facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020

Τροπολογία του Υπ. Εργασίας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Κατατέθηκε τροπολογία του υπουργείου Εργασίας σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων.

Συγκεκριμένα, με την προτεινόμενη ρύθμιση, προβλέπεται η καταβολή ποσών και στους συνταξιούχους του Δημοσίου, κατ' αντιστοιχία με τη νομοθετική πρόβλεψη για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, προς αποκατάσταση των μειώσεων που επιβλήθηκαν στις κύριες συντάξεις τους, κατ' εφαρμογή του άρθρου πρώτου υποπαρ. Β3 του ν. 4093/2012 (Α΄ 222), λαμβανομένων παράλληλα υπ' όψιν των πρακτικών της 5ης Γενικής Συνεδρίασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου της 29ης.03.2017, σύμφωνα με τα οποία οι μειώσεις των κύριων συντάξεων, δυνάμει του άρθρου 1 παρ. 1 του ν. 4051/2012 (Α΄ 40) κρίθηκαν σύμφωνες με το Σύνταγμα.

Ειδικότερα, τα ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές και μειώσεις κύριων συντάξεων συνταξιούχων του Δημοσίου, δυνάμει του άρθρου πρώτου παρ. Β υποπαρ. Β3 του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 και αφορούν το χρονικό διάστημα από 11.6.2015 και μέχρι τη δημοσίευση του ν. 4387/2016 (Α΄ 85), θα καταβληθούν άτοκα στους δικαιούχους, έτσι ώστε να αρθεί το σωρευτικό αποτέλεσμα των ανωτέρω μειώσεων και περικοπών στο βιοτικό επίπεδο των θιγομένων και για τους συνταξιούχους του Δημοσίου.

Τα καταβαλλόμενα ποσά είναι ανεκχώρητα και ακατάσχετα στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις Περιφέρειες, τα ασφαλιστικά Ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα. Κατά την καταβολή των ποσών, δεν διενεργείται παρακράτηση φόρου ούτε παρακράτηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Επίσης, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ρυθμίζονται ο τρόπος, η διαδικασία και οι λεπτομέρειες καταβολής των προς επιστροφή ποσών, η οποία ολοκληρώνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Με την καταβολή των ανωτέρω ποσών, οι αξιώσεις των συνταξιούχων του Δημοσίου για ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές, μειώσεις και καταργήσεις κύριων, επικουρικών συντάξεων, επιδομάτων αδείας και εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, για το χρονικό διάστημα από 11.6.2015 έως τη δημοσίευση του ν. 4387/2016, δυνάμει του ν. 4093/2012, αποσβέννυνται.

Οι διατάξεις εφαρμόζονται αναλόγως και για τους υπαλλήλους των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των άλλων ΝΠΔΔ που διέπονται από το ίδιο με τους δημοσίους υπαλλήλους συνταξιοδοτικό καθεστώς είτε οι συντάξεις τους βαρύνουν το Δημόσιο είτε τους οικείους φορείς, καθώς και για το προσωπικό του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος και των υπαλλήλων των ασφαλιστικών Ταμείων του προσωπικού των Σιδηροδρομικών Δικτύων, που διέπονται από το καθεστώς του ν.δ. 3395/1955 (Α΄ 276).

ΑΜΠΕ/naftemporiki


Διαβάστε Περισσότερα » "Τροπολογία του Υπ. Εργασίας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων"

Έρευνα: Τα αντισώματα κορωνοϊού από το πλάσμα αίματος αναρρωσάντων μειώνονται μέσα σε λίγους μήνες

Ενώ υπάρχει ακόμη αβεβαιότητα για τα κλινικά οφέλη από τη χρήση πλάσματος αναρρωσάντων για τη θεραπεία ασθενών με Covid-19, μια νέα καναδο-αμερικανική επιστημονική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσο νωρίτερα μετά την ανάρρωσή τους συλλέγεται το πλάσμα από τους δότες, τόσο το καλύτερο, επειδή τα αντισώματα αρχίζουν να εξαφανίζονται τρεις μόλις μήνες μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων των ασθενών.

Η μικρή μελέτη, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ρενέ Μπαζέν του Πανεπιστημίου Λαβάλ του Κεμπέκ, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Blood (Αίμα) της Αμερικανικής Εταιρείας Αιματολογίας, παρακολούθησε 15 αναρρώσαντες δότες πλάσματος. Οι δωρεές πλάσματος -τέσσερις έως εννέα φορές από κάθε δότη- είχαν γίνει 33 έως 114 μέρες μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων.

Όπως είπε η Μπαζέν, η έρευνα είναι μια από τις πρώτες που δείχνουν ότι οι οροθετικοί (όσοι παράγουν αντισώματα κατά του κορονοϊού SARS-CoV-2) σταδιακά μετατρέπονται σε οροαρνητικούς (δεν έχουν πια ανιχνεύσιμα αντισώματα στο σώμα τους). Η σταδιακή μείωση των αντισωμάτων δεν φαίνεται να σχετίζεται με τον μικρότερο ή μεγαλύτερο αριθμό δωρεών πλάσματος από το ίδιο άτομο.

Όμως όλοι οι δότες εμφάνισαν μείωση αντισωμάτων σχεδόν ταυτόχρονα, περίπου 88 μέρες (σχεδόν τρεις μήνες) μετά τα πρώτα συμπτώματα Covid-19. Μέσα στις επόμενες 21 μέρες, είχαν εξαφανιστεί περίπου τα μισά από τα αρχικά αντισώματά τους.

«Τα αντισώματα εξαφανίζονται γρήγορα, συνεπώς όσοι αναρρώνουν από Covid-19 και θέλουν να δωρίσουν πλάσμα αίματος, δεν πρέπει να περιμένουν πολύ», ανέφερε η δρ Μπαζέν. «Με βάση τα ευρήματά μας, ιδανικά οι γιατροί θα έπρεπε να χρησιμοποιούν πλάσμα, το οποίο έχει συλλεχθεί νωρίς μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Επίσης θα πρέπει προηγουμένως να ελέγχουν για την παρουσία των αντισωμάτων, προτού χορηγήσουν το πλάσμα σε ένα ασθενή», πρόσθεσε.

Μια εξέταση 282 δωρητών πλάσματος έδειξε ότι σχεδόν το 7% δεν είχαν ανιχνεύσιμα αντισώματα ήδη από την πρώτη δωρεά, ποσοστό που ήταν διπλάσιο για τους αναρρώσαντες που έκαναν την πρώτη δωρεά πλάσματος μετά από 11-12 εβδομάδες.

Όταν κάποιος μολύνεται με ένα ιό, το αίμα του δημιουργεί αντισώματα για να καταπολεμήσουν τη λοίμωξη. Μετά την ανάρρωση, τα αντισώματα μπορεί να παραμείνουν στο πλάσμα του αίματος για μήνες ή ακόμη και για χρόνια.

Η μετάγγιση αυτών των αντισωμάτων σε νέους ασθενείς μπορεί να βοηθήσει το αμυντικό σύστημα τους να αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό. Πολλές κλινικές μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη σε διάφορες χώρες (και στην Ελλάδα) για να αξιολογήσουν τη χρησιμότητα της θεραπείας σε ασθενείς με Covid-19.

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Έρευνα: Τα αντισώματα κορωνοϊού από το πλάσμα αίματος αναρρωσάντων μειώνονται μέσα σε λίγους μήνες"

Περιφέρεια Αττικής: Εκτός λειτουργίας το πληροφοριακό σύστημα καταχωρήσεων αδειών οδήγησης και αδειών κυκλοφορίας

Τον άμεσο εκσυγχρονισμό του μηχανογραφικού συστήματος από το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, «ώστε να καταστεί αξιόπιστο και να εξυπηρετεί τις ανάγκες της σύγχρονης ψηφιακής εποχής, την διαλειτουργικότητα», ζητά ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης με επιστολή προς τον υπουργό Κ. Καραμανλή.

Αφορμή αποτέλεσε η ανεπάρκεια του «απαρχαιωμένου και δυσλειτουργικού» όπως το αποκαλεί, μηχανογραφικού συστήματος, να εξυπηρετήσει τους συναλλασσόμενους, με τις υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Αττικής για αιτήματα που αφορούν άδειες οδήγησης και άδειες κυκλοφορίας, καθώς έχει τεθεί εκτός λειτουργίας το on line πληροφοριακό σύστημα από την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται από το ΑΠΕ, ότι ο κ. Πατούλης, έχει επισημάνει την επιτακτική ανάγκη εκσυγχρονισμού του συστήματος με αφορμή ανάλογη βλάβη που είχε σημειωθεί τον περασμένο Αύγουστο. Σε επιστολή προς τον Κ. Καραμανλή, υπογράμμιζε πως η αύξηση των περιστατικών βλαβών στο σύστημα το τελευταίο διάστημα, αναδεικνύει την ανάγκη εκσυγχρονισμού του, προκειμένου να διασφαλιστεί η ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά και ένας αδιάβλητος και αποτελεσματικός τρόπο εξυπηρέτησης των πολιτών.

Σε μήνυμα του, ο περιφερειάρχης ζητά συγγνώμη για την ταλαιπωρία των συναλλασσόμενων πολιτών, ενημερώνοντας ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, το οποίο «καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες, προκειμένου να αποκατασταθεί άμεσα το πρόβλημα».

 newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Περιφέρεια Αττικής: Εκτός λειτουργίας το πληροφοριακό σύστημα καταχωρήσεων αδειών οδήγησης και αδειών κυκλοφορίας"

Επίθεση του Ρουβίκωνα στο γραφείο του Υπ. Μεταφορών Κώστα Καραμανλή

Επίθεση πραγματοποίησαν μέλη του Ρουβίκωνα κατά του πολιτικού γραφείου του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή στην πλατεία Κλαυθμώνος, το βράδυ της Παρασκευής.

Τα μέλη του Ρουβίκωνα έγραψαν συνθήματα στους τοίχους, πέταξαν τρικάκια και αποχώρησαν πριν φτάσει η αστυνομία.

Στη συνέχεια ανάρτησαν κείμενο σε σελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου. Σε αυτό, μεταξύ άλλων, καταγγέλλουν τις συνθήκες συνωστισμού στα ΜΜΜ και την κατάσταση του στόλου παρά την τιμή του εισιτηρίου, το οποίο το χαρακτηρίζουν «ταξικά προσδιορισμένο» καθώς είναι το ίδιο για πλούσιους και φτωχούς, ενώ καταγγέλλουν τους  ελεγκτές και τους αστυνομικούς που «τραμπουκίζουν όποιον/α δεν έχει εισιτήριο και χτυπάνε μετανάστες/ριες σε κοινή θέα».

Παράλληλα, ο Ρουβίκωνας κατηγορεί τον Κώστα Καραμανλή και την κυβέρνηση πως με την ενοικίαση λεωφορείων και οδηγών από τα ΚΤΕΛ προκειμένου να αυξηθούν τα δρομολόγια έχουν ως σχέδιο της υποβάθμιση της δημόσιας συγκοινωνίας και το στρώσιμο του εδάφους για ιδιωτικοποίηση.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση του Ρουβίκωνα στο γραφείο του Υπ. Μεταφορών Κώστα Καραμανλή"

Χωρίς ενεργό μέτωπο αλλά με διάσπαρτες καύσεις η πυρκαγιά στη Λευκίμη Σουφλίου

Δεν υπάρχει πλέον ενεργό μέτωπο στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το πρωί σε δασική έκταση στην Λευκίμη Σουφλίου, παρά μόνο διάσπαρτες καύσεις. Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία οι ενισχυμένες επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, οι οποίες από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της φωτιάς και επί δύο ημέρες δίνουν μάχη για την κατάσβεσή της, παραμένουν στην περιοχή.

«Στόχος των πυροσβεστικών δυνάμεων, που θα επιχειρούν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, είναι να εξαλειφθούν και οι μικρότερες εστίες και σ' αυτό θα συνδράμουν εκ νέου αύριο το πρωί και τα εναέρια μέσα με ρίψεις νερού», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, συμπληρώνοντας ότι το έργο της κατάσβεσης δυσχέραιναν το απόγευμα οι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή, έντασης έως και τέσσερα μποφόρ, οι οποίοι προκαλούσαν αναζωπυρώσεις.

Σημειώνεται πως στην περιοχή μετέβη σήμερα το μεσημέρι και ο αρχηγός Π.Σ. αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ενώ στο σημείο παραμένει ο υποστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος, συντονιστής πυροσβεστικής Βορείου Ελλάδος, Σπύρος Βαρσάμης, ο οποίος έχει και τον γενικό συντονισμό της επιχείρησης κατάσβεσης.

ΑΠΕ/euro2day


Διαβάστε Περισσότερα » "Χωρίς ενεργό μέτωπο αλλά με διάσπαρτες καύσεις η πυρκαγιά στη Λευκίμη Σουφλίου"

Ιταλία: 23 θάνατοι, σχεδόν 2.500 κρούσματα την Παρασκευή

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο η Ιταλία κατέγραψε 2.499 κρούσματα ενώ 23 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν πάνω από 120.000 διαγνωστικά τεστ.

Το Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας της χώρας αναφέρει ότι τα κρούσματα παρουσιάζουν αύξηση για ένατη συνεχή εβδομάδα, με επιδείνωση του φαινομένου από τα μέσα Σεπτεμβρίου.Το τελευταίο εικοσιτετράωρο τα περισσότερα περιστατικά διαγνώσθηκαν στην περιφέρεια της Νάπολης, Καμπανία (392), στη Λομβαρδία (307) και στην περιφέρεια Λάτιο, με πρωτεύουσα τη Ρώμη (264).

