορινθίας (όπου δημιουργήθηκαν ουρές χιλιομέτρων από αυτοκίνητα, ενώ αργότερα άνοιξε το ρεύμα προς Αθήνα), συγκεντρώσεις από ομάδες ατόμων υπάρχουν στην εθνική οδό Πατρών - Πύργου, στο ύψος της Γαστούνης, στην περιοχή της Ροδοδάφνης Αιγίου, δίπλα από τον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου - Πατρών, στην περιοχή του Ρίου της Πάτρας, στην επαρχιακή οδό Νέας Κίου - Άργους, στην Αργολίδα (άνοιξε ο δρόμος μετά τις 8:30 το βράδυ), στο πρώτο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Τρίπολης - Σπάρτης, στην Αρκαδία και στο 4ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Σπάρτης - Γυθείου στην Λακωνία (άνοιξε ο δρόμος μετά τις 8:30 το βράδυ).

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ομάδες ατόμων απέκλεισαν και τον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου - Καλαμάτας, στο ύψος των διοδίων στα Αρφαρά της Μεσσηνίας, ενώ συγκεντρώσεις δίπλα σε αυτοκινητόδρομους πραγματοποιούνται στο Αγρίνιο, στο Αιτωλικό και στο Μεσολόγγι της Αιτωλοακαρνανίας, στα Σαγείκα της Αχαΐας, στην Αρχαία Ολυμπία και στα Λαστέικα της Ηλείας, καθώς και στα Εξαμίλια της Κορινθίας.

Προφυλακιστέος ο 63χρονος

Εξάλλου, σήμερα κρίθηκε προφυλακιστέος, μετά την απολογία του στον ανακριτή Καλαμάτας, ο 63χρονος που κατηγορείται για τον φόνο του 18χρονου.

Καθ΄ όλη την διάρκεια της απολογίας του 63χρονου, έξω από το δικαστικό μέγαρο της Καλαμάτας είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες συγγενείς και φίλοι του θύματος, ενώ η Αστυνομία είχε λάβει αυξημένα μέτρα ασφαλείας, για την αποτροπή τυχόν επεισοδίων.

 efsyn

Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεσηκωμός Ρομά σε πολλές περιοχές για τον νεκρό 18χρονο Ρομά"

Κορωνοϊός: Στα 391 τα νέα κρούσματα, τα 161 στην Αττική - 98 οι διασωληνωμένοι

O ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Παρασκευή 391 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 56 συνδέονται με γνωστές συρροές και 36 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Από τα 351 εγχώρια κρούσματα, τα 161 κρούσματα καταγράφηκαν στην Αττική και τα 25 στη Θεσσαλονίκη. Αναλυτικότερα:

- 36 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- 4 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
- 161 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 25 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 9 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
- 25 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αρκαδίας
- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 23 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 8 συνδέονται με γνωστές συρροές
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καβάλας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
- 23 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 9 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πιερίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ροδόπης
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Τρικάλων
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χανίων
- 9 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 21772, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες. 3213 (14.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 8892 (40.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

98 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 27 (27.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 90.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 237 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 431 θανάτους συνολικά στη χώρα. 161 (37.4%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 1400857 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 21906 δείγματα.

Μαγιορκίνης: Τάσεις σταθεροποίησης στην Αττική


Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας σημείωσε ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων παρουσιάζει ήπιες αυξητικές τάσεις, πάνω από 400 την ημέρα, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων προσέγγισε τους 100, μαρτυρώντας την πίεση στο σύστημα υγείας της χώρας. Ο αριθμός των νεκρών κυμαίνεται γώρω από ους πέντε (μόλις 1 σήμερα) με το μέσο όρο στους 5-6.

Σημαντικό είναι επίσης ότι παρουσιάζονται τάσεις σταθεροποίησης στην Αττική, αλλά έσπευσε να τονίσει ότι χρειαζόμαστε ακόμα μια εβδομάδα για να το πούμε αυτό με ασφάλεια.

Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι ο πυρήνας της στρατηγικής παραμένει η κοινωνική απόσταση, η χρήση της μάσκας και η υγιεινή των χεριών. Με την τήρηση αυτών των μέτρων η επιδημία μπορεί να παραμείνει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα στη χώρα μας χάρη στην προσπάθεια όλων. Χωρίς την προσπάθεια αυτή, η επιδημία μπορεί να μπει σε επιθετική φάση, όπως βλέπουμε να συμβαίνει σε άλλες χώρες.

Τέλος, αναφέρθηκε στην αποτελεσματικότητα των αντισωματικών θεραπειών, όπως αυτή που έλαβε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, και η οποία, όπωβς σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης , μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματική όταν χορηγηθεί έγκαιρα. Ωστόσο, η διαθεσιμότητα των θεραπειών αυτών δεν θα είναι άμεση ούτε σε μεγάλες ποσότητες προς το παρόν.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς παρουσίασαν τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας  μέσω του οποίου οι πολίτες θα ενημερώνονται για τα μέτρα που ισχύουν ανά περιοχή, βάσει του επιδημιολογικού φορτίου που καταγράφεται από τις υγειονομικές αρχές.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Στα 391 τα νέα κρούσματα, τα 161 στην Αττική - 98 οι διασωληνωμένοι"

ΟΛΜΕ: Έκτακτη παράσταση διαμαρτυρίας στο υπ. Προστασίας του Πολίτη

Σε έκτακτη παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σήμερα στις 6 το απόγευμα, καλεί η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) και η ΟΛΜΕ, τονίζοντας πως «η τρομοκρατία δεν θα περάσει!».

«Καταγγέλλουμε το όργιο της κρατικής καταστολής στη σημερινή συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Παιδείας απέναντι στους εκατοντάδες μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, που διεκδικούν υγειονομικά μέτρα για την ασφάλεια και την προστασία της υγείας στο σχολείο και την υπεράσπιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών» αναφέρει η ομοσπονδία.

Όπως υποστηρίζουν, η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας «δεν αντέχει τον διάλογο, γι’ αυτό και αξιοποίησε, για μια ακόμα φορά, τη δράση μίας μεμονωμένης ομάδας που δεν έχει καμία σχέση ούτε με το μαθητικό, ούτε με το εκπαιδευτικό κίνημα. Με πλήθος χημικών και δακρυγόνων, με επιθέσεις ακόμα και μέσα στο προαύλιο του Mall και στον σταθμό του ηλεκτρικού, που έβαλαν σε κίνδυνο τη ζωή και την ασφάλεια ανήλικων μαθητών, η αστυνομία διέλυσε τη μαζική συγκέντρωση».

Σύμφωνα με τη ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ, «η κυβέρνηση εντείνει την καταστολή και την τρομοκράτηση μαθητών και εκπαιδευτικών. Μετά τη συκοφάντηση και την «τιμωρία» με τις λεγόμενες «τηλε-απουσίες» όσων αγωνίζονται και συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, προχωρά στην ωμή βία».

Οι εκπαιδευτικοί δηλώνουν πως «θα παραμείνουμε δίπλα στους αγωνιζόμενους μαθητές μας. Τα αιτήματά τους είναι δίκαια, είναι και δικά μας αιτήματα. Δηλώνουμε ότι η τρομοκρατία της κυβέρνησης και το οργανωμένο σχέδιο συκοφάντησης των αγώνων δεν θα περάσει. Ξεκαθαρίζουμε στην κυβέρνηση ότι η προσπάθεια εκφοβισμού των μαθητών και των εκπαιδευτικών θα πέσει στο κενό. Συνεχίζουμε δυναμικά τις κινητοποιήσεις μας. Κλιμακώνουμε με την πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία στις 15 Οκτωβρίου» καταλήγουν ΔΟΕ και ΟΛΜΕ.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΛΜΕ: Έκτακτη παράσταση διαμαρτυρίας στο υπ. Προστασίας του Πολίτη"

Ενέδρα σε αστυνομικούς έστησαν Ρομά στον Ασπρόπυργο

Επίθεση από Ρομά δέχθηκαν αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ και της ΟΠΚΕ  λίγο μετά τις 5 το απόγευμα στον Ασπρόπυργο.

