facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020

Σε ύφεση η πυρκαγιά στην Κορινθία: Ορατή από το Διάστημα η καμμένη έκταση- Δείτε τις φωτογραφίες

Η μεγάλη δασική πυρκαγιά που μαίνεται από την Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020 στην Κορινθία συνεχίζει το καταστροφικό της έργο και τις βραδινές ώρες της Πέμπτης 23/07, ενώ η καμμένη έκταση είναι πλέον ορατή από το Διάστημα. Οι παρακάτω εικόνες 2 ευρωπαϊκών δορυφόρων που επεξεργαστήκαμε στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr δείχνουν τις φλόγες και την έκταση που κάλυπτε ο καπνός λίγες ώρες μετά την έναρξη της πυρκαγιάς στις 12:30 την Τετάρτη 22/07, καθώς και το πυρο-νέφος (pyro-cumulus) για το οποίο υπάρχει αναλυτική περιγραφή στο αμέσως ακόλουθο άρθρο. Τέλος, η δεύτερη δορυφορική εικόνα που λάβαμε στις 11:45 το πρωί της Πέμπτης 23/07, δείχνει την καμμένη έκταση κάτω από το πυκνό νέφος καπνού καθώς η πυρκαγιά είναι ακόμη ενεργή. 

 Στο μεταξύ, όπως τόνισε με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, «η πυρκαγιά στις Κεχριές Κορινθίας είναι πλέον σε ύφεση. Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο και η γενική εικόνα της είναι πολύ καλή».
«Είναι σημαντικό το γεγονός», προσθέτει, «ότι η φωτιά είναι πλέον στάσιμη. Είναι επίτευγμα που σε μια τέτοια μεγάλη και «δύσκολη» πυρκαγιά δεν έπαθε κανείς άνθρωπος το παραμικρό».
Ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος εξηγεί μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ γιατί είναι «δύσκολη» η συγκεκριμένη πυρκαγιά: «Οι φλόγες εξαπλώθηκαν σε δύσβατες περιοχές, ενώ έφτασαν σε συμπαγή δάση σε λόφους, όπου δεν υπάρχει κανένα σημείο πρόσβασης. Σημειώστε, ότι στα πιο δύσβατα σημεία επιχειρούν δυνάμεις της ΕΜΑΚ».
Ο αντιστράτηγος αναφερόμενος στο σχέδιο αντιμετώπισης της πυρκαγιάς, υπογραμμίζει: «Εχουμε οργανωμένο σχέδιο και για αυτό αντιμετωπίζουμε δραστικά την φωτιά. Εκτός των άλλων, έχουμε απλώσει σε διάφορα σημεία δίχτυα με σωλήνες, μέσω των οποίων ρίχνουμε νερό από οχήματα, ώστε να πετύχουμε την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους βοηθούν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς».
Σημειώνεται, ότι αυτή την ώρα επιχειρούν στην περιοχή 268 πυροσβέστες με 61 οχήματα, 15 πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ.
 Πώς μια πυρκαγιά δημιουργεί το δικό της καιρό;
Σύνταξη άρθρου: Θ. Γιάνναρος, Κ. Λαγουβάρδος, Β. Κοτρώνη
Σε κάθε μεγάλη πυρκαγιά, είναι σύνηθες να αναφέρεται πως "η φωτιά δημιουργεί το δικό της καιρό". Αυτό συνέβη και στη χθεσινή (Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020) μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις Κεχριές Κορινθίας και η οποία συνοδεύτηκε από τη δημιουργία ενός νέφους pyrocumulus1 (πυρό-σωρείτης). Τα συγκεκριμένα νέφη δημιουργούνται από τις ισχυρές ανοδικές κινήσεις του αέρα που τροφοδοτούνται από τη θερμότητα που εκλύει μία πυρκαγιά (ή αντίστοιχα, μία ηφαιστειακή έκρηξη). Στο επόμενο βίντεοπαρουσιάζεται με απλό τρόπο ο μηχανισμός δημιουργίας του pyrocumulus στην περίπτωση της πυρκαγιάς στις Κεχριές. Λεπτομέρεις δίνονται στη συνέχεια του άρθρου.  
Πώς δημιουργείται ένα pyrocumulus;
Η έντονη θέρμανση που προκαλεί μία πυρκαγιά εξαναγκάζει τον αέρα να κινηθεί βίαια προς τα πάνω, εκκινώντας μία κυκλοφορία κατά την οποία ο αέρας ρέει προς την πυρκαγιάθερμαίνεται καικινείται ανοδικά. Ο ανερχόμενος θερμός αέρας είναι εξαιρετικά τυρβώδης, ώστε κατά την ανοδική του κίνηση αναμιγνύεται με ψυχρότερο αέρα και αρχίζει να ψύχεται. Καθώς το πλούμιο του κανπνού συνεχίζει να ανέρχεται σε μεγαλύτερα ύψη στην ατμόσφαιρα, η ελάττωση της ατμοσφαιρικής πίεσης οδηγεί στην οριζόντια διασπορά του καπνού και την περαιτέρω ψύξη του. Εάν ο καπνός φτάσει σε αρκετά μεγάλο ύψος, η συνεχιζόμενη ψύξη του οδηγεί τελικά σε συμπύκνωση των υδρατμών επάνω στα σωματίδια της στάχτης, οπότε και δημιουργείται το νέφος pyrocumulus. Κατά τη διεργασία της συμπύκνωσης απελευθερώνεται λανθάνουσα θερμότητα, η οποία θερμαίνει τον αέρα μέσα στο pyrocumulus, συντηρώντας έτσι την ανοδική κίνηση και μεγέθυνση του νέφους. 
Τι σημασία έχει ένα pyrocumulus για μία πυρκαγιά;
Η δημιουργία νεφών pyrocumulus είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα πυρκαγιών οι οποίες εύκολα μπορούν να καταστούν ανεξέλεγκτες. Ειδικότερα, η δημιουργία αυτών των νεφών υποδεικνύει την ανάπτυξη τοπικής κυκλοφορίας αέρα, γεγονός που μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τον άνεμο στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς, οδηγώντας έτσι στην ταχύτερη εξάπλωση μιας πυρκαγιάς. Σε ακραίες περιπτώσεις, νέφη pyrocumulus μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε δημιουργία κεραυνών και, συνεπακόλουθα, στη δημιουργίανέων εστιών, ακόμα και σε πολύ μεγάλες αποστάσεις από τα κύρια μέτωπα της πυρκαγιάς.   
1Η επίσημη ονομάσια, με βάση τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, των νεφών αυτών είναιflammagenitus
Ευχαριστούμε θερμά τον Γιάννη Καλαντζή για την παραχώρηση φωτογραφιών του pyrocumulus από τη φωτιά στις Κεχριές Κορινθίας. 


meteo
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε ύφεση η πυρκαγιά στην Κορινθία: Ορατή από το Διάστημα η καμμένη έκταση- Δείτε τις φωτογραφίες"

Ιός Δυτικού Νείλου: Έξι συνολικά τα κρούσματα στη χώρα μας - Καταγράφονται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα

Συνεχίζεται η περιορισμένη προς το παρόν κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας, με τα κρούσματα να καταγράφονται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.

Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), έχουν καταγραφεί άλλα τέσσερα κρούσματα λοίμωξης του ιού του Δυτικού Νείλου που μεταδίδεται μεσω μολυσμένων κουνουπιών. Την περασμένη Παρασκευή είχαν ανακοινωθεί δύο, τα πρώτα για την εφετινή περίοδο, κρούσματα.

Συνολικά, έχουν επιβεβαιωθεί έξι κρούσματα. Από αυτά τα πέντε παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και το 1 είχε ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα)/ δεν είχε εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.


Οι περιοχές στις οποίες εντοπίστηκαν είναι οι εξής:

Ι.Από την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, ο Δήμος Καρδίτσας

II. Από την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης:, ο Δήμος Τοπείρου

III. Από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, ο Δήμος Ηράκλειας

IV. Από την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, ο Δήμος Νέστου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιός Δυτικού Νείλου: Έξι συνολικά τα κρούσματα στη χώρα μας - Καταγράφονται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα"

Εβδομήντα δύο δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο!

Σε 72 ανήλθαν οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν από τις 19:00, χθες, Τετάρτη 22 Ιουλίου, έως την ίδια ώρα απόψε, σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Συνολικά επιχείρησαν 805 πυροσβέστες με 318 οχήματα, 21 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το μηχανοκίνητο ειδικών πυροσβεστικών επιχειρήσεων και περιοδικά τα εναέρια μέσα του Πυροσβεστικού Σώματος. Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Οσον αφορά την φωτιά στις Κεχριές Κορινθίας, που είναι σε εξέλιξη για δεύτερη ημέρα, παραμένουν, σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση, οι πολλές διάσπαρτες εστίες, με συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Στην περιοχή επιχειρούν 268 πυροσβέστες με 61 οχήματα, 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το μηχανοκίνητο ειδικών επιχειρήσεων, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ από αέρος συντρέχουν 10 ελικόπτερα και ισάριθμα αεροσκάφη, που πρόκειται σε λίγο να αποσυρθούν. Τα εναέρια μέσα θα πραγματοποιήσουν και πάλι ρίψεις νερού, εφ΄ όσον χρειαστεί, με το πρώτο φως της νέας ημέρας.

Σημειώνεται, τέλος, ότι τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Εβδομήντα δύο δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο!"

Επικοινωνία Μητσοτάκη με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο για Λιβύη και στο βάθος ΑΟΖ

Tηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Abdel Fattah El-Sisi είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη σημερινή Εθνική Εορτή της Αιγύπτου, αλλά με φόντο την τουρκική Navtex.

Στη διάρκεια της συνομιλίας συζητήθηκε σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη και επιβεβαιώθηκαν οι άριστες διμερείς σχέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο για τον ορισμό ΑΟΖ.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Επικοινωνία Μητσοτάκη με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο για Λιβύη και στο βάθος ΑΟΖ"

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία – Σταματήστε τις εντάσεις στην ΝΑ Μεσόγειο

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία να σταματήσει να αυξάνει τις εντάσεις στην ΝΑ Μεσόγειο στέλνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Μάλιστα, το υπουργείο εξωτερικών των ΗΠΑ αλλάζει τη φρασεολογία σε σχέση με την προηγούμενη ανακοίνωση, καθώς δεν κάνει λόγο για «αμφισβητούμενη (disputed) περιοχή» αλλά για περιοχές στις οποίες αξιώνουν δικαιοδοσία η Ελλάδα και η Κύπρος.

Όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθύτατα για τα δεδηλωμένα σχέδια της Τουρκίας να πραγματοποιήσει έρευνες για φυσικούς πόρους σε περιοχές στην Ανατολική Μεσόγειο στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος αξιώνουν δικαιοδοσία (assert jurisdiction). Ανησυχούμε για δράσεις οι οποίες είναι προκλητικές και προκαλούν εντάσεις στην περιοχή.

Πρόκειται για ένα πολύπλοκο στρατηγικό χώρο, θα επαναλάβω το μήνυμα που έχουμε στείλει και στο παρελθόν από την Ουάσιγκτον, και έχει σταλεί και από αλλού στην Ευρώπη, καλώντας τις τουρκικές αρχές να απέχουν από επιχειρήσεις που αυξάνουν την ένταση. Θα συνεχίσουμε να στέλνουμε αυτό το μήνυμα»

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ τόνισε ότι τα ελληνικά νησιά, όπως το Καστελόριζο, έχουν ακριβώς την ίδια υφαλοκρηπίδα και δικαιώματα ΑΟΖ, στέλνοντας μήνυμα προς την Άγκυρα ότι μονομερείς ενέργειες δεν θα γίνουν αποδεκτές.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία – Σταματήστε τις εντάσεις στην ΝΑ Μεσόγειο"

Κορωνοϊός: 33 νέα κρούσματα - Τα 15 «εισαγόμενα» - 11 στην Αττική

Σε 33 ανέρχονται τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, εκ των οποίων τα 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. 

Αναλυτικότερα:

- δέκα (10) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- πέντε (5) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

- έντεκα (11) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
- τέσσερα (4) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
- ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας,
- ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Αχαϊας,

- ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 4110 (ημερήσια μεταβολή +0.8%), εκ των οποίων 54.6% άνδρες. 

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 1, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 201 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη. 



krousmata-thanatoi


Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 8 (87.5% άνδρες).

Από το σύνολο των 4110 κρουσμάτων, 1144 (27.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 2072 (50.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 47 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών). 

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική διασπορά των συνολικών κρουσμάτων COVID-19. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου («εισαγόμενα») όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση. 



xartis


Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 430864 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 6254 (1.5%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).



deigmata

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 33 νέα κρούσματα - Τα 15 «εισαγόμενα» - 11 στην Αττική"

Μήνυμα Μακρόν στα ελληνικά στο Facebook: Δεν θα δεχτούμε να απειλείται ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους-μέλους της ΕΕ

Σαφές μήνυμα αλληλεγγύης της Γαλλίας «προς την Κύπρο και την Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους» στέλνει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με ανάρτησή του στο Facebook, η οποία μάλιστα είναι γραμμένη στα ελληνικά.

 Ο Μακρόν καθιστά σαφές ότι «δεν πρέπει να δεχτούμε να απειλείται ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους μέλους της ΕΕ» , ενώ τονίζει ότι «η  Ευρώπη οφείλει να προασπίσει την κυριαρχία της» και υπογραμμίζει: «Ας μην αφήσουμε την ασφάλειά μας στη Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων.» 

O Γάλλος πρόεδρος υπενθυμίζει ότι στην προσεχή σύνοδο της EuroMed 7 θα  εξεταστούν τα  ζητήματα ασφάλειας στη Μεσόγειο και κάνει αναφορά στο θέμα της Λιβύης, για το οποίο τονίζει ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε άλλες δυνάμεις να παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων».
Συγκεκριμένα, ο Εμανουέλ Μακρόν αναφέρει:

«Η Ευρώπη πρέπει να προβεί σε μια ενδελεχή εξέταση των ζητημάτων ασφάλειας στη Μεσόγειο. Θα συγκαλέσω προσεχώς μια διάσκεψη των χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Στη Μεσόγειο, τα ενεργειακά θέματα και τα ζητήματα ασφάλειας είναι θεμελιώδους σημασίας. Μετατρέπονται σε αντικείμενο διαμάχης από δυνάμεις που αναδεικνύονται ολοένα και περισσότερο και απέναντι στις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκεί ακόμη ελάχιστη επιρροή. Η Ευρώπη οφείλει να προασπίσει την κυριαρχία της. 