Συνολικά, 50.561 ασθενείς είναι σε κατ΄οίκον περιορισμό, 3.142 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία και 294 βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση της Ρώμης εξετάζει την δυνατότητα να επιβληθεί η χρήση προστατευτικής μάσκας σε ανοικτούς χώρους, σε όλες τις περιοχές της Ιταλίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υφυπουργός Υγείας Πιερπάολο Σιλέρι δήλωσε ότι «στο τέλος, το μέτρο αυτό -έστω και σε διαφορετικές χρονικές στιγμές- μπορεί πράγματι να υιοθετηθεί από όλες τις ιταλικές περιφέρειες».

ΑΜΠΕ/naftemporiki


Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: 23 θάνατοι, σχεδόν 2.500 κρούσματα την Παρασκευή"

Με παρέμβαση Μητσοτάκη η ακύρωση του διορισμού της Ελένης Ζαρούλια

Μετά τις σφοδρές πολιτικές αντιδράσεις και το σάλο που προκάλεσε ο διορισμός στη Βουλή της πρώην βουλευτού της Χρυσής Αυγής και συζύγου του Νίκου Μιχαλολιάκου, Ελένης Ζαρούλια, ως μετακλητής υπαλλήλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε προσωπικά το θέμα και σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής του εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του και βρέθηκε φόρμουλα, προκειμένου να ακυρωθεί ο διορισμός της.

Έτσι σε ανακοίνωσή του ο κος Τασούλας ξεκαθαρίζει ότι δεν θα εκδοθεί πράξη ανάληψης καθηκόντων, προαναγγέλλοντας αλλαγές και στον κανονισμό της βουλής.

Η ανακοίνωση του Κώστα Τασούλα

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με τον διορισμό της Ελένης Ζαρούλια, ως μετακλητής υπαλλήλου, στον πρώην Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής:

«Βάσει του Κανονισμού της Βουλής, πρώην Πρόεδροι Κοινοβουλευτικών Ομάδων δικαιούνται έναν μετακλητό υπάλληλο της επιλογής τους.  Το δικαίωμα αυτό έληγε με το πέρας της προηγούμενης βουλευτικής περιόδου.  Με τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής της 26ης/2/2019, το δικαίωμα αυτό παρετάθη και κατά την τρέχουσα βουλευτική περίοδο.

Είναι αυτονόητο ότι μετά την δικαστική απόφαση της 7ης Οκτωβρίου θα δρομολογηθούν άμεσα οι ενδεδειγμένες τροποποιήσεις στον Κανονισμό της Βουλής.  Εν τω μεταξύ δεν πρόκειται να αναλάβει υπηρεσία και να εκδοθεί πράξη ανάληψης καθηκόντων».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Με παρέμβαση Μητσοτάκη η ακύρωση του διορισμού της Ελένης Ζαρούλια"

Οργισμένος ο δήμαρχος Γλυφάδας: Κανένας δάσκαλος δεν πήγε για τεστ κορονοϊού παρά το κρούσμα στο 5ο Δημοτικό

Αγανακτισμένος εμφανίστηκε ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπακινολάου, για το γεγονός ότι κανένας δάσκαλος από το 5ο Δημοτικό δεν πήγε να κάνει τεστ για κορωνοϊό παρόλο που διαγνώστηκε θετικός εκπαιδευτικός στο συγκεκριμένο σχολείο.

«Αυτό είναι ακατανόητο. Πραγματικά ακατανόητο. Και μάλιστα από τους σεβαστούς μας δασκάλους, που τους εμπιστευόμαστε ό,τι πολυτιμότερο έχουμε, τα παιδιά μας», έγραψε, μεταξύ άλλων, στο Facebook ο δήμαρχος Γλυφάδας.

«Μεριμνήσαμε σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές ώστε, σε μονάδα του ΕΟΔΥ στο κέντρο της Αθήνας, να κάνουν μοριακό τεστ όλοι οι δάσκαλοι του συγκεκριμένου σχολείου, σήμερα κιόλας το πρωί», σημείωσε ο δήμαρχος.

«Ε, λοιπόν, από το σύνολο των 25 δασκάλων δεν πήγε κανείς! Ενημερώθηκε το σχολείο ότι μπορούν να πάνε είτε το πρωί, πριν το μάθημα, είτε όσοι δεν προλάβουν, μετά το μάθημα. Πήγε μόνο μία δασκάλα που είπε ότι χάθηκε και βρέθηκε αλλού», συμπλήρωσε ο κ. Παπανικολάου.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Οργισμένος ο δήμαρχος Γλυφάδας: Κανένας δάσκαλος δεν πήγε για τεστ κορονοϊού παρά το κρούσμα στο 5ο Δημοτικό"

Προκλητικός Ερντογάν για τη Σύνοδο Κορυφής: «Κούφιες απειλές και εκβιασμοί»

«Όσοι δεν μπορούσαν να κάνουν ένα βήμα πίσω στην ανατολική Μεσόγειο επιδόθηκαν σε κούφιες απειλές και εκβιασμούς αλλά τελικά εισάκουσαν τις εκκλήσεις μας για διάλογο», δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σχολιάζοντας εμμέσως πλην σαφώς τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της ΕΕ.

Σε ομιλία του στο Ικόνιο, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε επίσης ότι: «ήθελαν να παίξουν ένα παρόμοιο παιχνίδι στη Μεσόγειο. Μετά την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στην ΤΔΒΚ, χάρη στη συμφωνία που κάναμε με τη Λιβύη μετατρέψαμε ένα μεγάλο μέρος της ανατολικής Μεσογείου σε νόμιμο πεδίο δραστηριότητας».

Ανέφερε ότι «το κοίτασμα φυσικού αερίου που ανακαλύψαμε στη Μαύρη Θάλασσα συνέβαλε στο να ανταμειφθούν οι προσπάθειές μας αλλά και να εξυψώσουμε το ηθικό του έθνους μας. Στην αντιπαράθεση στην ανατολική Μεσόγειο, όσοι δεν μπορούσαν να κάνουν ένα βήμα πίσω στην ανατολική Μεσόγειο επιδόθηκαν σε κούφιες απειλές και εκβιασμούς και αστείες επιδείξεις ισχύος, αλλά τελικά εισάκουσαν τις εκκλήσεις μας για διάλογο».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Προκλητικός Ερντογάν για τη Σύνοδο Κορυφής: «Κούφιες απειλές και εκβιασμοί»"

Επιστρέφει σε lockdown η Μαδρίτη: Περίπου 4,8 εκατ. κάτοικοι θα απαγορεύεται να βγουν εκτός περιφέρειας

Η Μαδρίτη θα γίνει απόψε η πρώτη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που επιστρέφει σε ημέρες lockdown, καθώς περίπου 4,8 εκατομμύρια κάτοικοι της ισπανικής πρωτεύουσας και εννέα δορυφορικών πόλεων θα απαγορεύεται να βγαίνουν εκτός της περιφέρειας λόγω αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού.

Τα εστιατόρια και τα μπαρ θα κλείνουν νωρίτερα και η χωρητικότητά τους θα μειωθεί στο μισό στο πιο «θερμό σημείο» των μολύνσεων στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ οι νέοι περιορισμοί, που θα αρχίσουν στις 10.00 μ.μ. τοπική ώρα (23:00 ώρα Ελλάδας), δεν θα είναι τόσο αυστηροί όσο στο προηγούμενο lockdown που ξεκίνησε τον Μάρτιο, όταν απαγορεύτηκε στους κατοίκους να βγαίνουν από τα σπίτια τους.

«Ο κόσμος είναι σε σύγχυση, διστάζει να βγει»

Ωστόσο οι κάτοικοι ανησυχούν και έχουν εξοργιστεί με την πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κεντρική και την περιφερειακή κυβέρνηση.

«Ήμασταν οκτώ μήνες με μάσκες και χωρίς νυκτερινά κέντρα και πάρτι, και εξακολουθεί να υπάρχει μετάδοση. Τότε τι είδους επίδραση θα έχουν αυτοί οι περιορισμοί;» αναρωτήθηκε ο Σόνι βαν ντεν Χόλσταϊν, ιδιοκτήτης του εστιατορίου Sanissimo.

«Ο κόσμος είναι σε σύγχυση, διστάζει να βγει», είπε, ακριβώς τη στιγμή που ένας πελάτης τηλεφωνούσε για να ακυρώσει μια κράτηση για αύριο, Σάββατο. «Άλλη μια ακύρωση - επειδή φοβούνται».

Οι υπό συντηρητική ηγεσία περιφερειακές αρχές της Μαδρίτης συμμορφώθηκαν απρόθυμα με την εντολή που δόθηκε από την υπό την ηγεσία των σοσιαλιστών κεντρική κυβέρνηση να απαγορευθούν όλες οι μετακινήσεις εκτός από εκείνες προς/από το σχολείο, την εργασία, για λόγους υγείας, ή για ψώνια.

Διάσημη για τα ξενύχτια και το συνήθως ζωηρό τουριστικό ρεύμα της, η Μαδρίτη θα βλέπει επίσης τα μπαρ και τα εστιατόρια να κλείνουν στις 11.00 μ.μ. αντί στη μία το πρωί. Η χωρητικότητα των εστιατορίων, των γυμναστηρίων και των καταστημάτων θα μειωθεί στο μισό.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να ξεκινήσουμε από σήμερα», δήλωσε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της περιφέρειας της Μαδρίτης Ενρίκε Λόπεθ σε συνέντευξη Τύπου, ζητώντας συγγνώμη από τους κατοίκους της Μαδρίτης για την αβεβαιότητα των προηγούμενων ημερών, επιρρίπτοντας παράλληλα την ευθύνη στην κεντρική κυβέρνηση.

Το μέτρο διευρύνει τους περιορισμούς που είχαν ήδη τεθεί σε εφαρμογή στα πιο φτωχά τμήματα της πόλης με υψηλά ποσοστά μόλυνσης.

Διάφορες άλλες πολυσύχναστες ευρωπαϊκές πόλεις έχουν εντείνει τα μέτρα τις τελευταίες ημέρες, περιλαμβανομένης της μείωσης του αριθμού των πελατών στα εστιατόρια και της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας προσώπου στους περισσότερους χώρους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την αναζωπύρωση των περιστατικών κορονοϊού.

Αλλά καμία δεν έφθασε τόσο μακριά όπως η Μαδρίτη.

Αντιδράσεις για τους περιορισμούς

Η επικεφαλής της περιφέρειας της Μαδρίτης Ισαμπέλ Ντίαθ Αγιούσο είναι αντίθετη με τους περιορισμούς και έχει προσφύγει δικαστικά εναντίον των μέτρων. Ανησυχεί για τις οικονομικές ζημίες και κατηγορεί την κεντρική κυβέρνηση ότι υπερέβη τις εξουσίες της αποφασίζοντας τα μέτρα.

Με το διεθνές αεροδρόμιο Μπαράχας της Μαδρίτης να παραμένει ανοικτό, η Ντίαθ Αγιούσο εξέφρασε σε ένα τουίτ την οργή της για τον πρωθυπουργό: «Από αύριο κάποιος θα μπορεί να έρχεται στη Μαδρίτη από το Βερολίνο αλλά όχι από την Πάρλα. Ευχαριστούμε για το χάος, Πέδρο Σάντσεθ».

Η Πάρλα είναι μια πόλη της περιφέρειας νότια της Μαδρίτης.

Στην προσφυγή της η περιφέρεια υποστηρίζει πως τα μέτρα δεν είναι κατάλληλα για την καταπολέμηση της πανδημίας και θα κοστίσουν 750 εκατομμύρια ευρώ την εβδομάδα στην τοπική οικονομία.

Με 850 μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η περιοχή της Μαδρίτης έχει το χειρότερο ποσοστό στην Ευρώπη.

Η Ισπανία έχει καταγράψει συνολικά 778.607 μολύνσεις από κορονοϊό, περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη χώρα της δυτικής Ευρώπης, και σχεδόν 32.000 θανάτους. Ο ημερήσιος αριθμός θανάτων βρίσκεται τώρα περίπου στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί από τις αρχές Μαΐου --κατά μέσο όρο 78 την ημέρα την τελευταία εβδομάδα-- αλλά πολύ πιο κάτω από τα ρεκόρ που καταγράφονταν στα τέλη Μαρτίου, σχεδόν 900.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστρέφει σε lockdown η Μαδρίτη: Περίπου 4,8 εκατ. κάτοικοι θα απαγορεύεται να βγουν εκτός περιφέρειας"

Κονσερβοποιία «Κρόνος» για τα 114 κρούσματα: «Είχαν ληφθεί όλα τα μέτρα αποτροπής»

Η αυτόβουλη εξέταση δύο ατόμων από την Έδεσσα στις 28/9, που εργάζονται στον τομέα παραγωγής της κονσερβοποιίας "Κρόνος" και διαπιστώθηκε ότι ήταν θετικοί στην Covid-19, ήταν η αφορμή για να υποβληθούν σε αντίστοιχα τεστ τα συνολικά 427 άτομα που απασχολούνται στον ίδιο τομέα, ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η νομική εκπρόσωπος της βιομηχανίας, Ηλιάνα Μέγα.