Ειδικότερα, μία ομάδα 30 - 40 ατόμων Ρομά έστησε ενέδρα στη Λεωφόρο Νάτο στον Ασπρόπυργο και επιτέθηκαν σε αστυνομικούς με μολότοφ.

Οι αστυνομικοί με χρήση δακρυγόνων κατάφεραν να διαλύσουν το πληθός.

Στο σημείο έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις της Αστυνομίας και διερνεργούνται έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Ενέδρα σε αστυνομικούς έστησαν Ρομά στον Ασπρόπυργο"

Αναδρομικά συνταξιούχων. Οι διατάξεις του νόμου 4734/2020 για την πληρωμή

Αναδρομικά συνταξιούχων. Καταβολή με τις συντάξεις Νοεμβρίου 2020 

Νόμος 4734/2020 – ΦΕΚ Τεύχος A’ 196/08.10.2020
Τροποποίηση του ν. 4557/2018 (Α’ 139) για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας -Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/843 (L 156) και του άρθρου 3 της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/2177 (L 334) και λοιπές διατάξεις.

Άρθρο 33
Καταβολή ποσών μειώσεων συντάξεων Δημοσίου και Ν.Π.Δ.Δ.

1. Ποσά, τα οποία αντιστοιχούν σε περικοπές και μειώσεις κύριων συντάξεων συνταξιούχων του Δημοσίου, οι οποίες επιβλήθηκαν κατ’ εφαρμογή της υποπαρ. Β3 της παρ. Β’ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (Α’ 222) και αφορούν το χρονικό διάστημα από τις 11.6.2015 και μέχρι τη δημοσίευση του ν. 4387/2016 (Α’ 85), καταβάλλονται άτοκα στους δικαιούχους.

2. Τα καταβαλλόμενα ποσά της παρ. 1 είναι ανεκχώρητα και ακατάσχετα στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους Δήμους, τις Περιφέρειες, τα Ασφαλιστικά Ταμεία ή τα Πιστωτικά Ιδρύματα. Κατά την καταβολή των ποσών της παρ. 1 δεν διενεργείται παρακράτηση φόρου, σύμφωνα με το άρθρο 60 του ν. 4172/2013 (Α’ 167), ούτε παρακράτηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013.

3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ρυθμίζονται ο τρόπος, η διαδικασία και οι λεπτομέρειες καταβολής των προς επιστροφή ποσών, η οποία ολοκληρώνεται έως την 31η Δεκεμβρίου 2020.

4. Με την καταβολή των ποσών της παρ. 1 οι αξιώσεις των συνταξιούχων του Δημοσίου για ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές, μειώσεις και καταργήσεις κύριων, επικουρικών συντάξεων, επιδομάτων αδείας και εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, για το χρονικό διάστημα από 11.6.2015 έως τη δημοσίευση του ν. 4387/2016, δυνάμει του ν. 4093/2012, αποσβένονται.

5. Η παρ. 4 δεν καταλαμβάνει τις εκκρεμείς ενώπιον των δικαστηρίων δίκες κατά τον χρόνο της δημοσίευσης του παρόντος, ως προς τις αξιώσεις που υπερβαίνουν το καταβαλλόμενο ποσό της παρ. 1.

6. Οι διατάξεις του παρόντος εφαρμόζονται αναλόγως και για τους υπαλλήλους των Ο.Τ.Α. και των άλλων Ν.Π.Δ.Δ. που διέπονται από το ίδιο με τους δημοσίους υπαλλήλους συνταξιοδοτικό καθεστώς είτε οι συντάξεις τους βαρύνουν το Δημόσιο είτε τους οικείους φορείς, καθώς και για το προσωπικό του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος και των υπαλλήλων των ασφαλιστικών Ταμείων του προσωπικού των Σιδηροδρομικών Δικτύων, που διέπονται από το καθεστώς του ν.δ. 3395/1955 (Α’ 276).

Άρθρο 34
Καταβολή ποσών μειώσεων συντάξεων ιδιωτικού τομέα

Το άρθρο 114 του ν. 4714/2020 (Α’ 148) αντικαθίσταται από τότε που ίσχυσε ως ακολούθως:

«Άρθρο 114
Καταβολή ποσών μειώσεων συντάξεων ιδιωτικού τομέα

1. Ποσά, τα οποία αντιστοιχούν σε περικοπές και μειώσεις κύριων συντάξεων συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες επιβλήθηκαν κατ’ εφαρμογή της παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 4051/2012 (Α’ 40), της υπ’ αρ. 476/28.2.2012 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (Β’ 499) και της περ. 1 της υποπαρ. ΙΑ.5 της παρ. ΙΑ’ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (Α’ 222) και αφορούν το χρονικό διάστημα από 11.6.2015 και μέχρι τη δημοσίευση του ν. 4387/2016 (Α’ 185), καταβάλλονται άτοκα στους δικαιούχους.

2. Τα καταβαλλόμενα ποσά της παρ. 1 είναι ανεκχώρητα και ακατάσχετα στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους Δήμους, τις Περιφέρειες, τα Ασφαλιστικά Ταμεία ή τα Πιστωτικά Ιδρύματα. Κατά την καταβολή των ποσών της παρ. 1 δεν διενεργείται παρακράτηση φόρου, σύμφωνα με το άρθρο 60 του ν. 4172/2013 (Α’ 167), ούτε παρακράτηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013.

3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ρυθμίζονται ο τρόπος, η διαδικασία και οι λεπτομέρειες καταβολής των προς επιστροφή ποσών, η οποία ολοκληρώνεται μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020.

4. Με την καταβολή των ποσών της παρ. 1 οι αξιώσεις των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα για ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές, μειώσεις και καταργήσεις κύριων, επικουρικών συντάξεων, επιδομάτων αδείας και εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, κατά το χρονικό διάστημα από τις 11.6.2015 έως τη δημοσίευση του ν. 4387/2016, δυνάμει του ν. 4051/2012 και του ν. 4093/2012, αποσβένονται.

5. Η παρ. 4 δεν καταλαμβάνει τις εκκρεμείς ενώπιον των δικαστηρίων δίκες κατά τον χρόνο της δημοσίευσης του παρόντος, ως προς τις αξιώσεις που υπερβαίνουν το καταβαλλόμενο ποσό της παρ. 1.».