Ας μην αφήσουμε την ασφάλειά μας στη Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων. Για μια ακόμη φορά, θέλω να εκφράσω την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο και την Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους. Δεν πρέπει να δεχτούμε να απειλείται ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους μέλους της ΕΕ. 

Στη Λιβύη, δεν μπορούμε να αφήσουμε άλλες δυνάμεις να παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων. Η επιχείρηση Irini αποτελεί μια από τις απαντήσεις της Ευρώπης. Είναι απαραίτητο να ενισχυθεί περαιτέρω.»

Υπενθυμίζεται ότι ότι ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία απηύθυνε ο Γάλλος πρόεδρος υποδεχόμενος νωρίτερα σήμερα στο Ελιζέ τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη«Θα ήταν σημαντικό λάθος για την Ευρωπαϊκή Ενωση να αφήσει την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων, κυρίως της Τουρκίας», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν πριν τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι κάτι τέτοιο «δεν είναι επιλογή για την Ευρώπη και δεν είναι κάτι που η Γαλλία θα αφήσει να γίνει». 

Ο πρόεδρος της Γαλλίας πρόσθεσε ότι εκείνοι που παραβιάζουν θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο πρέπει να υφίστανται κυρώσεις.

Όπως σημείωσε ο κ.Μακρόν «γνωρίζετε πως μπορείτε να υπολογίζετε στη στήριξη της Γαλλίας πάνω σε αυτό το θέμα. Η Ευρώπη πρέπει να προστατεύσει την κυριαρχία της με μεγάλη αποφασιστικότητα». 

Ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο αλλά και την Ελλάδα στο ζήτημα της παραβίασης των κυριαρχιών τους από την Τουρκία, κατά τις δηλώσεις που έκανε υποδεχόμενος τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Παρίσι. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξήρε στις δικές του δηλώσεις πριν από τη συνάντηση τον ηγετικό ρόλο του ιδίου του Εμανουέλ Μακρόν αλλά και της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ΕΕ, τονίζοντας πως η Γαλλία αναδεικνύεται ως μια χώρα σταθερότητας και ασφάλειας τόσο στην Μεσόγειο όσο και στην ΕΕ.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μήνυμα Μακρόν στα ελληνικά στο Facebook: Δεν θα δεχτούμε να απειλείται ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους-μέλους της ΕΕ"

Τουρκική NAVTEX: Ασκήσεις με εκτοξεύσεις πυραύλων κοντά στο Καστελόριζο στις 18 Αυγούστου

Νέα NAVTEX κοντά στο Καστελόριζο εξέδωσε η ωκεανογραφική υπηρεσία της Αττάλειας.

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν καταλαβαίνει και συνεχίζει τα…δικά του. Σύμφωνα με νέα NAVTEX που εξέδωσε η ωκεανογραφική υπηρεσία της Αττάλειας, στις 18 Αυγούστου, από 6:00 έως 15:00, σε μία περιοχή νότια και πολύ κοντά στο Καστελόριζο, το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό πρόκειται να πραγματοποιήσει δοκιμαστικές εκτοξεύσεις πυραύλων.

Η δεσμευμένη περιοχή βρίσκεται μέσα στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, παραμένει όμως κοντά στο Καστελόριζο και μάλιστα σε μία περίοδο που το θερμόμετρο στις περιοχές που εφάπτονται οι ΑΟΖ Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Τουρκίας, έχει κοκκινίσει για τα καλά.

Δείτε τη NAVTEX:

NAVTEX 0982/20
TURNHOS N/W : 0982/20
MEDITERRANEAN SEA
1. NAVY ROCKET TEST FIRINGS, ON 18 AUG 20 FROM 0600Z TO 1500Z WILL TAKE PLACE IN AREA BOUNDED BY THE FOLLOWING COORDINATES:
35 37.00 N – 030 00.00 E
35 37.00 N – 030 31.00 E
35 16.00 N – 030 31.00 E
35 16.00 N – 030 00.00 E
THIS AREA IS VERY DANGEROUS TO NAVIGATION.
2. CANCEL THIS MESSAGE 181600Z AUG 20.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκική NAVTEX: Ασκήσεις με εκτοξεύσεις πυραύλων κοντά στο Καστελόριζο στις 18 Αυγούστου"

Μητσοτάκης – Γεννηματά: «Όλοι μία γροθιά απέναντι στην Τουρκία»

Με μισή ώρα καθυστέρηση ξεκίνησε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά. Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών για τα ελληνοτουρκικά και το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς το προηγούμενο τετ α τετ με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα διήρκεσε μιάμιση ώρα.
Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε συγνώμη από την κ. Γεννηματά για την καθυστέρηση και εκείνη άδραξε την ευκαιρία να αφήσει αιχμές για τη μη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, αλλά την επιλογή των συναντήσεων ανά δύο.
«Σημασία έχει να μας δουν (οι πολίτες) όλους μια γροθιά και όταν λέω όλους, εννοώ όλους, όχι ανά δύο», είπε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.
Σε αυτό ο πρωθυπουργός απάντησε: «Μας βλέπουν μία γροθιά, έστω και αν μας βλέπουν ανά δύο».
Και η κ. Γεννηματά σχολίασε: «Είναι κρίσιμες οι ώρες».
Ο κ. Μητσοτάκης υποδέχθηκε και την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ μιλώντας στον ενικό και χρησιμοποιώντας το μικρό της όνομα.
«Φώφη τι γίνεται;» της είπε και αντάλλαξαν όπως και με τον κ. Τσίπρα νωρίτερα «χειραψία» με τους αγκώνες. «Από απόσταση» σχολίασε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και γυρνώντας στους δημοσιογράφους τους είπε: «Με μάσκες βλέπω, μπράβο».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης – Γεννηματά: «Όλοι μία γροθιά απέναντι στην Τουρκία»"

Τσίπρας: Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για κυρώσεις κατά της Τουρκίας

«Ζήτησα από τον κ. Μητσοτάκη να ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, προκειμένου να συζητηθούν κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία» ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, στον οποίο δήλωσε ότι «οφείλετε να αποτρέψετε το Oruc Reis». 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι η διαφορά μας απέναντι στην Τουρκία είναι μία και μόνο, η υφαλοκρηπίδα, δεν υφίσταται άλλη διαφορά. 

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η Συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη και πως γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υπάρχουν, χαρακτηρίζοντας το τουρκολιβυκό σύμφωνο ανυπόστατο και παράνομο.