Όπως εξήγησε, η προαναφερόμενη εξέλιξη προέκυψε παρά το γεγονός ότι όλοι οι εργαζόμενοι στην "Κρόνος" θερμομετριόνταν στη στάση πριν την είσοδό τους στα λεωφορεία και περνούσαν από θερμοκάμερα πριν εισέλθουν στους χώρους του εργοστασίου, ενώ «η κονσερβοποιία είχε φροντίσει να απολυμαίνονται μέχρι και τα παπούτσια των εργαζομένων, πέραν των άλλων μέτρων που λαμβάνονταν στη διάρκεια των διαλειμμάτων τους».

Οι θετικοί στον κορωνοϊό εργαζόμενοι της "Κρόνος" είναι όλοι ασυμπτωματικοί σύμφωνα με την κονσερβοποιία, η οποία τονίζει σε σημερινή της ανακοίνωση ότι σε κάθε στάδιο των ενεργειών, ευρημάτων και θεμάτων που αντιμετώπισε είχε γραπτή επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ, την Πολιτική Προστασία και την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας.

Στο μεταξύ, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι στις 20/8 είχαν επιβεβαιωθεί θετικοί στη νόσο του κορoνοϊού δύο εργαζόμενοί της και μετά από επικοινωνία της "Κρόνος" με τον ΕΟΔΥ, υποβλήθηκε σε τεστ μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού της και λήφθηκαν εγκαίρως όλα τα αναγκαία μέτρα, αποτρέποντας με αυτό τον τρόπο τη διασπορά του ιού.

«Αναμενόμενη» χαρακτήρισε την εξέλιξη περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού στο νομό Πέλλας η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου της περιοχής, Θεανώ Ζουρνατζίδου, λέγοντας «εδώ και καιρό ζητούσαμε με επιστολές μας προς την Πολιτεία και τον ΕΟΔΥ τη λήψη πιο αυστηρών μέτρων, αλλά δεν εισακουστήκαμε».

Η κονσερβοποιία "Κρόνος" εδρεύει στο Μαυροβούνι Σκύδρας νομού Πέλλας και οι εξαγωγές που πραγματοποιεί σε περισσότερες από 80 χώρες αντιστοιχούν σχεδόν στο σύνολο του τζίρου της. Η μακεδονική βιομηχανία επεξεργάζεται ετησίως περί τους 50.000 τόνους συμπύρηνου ροδάκινου, βερίκοκου και αχλαδιού και συνεργάζεται με 10.000 παραγωγούς, κυρίως σε Πέλλα, Ημαθία και Λάρισα. Στις θερινές περιόδους απασχολεί περί τους 1.000 εργαζόμενους, με τους 120 εξ αυτών να αποτελούν μόνιμο προσωπικό.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κονσερβοποιία «Κρόνος» για τα 114 κρούσματα: «Είχαν ληφθεί όλα τα μέτρα αποτροπής» "

Κοροναϊός: Βγήκε από τη ΜΕΘ του Ασκληπιείου ο 25χρονος ασθενής

Τα συγχαρητήρια του στο προσωπικό του νοσοκομείου «Ασκληπιείο» της Βούλας, έδωσε με ανάρτηση του στο twitter ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μετά την αποσωλήνωση 25χρονου ασθενή με κοροναϊό. Συγκεκριμένα έγραψε :

«Αποσωληνώθηκε και βγήκε από τη ΜΕΘ του Ασκληπιειού 25χρονος ασθενής ο οποίος νοσηλεύεται πλέον σε απλή κλίνη Covid. Πολλά μπράβο στο προσωπικό του νοσοκομείου. Ο κοροναϊός δεν είναι παιχνίδι. Ο κοροναϊός δεν κάνει διακρίσεις. Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε.»

 news

Διαβάστε Περισσότερα » "Κοροναϊός: Βγήκε από τη ΜΕΘ του Ασκληπιείου ο 25χρονος ασθενής"

Στη Βουλή η δικογραφία για το επεισόδιο του Γιάνη Βαρουφάκη με τον λιμενικό

Στη Βουλή διαβιβάστηκε η δικογραφία κατά του κ. Γιάνη Βαρουφάκη για το επεισόδιο που είχε το περασμένο καλοκαίρι με λιμενικό στην Αίγινα όταν ο γγ του ΜεΡΑ25 έσπασε την καραντίνα.

Η μήνυση και το αίτημα άρσης της βουλευτικής του ασυλίας που τη συνοδεύει θα εισαχθεί για συζήτηση από την Επιτροπή Δεοντολογίας την ερχόμενη Τετάρτη ενώ το επόμενο διάστημα θα προγραμματιστεί και η ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Στη Βουλή η δικογραφία για το επεισόδιο του Γιάνη Βαρουφάκη με τον λιμενικό"

Σάλος από τον διορισμό Ζαρούλια στη Βουλή – Τι απαντούν κοινοβουλευτικές πηγές

Μεγάλος σάλος έχει προκληθεί μετά την απόφαση για τον διορισμό στη Βουλή της Ελένης Ζαρούλια με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να εκφράζουν την αντίθεσή τους, ενώ κοινοβουλευτικές πηγές απαντούν ότι ακολουθήθηκε ο κανονισμός.

Με βάση τον Κανονισμό της Βουλής τα πρώην κοινοβουλευτικά κόμματα έχουν δικαίωμα να ζητήσουν τον διορισμού μετακλητού υπαλλήλου αναφέρουν κοινοβουλευτικές πηγές για την υπόθεση διορισμού στη Βουλή της κυρίας Ελ. Ζαρούλια, τέως βουλευτού της Χρυσής Αυγής και συζύγου του υποδίκου επικεφαλής του κόμματος Βασίλη Μιχαλολιάκου. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο πρόεδρος της ΧΑ ζήτησε να αρθεί ο διορισμός του προηγούμενου μετακλητού που είχε, και ζήτησε τον διορισμό της κας Ζαρούλια. Όσο για το χρόνο (διορισμού), ανέφεραν πως προ ολίγων ημερών έκανε τη σχετική αίτηση ο Βασίλης Μιχαλολιάκος.

Η σχετική απόφαση, που δημοσιεύθηκε στο σημερινό Φύλλο 811 (ΥΟΔΔ) της Εφημερίδας της Κυβέρνησης, έχει ως εξής:

“Με την υπ ́ αρ. 10747/7309/24-9-2020 απόφαση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων διορίζεται σε θέση μετακλητού υπαλλήλου κατηγορίας ΥΕ, προβλεπόμενη από τις διατάξεις του άρθρου 35 παρ. 1θ ́ του Κανονισμού της Βουλής (Μέρος Β ́, Α ́ 51/1997), όπως ισχύει, στον πρώην Προέδρο Κ.Ο. «ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ – ΧΡΥ- ΣΗ ΑΥΓΗ», Νικόλαο Μιχαλολιάκο, μετά την κατά νόμο πρότασή του, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 35 και 36 του προαναφερόμενου Κανονισμού, η Ελένη Ζαρούλια του Βασιλείου (Α.Δ.Τ.: ΑΜ 225834), με το 7ο Μ.Κ. όπως τούτο ισχύει για τους υπαλλήλους της Βουλής, της ΥΕ κατηγορίας του ν. 4354/2015 (Α ́ 176), όπως ισχύει”.\

ΣΥΡΙΖΑ: Προκαλεί έκπληξη σε κάθε δημοκρατικό πολίτη

«Η σημερινή απόφαση του κ. Τασούλα για τον διορισμό της Ελένης Ζαρούλια στην ελληνική Βουλή σε θέση μετακλητού υπαλλήλου προξενεί έκπληξη σε κάθε δημοκρατικό πολίτη και δημιουργεί πολλά ερωτηματικά», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επισημαίνοντας ότι «η ελληνική κοινωνία αναμένει την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου τη δικαστική απόφαση που θα οδηγήσει στο οριστικό τέλος τη νεοναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής».

«Ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης Νίκος Μιχαλολιάκος το γνωρίζει αυτό και προσπαθεί απεγνωσμένα να βολέψει τους δικούς του ανθρώπους. Παραμένει, όμως, ως ερώτημα ο λόγος για τον οποίο ο πρόεδρος της Βουλής επέλεξε να προχωρήσει τώρα σε αυτή την ενέργεια», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

ΚΚΕ: Να ανακληθεί τώρα η απόφαση διορισμού στη Βουλή της Ελένης Ζαρούλια

«Λίγες μέρες πριν την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης για τη ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή, η απόφαση του προέδρου της Βουλής να διορίσει, ως μετακλητή υπάλληλο της Βουλής, την πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής και μάλιστα υπόδικη, Ελ. Ζαρούλια, προκαλεί την οργή κάθε λαϊκού ανθρώπου, νέου και νέας, κάθε δημοκράτη και πάνω απ’ όλα των θυμάτων της ναζιστικής βίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ. Και προσθέτει: «Κανένας κανονισμός της Βουλής και καμιά διαδικασία δεν πρέπει να γίνει το άλλοθι για τέτοιες απαράδεκτες αποφάσεις, που πρέπει εδώ και τώρα να ανακληθούν, μαζί με την κατάργηση του επίμαχου άρθρου του κανονισμού της Βουλής».

ΜέΡΑ25: Αδιανόητη και εξοργιστική απόφαση

«Αδιανόητη και εξοργιστική» χαρακτηρίζει το ΜέΡΑ 25 την απόφαση του προέδρου της Βουλής να αποδεχθεί τον διορισμό της Ελένης Ζαρούλια, συζύγου του Ν. Μιχαλολιάκου, επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, ως μετακλητής υπαλλήλου της Βουλής.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του ΜέΡΑ 25 αναφέρει: «Η απόφαση αυτή του κ. Τασούλα είναι αδιανόητη και εξοργιστική για κάθε πολίτη, ιδιαίτερα μάλιστα όταν αυτή λαμβάνεται σε μια τέτοια συγκυρία. Λίγες μόλις ημέρες πριν από την έκδοση της απόφασης για την Χρυσή Αυγή ο πρόεδρος της Βουλής αποδέχεται τον διορισμό της Ελένης Ζαρούλια, συζύγου του επικεφαλής της ναζιστικής συμμορίας, ως μετακλητής υπαλλήλου της Βουλής στον Νίκο Μιχαλολιάκο».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σάλος από τον διορισμό Ζαρούλια στη Βουλή – Τι απαντούν κοινοβουλευτικές πηγές"

Χαρδαλιάς: Παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα μέχρι 12 Οκτωβρίου

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, επεσήμανε πως βρισκόμαστε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, ενώ βλέπουμε πόσο μεταδοτικός είναι ο ιός και πόσο σημαντική είναι η τήρηση των μέτρων.
Τόνισε επίσης πως «αν κάποιοι προσπαθούν να υπονομεύσουν την εθνική προσπάθεια, τότε προφανώς θα πάμε σε lockdown αλλά είμαστε ακόμη μακριά».

Κατά μέσο όρο στην Ελλάδα καταγράφονται 314 κρούσματα ημερησίως, η μέση ηλικία είναι τα 39 έτη, ενώ υπάρχει αυξητική τάση στις διασωληνώσεις, άρα αυτή η κατάσταση απαιτεί αυξημένη επαγρύπνηση.

Νίκος Χαρδαλιάς 2/10


Στο πλαίσιο αυτό, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως μετά από πρόταση και συνεννόηση με Επιτροπή αποφασίστηκε η παράταση των μέτρων για αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού μέχρι 12 Οκτωβρίου. «Μέσα από την καθημερινότητα βλέπουμε πόσο μεταδοτικός είναι ο κορωνοϊός» επεσήμανε ο υφυπουργός.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε ότι την τελευταία εβδομάδα έχουν διενεργηθεί  10617  τεστ και ότι ο μέσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων είναι τα 39 έτη. «Η κατάσταση απαιτεί αυξημένη επαγρύπνηση καθώς ο  αριθμός των ασθενών που χρειάζονται διασωλήνωση αυξάνεται» πρόσθεσε.

Ο κ. Χαρδαλιάς σχολιάζοντας τα σενάρια περί νέων μέτρων, τόνισε: «Ακούω να ρωτάνε αν θα λάβουμε πρόσθετα μέτρα. Το ερώτημα είναι αν τηρούνται τα μέτρα που έχουμε πάρει. Ο ιός χτυπά όλους, ανεξαιρέτως ποιος είναι και τι ηλικία έχει».

Νέες οδηγίες για Πολωνία – Τσεχία

Παράλληλα, ο υφυπουργός αναφερόμενος στις πτήσεις από το εξωτερικό, είπε πως από αύριο οι επιβάτες από Πολωνία και Τσεχία θα πρέπει να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού μέχρι 72 ώρες πριν.

Για το γηροκομείο του Αγίου Παντελεήμονα

Αναφερόμενος στο γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως έχουν εντοπιστεί συνολικά 47 κρούσματα και πλέον διαμένουν μόνο όσοι είναι αρνητικοί στην Covid 19.

Σε συναγερμό η Πέλλα

Έκκληση στους κατοίκους της Πέλλας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων, ειδικά τις επόμενες ημέρες και να ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών, απηύθυνε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Κατέστησε μάλιστα σαφές ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη.

Ενημερώνοντας για τα 114 κρούσματα που εντοπίστηκαν σήμερα σε κονσερβοποιία στο Μαυροβούνι Σκύδρας, στην Πέλλα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως ανεστάλη η λειτουργία της επιχείρησης.

Μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο στην Κύθνο

Έντονο επιδημιολογικό φορτίο παρατηρείται και στην Κύθνο, ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, η οποία από σήμερα το πρωί βρίσκεται σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων. Ειδικότερα, ανέφερε ότι απαγορεύεται η λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 24:00 έως τις 05:00, αναστέλλεται κάθε είδους εκδήλωσης, απαγορεύεται κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων, στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι από 4 άτομα, εκτός αν πρόκειται για συγγενείς πρώτου βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα και τέλος είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους σε όλο το νησί.

Τα μέσα αυτοπροστασίας είναι το μόνο μέσο που διαθέτουμε για να προστατεύσουμε εμάς και τους γύρω μας μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο, διαμήνυσε ο υφυπουργός.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Χαρδαλιάς: Παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα μέχρι 12 Οκτωβρίου"

Νέα εστία κορωνοϊού σε γηροκομείο στην Καρδίτσα

Συναγερμός έχει σημάνει σε γηροκομείο της Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος στην Καρδίτσα, μετά τον εντοπισμό 6 κρουσμάτων κορωνοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ, πρώτα κρουσματα ήταν ο διευθυντής της δομής και μια νοσηλεύτρια.

Ο ΕΟΔΥ έκανε ιχνηλάτηση σε εργαζόμενους και φιλοξενούμενους και προέκυψαν αλλα τέσσερα θετικά κρούσματα. Μεταξύ των κρουσμάτων, ο ιερέας, η κοινωνική λειτουργός και άλλη μια νοσηλεύτρια.

Στη δομή φιλοξενούνται περίπου 25 ηλικιωμένοι.

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα εστία κορωνοϊού σε γηροκομείο στην Καρδίτσα"

Nέες τουρκικές navtex: Δεσμεύει περιοχές ανοιχτά της Κρήτης και του Καστελόριζου

Ούτε ένα 24ωρο από την ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ δεν περίμενε η Τουρκία προκειμένου να επανέλθει στις προκλητικές της κινήσεις.

Η Άγκυρα εξέδωσε δύο navtex με την οποία δεσμεύει θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Κρήτης, σε απάντηση ελληνικής Navtex, που είχε εκδώσει ο σταθμός Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού μας Ναυτικού για ασκήσεις στην περιοχή.

H Τουρκία με τη μια αντι-Navtex δεσμεύει περιοχή Νοτιοανατολικά της Κρήτης, σε περιοχή του τουρκολιβυκού μνημονίου, το οποίο πρωτοκολλήθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, δέκα περίπου μήνες μετά την κατάθεσή του, ενώ με τη δεύτερη αντι-Navtex δεσμεύει περιοχή νότια του Καστελόριζου.

navtex3

navtex1
antinavtex2

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Nέες τουρκικές navtex: Δεσμεύει περιοχές ανοιχτά της Κρήτης και του Καστελόριζου"

Ελεύθερος ο Ευάγγελος Μπουρνούς για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι

Ελεύθερος χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο αφέθηκε μετά την απολογία του για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου, Ευάγγελος Μπουρνούς.

Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε στην απολογία του τις κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος που αντιμετωπίζει. Όπως δήλωσε μετά την έξοδο του από το ανακριτικό γραφείο “καταθέσαμε σε μία διαδικασία που χάθηκαν φίλοι, συγγενείς, γείτονες. Είμαστε εδώ για να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Στόχος μας είναι αυτός, μόνο η αποκάλυψη της αλήθειας. Κάναμε ότι ήταν υπηρεσιακώς υπεύθυνο και ανθρωπίνως δυνατό”.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος του Θρασύβουλος Κονταξής τόνισε: “Αυτές είναι ώρες ευθύνης και περισυλλογής. Ο κ. Μπουρνούς και η οικογένεια του υπήρξαν θύματα, κάηκε το σπίτι του. Στο πλαίσιο της ανάκρισης γίνεται αγωνιώδης προσπάθεια να αποκαλυφθεί η αλήθεια”.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ελεύθερος ο Ευάγγελος Μπουρνούς για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι"

Κορωνοϊός: Στα 460 τα νέα κρούσματα, τα 207 στην Αττική - 85 διασωληνωμένοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 460 νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 142 συνδέονται με γνωστές συρροές και 26 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 19346, εκ των οποίων το 55.8% άνδρες.

2991 (15.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 7967 (41.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

 

85 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 26 (30.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 217 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 398 θανάτους συνολικά στη χώρα. 147 (36.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.


Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ

Ο χάρτης των κρουσμάτων

Από τα 432 εγχώρια κρούσματα, τα 142 συνδέονται με γνωστές συρροές - εκ των οποίων τα 114 συνδέονται με συρροή σε βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων στην Πέλλα – ενώ 12 συνδέονται με δράσεις τυχαίας δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ στο κέντρο της Αθήνας.

Αναλυτικότερα:

- 26 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

- 2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

- 207 κρούσματα στην Περιφέρεια , εκ των οποίων 17 κρούσματα συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 4 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή σε ιδιωτική επιχείρηση

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας

- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των 5 συνδέονται με γνωστές συρροές

- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ξάνθης

- 117 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 114 συνδέονται με συρροή σε βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

- 2 κρούσματα δυην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

- 15 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 6 συνδέονται με ιχνηλατήσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

- - 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου, συνδεόμενο με γνωστή συρροή

- 16 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση


Μαγιορκίνης: Να θεωρούμε τους εαυτούς μας σιωπηλούς φορείς  

Όπως δήλωσε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, από τα 142 κρούσματα που συνδέονται με συρροές, τα 115 αφορούν σε εργοστάσιο, δηλαδή αυτά στην κονσερβοποιία στη Σκύδρα.

Ο κ. Μαγιορκίνης αφού σημείωσε ότι τα νέα κρούσματα κυμαίνονται πλέον σε 300 -μερικές φορές και σε 400- ανά ημέρα, ενώ οι ασθενείς που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη φτάνουν πλέον σε 80 και πλέον, αυξάνοντας την πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας.

Η πίεση της πανδημίας εξακολουθεί να είναι δυσανάλογα κατανεμημένη στην Αττική, αλλά το σενάριο της δραματικής αύξησης κρουσμάτων έχει ανασταλεί, αν και υπάρχει περιθώριο βελτίωσης.

Ο κ. Μαγιορκίνης στάθηκε ιδιαίτερα στα δύο χαρακτηριστικά της μετάδοσης που είναι ιδιαίτερα στην περίπτωση του κορωνοϊού, δηλαδή την μετάδοση από ασυμπτωματικούς φορείς και την υπερμετάδοση που συμβαίνει υπό συνθήκες που δεν είναι πλήρως κατανοητές ακόμη.

Ο ίδιος τόνισε ότι πρέπει να θεωρούμε τους εαυτούς μας σιωπηλούς φορείς της επιδημίας και επανέλαβε ότι μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο τα δύο όπλα που έχουμε στη διάθεσή μας είναι η μάσκα και η κοινωνική απόσταση.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Στα 460 τα νέα κρούσματα, τα 207 στην Αττική - 85 διασωληνωμένοι"

Τέσσερα κρούσματα κορωνοϊού στο «Χαμόγελο του Παιδιού»

Τέσσερα κρούσματα κορωνοϊού εντοπίστηκαν σε παιδιά και σε μία εργαζόμενη στο «Χαμόγελο του Παιδιού», στο σπίτι του Μοσχάτου.

Αυτό ανακοίνωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο επικεφαλής του «Χαμόγελου του Παιδιού» Κώστας Γιαννόπουλος.

Στην παρέμβασή του ανέφερε ότι ένας 17χρονος είχε βρεθεί θετικός στα τέλη Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε άλλα 17 άτομα.

Από τα τεστ βρέθηκαν άλλα δύο παιδιά και μία εργαζόμενη θετικοί στον ιό.

Αίσθηση προκάλεσαν, πάντως, οι δηλώσεις του Κώστα Γιαννόπουλου μέσω της ΕΡΤ, ο οποίος αποκάλυψε ότι χρειάστηκε να παρέμβει στο γραφείο του υφυπουργού Υγείας Β. Κοντοζαμάνη, καθώς δεν υπήρξε συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ και δεν είχαν ξεκινήσει καν οι διεργασίες ιχνηλάτησης.

Ο ίδιος ανέφερε ότι μόλις σήμερα πήγε κλιμάκιο για τα τεστ, εκτιμώντας ότι ξεκίνησε και τη διαδικασία ιχνηλάτησης.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι το σπίτι όπου βρέθηκαν τα κρούσματα είναι στο Μοσχάτο και πως έχει ήδη έρθει σε επαφή με τη δημοτική αρχή.

 

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Τέσσερα κρούσματα κορωνοϊού στο «Χαμόγελο του Παιδιού»"

Αντιδήμαρχος Σκύδρας: Αναστέλλεται η λειτουργία των λαϊκών αγορών

O αντιδήμαρχος Σκύδρας Γιώργος Σταματέλλος πήρε την απόφαση για την αναστολή λειτουργίας των λαϊκών αγορών, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων κορωνοϊού στην περιοχή.

Μετά την εμφάνιση αυξημένων κρουσμάτων μετάδοσης του κορωνοϊού στην περιοχή και για λόγους προστασίας κι ασφάλειας της δημόσιας υγείας αναστέλλεται η λειτουργία των λαϊκών αγορών του Δήμου Σκύδρας από το Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020.

Νωρίτερα ανακοινώθηκε ότι λόγω επιβεβαιωμένου υψηλού επιδημιολογικού φορτίου (114 κρούσματα) σε εταιρεία κονσερβοποιίας στο Μαυροβούνι Σκύδρας Νομού Πέλλας, κατόπιν σχετικών ελέγχων, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, καθώς και σε συνεννόηση με τα στελέχη του ΕΟΔΥ που διενεργούν επιτόπιους ελέγχους, αναστέλλεται η λειτουργία της εν λόγω εταιρείας στο σύνολό της, συμπεριλαμβανομένων όλων των υποδομών και των εγκαταστάσεών της, και κάθε είδους χώρων κύριων και βοηθητικών, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVID-19.

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιδήμαρχος Σκύδρας: Αναστέλλεται η λειτουργία των λαϊκών αγορών"

Σύνοδος Κορυφής: Ενοχλήθηκε η Άγκυρα! Η ΕΕ έγινε όμηρος της Ελλάδας και της Κύπρου

Εμείς θα συνεχίσουμε τις εξορύξεις ανοιχτά της Κύπρου, τονίζει η Τουρκία μέσω του υπουργείου Εξωτερικών. Λένε στην ΕΕ ότι είναι εκτός πραγματικότητας αλλά βλέπουν και κάποια θετικά σημεία.

Η Τουρκία απορρίπτει την απειλή των κυρώσεων που διατυπώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση εναντίον της σε απάντηση των παράνομων δραστηριοτήτων της στην ανατολική Μεσόγειο.

«Η συνεχιζόμενη χρήση μιας ρητορικής κυρώσεων δεν είναι εποικοδομητική», αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να κερδίσει τίποτε με τον τρόπο αυτόν».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ορισμένα στοιχεία των αποφάσεων της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την Τουρκία είναι θετικά, αλλά πολλά σημεία βρίσκονται σε διάσταση με την πραγματικότητα. Το αποτέλεσμα δείχνει ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση «έγιναν όμηρος» της Ελλάδας και της Κύπρου.

Οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι χρειάζεται να δημιουργήσουν από κοινού έναν μηχανισμό ο οποίος θα συντονίζει τις δραστηριότητές τους στο θέμα των υδρογονανθράκων και θα διασφαλίζει την κατανομή των εσόδων μεταξύ των δύο πλευρών, αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Οσο δεν επιτυγχάνεται αυτό, η τουρκοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της στον τομέα των υδρογονανθράκων μέσω της TPAO (Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı)», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σύνοδος Κορυφής: Ενοχλήθηκε η Άγκυρα! Η ΕΕ έγινε όμηρος της Ελλάδας και της Κύπρου"

Αναδρομικά συνταξιούχων: Ακατάσχετα και χωρίς συμψηφισμό με χρέη σε Δημόσιο και τράπεζες

Άμεσα κατατίθεται στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα προβλέπει ότι τα αναδρομικά των συνταξιούχων θα είναι ανεκχώρητα και ακατάσχετα στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή.

Με τη νομοθετική ρύθμιση, τα αναδρομικά των συνταξιούχων δεν θα δεσμεύονται και δεν θα συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο, τους δήμους, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες.

Η καταβολή των αναδρομικών και η νομοθετική ρύθμιση που κατατίθεται τις επόμενες ημέρες συνιστούν κίνηση σεβαστού, κοινωνικής ευθύνης και ευαισθησίας, όπως σημείωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, ο οποίος τόνισε ότι η καταβολή των αναδρομικών γίνεται σε μία πολύ δύσκολη οικονομική και δημοσιονομική συγκυρία, αλλά η κυβέρνηση είναι σε θέση να προχωρήσει σε αυτήν «έχοντας εφεδρείες και έχοντας και την εμπιστοσύνη των αγορών».

Νωρίτερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τρύφων Αλεξιάδης, είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει εάν τα αναδρομικά των συνταξιούχων θα είναι ακατάσχετα και εάν θα προστατευθούν με νομοθετική διάταξη.