Στα τέλη Οκτωβρίου 2020, με τις συντάξεις Νοεμβρίου 2020, θα καταβληθούν τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε ο υπουργός εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στη Βουλή (6.10.2020), μαζί με τις συντάξεις Νοεμβρίου 2020, θα καταβληθούν και τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Ειδικότερα τις ίδιες ημερομηνίες που θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις Νοεμβρίου 2020 για κάθε ταμείο, θα καταβληθούν και τα αναδρομικά στους συνταξιούχους του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα σε μια εφάπαξ δόση

Η πληρωμή των αναδρομικών (το ποσό) θα εμφανίζεται σε διακριτή γραμμή, ώστε να είναι εμφανές τι αναδρομικά θα πάρει ο κάθε συνταξιούχος

Συντάξεις Νοεμβρίου 2020. Όλες οι ημερομηνίες πληρωμής 

Συντάξεις ΙΚΑ (κανονική ημερομηνία)

Το ΙΚΑ  θα καταβάλλει τις συντάξεις Νοεμβρίου 2020 την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020

Συντάξεις ΙΚΑ (πληρωμή με ΑΜΚΑ)

Στην περίπτωση που το ΙΚΑ καταβάλλει τις συντάξεις Νοεμβρίου 2020  με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΜΚΑ, για αποφυγή συνωστισμού (όπως τους προηγούμενους μήνες), οι επικρατέστερες ημερομηνίες πληρωμής  είναι:

Το ΙΚΑ  θα καταβάλλει τις συντάξεις Νοεμβρίου 2020 την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020 (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9)

Το ΙΚΑ  θα καταβάλλει τις συντάξεις Νοεμβρίου 2020 την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020 (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8)

Για τα υπόλοιπα Ταμεία οι συντάξεις του Νοεμβρίου 2020 θα πληρωθούν ως εξής:

 Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις Νοεμβρίου 2020 την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020

Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις  συντάξεις Νοεμβρίου 2020 την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020

Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις  συντάξεις Νοεμβρίου 2020 την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020

(Εφόσον το ΙΚΑ πληρώσει με βάση τον ΑΜΚΑ, τότε το πιθανότερο είναι ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και  ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) να καταβάλλουν τις συντάξεις Νοεμβρίου 2020 την Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020)

Το Δημόσιο  θα καταβάλλει τις συντάξεις Νοεμβρίου 2020 την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020

Το ΝΑΤ θα καταβάλλει τις συντάξεις Νοεμβρίου 2020 την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020 

Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλει τις  συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020 

(Τα υπόλοιπα ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλλουν τις συντάξεις Νοεμβρίου 2020 την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020)

(Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων ΔυνάμεωνΣωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος του Νοεμβρίου 2020 θα καταβληθούν την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020)

Η πληρωμή των επικουρικών συντάξεων

ΕΦΚΑ-Επικουρικές Συντάξεις ΕΤΕΑΕΠ Νοεμβρίου 2020 – Πληρωμή

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε συνεργασία με την Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ αποφάσισε η πληρωμή των κύριων και επικουρικών συντάξεων να γίνεται στην ίδια ημερομηνία σε μόνιμη βάση

Ως εκ τούτου οι επικουρικές συντάξεις μηνός Νοεμβρίου 2020 θα πληρωθούν ταυτόχρονα τις ίδιες ημερομηνίες με τις κύριες συντάξεις

 odigostoupoliti

Διαβάστε Περισσότερα » "Αναδρομικά συνταξιούχων. Οι διατάξεις του νόμου 4734/2020 για την πληρωμή"

Χρυσή Αυγή: Διακοπή στη συνεδρίαση - Τη Δευτέρα η απόφαση για ελαφρυντικά

Στο δικαστήριο ολοκληρώθηκε στις 4:57 η διαδικασία δευτερολογιών των συνηγόρων υπεράσπισης επί της πρότασης της εισαγγελέως για τα ελαφρυντικά. Η δίκη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα στις 10 το πρωί με την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου για τα ελαφρυντικά και τη συνέχιση της διαδικασίας  για τις ποινές. 

Κατά την έναρξη της διαδικασίας,  η εισαγγελέας της έδρας, Αδαμαντία Οικονόμου, ζήτησε και έλαβε τον λόγο με αφορμή, όπως είπε, τις λεκτικές επιθέσεις που δέχθηκε χθες από συνηγόρους υπεράσπισης, λόγω της πρότασής της για απόρριψη ελαφρυντικών σε όσους έχουν κριθεί ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας τόνισε αρχικά ότι θα τοποθετηθεί με αφορμή τη «σφοδρή επίθεση» που δέχθηκε από συνηγόρους υπεράσπισης και τις αιχμές που είπε άφησαν για εκείνη περί αλλαγή πλεύσεώς της, λόγω αλλαγής του κλίματος που διαμορφώθηκε μετά την απόφαση του δικαστηρίου περί της ενοχής.

Αναλυτικά, η εισαγγελέας είπε:

«Στη χθεσινή συνεδρίαση δέχτηκα σφοδρή επίθεση από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων, παρά το γεγονός ότι η πρόταση μου ήταν απαλλακτική για την διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Άφησαν αιχμές περί λιγοψυχίας και αλλαγής πλεύσης. Για να μην υπάρχουν σκιές, Παραμένω πίστη στην πρότασή μου, στην οποία προέβη κατά συνείδηση με γνώμονα τους κανόνες δικαίου.

Ο εισαγγελέας ανεξάρτητα της προτάσής του οφείλει να λαμβάνει υπόψη την απόφαση, να την υιοθετεί και να προτείνει ανάλογα με αυτή. Η κρίση για τα ελαφρυντικά ανήκει στο δικαστήριο».

Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελέας είχε προτείνει τον περασμένο Δεκέμβριο στο δικαστήριο να κριθεί ένοχος ο Γιώργος Ρουπακιάς, ο οποίος ομολόγησε ότι δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα και αντίθετα είχε ζητήσει να απαλλαγούν όλοι οι κατηγορούμενοι για τα αδικήματα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, συμμετοχής, κ.ά. 

Πώς θα συνεχιστεί η διαδικασία

Στη σημερινή διαδικασία, οι συνήγοροι υπεράσπισης θα συνεχίσουν τις δευτερολογίες τους επί της εισαγγελικής πρότασης για τα ελαφρυντικά, για τα οποία σημειώνεται πως χθες, η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου ζήτησε να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης (κακούργημα).

Αντίθετα, η εισαγγελέας ζήτησε να αναγνωριστεί ελαφρυντικό 
μόνο σε όσους έχουν καταδικασθεί για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι οι κατηγορούμενοι αυτοί δεν έχουν κριθεί ένοχοι και για άλλα κακουργήματα.

Πάντως τον τελικό λόγο για το ποια ελαφρυντικά θα αναγνωριστούν και σε ποιους από τους καταταδικασθέντες τον έχει το δικαστήριο, το οποίο αφού ολοκληρωθούν οι δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης θα αποσυρθεί σε διάσκεψη και κατόπιν θα ανακοινώσει την απόφασή του.

Η ετυμηγορία των δικαστών επί των ελαφρυντικών έχει μεγάλη σημασία. Και αυτό γιατί η αναγνώριση ελαφρυντικών συνεπάγεται μειωμένες ποινές για όσους κρίθηκαν ένοχοι. Αρκεί να αναφερθεί πως για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης (για το οποίο κρίθηκαν ένοχοι οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής, Ηλίας Παναγιώταρος, Χρ. Παππάς και Αρτέμης Ματθαιόπουλος) το πλαίσιο της ποινής είναι από 5 μέχρι 15 έτη κάθειρξης. Αν όμως, αναγνωριστούν ελαφρυντικά, τότε οι προβλεπόμενες ποινές πέφτουν σημαντικά και κυμαίνονται από 2 μέχρι 8 έτη κάθειρξης. Αντιστοίχως, για όσους καταδικάσθηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση το πλαίσιο ποινής είναι από 5 έως 10 έτη κάθειρξη. Αν όμως αναγνωριστεί ελαφρυντικό οι ποινές ξεκινούν από 1 έτος και φτάνουν τα 5 έτη κάθειρξης. Σε ό,τι αφορά στο αδίκημα της ανθρωποκτονίας προβλέπονται ισόβια ενώ για τις απόπειρες ανθρωποκτονιών πολυετείς καθείρξεις.
 

xa34242

 
Οι ποινές

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης επί των ελαφρυντικών, το δικαστήριο θα προχωρήσει στο επόμενο στάδιο που είναι οι ποινές, οι οποίες θα επιβληθούν σε όσους κρίθηκαν ένοχοι με ή χωρίς ελαφρυντικά.