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του κ. Τσίπρα, ακολουθεί:

Τους τελευταίους οκτώ μήνες υπάρχει μια επικίνδυνη κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας τόσο στην Ανατολική όσο και στην Κεντρική Μεσόγειο. Απέναντι σ’ αυτή την κλιμάκωση η χώρα οφείλει να έχει εθνική στρατηγική και αυτό χρειάζεται πολιτική συνεννόηση.

Ο κ. Μητσοτάκης με ενημέρωσε σήμερα, αλλά με ενημέρωσε ενώ ολόκληρος ο τουρκικός στόλος βρίσκεται νότια, νοτιοανατολικά της Κρήτης, της Ρόδου και του Καστελόριζου και ενώ έχει ήδη προαναγγελθεί παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, δηλαδή σεισμικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Ελπίζουμε αυτές οι απειλές να μην πραγματοποιηθούν. Ωστόσο το μήνυμα που μετέφερα σήμερα στον κ. Μητσοτάκη ήταν ξεκάθαρο: οφείλετε να αποτρέψετε το Οruc reis σε περίπτωση που αυτό επιχειρήσει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως άλλωστε έπραξε η χώρα και οι ένοπλες δυνάμεις με επιτυχία τον Οκτώβριο του 2018.

Του συνέστησα επίσης μετά τη συμφωνία με την Ιταλία για την ΑΟΖ να προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο. Να εντατικοποιήσει τις διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο για καθορισμό ΑΟΖ, και στο βαθμό αυτό που κριθεί ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί, να προχωρήσει και την επέκταση των χωρικών μας υδάτων νοτίως και ανατολικά της Κρήτης στα 12 μίλια.

Επίσης είχα τη δυνατότητα να κουβεντιάσω με τον κ. Μητσοτάκη και για τη στάση της Ευρώπης. Η Ευρώπη οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της. Είναι σε μεγάλο βαθμό ευρωτουρκικές οι διαφορές. Παραβιάζονται δικαιώματα της Ευρώπης όταν παραβιάζονται κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Στο βαθμό λοιπόν που υπάρξει κλιμάκωση και όχι αποκλιμάκωση το επόμενο διάστημα ζήτησα, συνέστησα στον κ. Μητσοτάκη να ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής προκειμένου να συζητηθούν κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία.

Κοιτάξτε η διαφορά μας με την Τουρκία είναι μια, μόνο μια: η υφαλοκρηπίδα, που ταυτίζεται με την ΑΟΖ. Δεν υφίστανται άλλες διαφορές. Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη, γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υφίστανται, το τουρκολιβυκό σύμφωνο είναι ανυπόστατο και παράνομο. Ως εκ τούτου, μια είναι η διαφορά μας. Αυτή τη διαφορά οφείλουμε να τη λύσουμε μέσα από τον διάλογο με την Τουρκία στη βάση του Διεθνούς Δικαίου όχι όμως υπό το καθεστώς απειλών και εκβιασμών.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για κυρώσεις κατά της Τουρκίας"

Αυστηρή προειδοποίηση Μακρόν στην Τουρκία: Κυρώσεις σε όσους παραβιάζουν θαλάσσιες ζώνες στη Μεσόγειο

«Εκείνοι που παραβιάζουν θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να υφίστανται κυρώσεις», τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στο Παρίσι.
«Θα ήταν σημαντικό λάθος για την Ευρωπαϊκή Ένωση να αφήσει την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων, κυρίως της Τουρκίας», σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος.
Και σύμφωνα με την ανταπόκριση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρόσθεσε ότι εκείνοι που παραβιάζουν θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να υφίστανται κυρώσεις.
Ο Ν. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στον ηγετικό ρόλο και τις πρωτοβουλίες του Γάλλου Προέδρου, τονίζοντας ότι ο ρόλος του κ. Μακρόν δεν περιορίζεται στις ηγετικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει μέσα στην Ευρώπη, αλλά εκτείνεται και αναδεικνύει την Γαλλία σε μια χώρα - πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας εκεί όπου απουσιάζει γενικότερα η Ευρώπη.
«Κατ' αρχάς, θα ήθελα να εκφράσω θερμές ευχαριστίες για τη σημερινή συνάντηση που είναι αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας του φίλου Προέδρου Μακρόν.
Είχαμε την ευκαιρία να ζήσουμε τέσσερεις μέρες, πολύ δύσκολες ώρες, αλλά χάρη στην ηγετική πρωτοβουλία που ανέλαβες Εμμανουέλ, χάρη στη γενναιότητα που επέδειξες σε συνεργασία με την Καγκελάριο Μέρκελ, έγινε κατορθωτό να επιτύχουμε ως Ευρωπαίοι για άλλη μια φορά να ζήσουμε στιγμές επιτυχίας και ευτυχίας, γιατί κατορθώσαμε μέσα από πρωτοβουλίες και συμβιβασμούς να φύγουμε όλοι ικανοποιημένοι ή σχεδόν όλοι.
Αυτό που σημειώνω με ιδιαίτερη ικανοποίηση είναι ότι ο ρόλος σου δεν περιορίζεται στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνεις μέσα στην Ευρώπη, αλλά εκτείνεται και αναδεικνύεται η Γαλλία ως μια χώρα πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική, τη Δυτική, Μεσόγειο, εκεί όπου δυστυχώς απουσιάζει η Ευρώπη. Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση και ευγνωμοσύνη που εκφράζω ευχαριστίες τόσο του ιδίου όσο και του κυπριακού λαού για το ενδιαφέρον και τη σταθερή πάντοτε θέση της Γαλλίας όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού.
Για αυτό που θέλω ιδιαίτερα να σε ευχαριστήσω Εμανουέλ είναι για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνεις έτσι ώστε επιτέλους η Μεσόγειος να μην είναι μια περιοχή υπό τον έλεγχο είτε της Τουρκίας είτε άλλων δυνάμεων και όχι της Ευρώπης. Οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνεις αναδεικνύουν ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος της Ευρώπης, να μην περιορίζεται δηλαδή σε διακηρύξεις αλλά μέσα από πρωτοβουλίες να αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο και να συμπαραστέκεται σε κράτη μέλη. Αυτά που καταγράφονται αυτές τις μέρες και τους προηγούμενους μήνες βεβαίως, η παραβίαση της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, η απειλή για εποικισμό της Αμμοχώστου, τα όσα διαδραματίζονται ή έχουν διαδραματιστεί στη Συρία, στο Ιράκ, τούτες τις μέρες και ώρες στην Ελλάδα, στη Λιβύη, καταδεικνύουν πως υπάρχει ένα κενό από πλευράς Ευρώπης αλλά και πόσο μέσα από τις πρωτοβουλίες σου αναπτερώνεται μια ακτίδα ελπίδας που τρέφουν οι ευρωπαϊκοί λαοί και ιδιαίτερα οι χώρες που επηρεάζονται από τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η Ευρώπη.
Χαίρομαι διότι κατά τη συνάντηση μας θα δούμε πώς εμβαθύνονται περαιτέρω οι διμερείς μας σχέσεις που είναι άριστες, με βάση τη γαλλοκυπριακή στρατηγική ατζέντα που υπεγράφη το 2016 πώς εμβαθύνονται περαιτέρω οι οικονομικές, πολιτιστικές σχέσεις και ιδιαίτερα η αμυντική συνεργασία. Θέλω να σε βεβαιώσω πως η Κύπρος θα είναι πάντοτε η πιο φιλόξενη των χωρών όσον αφορά τον γαλλικό στόλο και όχι μόνον. Υπήρξαμε πάντοτε και συνεχίζουμε να είμαστε μια χώρα πραγματικής σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Βοηθήσαμε στο παρελθόν στην εκκένωση των χημικών από τη Συρία, βοηθήσαμε σε πολλές κρίσεις στη Μέση Ανατολή όπως στην περίπτωση του Λιβάνου, και ενδεχόμενα αν χρειαστεί θα ξανασυμβάλουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό το επιτυγχάνουμε και μέσα από τις διμερείς σχέσεις με όλες ανεξαίρετα τις γειτονικές μας χώρες».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Μακρόν, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε, μεταξύ άλλων, ότι στις Βρυξέλλες οι Ευρωπαίοι εταίροι εργάστηκαν για μια κυρίαρχη Ευρώπη.
Πρόσθεσε ότι η παρουσία του Προέδρου Αναστασιάδη στο Παρίσι δείχνει τη σημασία για όλους τους Ευρωπαίους, για την κυριαρχία μας, ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σημείωσε ότι «πραγματικά σε αυτό το μέρος της Μεσογείου που είναι ζωτικής σημασίας για μας, τα ενεργειακά θέματα και τα ζητήματα ασφαλείας είναι σήμερα σημαντικά».
Είπε ακόμα «θα ήταν πολύ σοβαρό λάθος αν αφήναμε τα ζητήματα της ασφάλειας μας στα χέρια άλλων παικτών, αυτό δεν είναι μια επιλογή για την Ευρώπη και είναι κάτι το οποίο η Γαλλία δεν θα αφήσει να γίνει.
Για μια ακόμη φορά θέλω να εκφράσω την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο, αλλά και την Ελλάδα, απέναντι στις τουρκικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους. Είναι απαράδεκτο ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους μέλους της ΕΕ να παραβιάζεται ή να απειλείται. Αυτοί που συμβάλλουν σε αυτό πρέπει να υποστούν κυρώσεις, και μπορείτε να υπολογίζετε στην υποστήριξη της Γαλλίας επ΄ αυτού», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Μακρόν.
news
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυστηρή προειδοποίηση Μακρόν στην Τουρκία: Κυρώσεις σε όσους παραβιάζουν θαλάσσιες ζώνες στη Μεσόγειο"