«Η απάντηση σας», είπε ο κ. Αλεξιάδης απευθυνόμενος στον κ. Βεσυρόπουλο, «επιβεβαιώνει ότι, ως κυβέρνηση, στην τροπολογία του Ιουλίου δεν προβλέψατε να είναι ακατάσχετα τα ποσά. Τώρα λέτε ότι θα ρυθμιστεί το θέμα νομοθετικά. Πολύ καλά λέτε ότι θα καλύψετε νομοθετικά το κενό και είμαι χαρούμενος που συνέβαλα διότι τα αναδρομικά που είχε περικόψει η κυβέρνηση της ΝΔ και με απόφαση της δικαιοσύνης θα επιστραφούν, έστω και κουτσουρεμένα και έστω και με έναν απαράδεκτο νομικά και πολιτικά εκβιασμό, τα αναδρομικά αυτά δεν θα είναι κάτω από την απειλή συμψηφισμού με φόρους ή με κατασχέσεις. Είναι μια καλή αρχή και ελπίζω και με άλλες τέτοιες παρεμβάσεις να λυθούν τέτοια προβλήματα».

«Προφανώς είναι δύσκολο για την αξιωματική αντιπολίτευση να αποδεχθεί ότι έρχεται η κυβέρνηση της ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να καταβάλει στους συνταξιούχους τα ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές και μειώσεις κύριων συντάξεων. Πρόκειται για ποσό συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ που αφορά κύριες συντάξεις του ιδιωτικού τομέα, υπάρχει όμως επέκταση και εφαρμογή του και για τους συνταξιούχους του Δημοσίου», επισήμανε ο υφυπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι η καταβολή τους θα γίνει εντός του Οκτωβρίου, θα γίνει εφάπαξ, ως προς το ποσό που δικαιούται κάθε συνταξιούχος.

«Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε με ειλικρίνεια στους συνταξιούχους. Δεσμεύτηκε και κάνει πράξη την καταβολή των αναδρομικών και μάλιστα σε μία συγκυρία, κατά την οποία, για την αντιμετώπιση της πανδημίας, έχουν ήδη υλοποιηθεί μέτρα στήριξης για ανέργους, εργαζόμενους και επαγγελματίες», ανέφερε ο κ. Βεσυρόπουλος και υπογράμμισε πως τα συγκεκριμένα ποσά που θα εισπράξουν οι συνταξιούχοι θα είναι ακατάσχετα και δεν θα υπόκεινται σε συμψηφισμούς.

«Οι πολίτες αξιολογούν θετικά την κυβέρνηση διότι υπάρχουν μετρήσιμα αποτελέσματα και διότι απευθύνεται με ειλικρίνεια στην κοινωνία. Οι πολίτες κρίνουν και συγκρίνουν. Ξεκάθαρα, λοιπόν, και κατηγορηματικά, τα ποσά των αναδρομικών στους συνταξιούχους θα είναι ακατάσχετα και δεν θα υπόκεινται σε συμψηφισμό», τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Αναδρομικά συνταξιούχων: Ακατάσχετα και χωρίς συμψηφισμό με χρέη σε Δημόσιο και τράπεζες"

Ψηφιακό ωράριο: Θα καταγράφει μέχρι και τα δευτερόλεπτα που εργαζόμαστε

Για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας που όπως τόνισε ήταν και είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης μίλησε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης ο οποίος ενημέρωσε το πρωί της Παρασκευής (2/10) την Ολομέλεια ότι στην επικείμενη μεταρρύθμιση για τα εργασιακά θα συμπεριληφθεί το ΕΡΓΑΝΗ 2, το ψηφιακό ωράριο που θα καταγράφει μέχρι και τα δευτερόλεπτα του εργασιακού χρόνου.

«Δεν θα μπορεί να ξεφύγει κανένας, ούτε εργαζόμενος ούτε εργοδότης. Απόλυτη καταγραφή του ωραρίου συνδυαστικά, με την κάρτα του εργαζόμενου», είπε ο κ. Βρούτσης, ο οποίος σημείωσε πως η ΕΡΓΑΝΗ, όλο αυτό το διάστημα, ήταν η ηλεκτρονική ασπίδα των δικαιωμάτων των εργαζομένων και σε αυτήν στηρίχθηκαν σε μεγάλο βαθμό οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.

Ο υπουργός, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Χρήστου Κατσώτη, παρουσίασε στη Βουλή στοιχεία για την ελεγκτική δραστηριότητα του ΣΕΠΕ, σύμφωνα με τα οποία για το διάστημα από 1-1-2020 έως 31.08.2020 διενεργήθηκαν 12.904 έλεγχοι για θέματα εργασιακών σχέσεων και επιβλήθηκαν 2.061 πράξεις επιβολής προστίμων, συνολικού ύψους 6.542.517 ευρώ. Επίσης, διενεργήθηκαν 10.063 έλεγχοι για την τήρηση της νομοθεσίας για τη διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, με τους οποίους επιβλήθηκαν 346 πράξεις επιβολής προστίμου. Επιπλέον, διενεργήθηκαν 1.187 έλεγχοι Ειδικών Επιθεωρητών και επιβλήθηκαν 105 πράξεις επιβολής προστίμου. Το σύνολο των ελέγχων για τη συγκεκριμένη περίοδο ανέρχεται σε 24.154, στη διάρκεια των οποίων επιβλήθηκαν συνολικά, 2.502 πρόστιμα, συνολικού ύψους 7.735.646 ευρώ.

«Καθόλη την περίοδο της πανδημίας, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, πέρα από τη στήριξη των εργαζομένων, είχε ως βασική προτεραιότητα την προστασία της υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας», τόνισε ο κ. Βρούτσης όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και επεσήμανε ότι το ΣΕΠΕ την περίοδο της πανδημίας διηνήργησε εκτεταμένους ελέγχους εφαρμογής της υφιστάμενης νομοθεσίας για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία όσο και εφαρμογής των έκτακτων εξειδικευμένων μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας και των υγειονομικών πρωτοκόλλων, με σκοπό την αποτροπή της διάδοσης της πανδημίας. Επίσης, το ΣΕΠΕ έδωσε έμφαση στον έλεγχο της τήρησης των αναστολών εργασίας και του προγράμματος Συν-Εργασία και επέβαλε τις προβλεπόμενες κυρώσεις, όπου διαπίστωσε παραβάσεις.

Ειδικά, ως προς τους ελέγχους για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, o υπουργός παρατήρησε είπε ότι στοχευμένοι έλεγχοι, με αποκλειστικό αντικείμενο την τήρηση των προληπτικών μέτρων στους χώρους εργασίας μέχρι τις 31-8-2020, διενεργήθηκαν σε 3.437 επιχειρήσεις και επιβλήθηκαν 17 διοικητικές κυρώσεις - πρόστιμα.

Ο κ. Κατσώτης είχε καλέσει νωρίτερα τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να καταθέσει τα στοιχεία με αντικείμενο τους ελέγχους που έχουν διενεργηθεί από το ΣΕΠΕ στους χώρους εργασίας, το τελευταίο διάστημα, τι πρόστιμα έχουν επιβληθεί στις επιχειρήσεις που δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας και πώς θα στελεχωθεί το ΣΕΠΕ. Ο βουλευτής είπε ότι ο ρόλος του ΣΕΠΕ έχει υποβαθμιστεί με ευθύνη της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων και πως η διαχρονική υποβάθμιση του ΣΕΠΕ συντελείται με απαίτηση του κεφαλαίου. Σημείωσε, δε, ότι με βάση την 7η έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας που εγκρίθηκε πρόσφατα από την Κομισιόν, η αρμοδιότητα των εργατικών διαφορών περνάει στον ΟΜΕΔ.

Επίσης, ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε ότι σήμερα οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας συχνά δεν προσανατολίζονται στην εργοδοτική ευθύνη αλλά μετατοπίζουν την ευθύνη στις πλάτες των εργαζομένων και των τεχνικών ασφαλείας. Όπως υπογράμμισε, δεν υπάρχει πρόβλεψη για μαζικούς ελέγχους σε χώρους εργασίας και δεν έχει γίνει καμία καμπάνια στις συνθήκες εκδήλωσης της πανδημίας, ενώ οι έλεγχοι τους οποίους επικαλείται η κυβέρνηση σταματούν στις πύλες των εργοστασίων και των υπηρεσιών την ίδια ώρα που είναι ελλιπής και η καταγραφή των εργατικών ατυχημάτων, που τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί και τα θανατηφόρα ατυχήματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, το διάστημα Ιούλιος 2019-Σεπτέμβριος 2020 καταγράφηκαν 110 εργατικά ατυχήματα με 94 εργαζόμενους τραυματίες και 25 νεκρούς.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ψηφιακό ωράριο: Θα καταγράφει μέχρι και τα δευτερόλεπτα που εργαζόμαστε"

ΟΕΝΓΕ: Δεν τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα σε νοσοκομεία και ΚΥ

Τη μη τήρηση των έτσι κι αλλιώς ελλιπών πρωτοκόλλων του ΕΟΔΥ, από τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας. Παράλληλα καλεί τον ΕΟΔΥ και την κυβέρνηση να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους.

Αναλυτικά:

Σύμφωνα με επώνυμη εμπεριστατωμένη καταγγελία συναδέλφου αγροτικού γιατρού, στις 15/9 στο Κ.Υ Μαντουδίου εξετάστηκε ασθενής, ο οποίος παρέμεινε στη βραχεία νοσηλεία του Κ.Υ Μαντουδίου από τις 16:40 έως τις 00:40 και στη συνέχεια διακομίσθηκε για εισαγωγή σε νοσοκομείο των Αθηνών, όπου διαπιστώθηκε ότι ήταν θετικός για Covid-19.

Ωστόσο, όχι μόνο δεν έγιναν όλες οι αναγκαίες προβλεπόμενες ενέργειες: έγκαιρη ενημέρωση, ιχνηλάτηση και διενέργεια τεστ στο σύνολο των εργαζόμενων που εκτέθηκαν αλλά και το Κ.Υ συνέχισε να λειτουργεί κανονικά χωρίς να έχει προηγηθεί απολύμανση. Όπως καταγγέλλει η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Εύβοιας ανάλογο περιστατικό συνέβη και στο ΤΕΠ του Γ.Ν. Χαλκίδας.

Τα παραπάνω περιστατικά δεν είναι μεμονωμένα. Πληθαίνουν καθημερινά οι καταγγελίες συναδέλφων και Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών για το ξεχείλωμα των υγειονομικών πρωτοκόλλων και τη μη τήρηση των έτσι και αλλιώς ελλιπών πρωτοκόλλων διαχείρισης ύποπτων και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας αλλά και σε άλλους εργασιακούς χώρους. Όπως στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Χατζηκώστα σύμφωνα με τις καταγγελίες των συναδέλφων και της  Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ηπείρου.

Είναι αδιανόητο, 8 μήνες μετά την εκδήλωση της επιδημίας, και ενώ καταγράφεται τριπλάσιος αριθμός κρουσμάτων καθημερινά, οι τελευταίες οδηγίες του ΕΟΔΥ για τους χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας και τη διαχείριση ασθενών με πιθανή ή επιβεβαιωμένη λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό SARS–CoV-2 (COVID-19) να είναι τον Απρίλιο. Δεν είναι δυνατόν να ερωτάται ο ΕΟΔΥ για τη διαχείριση nonCovid-19 ασθενών που διαβιούν σε δομές που έχουν τεθεί σε καραντίνα και πρέπει να μεταφερθούν σε μία μονάδα υγείας για την αντιμετώπιση κάποιου οξέως προβλήματος υγείας και να δηλώνει ΑΝΑΡΜΟΔΙΟΣ.

Οι γιατροί του δημόσιου συστήματος υγείας σε συνεργασία με τις επιτροπές λοιμώξεων των νοσοκομείων από την πρώτη στιγμή της πανδημίας έχουμε αναλάβει πλήρως την ευθύνη που μας αναλογεί σαν επιστήμονες. Με τα πενιχρά μέσα που μας διαθέτει η κυβέρνηση, έχουμε επιστρατεύσει όλες μας τις δυνάμεις για να παρέχουμε με ασφάλεια τις υπηρεσίες στους ασθενείς μας.

Καλούμε την κυβέρνηση, τον ΕΟΔΥ, όλους τους αρμόδιους κρατικούς φορείς να αναλάβουν ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ τις δικές τους ευθύνες.

Δε θα επιτρέψουμε να μετατραπούν οι δημόσιες μονάδες υγείας σε υγειονομικές βόμβες όπως έγιναν με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης και του κράτους τα γηροκομεία και οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

 aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΕΝΓΕ: Δεν τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα σε νοσοκομεία και ΚΥ "

Κορωνοϊός: Κατέληξε ηλικιωμένος από το γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα

Ένας άνδρας ηλικίας 83 ετών, ο οποίος μέχρι πρότινος ζούσε στο γηροκομείο «Αττική» στον Άγιο Παντελεήμονα έχασε τη ζωή του από κορωνοϊό το πρωί της Παρασκευής,

Προκειται για το πρώτο θύμα από την νέα εστία κορωνοϊού σε γηροκομείο στην Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή την υπόθεση εξετάζει η Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Το συγκεκριμένο γηροκομείο είναι το 7ο στο οποίο καταγράφονται κρούσματα κορωνοϊού, ενώ ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμένεας αναφερόμενος στον Άγιο Παντελεήμονα έκανε λόγο για μεγάλη διασπορά υποστηρίζοντας, μάλιστα, πως κάποιοι νοσηλευτές φαίνεται από τους πρώτους ελέγχους να νοσούν εδώ και δυο εβδομάδες.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Κατέληξε ηλικιωμένος από το γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα"

Ζάκυνθος: Ο Εμίρης του Κατάρ πούλησε το «φιλέτο» στο Ναυάγιο - Πάνω από $10 εκατ. η συναλλαγή

Η μακρόχρονη δικαστική διαμάχη για το «φιλέτο» πάνω από το φημισμένο Ναυάγιο της Ζακύνθου, μεταξύ του Κατάρ, της Μητρόπολης του νησιού, αλλά και της Μονής του Αγίου Γεωργίου Κρημνών, είχε ως αποτέλεσμα η βασιλική οικογένεια να πουλήσει την περασμένη εβδομάδα τα περίπου 15.000 στρέμματα σε ξένη εταιρεία, μέτοχοι της οποίας πιθανολογείται ότι είναι άλλοι Καταριανοί.