Αρχικά τον λόγο έλαβε η εισαγγελέας για να προτείνει ποινές και μετά θα αγορεύσουν οι συνήγοροι υπεράσπισης. Αφού ολοκληρωθούν οι αγορεύσεις των συνηγόρων, το δικαστήριο θα διασκεφθεί και θα ανακοινώσει την απόφασή του επί των ποινών.

Το σημείο αυτό της διαδικασίας είναι κρίσιμο, καθώς οι δικαστές μετά πρέπει να αποφασίσουν και για τον αν θα χορηγήσουν ή όχι αναστολή στην εκτέλεση των ποινών που θα επιβάλλουν σε όσους έκριναν ενόχους μέχρι τη δίκη σε δεύτερο βαθμό. Για να αποφασίσουν όμως επί των αναστολών, θα πρέπει πρώτα να ακούσουν και πάλι την πρότασης της εισαγγελέως της έδρας αλλά και τις αγορεύσεις των συνηγόρων της υπεράσπισης για το θέμα αυτό. Πρόκειται για μια μαραθώνια διαδικασία που ουδείς γνωρίζει αν θα ολοκληρωθεί σήμερα ή αν το δικαστήριο θα χρειαστεί να συνεδριάσει και την ερχόμενη εβδομάδα.

Πάντως, έχει αξία να αναφερθεί πως ουδείς από τους καταδικασθέντες βουλευτές δεν εμφανίζεται στο δικαστήριο αλλά εκπροσωπούνται όλοι από τους δικηγόρους τους, ως έχουν το δικαίωμα από το νόμο. Πάντως, η έδρα όταν ανακοινώσει την απόφασή της για τις ποινές έχει τη δυνατότητα να διατάξει τη βίαιη προσαγωγή όσων κρίθηκαν ένοχοι στο δικαστήριο και μετά να αποφασίσει αν θα τους χορηγήσει ή όχι αναστολές στην εκτέλεση της ποινής τους.

Ακόμη, το δικαστήριο μπορεί να εκφωνήσει την απόφαση του για τις ποινές και τις αναστολές χωρίς να είναι παρόντες στο δικαστήριο όσοι καταδικάσθηκαν. Σε μια τέτοια περίπτωση και εφόσον το δικαστήριο επιβάλλει ποινές χωρίς αναστολές, τότε μπορεί να διαβιβάσει την απόφασή του στις αρμόδιες αρχές, οι οποίες θα πρέπει να αναζητήσουν τους καταδικασθέντες για να εκτελέσουν την απόφαση, δηλαδή να τους οδηγήσουν στη φυλακή.

Τέλος, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων με παρεπίμτουσες αποφάσεις του θα αποφανθεί για τα κατασχεθέντα, εγγυήσεις, κ.ά - ζητήματα που αφορούν σε όσους έχουν καταδικασθεί. Αφού ανακοινωθούν και αυτές οι αποφάσεις τότε και μόνο τότε η πρόεδρος της έδρας θα πει το «λύεται η συνεδρίαση». Δηλαδή, να ανακοινώσει το τέλος της πρωτοβάθμιας δίκης για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Χρυσή Αυγή: Διακοπή στη συνεδρίαση - Τη Δευτέρα η απόφαση για ελαφρυντικά "

Δίκτυο Συνταξιούχων: Κυβερνητική μεθόδευση για τις προσφυγές αναδρομικών

Την ψήφιση ρύθμισης που βάζει στοπ στην δικαστική διεκδίκηση αναδρομικών καταγγέλλει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων σε ανακοίνωσή του. Αναλυτικά:

Η κυβέρνηση με τη νομοθετική ρύθμιση του Αυγούστου (Ν. 4714/20), στην προσπάθειά της να παρεμποδίσει την προσφυγή των συνταξιούχων στη δικαιοσύνη για την διεκδίκηση των αναδρομικών τους, νομοθέτησε ότι η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης αγωγών θα ήταν η ημέρα καταβολής των ήδη από πολλές πλευρές κουτσουρεμένων αναδρομικών ως προς τις περικοπές της κύριας σύνταξης, θέμα που αφορά 1 εκατομμύριο συνταξιούχους και αποκλείει το υπόλοιπο 1,5 εκατομμύριο που δεν θα λάβουν ούτε 1 ευρώ.

Όμως, στις 8/10/2020 ημέρα Πέμπτη, δηλαδή χτες, εντελώς πραξικοπηματικά στο δόγμα του «αποφασίζωμεν και διατάσσωμεν» ψήφισε και δημοσίευσε αυθημερόν τον νόμο 4734/20 όπου με τα άρθρα 33 και 34 μετέφερε (πονηρά, εν κρυπτώ και παραβύστω) την καταληκτική ημερομηνία προσφυγής των συνταξιούχων στη δικαιοσύνη για την διεκδίκηση των αναδρομικών τους...........για χθες δηλαδή 8/10/2020.

Προφανής σκοπός της ολοφάνερα και αυταπόδεικτα αντισυνταγματικής αυτής ρύθμισης, όπως και του προηγούμενου νόμου του Αυγούστου, ήταν να προλάβει τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων. Καλούμε την κυβέρνηση δείχνοντας τον στοιχειώδη σεβασμό στον πόνο των συνταξιούχων αλλά και στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, να αποκαταστήσει στοιχειωδώς την αδικία εφαρμόζοντας τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ του 2015.

Το ΕΝΔΙΣΥ θα συνεχίσει τον αγώνα του για την προστασία των δικαιωμάτων των συνταξιούχων και θα υποστηρίξει κάθε προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της απόφασης του ΣτΕ επί της πιλοτικής δίκης (Ιούλιος 2020) που πετσόκοψε τα αναδρομικά των συνταξιούχων περιορίζοντάς τα σε ένα εντεκάμηνο. Η κυβέρνηση πλέον με τις ανωτέρω νομοθετικές ρυθμίσεις είναι φανερό ότι δεν εφαρμόζει ούτε το εντεκάμηνο που δέχτηκε το ΣτΕ με την απόφαση του Ιουλίου του 2020.

Ενημερώνουμε του συνταξιούχους ότι από πλευράς μας, ο αγώνας με κάθε μορφή και με τη προσφυγή στη δικαιοσύνη, απέναντι σε αυτές τις αντισυνταγματικές, απαράδεκτες και άθλιες κυβερνητικές μεθοδεύσεις συνεχίζεται μέχρι τη δικαίωση.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Δίκτυο Συνταξιούχων: Κυβερνητική μεθόδευση για τις προσφυγές αναδρομικών"

Απάντηση ΝΔ σε ΣΥΡΙΖΑ: Κάτι θα ξέρει ο Κοντονής που τους αποκάλεσε «σταλινικούς συκοφάντες»

H Νέα Δημοκρατία σήκωσε το γάντι και απάντησε στον ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως σχολιάζει η Νέα Δημοκρατία “ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας νομίζουν ότι επιτιθέμενοι στη ΝΔ θα αποφύγουν τη συζήτηση για τα σκοτεινά παιχνίδια που κατήγγειλε ο πρώην υπουργός τους Στ. Κοντονής προκειμένου να «πέσει στα μαλακά» η Χρυσή Αυγή και για τη σύμπλευση μαζί της σε κρίσιμα θέματα. Οι Έλληνες θυμούνται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους χρυσαυγίτες στις πλατείες των αγανακτισμένων, τους θυμούνται να ψηφίζουν μαζί στη Βουλή. Θυμούνται τον Ν. Βούτση να λέει ότι «δεν υπάρχουν μη ευπρόσδεκτες ψήφοι» και να καταγγέλλει «μεθόδευση για να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή» με τον τότε βουλευτή της ΧΑ να συμφωνεί.