Ποια Αγία Σοφία; Οι Τούρκοι τώρα θέλουν να αλλάξουν το όνομα του Αιγαίου σε «Βόρεια Μεσόγειο»!

Ο εμπνευστής του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας το οποίο εμπνέει τον πρόσφατο επεκτατισμό της Αγκυρας, έχει μερικές φρέσκες ιδέες
Ο Τζιχατ Γιαϊτσί, ο αρχιτέκτονας του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας της Τουρκίας, το οποίο διεκδικεί την κυριότητα μεγάλων περιοχών του Αιγαίου, της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, είπε ότι η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιεί τη λέξη «Αιγαίο» που έχει ελληνική προέλευση, .
Η πρόταση του Γιαϊτσί είναι το Αιγαίο να μετονομαστεί σε «Θάλασσα των Νήσων» ή«Βόρεια Μεσόγειος».
Μιλώντας στον ενημερωτικό ιστότοπο Veryansınείπε ότι η Περιφέρεια Αιγαίου, ένα από τα επτά γεωγραφικά διαμερίσματα της Τουρκίας, θα πρέπει να μετονομαστεί σε Δυτική Ανατολία.

Όπως είναι γνωστό το όνομα του Αιγαίου προέρχεται από τον Αιγαία, πατέρα του Θησέα, και βασιλιά της Αθήνας.
Ο Γιάτσι αποσύρθηκε από την ενεργό υπηρεσία το Μάιο μετά την απομάκρυνσή του από το αξίωμα του αρχηγού του ναυτικού από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κάτω από την επιρροή των επεκτατικών πολιτικών που προτείνει ο Γιαϊτσί, η Τουρκία κάνει ωκεανογραφικές έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές που δεν της ανήκουν γύρω από την Κύπρο για την φυσικό αέριο ενώ υπέγραψε μνημόνιο με την κυβέρνηση της Λιβύης που αγνοεί τα χωρικά ύδατα γύρω από την Κύπρο, τα χωρικά ύδατα της Κρήτης και άλλων ελληνικών νησιών.
Το τουρκικό ναυτικό διεξήγαγε στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας με την ονομασία «Γαλάζια Πατρίδα» στις αρχές του 2019.
newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποια Αγία Σοφία; Οι Τούρκοι τώρα θέλουν να αλλάξουν το όνομα του Αιγαίου σε «Βόρεια Μεσόγειο»!"

Πάιατ: Το Καστελόριζο έχει υφαλοκρηπίδα και δικαιώματα ΑΟΖ όπως και κάθε περιοχή στην ηπειρωτική χώρα

Ο όρος «αμφισβητούμενα» αναφέρεται απλώς σε περιοχές όπου περισσότερες από μία χώρες προβάλλουν θαλάσσιες διεκδικήσεις

«Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι ο όρος «αμφισβητούμενα» αναφέρεται απλώς σε περιοχές όπου περισσότερες από μία χώρες προβάλλουν θαλάσσιες διεκδικήσεις», τόνισε σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, στο περιθώριο εκδήλωσης στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για την υποδοχή και προώθηση δυνάμεων της 101ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας των ΗΠΑ στο πλαίσιο της ΝΑΤΟϊκής άσκησης «Atlantic Resolve», επίκεντρο της οποίας είναι η Ρουμανία.

Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά σε «αμφισβητούμενα νερά» στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις εξελίξεις στο Καστελόριζο, ο κ. Πάιατ πρόσθεσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες γενικά δεν παίρνουν θέση σε διαφορές θαλάσσιων συνόρων άλλων κρατών, αλλά ως ζήτημα μιας μακροπρόθεσμης πολιτικής ενθαρρύνουμε τα κράτη να επιλύουν τις διαφορές τους ειρηνικά και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Έχω επίσης επισημάνει πολλές φορές και θα το επαναλάβω και σήμερα, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες τηρούν τις αρχές του διεθνούς ναυτικού δικαίου, βάσει των οποίων τα νησιά, συμπεριλαμβανομένου του Καστελόριζου, έχουν ακριβώς την ίδια υφαλοκρηπίδα και δικαιώματα ΑΟΖ όπως και κάθε περιοχή στην ηπειρωτική χώρα».

Ο υπουργός ‘Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας νωρίτερα από το βήμα της εκδήλωσης ανέφερε για το ίδιο θέμα ότι «μετά τη λεκτική βελτίωση (σ.σ. από αμερικανικής πλευράς) είναι σαφές πλέον ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στέλνει μήνυμα ότι σε όλη αυτή την υπόθεση το πρόβλημα είναι η Τουρκία. Η Τουρκία αμφισβητεί, η Τουρκία είναι το πρόβλημα και αυτό ξεκαθαρίζει πλέον το κείμενο».