Άλλωστε, το καλοκαίρι έγινε γνωστό και το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, το οποίο εκδόθηκε στις 11 Ιουνίου και σύμφωνα με το οποία η έκταση που είχε πωληθεί το Πάσχα του 2014 από τον κ. Χάρο - εμφανίζεται ως πωλητής - στην εταιρεία PIMANA δεν του ανήκε και δεν θα μπορούσε να προχωρήσει στην πώληση.

Επίσης, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών αναγνώρισε πως σημαντικό τμήμα της έκτασης, περίπου 3.000 στρεμμάτων, ανήκει στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου των Κρημνών και πως μια έκταση 6.000 στρεμμάτων ανήκει στην Ιερά Μονή Αναφωνήτριας, καθώς δεν διαλύθηκε, αλλά ερημώθηκε.

Το γεγονός αυτό, αλλά και το ότι εδώ και έξι χρόνια οι δικαστικές διαμάχες δεν επιτρέπουν την εκμετάλλευση της έκτασης – επιθυμία της βασιλικής οικογένειας ήταν να φτιάξει πολυτελές θέρετρο - ανάγκασαν τον Εμίρη του Κατάρ, Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι να δώσει εντολή ώστε να πωληθεί η έκταση. Έτσι η κρατική εταιρεία επενδύσεων Al Rayann πούλησε τις μετοχές της PIMANA S.A. και, συνεπώς, και την έκταση - φιλέτο πάνω από το Ναυάγιο της Ζακύνθου με την συναλλαγή να ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια δολάρια.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Ζάκυνθος: Ο Εμίρης του Κατάρ πούλησε το «φιλέτο» στο Ναυάγιο - Πάνω από $10 εκατ. η συναλλαγή"

Κλείνει κονσερβοποιία με 114 κρούσματα κορωνοϊού στη Σκύδρα Πέλλας

Αναστέλλεται η λειτουργία εταιρείας κονσερβοποιίας στο Μαυροβούνι Σκύδρας, του νομού Πέλλας, λόγω επιβεβαιωμένου υψηλού επιδημιολογικού φορτίου καθώς εντοπίστηκαν 114 κρούσματα.

Με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και σε συνεννόηση με τα στελέχη του ΕΟΔΥ που διενεργούν επιτόπιους ελέγχους, αναστέλλεται η λειτουργία της εν λόγω εταιρείας στο σύνολό της, συμπεριλαμβανομένων όλων των υποδομών και των εγκαταστάσεών της και κάθε είδους χώρων κύριων και βοηθητικών, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου Covid-19.

Η ανωτέρω αναστολή λειτουργίας ισχύει για 10 ημέρες, από 2-10-2020, στις 12:00 έως 11-10-2020, στις 12:00.

Υπενθυμίζεται πως στις αρχές του περασμένου μήνα διέκοψε τη λειτουργία της κονσερβοποιία στα Γιαννιτσά, καθώς εντοπίστηκαν 11 κρούσματα Covid-19 στο προσωπικό της, ενώ ακολούθησε ιχνηλάτηση επαφών.

Στην Πέλλα μεταβαίνει ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας

Σε συνέχεια της σημερινής απόφασης αναστολής λειτουργίας εταιρείας κονσερβοποιίας στο Μαυροβούνι Σκύδρας, Π.Ε. Πέλλας, λόγω επιβεβαιωμένου υψηλού επιδημιολογικού φορτίου COVID-19 με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, μεταβαίνει εσπευσμένα στην περιοχή, μαζί με την Φλώρα Κοντοπίδου, Διευθύντρια Επιδημιολογικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ, αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Ο Γενικός Γραμματέας θα έχει σύσκεψη (16.00) στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, στην οποία θα συμμετάσχουν ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Πέλλας, Ιορδάνης Τζαμτζής, οι Δήμαρχοι της περιοχής, καθώς και εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τη διαχείριση και τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVID-19.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Κλείνει κονσερβοποιία με 114 κρούσματα κορωνοϊού στη Σκύδρα Πέλλας"

Σύνοδος Κορυφής: Τι αναφέρει το κείμενο συμπερασμάτων για τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο

Έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις η πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, έκλεισε με συμφωνία για επιβολή κυρώσεων σε όσους ευθύνονται για την καταστολή στη Λευκορωσία. Οι κυρώσεις αφορούν περίπου 40 Λευκορώσους αξιωματούχους.

Η επιβολή τους θα προχωρήσει μετά την επίτευξη συμφωνίας για να σταλεί αυστηρό μήνυμα από την ΕΕ στην Άγκυρα, συνοδευόμενο από την απειλή επιβολής κυρώσεων, όπως πρότεινε η Κυπριακή Δημοκρατία. Το ζήτημα της Τουρκίας θα επανεξεταστεί στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου.

Το κείμενο συμπερασμάτων - Τα μηνύματα προς την Άγκυρα

Στρατηγικό συμφέρον της ΕΕ είναι ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και η ανάπτυξη μιας συνεργατικής και αμοιβαίως επωφελούς σχέσης με την Τουρκία. Στο πλαίσιο αυτό, η επιδίωξη διαλόγου με καλή πίστη και η αποχή από μονομερείς ενέργειες που αντιβαίνουν στα συμφέροντα της ΕΕ και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ αποτελεί απόλυτη προϋπόθεση. Όλες οι διαφορές πρέπει να επιλύονται μέσω ειρηνικού διαλόγου και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Στο πλαίσιο αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο, των οποίων η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα πρέπει να γίνονται σεβαστά.

Η ΕΕ εκφράζει ικανοποίηση για τα πρόσφατα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από την Ελλάδα και την Τουρκία καθώς και για την εξαγγελία ότι θα επαναλάβουν τις απευθείας διερευνητικές συνομιλίες τους με στόχο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης των δύο χωρών. Οι προσπάθειες αυτές πρέπει να συνεχιστούν και να διευρυνθούν.

Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει έντονα τις παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας οι οποίες πρέπει να τερματιστούν. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να απόσχει στο μέλλον από παρόμοιες ενέργειες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης θα πρέπει να επιλυθεί μέσω διαλόγου και διαπραγμάτευσης καλή τη πίστει, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, και καλεί την Τουρκία να αποδεχθεί την πρόσκληση της Κύπρου να συμμετάσχει σε διάλογο για τη διευθέτηση όλων των θαλάσσιων διαφορών μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστηρίζει την ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, και παραμένει πλήρως δεσμευμένο σε συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος στο πλαίσιο του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων 550 και 789 ΣΑΗΕ, και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες έχει θεμελιωθεί η ΕΕ. Το ίδιο αναμένει και από την Τουρκία. Η ΕΕ είναι πρόθυμη να συμβάλει ενεργά στην υποστήριξη των διαπραγματεύσεων, μεταξύ άλλων διορίζοντας, αμέσως μετά την επανέναρξή τους, εκπρόσωπο στην αποστολή καλών υπηρεσιών του ΟΗΕ.

Υπό τον όρο ότι θα συνεχιστούν οι εποικοδομητικές προσπάθειες να τερματιστούν οι παράνομες ενέργειες έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί να δρομολογήσει θετικό πολιτικό θεματολόγιο ΕΕ-Τουρκίας με ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης και τη διευκόλυνση του εμπορίου, τις διαπροσωπικές επαφές, τους διαλόγους υψηλού επιπέδου, τη συνεχή συνεργασία σε ζητήματα μετανάστευσης, σύμφωνα με τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016. Προς τούτο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τον Πρόεδρό του, σε συνεργασία με την Πρόεδρο της Επιτροπής και με την υποστήριξη του Ύπατου Εκπροσώπου, να καταρτίσει πρόταση για την αναζωογόνηση του θεματολογίου ΕΕ-Τουρκίας.

Υπενθυμίζοντας και επιβεβαιώνοντας μεταξύ άλλων τα προηγούμενα συμπεράσματά του για την Τουρκία του Οκτωβρίου 2019, σε περίπτωση ανανεωμένων μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της, μεταξύ άλλων σύμφωνα με το άρθρο 29 της ΣΕΕ και το άρθρο 215 της ΣΛΕΕ, προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα επανέλθει αναλόγως και θα λάβει αποφάσεις κατά περίπτωση το αργότερο κατά τη σύνοδό του τού Δεκεμβρίου.

Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί τη σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο και καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο να συμμετάσχει στις συνομιλίες για τη διοργάνωσή της. Οι λεπτομέρειες, όπως η συμμετοχή, το πεδίο και το χρονοδιάγραμμα, θα πρέπει να συμφωνηθούν από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Η διάσκεψη θα μπορούσε να περιλαμβάνει ζητήματα για τα οποία απαιτούνται πολυμερείς λύσεις, μεταξύ άλλων η θαλάσσια οριοθέτηση, η ασφάλεια, η ενέργεια, η μετανάστευση και η οικονομική συνεργασία.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Σύνοδος Κορυφής: Τι αναφέρει το κείμενο συμπερασμάτων για τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο"

Μέρκελ: Μακρά και δύσκολη η συζήτηση στην Σύνοδο – Ελλάδα και Κύπρος απαιτούσαν τα δικαιώματά τους

Βήμα προόδου χαρακτήρισε τη διπλή συμφωνία για Λευκορωσία και τη στρατηγική προσέγγιση στο θέμα της Τουρκίας, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μετά το πέρας της πρώτης μέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η καγκελάριος δήλωσε ότι «είχαμε πολλές συζητήσεις σήμερα για τα θέματα της Λευκορωσίας και της Τουρκίας, της Κύπρου και της Ελλάδας. Συνοπτικά, μπορώ να πω ότι ήταν πολύ επιτυχημένες».

«Μπορούμε να πούμε σήμερα ότι ισχύουν κυρώσεις εναντίον παραγόντων στη Λευκορωσία, πράγμα που σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αναλαμβάνει τώρα δράση εναντίον εκείνων που αντιτίθενται στα δημοκρατικά κινήματα. Νομίζω ότι αυτό στέλνει ένα πολύ σημαντικό σήμα» σημείωσε.

«Δεύτερον, καταλήξαμε σε συμφωνία για μια προσέγγιση της στρατηγικής μας σχέσης με την Τουρκία. Ήταν μια μακρά και δύσκολη συζήτηση, διότι φυσικά η Ελλάδα και η Κύπρος απαιτούσαν τα δικαιώματά τους ως κράτη μέλη μας. Αλλά είχαμε επίσης μια πολύ ειλικρινή συζήτηση σχετικά με την ανάγκη να εξετάσουμε το σύνολο των σχέσεών μας με την Τουρκία. Και έτσι θέλουμε τώρα να ζητήσουμε μια εποικοδομητική ατζέντα με την Τουρκία, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσουν οι προσπάθειες μείωσης των εντάσεων, όπως ήταν η τάση ενόψει ορισμένων ‘δράσεων της’ τελευταίες εβδομάδες», ανέφερε.

«Ελπίζουμε ότι αυτό θα δώσει νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία – αφενός, τη συζήτηση διμερών ζητημάτων που αφορούν την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά αφετέρου και θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία, για παράδειγμα τη συνεργασία για τους πρόσφυγες ή τη συνεργασία σε μια τελωνειακή ένωση. Φυσικά θα συνεχίσουμε με αυτήν τη διαδικασία και θα καταγράψουμε τα αποτελέσματα το αργότερο στη σύνοδο του Συμβουλίου του Δεκεμβρίου», δήλωσε η κ. Μέρκελ.

«Και μπορώ επίσης να πω, εξ ονόματος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, εξ ονόματος του Υπουργού Εξωτερικών μας, και εξ ονόματος του εαυτού μου ως Καγκελάριου, ότι στις συνομιλίες μας με την Τουρκία θέλουμε να προωθήσουμε αυτήν τη θετική ατζέντα, επειδή γνωρίζουμε – παρόλα τα πράγματα στα οποία ενδέχεται να έχουμε διαφορές – ότι οι στρατηγικές σχέσεις με την Τουρκία είναι σημαντικές» ανέφερε.

«Συνολικά, σήμερα είχαμε εκτεταμένες και μερικές φορές δύσκολες συζητήσεις, αλλά καταλήξαμε σε συμφωνία και μπορούμε να δείξουμε αποτελέσματα. Το γεγονός ότι καταλήξαμε σε συμφωνία τόσο για τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας όσο και για μια προσέγγιση έναντι της Τουρκίας είναι, πιστεύω, ένα μεγάλο βήμα προόδου» κατέληξε.

ΚΥΠΕ/mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μέρκελ: Μακρά και δύσκολη η συζήτηση στην Σύνοδο – Ελλάδα και Κύπρος απαιτούσαν τα δικαιώματά τους"

Μητσοτάκης: Απόλυτα ικανοποιημένοι από τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής - Δείτε βίντεο

«Η Ελλάδα είναι απολύτως ικανοποιημένη» από τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής δήλωσε το πρωί της Παρασκευής ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη δεύτερη ημέρα της συνεδρίασης των 27 της ΕΕ.