Θυμούνται τον Γ. Κατρούγκαλο να λέει ότι «η διαφαινόμενη μεθόδευση εκ μέρους κυβερνητικών κύκλων να τεθεί εκτός νόμου το νεοφασιστικό κόμμα, δεν βλάπτει το ίδιο άλλα τη δημοκρατία». Τους θυμούνται να συμπλέουν στο αλήστου μνήμης δημοψήφισμα και στην πρόωρη διάλυση της Βουλής το 2015 και να εκδράμουν μαζί σε ακριτικά νησιά», σχολιάζει η ΝΔ.

Και καταλήγει: «Δεν ξεχνούν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ με πρωθυπουργό τον Α. Σαμαρά έκανε όλες τις ενέργειες ώστε να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη. Κι επί κυβέρνησης ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη καταδικάστηκαν από την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, ύστερα από τεσσεράμισι χρόνια κωλυσσιέργειας. Σταλινικούς συκοφάντες, τους αποκάλεσε ο μέχρι χθες σύντροφός τους Στ. Κοντονής. Κάτι παραπάνω ξέρει».

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Απάντηση ΝΔ σε ΣΥΡΙΖΑ: Κάτι θα ξέρει ο Κοντονής που τους αποκάλεσε «σταλινικούς συκοφάντες»"

Ελληνοτουρκικά: Μυστήριο με την πορεία του τουρκικού ερευνητικού «Μπαρμπαρός»

Μπορεί το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» να αποχώρησε από την κυπριακή ΑΟΖ και να πλέει σε διεθνή ύδατα, ωστόσο ερωτηματικά προκαλεί ο επόμενος σταθμός του, καθώς δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποιο στίγμα επ' αυτού.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, το «Μπαρμπαρός», που τις προηγούμνενες ημέρες βρισκότανσ την κυπριακή ΑΟΖ, προκαλώντας τις αντιδράσεις της Λευκωσίας, αναχώρησε από την περιοχή όπου βρισκόταν γύρω στις 10 βράδυ της Πέμπτης, κινήθηκε ανατολικά της Κύπρου και μέχρι πριν λίγη ώρα βρισκόταν, σύμφωνα με το Marinetraffic, βόρεια της Κύπρου και με κατεύθυνση προς τα δυτικά, με ταχύτητα 9,1 κόμβων και χωρίς να τραβά καλώδια για τη διεξαγωγή ερευνών.

barbaros_marine

Σενάρια και υποθέσεις

Με δεδομένο πως δεν υπάρχει κάποια καινούρια NAVTEX που να δεσμεύει νέα περιοχή για έρευνες από το συγκεκριμένο πλοίο, δημιουργούνται ερωτηματικά σχετικά με την πορεία του «Μπαραμπαρός».

Με την αποχώρησή του από την κυπριακή ΑΟΖ, η πρώτη υπόθεση το ήθελε να κατευθύνεται προς το λιμάνι Τασούκου της Μερσίνης, εκεί δηλαδή απ' όπου ξεκίνησε, ωστόσο δεν επαληθεύτηκε. Άλλη υπόθεση το ήθελε να κινείται προς την Αττάλεια, χωρίς όμως να δείχνει πως έχει έχει κατεύθυνση προς εκείνη την περιοχή.

Έτσι, το μυστήριο εξακολουθεί να υφίσταται και με δεδομένες τις απρόβλεπτες κινήσεις των Τούρκων, δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμα και η παρουσία του στα νότια Καρπάθου και Ρόδου, σε ένα σενάριο που αν επαληθευτεί, τότε θα «τορπιλίσει» τις διπλωματικές προσπάθειες που έχει ξεκινήσει η Ελλάδα για διάλογο με τη γείτονα χώρα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Ελληνοτουρκικά: Μυστήριο με την πορεία του τουρκικού ερευνητικού «Μπαρμπαρός»"

Χωρίς τέλος ο πόλεμος στον ΣΥΡΙΖΑ – Κοντονής για τη διαγραφή του: Αυτή είναι η ποιότητά τους, έτσι έχουν μάθει να λειτουργούν

Αδιάκοπα συνεχίζεται ο πόλεμος που έχει ξεσπάει στον ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ του Σταύρου Κοντονή και της ηγεσίας, μετά τις «ρουκέτες» που εξαπέλυσε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης κατά του Αλέξη Τσίπρα, αναφορικά με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, με βάση τις οποίες πέφτει στα μαλακά η Χρυσή Αυγή.

Ο Σταύρος Κοντονής συνέχισε το ντελίριο κατηγοριών κατά της αριστερής παράταξης μετά την διαγραφή του από το κόμμα, λέγοντας πως «αυτή είναι η ποιότητά τους, έτσι έχουν μάθει να λειτουργούν, ενώ κατηγόρησε τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι εκφραστές πασοκικής έμπνευσης και ανήκουν στο παρελθόν.

«Αποδέχομαι την διαγραφή μου. Αυτή είναι η ποιότητά τους, έτσι έχουν μάθει να λειτουργούν» δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha, λέγοντας ακόμη ότι δεν έχει υπάρξει επίσημη ενημέρωση στον ίδιο για την απομάκρυνσή του από το κόμμα.

«Δεν είναι κάτι ευχάριστο» συνέχισε ο κ. Κοντονής, «αλλά ούτε κάτι που θα ανατρέψει τη ζωή μου. Δεν μου το έχει ανακοινώσει κανείς, το είδα στις εφημερίδες και αποδέχομαι την διαγραφή μου, που δεν ξέρω αν έγινε πριν ή μετά τα μεσάνυχτα. Πρόκειται για την πρώτη διαγραφή που γίνεται από το γραφείο Τύπου, αυτές τις περίεργες ώρες. Ας το ανακοινώσουν, για να ξέρω ποια μέρα διαγράφηκα».

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι στην ανακοίνωση της διαγραφής του, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέει ότι ο ίδιος έθεσε εαυτόν εκτός της παράταξης, ο πρώην υπουργός υπογράμμισε: «Είναι εκφράσεις πασοκικής έμπνευσης. Θυμίζει δεκαετία ’80 και τα “ο ένας κατέβηκε από το τρένο”. Εκφράσεις από το παρελθόν. Δεν αντλούν κάτι από το μέλλον, αλλά από το παρελθόν».

Παράλληλα, είπε εκ νέου ότι συναντήθηκε την περασμένη Δευτέρα με τον Αλέξη Τσίπρα και του ανακοίνωσε την απόφασή του να αποχωρήσει από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ: «Συζητήσαμε και του είπα ότι είναι αμετάκλητη η απόφασή μου να αποχωρήσω από την ΚΕ. Ο λόγος ήταν κάποια εσωτερικά θέματα. Μια κατάσταση ακραίας εσωστρέφειας, με αναρτήσεις στο Facebook, με προσωπικές επιθέσεις. Εννοώ όλους αυτούς που, με έναν τρόπο πρωτόγνωρο για τα ήθη της Αριστεράς, δημοσιοποιούσαν απόψεις, όταν αυτές στρέφονταν κατά ενός ή άλλου συντρόφου. Με άκουσε και έφυγα. Δεν συνδυάστηκε ποτέ η αποχώρησή μου με το θέμα της δίκης»

«Δεν έχω εκφράσει άποψη ότι υπήρχε πολιτική σκοπιμότητα. Είχα εκφράσει τον φόβο μου ότι αυτή την κατάργηση θα τη βρούμε μπροστά μας στη δίκη της ΧΑ» κατέληξε, αναφερόμενος στις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα.