Εξάλλου, στην ομιλία του στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο κ. Πάιατ τόνισε «το σαφές μήνυμα από την Ουάσινγκτον και από την Ευρώπη, που προτρέπει τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν επιχειρήσεις που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή, όπως σχέδια έρευνας για φυσικούς πόρους σε περιοχές, στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος αξιώνουν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Αυτός είναι ένας πολύπλοκος στρατηγικός χώρος», σημείωσε ο Αμερικανός πρέσβης και πρόσθεσε: «Θέλουμε οι φίλοι και οι σύμμαχοί μας στην περιοχή να προσεγγίσουν την ανάπτυξη πόρων σε πνεύμα συνεργασίας που παρέχει τη βάση για μια διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και αμοιβαία οικονομική ευημερία. Μονομερείς προκλητικές ενέργειες αντιτίθενται σε αυτόν τον στόχο. Επιτρέψτε μου λοιπόν να είμαι ξεκάθαρος: Μια ισχυρότερη και ασφαλέστερη Ελλάδα είναι προς το συμφέρον της Αμερικής και όπως ο υπουργός (‘Αμυνας των ΗΠΑ) Έσπερ συζήτησε με τον υπουργό Παναγιωτόπουλο, αυτή την εβδομάδα, η συνεργασία μας εμβαθύνει μια πολύ σημαντική διμερή σχέση και ενισχύει τη συμμαχία του ΝΑΤΟ που προωθεί την ευημερία και την ασφάλεια σε αυτήν τη στρατηγική περιοχή για όλους τους πολίτες μας».

Ερωτηθείς, δε, από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο της εκδήλωσης και για το αν θεωρεί πως θα υπάρξει αποκλιμάκωση της κρίσης, ο κ. Πάιατ εξέφρασε την ελπίδα πως θα υπάρχει συνέχεια στα σήματα που δείχνουν ότι υπάρχει μια τέτοια προοπτική. «Γνωρίζω ότι αυτή είναι η ελπίδα του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη, το ακούσαμε από τον υπουργό ‘Αμυνας μόλις τώρα και σίγουρα οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμερίζονται αυτήν την ελπίδα και χρησιμοποιούμε τα διπλωματικά μας εργαλεία για την προώθηση αυτού του στόχου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάιατ: Το Καστελόριζο έχει υφαλοκρηπίδα και δικαιώματα ΑΟΖ όπως και κάθε περιοχή στην ηπειρωτική χώρα"

O Μάρκου του ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να παραιτηθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας μετά τη χυδαία συμπεριφορά του

Σε αναδιάρθρωση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας προχωρά ο Βασίλης Κικίλιας μετά την άρνηση του προέδρου του και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνου Μάρκου να παραιτηθεί όπως του ζητήθηκε μετά τα όσα χυδαία έκανε την Τετάρτη στη Βουλή.

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ο υπουργός Υγείας ζήτησε την παραίτηση του κ. Μάρκου «μετά την απαράδεκτη συμπεριφορά του» - καθώς ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ «έχετε την κ...αρα σας ανοιχτή, να» - αλλά αυτός αρνήθηκε.

Για το λόγο αυτό η τροπολογία για την αναδιάρθρωση του ΚΕΣΥ θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα αντί του Σεπτεμβρίου όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.

«Όσο για την ιδιότητα του βουλευτή, ας τον κρίνουν ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας και οι σύντροφοί του» κατέληξε ο κ. Πέτσας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "O Μάρκου του ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να παραιτηθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας μετά τη χυδαία συμπεριφορά του"

Κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400 ψήφισε η αμερικανική Βουλή

Νομοσχέδιο για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία λόγω της αγοράς των S-400 ψήφισε η αμερικανική Βουλή.

Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, με δικομματική τροπολογία των βουλευτών Κίνζινγκερ και Σπανμπεργκερ, που υιοθετήθηκε ομόφωνα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, στο πλαίσιο του προϋπολογισμού για την Εθνική Άμυνα, επαναβεβαιώνεται ότι η αγορά από την Τουρκία των ρωσικών πυραύλων S-400 συνιστά μία «σημαντική συναλλαγή» βάσει του νόμου κυρώσεων CAATSA και ορίζει ότι μέσα σε ένα μήνα από την υπογραφή του νόμου, θα πρέπει να υποβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία.

Η τροπολογία πάντως δίνει τη δυνατότητα στον πρόεδρο να άρει τις κυρώσεις, αν η Τουρκία απαλλαγεί από τους ρωσικούς πυραύλους.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400 ψήφισε η αμερικανική Βουλή"

Σύνταξη με ένα κλικ από σήμερα – Δείτε σε βίντεο πώς θα γίνεται

Σε πλήρη ισχύ τίθεται από σήμερα το σύστημα «ΑΤΛΑΣ» για την ψηφιακή σύνταξη με την παρουσίαση να γίνεται αυτή την ώρα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.
Πρόκειται για μια πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία έκδοσης σύνταξης στην πρώτη φάση της οποίας θα απονέμονται κατά μέσο όρο 4.000 συντάξεις τον μήνα και θα καλύπτεται το 40% των νέων συνταξιοδοτικών αιτημάτων.
Μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν ενταχθεί όλες οι συντάξεις αναπηρίας ενώ μέχρι το τέλος του 2021 θα έχουν ενταχθεί και υπόλοιπες κατηγορίες συντάξεων γήρατος ώστε στο τέλος του 2021 να απονέμεται ψηφιακά το 80%-85% των συντάξεων.
Δείτε σε βίντεο πώς θα γίνονται οι αιτήσεις στο «ΑΤΛΑΣ»