«Προσμένουμε το συντομότερο δυνατόν στην έναρξη των διερευνητικών επαφών όπως τα δύο μέρη (σ.σ. Ελλάδα-Τουρκία) έχουν δεσμευθεί» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Όπως εξήγησε η ΕΕ με το κείμενο στο οποίο κατέληξε «κατέστησε απολύτως σαφές ποιες θα είναι οι επιπτώσεις σε περίπτωση που η τουρκια συνεχίσει τις μονομερείς ενέργειές της».



Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ως εξής:

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε χθες ένα σαφές μήνυμα ενότητας, αλληλεγγύης και αποφασιστικότητας. Ξεκαθάρισε, με απόλυτη σαφήνεια, ότι η άρση κάθε μονομερούς ενέργειας αποτελεί προϋπόθεση για τη βελτίωση των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, κάτι το οποίο όλοι μας επιθυμούμε.

Κατέστησε όμως ταυτόχρονα και απολύτως σαφές ποιες θα είναι οι επιπτώσεις σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την επιθετική της συμπεριφορά. Η Ελλάδα είναι απολύτως ικανοποιημένη από τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής και προσβλέπουμε, το συντομότερο δυνατόν, στην έναρξη των διερευνητικών επαφών, όπως εξάλλου και τα δύο μέρη έχουν δεσμευθεί.

Στο κείμενο συμπερασμάτων το οποίο ενέκριναν στις 2 τα ξημερώματα οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχει (έμμεση, αλλά σαφής) αναφορά σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας, εφόσον συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Έπειτα από δραματικές διαβουλεύσεις που διήρκεσαν εννέα ώρες, η ευρωπαϊκή ηγεσία υιοθέτησε σε σημαντικό βαθμό τις ελληνικές θέσεις για σαφή καταδίκη της Άγκυρας και εξέφρασε την αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο, οι ηγέτες των οποίων Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Αναστασιάδης έδωσαν σκληρή μάχη συνεπικουρούμενοι κυρίως από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμάνουελ Μακρόν αλλά και άλλους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

Στην τρίτη κατά σειράν εκδοχή του προσχεδίου που υιοθετήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση «καλεί την Τουρκία να ξεκινήσει διάλογο με στόχο την επίλυση όλων των θαλάσσιων διαφορών μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου». Σημειώνει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «παραμένει πλήρως δεσμευμένο για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού».

Ενώ αναφέρεται ότι «σε περίπτωση ανανεωμένων μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της, συμπεριλαμβανομένων σύμφωνα με το άρθρο 29 της ΣΕΕ και το άρθρο 215 ΣΛΕΕ, προκειμένου για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της». Είναι μια διατύπωση η οποία, κατά την ερμηνεία ελληνικών διπλωματικών πηγών παραπέμπει σε κυρώσεις οι οποίες περιγράφονται στα επικαλούμενα άρθρα των Ευρωπαϊκών Συνθηκών.

Στα σημεία, εξάλλου, που αφαιρέθηκαν στην τρίτη εκδοχή του προσχεδίου περιλαμβανόταν ακόμη και η αναφορά ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η κατανομή των πόρων υδρογονανθράκων στην Κύπρο, τη στιγμή που στον πυρήνα της τουρκικής επιχειρηματολογίας βρίσκεται η απαίτηση οι Τουρκοκύπριοι να λάβουν δίκαιο μερίδιο από τυχόν ευρήματα γύρω από το διχοτομημένο νησί. Σε κάθε περίπτωση, «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα επανέλθει αναλόγως και θα λάβει αποφάσεις, ανάλογα με την περίπτωση, το αργότερο κατά τη σύνοδό του του Δεκεμβρίου» υποστηρίζει το προσχέδιο.

Τι αναφέρει το κείμενο συμπερασμάτων

II. Εξωτερικές σχέσεις
Ανατολική Μεσόγειος
15. Στρατηγικό συμφέρον της ΕΕ είναι ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και η ανάπτυξη μιας συνεργατικής και αμοιβαίως επωφελούς σχέσης με την Τουρκία. Στο πλαίσιο αυτό, η επιδίωξη διαλόγου με καλή πίστη και η αποχή από μονομερείς ενέργειες που αντιβαίνουν στα συμφέροντα της ΕΕ και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ αποτελεί απόλυτη προϋπόθεση. Όλες οι διαφορές πρέπει να επιλύονται μέσω ειρηνικού διαλόγου και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Στο πλαίσιο αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο, των οποίων η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα πρέπει να γίνονται σεβαστά.

16. Η ΕΕ εκφράζει ικανοποίηση για τα πρόσφατα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από την Ελλάδα και την Τουρκία καθώς και για την εξαγγελία ότι θα επαναλάβουν τις απευθείας διερευνητικές συνομιλίες τους με στόχο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης των δύο χωρών. Οι προσπάθειες αυτές πρέπει να συνεχιστούν και να διευρυνθούν.

17. Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει έντονα τις παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας οι οποίες πρέπει να τερματιστούν. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να απόσχει στο μέλλον από παρόμοιες ενέργειες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης θα πρέπει να επιλυθεί μέσω διαλόγου και διαπραγμάτευσης καλή τη πίστει, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, και καλεί την Τουρκία να αποδεχθεί την πρόσκληση της Κύπρου να συμμετάσχει σε διάλογο για τη διευθέτηση όλων των θαλάσσιων διαφορών μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου.

18. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστηρίζει την ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, και παραμένει πλήρως δεσμευμένο σε συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος στο πλαίσιο του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων 550 και 789 ΣΑΗΕ, και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες έχει θεμελιωθεί η ΕΕ. Το ίδιο αναμένει και από την Τουρκία. Η ΕΕ είναι πρόθυμη να συμβάλει ενεργά στην υποστήριξη των διαπραγματεύσεων, μεταξύ άλλων διορίζοντας, αμέσως μετά την επανέναρξή τους, εκπρόσωπο στην αποστολή καλών υπηρεσιών του ΟΗΕ.

19. Υπό τον όρο ότι θα συνεχιστούν οι εποικοδομητικές προσπάθειες να τερματιστούν οι παράνομες ενέργειες έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί να δρομολογήσει θετικό πολιτικό θεματολόγιο ΕΕ-Τουρκίας με ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης και τη διευκόλυνση του εμπορίου, τις διαπροσωπικές επαφές, τους διαλόγους υψηλού επιπέδου, τη συνεχή συνεργασία σε ζητήματα μετανάστευσης, σύμφωνα με τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016. Προς τούτο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τον Πρόεδρό του, σε συνεργασία με την Πρόεδρο της Επιτροπής και με την υποστήριξη του Ύπατου Εκπροσώπου, να καταρτίσει πρόταση για την αναζωογόνηση του θεματολογίου ΕΕ-Τουρκίας.

20. Υπενθυμίζοντας και επιβεβαιώνοντας μεταξύ άλλων τα προηγούμενα συμπεράσματά του για την Τουρκία του Οκτωβρίου 2019, σε περίπτωση ανανεωμένων μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της, μεταξύ άλλων σύμφωνα με το άρθρο 29 της ΣΕΕ και το άρθρο 215 της ΣΛΕΕ, προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα επανέλθει αναλόγως και θα λάβει αποφάσεις κατά περίπτωση το αργότερο κατά τη σύνοδό του τού Δεκεμβρίου.

21. Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί τη σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο και καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο να συμμετάσχει στις συνομιλίες για τη διοργάνωσή της. Οι λεπτομέρειες, όπως η συμμετοχή, το πεδίο και το χρονοδιάγραμμα, θα πρέπει να συμφωνηθούν από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Η διάσκεψη θα μπορούσε να περιλαμβάνει ζητήματα για τα οποία απαιτούνται πολυμερείς λύσεις, μεταξύ άλλων η θαλάσσια οριοθέτηση, η ασφάλεια, η ενέργεια, η μετανάστευση και η οικονομική συνεργασία.

keimeno

Οι κυβερνητικές πηγές

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι «ήταν μία πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση. Το τελικό κείμενο που υιοθετήθηκε είναι πολύ καλύτερο για τις θέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου απ’ αυτό που είχε αρχικά προταθεί. Όπως τόνισε απόψε και η Πρόεχρος της Κομισιόν, κανείς δεν μπορεί να διχάσει την Ευρώπη. Έτσι, η ΕΕ στέλνει σήμερα ένα μήνυμα ενότητας, αλληλεγγύης και αποφασιστικότητας.  Καταδικάζονται οι μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας και είναι ξεκάθαρο ότι αν υπάρξει συνέχιση τέτοιων συμπεριφορών, αυτο θα έχει συνέπειες».

Ως προς τις συνέπειες οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι «γίνεται σαφής αναφορά στα συγκεκριμένα άρθρα των Συνθηκών για την επιβολή κυρώσεων (Άρθρο 29 & 215). Υπογραμμίζεται δε, ότι η Ευρωπαΐκή Ένωση θα χρησιμοποιήσει, σε περίπτωση μονομερών ενεργειών και παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου, όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεση της για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της. Η ΕΕ θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις το αργότερο μέχρι τη σύνοδο του Δεκεμβρίου 2020».

«Επιπλέον, καθίσταται σαφές ότι οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας αφορούν την Οριοθέτηση Θαλάσσιων ζωνών (Υφαλοκρηπίδα - ΑΟΖ). Είναι σαφές πως για πρώτη φορά η συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου βρέθηκε στο επίκεντρο μιας μαραθώνιας συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής και δεν αποτέλεσε απλά ως ένα μέρος της υπό συζήτηση ατζέντας» συμπλήρωναν οι ίδιες πηγές τονίζοντας την απερίφραστη καταδίκη από τη Σύνοδο Κορυφής της παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και την ρητή αναφορά στις αποφάσεις και στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού.

«Όπως έχει τονίσει πολλές φορές ο πρωθυπουργός, ο διάλογος με την Τουρκία είναι ανοιχτός αλλά απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό είναι να μην υπάρχουν παράνομες ενέργειες εκ μέρους της. Και αυτό επιβεβαιώθηκε χθες το βράδυ» υπενθυμίζουν οι ίδιες πηγές.

Η ανάρτηση του Στέλιου Πέτσα 


Εννιάωρες διαβουλεύσεις

Η πρώτη μέρα της Συνόδου που ξεκίνησε το μεσημέρι της Πέμπτης εξελίχθηκε σε παρτίδα διπλωματικού πόκερ για δεινούς παίκτες, καθώς η ηχηρή παράλειψη κάθε αναφοράς στην τουρκική προκλητικότητα και τις κυρώσεις που αυτή επισείει στο προσχέδιο των τελικών συμπερασμάτων, προκάλεσε ακαριαία τα αντανακλαστικά της ελληνικής κυβέρνησης.

Έχοντας παραλάβει η ελληνική αντιπροσωπεία το πρώτο -άτυπο- κείμενο εργασίας στο πλαίσιο της πάγιας διπλωματικής τακτικής, απέρριψε αυτόματα το περιεχόμενό του, αμέσως μόλις διαπιστώθηκε η απουσία της παραμικρής αναφοράς στις τυχόν συνέπειες από τα πεπραγμένα της γειτονικής χώρας.

Η σθεναρή στάση της ελληνικής κυβέρνησης αξιώνοντας ρητή -και γραπτή- έκφραση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης έναντι των τουρκικών προκλήσεων διαφάνηκε από τις πρώτες κιόλας στιγμές της παρουσίας του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στη βελγική πρωτεύουσα, καθώς προσερχόμενος στη Σύνοδο τόνισε πως «η τουρκική προκλητικότητα, είτε αυτή εκδηλώνεται μέσα από μονομερείς ενέργειες είτε εκδηλώνεται μέσα από μία ακραία ρητορική δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή».

«Έχει έρθει η ώρα η Ευρώπη να συζητήσει με θάρρος και με ειλικρίνεια τι είδους σχέση θέλει πραγματικά να έχει με την Τουρκία» επισήμανε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης, δείχνοντας το δρόμο της συλλογικής υποστήριξης των ελληνικών θέσεων από τους ομολόγους του τις επόμενες ώρες.


Το γερμανικό «ψαλίδι»

Παρά την ελληνική (και κυπριακή) απαίτηση για ενιαία, ευρωπαϊκή στάση, η «δημιουργική αφαίρεση» του ενδεχομένου κυρώσεων προς την Τουρκία αποδίδεται κατά κύριο λόγο στη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, καθώς η ίδια είχε προλειάνει από νωρίς το κλίμα υπέρ της γειτονικής χώρας, τονίζοντας πως επιθυμεί μαζί της μια «εποικοδομητική σχέση».

«Θα επισημάνω ότι η σχέση μας με την Τουρκία είναι φυσικά πολύπλοκη και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον να αναπτύξει μια πραγματικά εποικοδομητική σχέση μαζί της, παρ' όλες τις δυσκολίες» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ, προσθέτοντας μάλιστα πως «είμαστε εταίροι στο ΝΑΤΟ και ο ένας εξαρτάται από τον άλλο, όσον αφορά την τακτική στο μεταναστευτικό και στην υποστήριξη που παρέχουμε στην Τουρκία στην αντιμετώπιση των πολλών προσφύγων ροών που αναλαμβάνει να διαχειριστεί».