Η εσωκομματική διαμάχη έχει ξεκινήσει από εχθές, Πέμπτη, με τις εκατέρωθεν πλευρές να εξαπολύουν «βαριές κουβέντες».

Ο Πάνος Σκουρλέτης παίρνοντας και εκείνος θέση σήμερα τόνισε το πρωί της Παρασκευής κατά του κ. Κοντονή πως «το να λες ένα κόμμα σαν το ΣΥΡΙΖΑ με τα χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ ‘σταλινική αριστερά’ είναι κάτι πάρα πολύ βαρύ. Άρα μιλάμε για μια εκρηκτική, ολέθρια σχέση».

 mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Χωρίς τέλος ο πόλεμος στον ΣΥΡΙΖΑ – Κοντονής για τη διαγραφή του: Αυτή είναι η ποιότητά τους, έτσι έχουν μάθει να λειτουργούν"

Βροχή οι καταγγελίες από τα νοσοκομεία

Αυξάνονται καθημερινά οι επιστολές διαμαρτυρίας και τα δελτία τύπου από τους εκπροσώπους των δημόσιων νοσοκομείων. Το ερώτημα που τίθεται είναι τι ακριβώς συμβαίνει. Το υπουργείο Υγείας παρουσιάζει μια εικόνα καλυτέρευσης ωστόσο, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι κατεβαίνουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις κάθε εβδομάδα.

Το Σωματείο Εργαζομένων του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Κιλκίς, έστειλε επιστολή στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, καταγγέλλοντας σοβαρά λειτουργικά προβλήματα που οδηγούν όπως λέει, σε περαιτέρω υποβάθμιση του νοσοκομείου και τα οποία πριν 8 μήνες τα έθεσαν στο Διοικητή κ. Ιωάννη Ανδρίτσο, αλλά δυστυχώς δεν τους έδωσε σημασία.

Το Σωματείο μιλά για έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού ιατρικού προσωπικού όπως: πνευμονολόγου, γαστρεντερολόγου, νευρολόγου και παθολογοανατόμου ενώ, οι ελλείψεις αυτές έχουν ως συνέπεια και τη μη λειτουργία του αξονικού τομογράφου σε καθημερινή βάση, ούτε ο νέου ψηφιακού μαστογράφου. Σε ολόκληρο νοσοκομείο έχουν μόνο δύο τραυματιοφορείς στην απογευματινή και νυχτερινή βάρδια. Ο ιματισμός είναι κατεστραμμένος, ανελκυστήρες δεν έχουν πιστοποίηση, οι κτιριακές εγκαταστάσεις δεν διαθέτουν πιστοποιητικό ενεργητικής πυροπροστασίας, η δεξαμενή υγρού οξυγόνου της κεντρικής παροχής του νοσοκομείου και φιάλες ιατρικών αερίων βρίσκονται εκτεθειμένες στα καιρικά φαινόμενα, αλλά και σε άλλους κίνδυνους (φωτιά, πρόσκρουση οχήματος, δολιοφθορά) και απέχουν μόλις  2 μέτρα από τα ΤΕΠ, ενώ, οι στολές του προσωπικού λόγω περικοπών δεν περιλαμβάνονται στην σύμβαση παρότι είναι υποχρέωση του νοσοκομείου και μεταφέρονται για καθαρισμό στις οικίες των εργαζομένων με ότι αυτό συνεπάγεται εν μέσω πανδημίας.

Όμως και το Σωματείο Εργαζομένων στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης κάνει λόγο για απλήρωτο επικουρικό προσωπικό.

Όπως αναφέρει το τελευταίο διάστημα προσλήφθηκαν στα νοσοκομεία υπάλληλοι διαφόρων ειδικοτήτων για τις ανάγκες της πανδημίας. Σε ένα μέρος των υπαλλήλων αυτών η μισθοδοσία εντάχθηκε σε προγράμματα ΕΣΠΑ και έτσι πληρώνονται κανονικά ενώ στους υπόλοιπους η μισθοδοσία εντάχθηκε στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων με αποτέλεσμα να μην αποζημιώνονται καθώς τα νοσοκομεία δεν ενισχύθηκαν από το υπουργείο με σχετικά κονδύλια. Ένας αριθμός 50 υπαλλήλων αυτής της κατηγορίας στις ειδικότητες ιατρών και νοσηλευτών και στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, δεν έχουν μέχρι σήμερα αποζημιωθεί για την εργασία τους (νυχτερινά και αργίες) για τους μήνες Μάρτιο-Απρίλιο και Μάιο 2020. Επίσης δεν αποζημιώθηκαν για όλους αυτούς τους μήνες οι εν λόγω γιατροί για τις εφημερίες στις οποίες συμμετείχαν.

Σύμφωνα με το Σωματείο, το νοσοκομείο αλλά κυρίως το υπουργείο Υγείας πρέπει άμεσα να φροντίσουν για την επίλυση του προβλήματος αυτού και να προχωρήσουν στην άμεση αποζημίωση των εν λόγω υπαλλήλων, οι οποίοι θα πρέπει να σημειώσουμε ότι λαμβάνουν ούτως η άλλως μισθούς 700-800 €.

Ωστόσο, το Σωματείο στέκεται και σε ένα ακόμα πρόβλημα, αυτό της αύξησης κρουσμάτων σε εργαζόμενους του νοσοκομείου. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται δύο νοσηλευτές που βρέθηκαν θετικοί και όπως λέει, αντιμετωπίζονται σαν εξιλαστήρια θύματα κατηγορούμενοι για προσωπική ανεύθυνη συμπεριφορά και μάλιστα καλούνται για σχετικές διευκρινήσεις. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το προσωπικό του νοσοκομείου μας, αποδεκατισμένο, γερασμένο και κουρασμένο από τις συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις εργασίας, ενώ, μεγάλο πρόβλημα δημιουργείται με τη μεταφορά ασθενών οι οποίοι νοσηλεύονται στην κλινική Covid-19 ή έχουν χαρακτηρισθεί πιθανά κρούσματα και χρειάζονται εξέταση Αξονικού Τομογράφου καθώς αυτός βρίσκεται σε άλλο κτίριο μακριά από την κλινική Covid-19, με αποτέλεσμα η μεταφορά τους εκεί να γίνεται μέσα από διαδρόμους του νοσοκομείου ή ακόμη χειρότερα και από τον προαύλιο χώρο.

Στην Κρήτη τώρα το Σωματείο Εργαζομένων του ΠαΓΝΗ στο Ηράκλειο καταγγέλλει τις συνθήκες που επικρατούν στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία (ΤΕΙ) κάτι που συμβαίνει κάθε 1η του μήνα από ασθενείς που περιμένουν ώρες για να κλείσουν ραντεβού.

Ο στενός συγχρωτισμός σε συνθήκες πανδημίας όπως λένε, αυξάνει τον κίνδυνο διασποράς του κορονοϊού. Παράλληλα, οι πολύμηνες αναμονές για ραντεβού στα πρωινά ιατρεία καθυστερούν τη διάγνωση και θεραπεία χιλιάδων ασθενών, αυξάνοντας τη νοσηρότητα αλλά και τη θνητότητα από διάφορες χρόνιες παθήσεις, ενώ αναγκάζουν αρκετούς να πληρώσουν από την τσέπη τους για επίσκεψη στα απογευματινά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων αλλά και σε ιδιωτικά ιατρεία.