Η άντληση των δικαιολογητικών θα γίνεται πλέον αποκλειστικά από τις υπηρεσίες, έτσι μπαίνει ένα τέλος στις ουρές, στα λάθη, τις καθυστερήσεις και τις εκκρεμείς συντάξεις.
Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν χρειαζόταν έως και 1,5 έτος και έως 9 δικαιολογητικά από την υποβολή της αίτησης μέχρι την απόφαση συνταξιοδότησης.
Σημειώνεται ότι με το σύστημα «ΑΤΛΑΣ» η κοινοποίηση της απόφασης ταυτόχρονα με την έκδοση.
Της σημερινής έναρξης του συστήματος ειχε προηγηθεί η υποβολή αιτήσεων από τις 15 Απριλίου για τις ακόλουθες δύο κατηγορίες:
– Τις αποφάσεις μεταβίβασης σύνταξης λόγω θανάτου για τους ασφαλισμένους όλων των ταμείων
– Τις αποφάσεις σύνταξης γήρατος τέως ΟΓΑ χωρίς διαδοχική ασφάλιση.
Όπως τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης η ψηφιακή απονομή σύνταξης αποτελεί άλμα στο μέλλον γιατί:
– Γιατί αποτελεί μία πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία που αντιμετωπίζει παθογένειες δεκαετιών. Εξαλείφει το φαινόμενο της πολυετούς αναμονής για τους συνταξιούχους και δίνει τέλος στην ταλαιπωρία της προσκόμισης των δικαιολογητικών εγγράφων.
– Γιατί η ψηφιακή απονομή της σύνταξης εκμηδενίζει τα λάθη της χειρόγραφης διαδικασίας και εξαλείφει πλήρως τις ουρές στα καταστήματα του e- EΦΚΑ
– Γιατί o πολίτης δεν χρειάζεται πλέον να απευθύνεται σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες για να συγκεντρώσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά καθώς η άντλησή τους θα γίνεται ηλεκτρονικά, αυτόματα, από τον e-ΕΦΚΑ.
– Γιατί για τον πολίτη δεν θα υφίσταται πλέον καμία ανάγκη να απευθύνεται σε δικηγορικά και λογιστικά γραφεία, σπαταλώντας χρόνο και χρήμα, προκειμένου να του απονεμηθεί η σύνταξη.
– Γιατί η κοινοποίηση της συνταξιοδοτικής απόφασης στον δικαιούχο θα γίνεται ηλεκτρονικά στο e-mail του, κατευθείαν, χωρίς καμία άλλη αναμονή.
Η ομιλία του Γιάννη Βρούτση έχει ως εξής:
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Η παρουσία σας σήμερα στο Υπουργείο Εργασίας αποτελεί μεγάλη τιμή για την πολιτική ηγεσία, τα στελέχη, τους εργαζόμενους του Υπουργείου Εργασίας και εμένα προσωπικά. Αξιότιμοι Υπουργοί, Αξιότιμοι Πρόεδροι των κοινωνικών εταίρων, Αξιότιμοι γενικοί γραμματείς, Αξιότιμα στελέχη του Υπουργείου Εργασίας και του e-ΕΦΚΑ.
Σας καλωσορίζω όλες και όλους στην σημερινή ιστορική εκδήλωση του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων της παρουσίασης της ψηφιακή απονομής σύνταξης – «ΑΤΛΑΣ».
Είμαι σίγουρος ότι ο ιστορικός του μέλλοντος θα καταγράψει την σημερινή μέρα ως μία από τις πιο σημαντικές στην ιστορία της κοινωνικής ασφάλισης στην χώρα μας. Και αυτό διότι με την σημερινή εκδήλωση και την εφαρμογή του συστήματος «ΑΤΛΑΣ» πραγματοποιείται ένα άλμα στο μέλλον και το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας περνάει σε μία νέα εποχή!

5119374
5119381
Κύριε Πρωθυπουργέ, στην επίσκεψη σας στο Υπουργείο μας στις 18 Σεπτεμβρίου, στο κλείσιμο της δικής μου ομιλίας σάς είχα δώσει μία υπόσχεση. Ό,τι το καλοκαίρι του 2020 θα είστε και πάλι εδώ, -μαζί μας- για να εγκαινιάσετε την λειτουργία του Πληροφοριακού Συστήματος ΑΤΛΑΣ και να απονείμετε εσείς τις πρώτες ψηφιακές συντάξεις.
Μπορεί να αργήσαμε λίγες μέρες λόγω της πανδημίας, αλλά την υπόσχεσή μας την τηρήσαμε. Αξιότιμε Πρόεδρε, αυτό που μέχρι σήμερα φάνταζε ακατόρθωτο, είναι πια γεγονός! Από σήμερα, ο e- ΕΦΚΑ ξεκινάει την λειτουργία της ψηφιακής απονομής των συντάξεων.
Ωστόσο, από τις 15 Απριλίου είχε ήδη ξεκινήσει η πιλοτική λειτουργία του συστήματος, στην οποία εντάξαμε 2 μεγάλες και ευαίσθητες κατηγορίες συνταξιοδοτικών αποφάσεων:
1.Τις αποφάσεις μεταβίβασης σύνταξης λόγω θανάτου για τους ασφαλισμένους όλων των ταμείων
2.Τις αποφάσεις σύνταξης γήρατος τέως ΟΓΑ χωρίς διαδοχική ασφάλιση.
Πράγματι από τις 15 Απριλίου, η ηλεκτρονική υπηρεσία στον e- ΕΦΚΑ δέχεται τις πρώτες ηλεκτρονικές αιτήσεις ασφαλισμένων. Οι αιτήσεις αυτές καταχωρήθηκαν και επεξεργάστηκαν από το σύστημα ΑΤΛΑΣ. Διενεργήσαμε πολλαπλούς ελέγχους ώστε να είμαστε σίγουροι ότι το σύστημα λειτουργεί, με ακρίβεια, σωστά και αποτελεσματικά. Αφού, λοιπόν, ο e- ΕΦΚΑ έκανε όλες τις αναγκαίες επαληθεύσεις ήρθε η ώρα για την παραγωγική λειτουργία του.
Σήμερα, λοιπόν, 23 Ιουλίου του 2020 εγκαινιάζουμε την ψηφιακή απονομή των συντάξεων κατά την πρώτη φάση της οποίας θα απονέμονται κατά μέσο όρο 4.000 συντάξεις τον μήνα και θα καλύπτεται το 40% των νέων συνταξιοδοτικών αιτημάτων.
Μία πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία σε όλα της τα στάδια, τόσο στο στάδιο της αίτησης, όσο και στο στάδιο της επεξεργασίας, της έκδοσης και τέλος σε αυτό της κοινοποίησης της συνταξιοδοτικής απόφασης στον δικαιούχο.
Ξεκινάει, λοιπόν, μία νέα εποχή για όλους τους πολίτες της χώρας, η κοινωνική ασφάλιση παίρνει μία νέα πορεία. Μία πορεία, που ξεκινάει σήμερα και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2021 όπου σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του e-ΕΦΚΑ, ολοκληρώνεται η πλήρης λειτουργία του Πληροφοριακού Συστήματος ΑΤΛΑΣ.