Υπό το πρίσμα της αποφυγής των κυρώσεων κατά της Τουρκίας, η Γερμανίδα καγκελάριος εμφανίστηκε, ωστόσο, αρκετά καθησυχαστική ως προς την πιθανότητα νέας ελληνοτουρκικής κλιμάκωσης, τονίζοντας πως «πρέπει να επιλύσουμε τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και για μένα εδώ η διπλωματία διαδραματίζει εξέχοντα ρόλο».

merkel 

Φρένο από το ΝΑΤΟ

Η τελευταία αποστροφή της καγκελαρίου Μέρκελ περί διπλωματίας αντανακλά την εξέλιξη της ενεργοποίησης «μηχανισμού απεμπλοκής», δηλαδή αποτροπής ενδεχόμενης στρατιωτικής κλιμάκωσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας εντός του ΝΑΤΟ, εξέλιξη που ανακοινώθηκε ελάχιστες ώρες πριν από την έναρξη των διεργασιών της Συνόδου, από το Γ. Γραμματέα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Σπριντ για τις συμμαχίες

Με καταγεγραμμένη, λοιπόν, την άρνηση της Γερμανίας να υπερψηφίσει οποιεσδήποτε κυρώσεις έναντι της Τουρκίας, σε ένα διπλωματικό σπριντ επιδόθηκε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, συναντώντας τόσο την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Oύρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, όσο και τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, λίγο πριν από την έναρξη των εργασιών της Ειδικής Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκειμένου να συζητήσουν κατ’ ιδίαν τα θέματα της τρέχουσας ατζέντας.

Η κ. Φον Ντερ Λάιεν δεν έκρυψε μάλιστα την πλήρη αλληλεγγύη της απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς «θα συζητήσουμε το ζήτημα της Τουρκίας. Είμαι σίγουρη ότι το Συμβούλιο θα επαναβεβαιώσει την πλήρη αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο», δήλωσε κατά την άφιξή της, γέρνοντας από πλευράς της την πλάστιγγα προς τις δύο χώρες -μέλη.

«Η αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, και εδώ θέλω να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος, δεν είναι διαπραγματεύσιμη», ξεκαθάρισε από τις πρώτες στιγμές της Συνόδου και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, εξηγώντας πως «όταν ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δέχεται επίθεση ή απειλή, όταν τα χωρικά ύδατά του δεν γίνονται σεβαστά, αποτελεί χρέος των Ευρωπαίων να δείξουν αλληλεγγύη. Και θα επαναδιατυπώσουμε την υποστήριξή μας προς την Ελλάδα και την Κύπρο».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σάρλ Μισέλ έκανε λόγο για «διαφορετικές επιλογές» πάνω στο τραπέζι, υπενθυμίζοντας όμως την «πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο». «Είναι σημαντικό για εμάς να δεσμευτούμε ώστε να προστατευτούν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα» σημείωσε ο κ. Μισέλ.

Σε πιο αυστηρό τόνο, ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κούρτς δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εγκαταλείψει τις ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία και να της επιβάλει κυρώσεις για τη θαλάσσια διαφωνία της με την Ελλάδα. «Πρέπει επιτέλους να δούμε μια ξεκάθαρη αντίδραση στις ενέργειες της Τουρκίας» υπογράμμισε ο κ. Κουρτς, ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Ένωση «επιτέλους να ορίσει κόκκινες γραμμές για τον πρόεδρο (Ταγίπ) Ερντογάν, που σημαίνει τέλος των ενταξιακών συνομιλιών και κυρώσεις κατά της Τουρκίας».

Στην άλλη όχθη, αμφότερες η Γερμανία και η Μάλτα προέκριναν τη λύση του εποικοδομητικού διαλόγου με την Τουρκία διαγράφοντας από τα κείμενα εργασίας τις κυρώσεις, στάση που φάνηκε να συμμερίζεται και η Ισπανία.

Ώρες αγωνίας

Με το ζήτημα της Τουρκίας να συζητάται τελικά νωρίτερα από την προβλεπόμενη σειρά των θεμάτων της χθεσινής Συνόδου, αφενός η ελληνική αντίδραση και αφετέρου οι διαδοχικές δηλώσεις υποστήριξης σειράς κρατών -μελών είχαν ως αποτέλεσμα της διακοπή των εργασιών της Συνόδου στις 20.10 (ώρα Ελλάδος) και για 45 λεπτά, προκειμένου να μεσολαβήσουν ζυμώσεις για την εξεύρεση εναλλακτικής λύσης. Με την αγωνία να κορυφώνεται σε Αθήνα και Λευκωσία, λίγο μετά τις 9 το βράδυ ξεκίνησε τετραμερής συνάντηση μεταξύ της Γερμανίδας καγκελάριου, Άνγκελας Μέρκελ, του Γάλλου Προέδρου, Εμάνουελ Μακρόν, του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, παρουσία τόσο της Προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλας Φον Ντερ Λάιεν, όσο και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

4 πυλώνες, 5 προϋποθέσεις

Αιτιολογώντας τις αιτίες της δυναμικής ελληνικής αντίδρασης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας χαρακτήρισε «σημαντική» τη Σύνοδο για τις ευρωτουρκικές και τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ, διευκρινίζοντας, ωστόσο, πως «ειδικά για το θέμα αυτό της ημερήσιας διάταξης που είναι ξανά η συζήτηση για το ποιον δρόμο ακολουθεί η Τουρκία που φαίνεται να ολισθαίνει μακριά από τη Δύση, το βασικό κείμενο που προτάθηκε ως πρώτη βάση συζήτησης δεν είναι αποδεκτό από την Ελλάδα». Συγκεκριμένα, «δεν είναι αποδεκτό γιατί δεν ήταν ισορροπημένο. Χρειάζεται να οικοδομηθεί ένα σχέδιο συμπερασμάτων το οποίο θα έχει τουλάχιστον τέσσερις πυλώνες» σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, περιγράφοντας πως:

· Ο πρώτος είναι φυσικά η έμπρακτη αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο έναντι της τουρκικής προκλητικότητας.

· Ο δεύτερος πυλώνας έχει να κάνει με την ΕΕ να καλεί την Τουρκία να σταματήσει αμέσως κάθε παράνομη εξορυκτική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ και φυσικά να τερματίσει τις υπόλοιπες προκλητικές τις ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο.

· Οι άλλοι δύο πυλώνες είναι αλληλένδετοι κι έχουν να κάνουν με το καρότο, όταν η Τουρκία επιδείξει με συνέπεια και συνέχεια ότι εννοεί την αποκλιμάκωση δηλαδή οποιαδήποτε βοήθεια μπορεί να παρασχεθεί στην Τουρκία στο πλαίσιο αυτό.

· Και το τελευταίο, είναι το μαστίγιο αν δεν δείξει η Τουρκία τη διάθεση έμπρακτης αποκλιμάκωσης επαναλαμβάνω, με συνέπεια και συνέχεια», κατέληξε.

Απαντώντας παράλληλα αναφορικά με την επιβολή κυρώσεων, «μας περιμένει πολλή δουλειά» απάντησε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνιστώντας «να περιμένουμε στο τέλος της βραδιάς ένα αποτέλεσμα το οποίο θα εκφράζει την ενότητα της ΕΕ», αφού η ελληνική πλευρά «σέρβιρε» την αντιπρότασή της λίγο πριν το επίσημο δείπνο, δηλαδή ένα δεύτερο κατά σειρά προσχέδιο ελληνικών αυτή τη φορά προδιαγραφών.

Ειδικότερα, στην αντιπρόταση της Αθήνας περιλαμβάνονται 5 όροι-σημεία, δηλαδή:

1. «Η ΕΕ παραμένει δεσμευμένη στη δημιουργία περιβάλλοντος εμπιστοσύνης και ενός περιβάλλοντος συνεργασίας και κοινά επωφελούς συνεργασίας με την Τουρκία».

2. «Οι μονομερείς έρευνες για υδρογονάνθρακες πρέπει να τερματιστούν αμέσως».

3. «Η Τουρκία να δεσμευθεί στον διάλογο με καλή πίστη και να απέχει από μονομερείς ενέργειες που θα έρθουν σε αντίθεση με τα συμφέροντα της ΕΕ και θα παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών, κάτι το οποίο αποτελεί απόλυτη προϋπόθεση».

4. «Η ΕΕ καλωσορίζει τα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και την ανακοίνωση της επανέναρξης άμεσων διερευνητικών επαφών για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ των δύο κρατών, μέσω διαπραγματεύσεων και προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο».

5. «Η ΕΕ επαναλαμβάνει πως μονομερείς ανακοινώσεις θαλάσσιων δικαιοδοσιών όπως στον χάρτη Γαλάζια Πατρίδα δεν συνάδουν με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα για τρίτες χώρες».

Σχέδιο Γ μετά… το γλυκό

Με τις ελληνικές αντιρρήσεις αποτυπωμένες στις γραμμές της αντιπρότασης, λίγο μετά τις 10 το βράδυ ολοκληρώθηκε και η τετραμερής -εκτονωτική- συνάντηση, με τη συμφωνία των παρευρισκομένων να συνεχιστούν οι διεργασίες μετά το πέρας του επίσημου δείπνου. «Περιμένουμε νέο ντραφτ, το οποίο ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι θα είναι καλύτερο», ανέφεραν σχετικά κυβερνητικές πηγές, χωρίς να υποχωρούν από τη δεσπόζουσα γραμμή, αναμένοντας δηλαδή νέες διατυπώσεις που «να αντικατοπτρίζουν πληρέστερα τις ελληνικές θέσεις», με σαφείς αναφορές στην Τουρκία.

Η ρίζα, άλλωστε, του «κακού» έγκειται στο γεγονός ότι στην αρχική διατύπωση του προσχεδίου δεν είχε συμπεριληφθεί η λέξη «κυρώσεις», αλλά αντίθετα περιγραφόταν πως «η ΕΕ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία και τα μέσα που έχει στη διάθεση της προκειμένου να διασφαλίσει το σεβασμό και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και της Κύπρου», εκδοχή που δεν ικανοποίησε καθόλου την ελληνική μεριά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο «προσχέδιο Α» γινόταν και μνεία διεξαγωγής πολυμερούς Συνόδου για την Ανατολική Μεσόγειο, όπως είχε αναφέρει προ καιρού και ο κ. Μισέλ, ενώ το ζήτημα της Κύπρου αναδεικνυόταν σε μία μόλις παράγραφο, στην οποία καλείται η Άγκυρα να σταματήσει όλες τις θαλάσσιες δραστηριότητες στην περιοχή και να μπουν οι δύο πλευρές σε διάλογο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Με αυτά τα… ορεκτικά, λίγο μετά τις 10 το βράδυ ξεκίνησε και το επίσημο δείπνο των 27 κρατών μελών, με «πρώτο πιάτο» τα ζητήματα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και την υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι, για να φτάσει εκ νέου η συζήτηση στις ευρωτουρκικές σχέσεις λίγο μετά… το γλυκό.

Μετά το πέρας του δείπνου και πριν τα μεσάνυχτα, παρουσιάστηκε από πλευράς του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το «προσχέδιο Γ», το οποίο ήρθε ως συμβιβαστική λύση, καθώς βασίζεται μεν στα δύο προηγούμενα, αλλά προσθέτει:

· την έντονη καταδίκη της ΕΕ για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ,

· σημειώνει ότι η ΕΕ «είναι πλήρως δεσμευμένη στην επίλυση του κυπριακού»,

· διατηρεί τη φράση για «χρήση όλων των μέσων» σε περίπτωση μονομερών ενεργειών της Τουρκίας,

· δεσμεύει το Συμβούλιο για αποφάσεις ως το Δεκέμβρη και

· περιλαμβάνει την ελληνική φράση για «οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών», ενώ

· στο τελευταίο προσχέδιο εξετάζεται από τους ευρωπαίους ηγέτες και νέα διατύπωση για την Τουρκία και την Κύπρο.

Αναλυτικά, το προσχέδιο Γ «καλεί την Τουρκία να ξεκινήσει διάλογο με στόχο την επίλυση όλων των θαλάσσιων διαφορών μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου» και σημειώνει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «παραμένει πλήρως δεσμευμένο για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού», ενώ «σε περίπτωση ανανεωμένων μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της, συμπεριλαμβανομένων σύμφωνα με το άρθρο 29 της ΣΕΕ και το άρθρο 215 ΣΛΕΕ, προκειμένου για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της» τονίζει και μολονότι τα αναφερόμενα άρθρα της Συνθήκης αφορούν σε κυρώσεις, εξακολουθεί να απουσιάζει και από το τρίτο προσχέδιο η αντίστοιχη λέξη.

Στα σημεία που αφαιρέθηκαν στην τρίτη εκδοχή του προσχεδίου περιλαμβάνεται ακόμη και η αναφορά ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η κατανομή των πόρων υδρογονανθράκων στην Κύπρο, τη στιγμή που στον πυρήνα της τουρκικής επιχειρηματολογίας βρίσκεται η απαίτηση οι Τουρκοκύπριοι να λάβουν δίκαιο μερίδιο από τυχόν ευρήματα γύρω από το διχοτομημένο νησί. Σε κάθε περίπτωση, «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα επανέλθει αναλόγως και θα λάβει αποφάσεις, ανάλογα με την περίπτωση, το αργότερο κατά τη σύνοδό του του Δεκεμβρίου» υποστηρίζει το προσχέδιο Γ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης: Απόλυτα ικανοποιημένοι από τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής - Δείτε βίντεο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news