Οι πραγματικές αιτίες για τις μεγάλες αναμονές στα ΤΕΙ, οι οποίες έχουν αυξηθεί περαιτέρω μετά τη δίμηνη αναστολή της λειτουργίας τους, είναι κυρίως η ανεπάρκεια των δημόσιων νοσοκομείων σε ιατρικό προσωπικό αλλά και οι χρόνιες ελλείψεις της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Σύμφωνα με το Σωματείο, πάνω από 6000 είναι οι κενές θέσεις γιατρών στις δημόσιες δομές υγείας της χώρας και δεν μπορούν να καλυφθούν ούτε με τις συνεχείς μετακινήσεις γιατρών μεταξύ τμημάτων και δομών ούτε με τις προσλήψεις 400 περίπου επικουρικών γιατρών του τελευταίου εξαμήνου ούτε με τις λίγες μόνιμες θέσεις που έχουν προκηρυχθεί (χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί), οι οποίες αντιστοιχούν σε λιγότερο από 25% των κενών.

Στην καθυστέρηση των ραντεβού στα ΤΕΙ αλλά και στις λίστες χειρουργείων συμβάλει και η έλλειψη σε διάφορες ιατρικές ειδικότητες (π.χ. ρευματολόγοι, ενδοκρινολόγοι, αγγειοχειρουργοί, καρδιο/θωρακοχειρουργοί, παιδοχειρουργοί) από τα νοσοκομεία Ρεθύμνου και Αγίου Νικολάου, με αποτέλεσμα κάποια τμήματα του ΠΑΓΝΗ να καλύπτουν τον πληθυσμό 3 ή και 4 νομών.

Το Σωματείο του ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη καταγγέλλει ότι λειτουργεί με συνθήκες που θέτουν σε κίνδυνο ασθενείς και εργαζόμενους.

Μερικές από τις καταγγελίες αφορούν τα εξής:

  • Τραγική έλλειψη έμπειρου προσωπικού: 35% περίπου στην νοσηλευτική υπηρεσία, 40% περίπου στην ιατρική υπηρεσία, 45% στην διοικητική υπηρεσία, 80% στην τεχνική υπηρεσία και 20% στο παραϊατρικό προσωπικό.

  • Προσωπικό μη έμπειρο (επικουρικό, συμβασιούχοι) καλείται να καλύψει σοβαρές ανάγκες στις μονάδες covid-19.

  • Εν μέσω πανδημίας γίνονται ανακαινίσεις κλινικών και μονάδων εντατικής θεραπείας, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι διαθέσιμες κλίνες για ασθενείς χωρίς covid-19.

  • Οι ελλείψεις προσωπικού γίνονται προσπάθειες να καλυφθούν με μετακινήσεις από άλλες κλινικές αποδυναμώνοντας με αυτό τον τρόπο και την λειτουργία τους.

  • Οι εργαζόμενοι δουλεύουν πάνω από δέκα ημέρες χωρίς ανάπαυση, με ωράρια κυκλικά, που δεν απέχουν μεταξύ τους ως ορίζει ο νόμος.

  • Λόγω της μη λειτουργίας ανελκυστήρων, χειρουργημένοι ασθενείς μεταφέρονται διασχίζοντας δρόμο, με αποτέλεσμα να εκτίθενται στις καιρικές συνθήκες.

  • Σε ημέρες εφημερίας του νοσοκομείου, οι ασθενείς με covid-19 μεταφέρονται από τα επείγοντα στις κλινικές υποδοχής, διασχίζοντας όλο το ΑΧΕΠΑ.

  • Η Διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, δεν αποδέχεται τους ΔΕ Νοσηλευτές και πρωτοστατεί στην αποπομπή τους από τον κλάδο.

  • Οι εργαζόμενοι που επιστρέφουν από άδεια πριν ακόμα βγουν τα αποτελέσματα του test covid-19, αναλαμβάνουν υπηρεσία με ότι κινδύνους αυτό συνεπάγεται.

Τι συμβαίνει στο ΑΧΕΠΑ

Απάντηση στις καταγγελίες του ΑΧΕΠΑ έστειλε χθες το βράδυ η διοίκηση του νοσοκομείου λέγοντας ότι έχουν αναλάβει υπηρεσία μέχρι σήμερα, 110 υπάλληλοι Λοιπού Προσωπικού με σύμβαση ΙΔΟΧ διάρκειας 2 ετών, (Νοσηλευτικό – Διοικητικό – Βοηθητικό και Παραϊατρικό) καθώς και 17 γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, μεταξύ των οποίων και ιατροί για τη στελέχωση της ΜΕΘΑ και της Α΄ Παθολογικής κλινικής του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ (Κλινική COVID). Επίσης, ότι είναι αναληθής ο ισχυρισμός ότι οι μονάδες COVID – 19 στελεχώνονται από μη έμπειρο προσωπικό.

Οι ανακαινίσεις Κλινικών και Μονάδων αποτελούν γεγονός που έχει οδηγήσει σε αύξηση των κλινών ΜΕΘ από 10 σε 26. Επιπρόσθετα αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται η ανακαίνιση της μιας εκ των δυο Χειρουργικών Κλινικών μέσω δωρεάς συνολικού ποσού 850.000 ευρώ, (μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), η οποία θα ολοκληρωθεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα εργασιών στις 31.12.2020 και θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία άλλων 6 κλινών ΜΕΘ και 48 κλινών πλήρως εξοπλισμένων προς εξυπηρέτηση των αναγκών νοσηλείας των ασθενών συνανθρώπων μας.

Όσον αφορά ιδιαίτερα στη μετακίνηση των περιστατικών COVID-19 εντός του νοσoκομείου τονίζεται ότι στα ΤΕΠ υπάρχουν δύο ξεχωριστές είσοδοι στο χώρο του ΤΕΠ, μια για τα κοινά περιστατικά της εφημερίας και μια τα ύποπτα και θετικά Covid-19. Το ΤΕΠ Covid-19 του ΑΧΕΠΑ είναι ίσως το μοναδικό που διαθέτει δικό του Αξονικό Τομογράφο και Ακτινολογικό Εργαστήριο, για την διεξαγωγή απλών ακτινογραφιών, αξονικών τομογραφιών και υπερηχογραφημάτων, το οποίο εξυπηρετεί αποκλειστικά ασθενείς Covid -19 (ύποπτους ή θετικούς). Η απεικονιστική διερεύνηση των μη Covid -19 περιστατικών πραγματοποιείται στο κεντρικό Ακτινολογικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου, που στεγάζεται σε διαφορετικό χώρο.

Αναφορικά με την αιτίαση ότι το προσωπικό του νοσοκομείου εργάζεται σε συνθήκες καταπάτησης των εργασιακών του δικαιωμάτων και των διεθνών συνθηκών τονίζεται κατηγορηματικά ότι όλοι οι εργαζόμενοι έχουν λάβει τόσο την κανονική τους άδεια, που αιτήθηκαν, όσο και τη νομοθετημένη άδεια ειδικού σκοπού. Λοιπά ζητήματα τα οποία σχετίζονται με την κατάρτιση των εβδομαδιαίων προγραμμάτων εργασίας, αφορούν αποκλειστικά στους προϊσταμένους των Κλινικών Τμημάτων και Εργαστηρίων οι οποίοι έχουν και την ευθύνη της εύρυθμης λειτουργίας του Τμήματος στο οποίο προΐστανται. Ενώ, επισημαίνει, ότι δεν έχει κατατεθεί στη Διοίκηση καμία επίσημη αναφορά ούτε από εργαζόμενο ούτε από το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, η οποία να σχετίζεται με συνεχόμενες ημέρες εργασίας χωρίς ρεπό, όπως αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου του Σωματείου.

«Ξηλώνουν» γιατί δεν «έραψαν»

Στο χορό των καταγγελιών και το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή που μιλά για σπασμωδικές κινήσεις πανικού με αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών και διάλυση νοσοκομείων για να συγκαλυφθούν οι ελλείψεις

Όπως λέει, με έγγραφη εντολή από τον ΓΓ του υπουργείου Υγείας μετακινούνται προς το ΝΝΘΑ «Σωτηρία» γιατροί από άλλα νοσοκομεία για να συγκαλυφθούν βιαστικά, σπασμωδικά και όπως - όπως οι τραγικές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού. Έτσι ουσιαστικά διαλύονται κρίσιμα τμήματα άλλων μεγάλων νοσοκομείων.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του νοσοκομείου ΝΕΕΣ «Ερυθρός Σταυρός» (Κοργιαλένειο) όπου δίνεται η εντολή μετακίνησης προς το «Σωτηρία» 3 ειδικευμένων Παθολόγων από τους 9 που υπηρετούν σήμερα κι έτσι θα απομείνουν στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» 6 ειδικοί Παθολόγοι για 2 Παθολογικές κλινικές. Μετά από κάθε γενική εφημερία του νοσοκομείου το τελευταίο διάστημα στις Παθολογικές κλινικές βρίσκονται νοσηλευόμενα περίπου 50 περιστατικά της επιδημίας COVID19 και ύποπτα κρούσματα, καθώς και άλλα σαράντα 40 περιστατικά λοιπής νοσηρότητας.

104 ειδικευόμενοι αναισθησιολόγοι ζητούν δικαίωση

Επιστολή στον υπουργό Υγείας έστειλαν πριν λίγες μέρες και 104 ειδικευόμενοι αναισθησιολόγοι αναφορικά με την πλήρωση θέσεων ειδικευμένων ιατρών του κλάδου Ε.Σ.Υ., όπου όπως λένε, επιλεκτικά στην 7η ΥΠΕ δε δόθηκε η δυνατότητα στους Αναισθησιολόγους να υποβάλουν αιτήσεις για θέσεις σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και παρά τις αντιδράσεις της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρίας, τους ανακοίνωσε απροκάλυπτα και χωρίς αιδώ ότι στο βωμό της πρόσκαιρης και φαινομενικής κάλυψης προβληματικών μονάδων, είναι διατεθειμένη να ανακόψει την επαγγελματική σταδιοδρομία τους.

Οι ειδικευόμενοι ζητούσαν από τον υπουργό

  • Κατάργηση της υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου ως προαπαιτούμενου για τη συμμετοχή στις εξετάσεις λήψης ειδικότητας και τη διεκδίκηση μόνιμης θέσης στο Ε.Σ.Υ., όπως ίσχυε όταν η Αναισθησιολογία ήταν άγονη ειδικότητα. Έτσι, οι ειδικευόμενοι θα μπορούν να απορροφηθούν άμεσα από τα νοσοκομεία, στα οποία θα προσφέρουν με τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους πολύ πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες από ότι σε ένα περιφερικό ιατρείο, για την κάλυψη του οποίου μπορεί να χαθεί πολύς εργασιακός χρόνος.

  • Κατάργηση του περιορισμού διεκδίκησης μόνιμης θέσης μόνο σε μια ΥΠΕ.

  • Τήρηση του νόμου και τα εργασιακά δικαιώματα που απορρέουν από αυτόν και αφορούν το δικαίωμα εξειδίκευσης και τη διεκδίκηση θέσεων στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

  • Καθιέρωση συνθηκών εργασιακής ασφάλειας, με αποφυγή υποχρεωτικών μετακινήσεων προσωπικού για εμβαλωματική κάλυψη μονάδων υγείας διαφορετικών από αυτές στις οποίες έγινε η πρόσληψη.

  • Εφαρμογή της υπουργικής απόφασης Υ4α/3592/1996 - ΦΕΚ 1044/Β/25-11-1997 για την ασφάλεια στην αναισθησία, της οδηγίας 2003/88 του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου σχετικά με την οργάνωση του χρόνου εργασίας καθώς και του αντίστοιχου σχεδίου νόμου του 2017 ώστε να εξασφαλίζεται επαρκής χρόνος ανάπαυσης και να μειώνονται φαινόμενα τύπου ‘’burn-out’’.

  • Χορήγηση επιδόματος ‘’άγονης ειδικότητας’’.

ΘΡΙΑΣΙΟ: Να παρθούν μέτρα για την προστασία της υγείας εργαζομένων και ασθενών

Να παρθούν άμεσα πρόσθετα μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και ασθενών στην Μονάδα Εμφραγμάτων – Αιμοδυναμικό Εργαστήριο και συνολικά στο ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο ζητά από χθες το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου καθώς το πρόσφατο θετικό κρούσμα COVID-19 σε νοσηλευόμενο στη Μονάδα Εμφραγμάτων (ΜΕΚ), σε συνέχεια των προηγούμενων κρουσμάτων σε ασθενείς και εργαζόμενους του νοσοκομείου, επιβάλλουν όπως λέει, την λήψη άμεσων επιπλέον μέτρων για την προστασία της υγείας εργαζομένων και ασθενών στη ΜΕΚ και το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο και συνολικά στο νοσοκομείο, ώστε να αποφευχθεί πιθανή εξάπλωση της επιδημίας.

Ζητούν:

  • να τεθούν σε προληπτική καραντίνα όλες οι στενές επαφές του θετικού ασθενή

  • να ανασταλεί η εφημερία της Μονάδας Εμφραγμάτων και του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου. Να γίνει πλήρης απολύμανση και να ολοκληρωθεί ο εργαστηριακός έλεγχος εργαζομένων και ασθενών

  • να παρθούν όλα τα αναγκαία οργανωτικά μέτρα για την προστασία της υγείας εργαζομένων και ασθενών π.χ. για το επισκεπτήριο

  • να εξασφαλισθεί κατάλληλος χώρος για την παραμονή, όσων εργαζομένων σε καραντίνα το επιθυμούν, ώστε να μην θέτουν σε κίνδυνο μέλη της οικογένειας τους

  • να γίνει προμήθεια μηχανήματος μοριακού ελέγχου υψηλής διαγνωστικής ευαισθησίας, με επαρκή αριθμό αντιδραστηρίων και πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού και να γίνεται συστηματική περιοδική εξέταση όλων των εργαζομένων και προληπτικός έλεγχος όλων των ασθενών που εισάγονται στο νοσοκομείο.

  • να ενισχυθεί άμεσα το ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο με επιπλέον προσωπικό, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες και να υπάρχουν και "εφεδρείες" για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων.

Πανελλαδική απεργία στις 15 Οκτωβρίου

Στο απόηχο όλων αυτών στις 15 Οκτωβρίου έχει αναγγείλει πανελλαδική απεργία η ΠΟΕΔΗΝ και πανελλαδική συγκέντρωση στις 8.30 το πρωί στην Πλατεία Μαβίλη. Όπως λέει είναι πορεία Σωτηρίας της Δημόσιας Υγείας – Πρόνοιας – ΕΚΑΒ. Η Πανελλαδική Συγκέντρωση και πορεία θα εκκινήσει από την Πλατεία Μαβίλη και θα καταλήξει στο υπουργείο Υγείας. Για τα Σωματεία μέλη της Αττικής η Στάση Εργασίας θα είναι 8πμ – 15μμ με δυνατότητα διαμόρφωσης των ωρών από το κάθε Δ.Σ. Σωματείο Εργαζομένων ενώ, η 24ωρη απεργία αφορά όλα τα Σωματεία μέλη της Περιφέρειας.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, οι εργαζόμενοι διεκδικούν την ένταξή τους στα ΒΑΕ, μονιμοποίηση των εκτάκτων, αυξήσεις μισθών, ενιαίο κλάδο νοσηλευτικού προσωπικού και ισχυρή δημόσια υγεία.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Βροχή οι καταγγελίες από τα νοσοκομεία"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news