5119378
5119372
Σταδιακά, θα εντάσσονται στο σύστημα «ΑΤΛΑΣ» και νέες κατηγορίες συνταξιοδοτικών αποφάσεων. Ξεκινάμε, όπως έχουμε ήδη πει με τις συντάξεις χηρείας και τις συντάξεις τ. ΟΓΑ. Μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν ενταχθεί όλες οι συντάξεις αναπηρίας ενώ μέχρι το τέλος του 2021 θα έχουν ενταχθεί και υπόλοιπες κατηγορίες συντάξεων γήρατος. Θα φτάσουμε, δηλαδή, στο τέλος του 2021 να απονέμουμε ψηφιακά το 80-85% των συντάξεων.
Η ψηφιακή απονομή σύνταξης αποτελεί άλμα στο μέλλον. Και αυτό συμβαίνει :
Γιατί αποτελεί μία πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία που αντιμετωπίζει παθογένειες δεκαετιών. Εξαλείφει το φαινόμενο της πολυετούς αναμονής για τους συνταξιούχους και δίνει τέλος στην ταλαιπωρία της προσκόμισης των δικαιολογητικών εγγράφων.
Γιατί η ψηφιακή απονομή της σύνταξης εκμηδενίζει τα λάθη της χειρόγραφης διαδικασίας και εξαλείφει πλήρως τις ουρές στα καταστήματα του e- EΦΚΑ
Γιατί o πολίτης δεν χρειάζεται πλέον να απευθύνεται σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες για να συγκεντρώσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά καθώς η άντλησή τους θα γίνεται ηλεκτρονικά, αυτόματα, από τον e-ΕΦΚΑ.
Γιατί για τον πολίτη δεν θα υφίσταται πλέον καμία ανάγκη να απευθύνεται σε δικηγορικά και λογιστικά γραφεία, σπαταλώντας χρόνο και χρήμα, προκειμένου να του απονεμηθεί η σύνταξη.
Γιατί η κοινοποίηση της συνταξιοδοτικής απόφασης στον δικαιούχο θα γίνεται ηλεκτρονικά στο e-mail του, κατευθείαν, χωρίς καμία άλλη αναμονή.
Συμπερασματικά, με αυτά τα εργαλεία και με αυτούς τους ρυθμούς μετατρέπουμε μια πολύχρονη και επίπονη για τον πολίτη διαδικασία, σε μια απλή ολιγόλεπτη πράξη.
– Ενώ μέχρι χθες η απόφαση της συνταξιοδότησης απαιτούσε πολύμηνη επεξεργασία του συνταξιοδοτικού φακέλου που έφτανε μέχρι και τους 24 μήνες, τώρα θα ολοκληρώνεται σε λίγα λεπτά από την στιγμή της αίτησης.
– Ενώ μέχρι χθες, ο δικαιούχος χρειαζόταν να προσκομίζει μέχρι και 9 διαφορετικά δικαιολογητικά, τώρα πια δεν θα χρειάζεται να προσκομίσει κανένα έγγραφο.
– Ενώ μέχρι χθες για να υπάρξει απόφαση, ήταν αναγκαία η εμπλοκή αρκετών υπηρεσιών διαφορετικών υπουργείων, τώρα με την ηλεκτρονική διασύνδεση των υπηρεσιών, όλα θα γίνονται αυτόματα και άμεσα.
– Ενώ μέχρι χθες, η απόφαση της συνταξιοδότησης απαιτούσε τουλάχιστον 2 μήνες για να διεκπεραιωθεί και να αποσταλεί ταχυδρομικά στον δικαιούχο της σύνταξης, τώρα άμεσα θα του κοινοποιείται στο e-mail του.

5119375
5119366
Τα οφέλη πολλά και μετρήσιμα για τον κάθε πολίτη. Η νέα ψηφιακή διαδικασία επιτυγχάνει ταχύτητα εξυπηρέτησης την οποία δικαιούνται οι πολίτες καθώς ολοκληρώνουν τον εργασιακό τους βίο. Διασφαλίζει διαφάνεια εξάλειψη λαθών και γραφειοκρατίας. Προσδίδει κύρος και αξιοπιστία στις δημόσιες υπηρεσίες και αλλάζει τον τρόπο που βλέπουν οι πολίτες τον δημόσιο τομέα. Κομίζει σεβασμό στους απομάχους της ζωής και στην τρίτη ηλικία. Και τέλος, πετυχαίνει την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών μίας σύγχρονης Δημόσιας Διοίκησης και μιας ευνομούμενης Πολιτείας.
Εγείρεται όμως ένα εύλογο ερώτημα. Η ψηφιακή απονομή σύνταξης «ΑΤΛΑΣ» αντιμετωπίζει οριστικά το θέμα απονομής σύνταξης στους νέους συνταξιούχους!!! Τι θα γίνει, όμως, με τις εκκρεμείς συντάξεις;
Και σε αυτήν την ερώτηση, η λύση βρίσκεται στο σύστημα ΑΤΛΑΣ. Η αυτοματοποιημένη διαδικασία της απονομής των συντάξεων, εκτός από διαφάνεια και αποτελεσματικότητα, εγγυάται και μεγάλη εξοικονόμηση ανθρώπινων πόρων. Την στιγμή που το σύστημα ΑΤΛΑΣ θα απονέμει εκατοντάδες συντάξεις καθημερινά, την ίδια ώρα θα απελευθερώνεται ένα έμπειρο και χρήσιμο ανθρώπινο δυναμικό που θα απασχολείται αποκλειστικά και μόνο στα τμήματα απονομής των εκκρεμών συντάξεων.
ΑΡΑ, σταδιακά και έως την πλήρη λειτουργία του ΑΤΛΑΣ, ο όγκος των εκκρεμών συντάξεων θα φθίνει συνεχώς μέχρι την πλήρη εξάλειψη τους. Κυρίες και Κύριοι, το σύστημα ΑΤΛΑΣ και η ψηφιακή απονομή των συντάξεων αποτελούν αναμφίβολα τον πρώτο και σημαντικότερο ψηφιακό μετασχηματισμό στον ευαίσθητο τομέα της κοινωνικής ασφάλισης.
Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που με εμπιστεύτηκε και μου έδωσε την ευκαιρία να συνεχίσω μαζί με τους συνεργάτες μου το δημιουργικό και μεταρρυθμιστικό έργο στο Υπουργείο Εργασίας.
Μετά την θέσπιση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, του Α-21, τη δημιουργία του ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών), τη δημιουργία του ελεγκτικού συστήματος «ΑΡΤΕΜΙΣ» μέσω του οποίου χτυπήσαμε στη ρίζα της την αδήλωτη εργασία, τη δημιουργία του καινοτόμου πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» με την οποία χαρτογραφήσαμε την αγορά εργασίας και η οποία λειτουργεί ως ασπίδα για τους εργαζόμενους, τη δημιουργία του συστήματος «ΗΛΙΟΣ» με το οποίο «φωτίσαμε» για πρώτη φορά το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα και εξαλείψαμε για πάντα τις μαϊμού συντάξεις, την ασφαλιστική μας μεταρρύθμιση ν. 4670/2020, τη δημιουργία του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) με την διοικητική και οργανωτική ενοποίηση όλων των φορέων απονομής σύνταξης, υλοποιούμε το όραμα της ψηφιακής σύνταξης που μέχρι σήμερα φάνταζε αδύνατο έως ακατόρθωτο.
Αγαπητέ Πρόεδρε, ερχόμενος εδώ τον Ιούλιο του 2019, έπιασα το νήμα από το σημείο που το αφήσαμε τον Δεκέμβριο του 2014, υλοποιώντας ένα όραμα ετών, μία κορυφαία κυβερνητική εξαγγελία αλλά και ένα προσωπικό στοίχημα.
Στην προσπάθειά μας αυτή είχαμε αρωγό την άριστη συνεργασία με τον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη αλλά και τον υφυπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο, οι οποίοι συντόνισαν το έργο της ψηφιοποίησης όλων των απαιτούμενων δικαιολογητικών και της ηλεκτρονικής διασύνδεσης του e-ΕΦΚΑ με το Υπουργείο Εσωτερικών μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.
Ωστόσο, οφείλω να ομολογήσω δημοσίως ότι το εγχείρημα αυτό δεν θα ολοκληρωνόταν, εάν δεν υπήρχε στο πηδάλιο του e- ΕΦΚΑ ο εξαιρετικός επιστήμονας και φίλος μου Χρήστος Χάλαρης με τον οποίο είχαμε ξεκινήσει την υλοποίηση του μεγάλου αυτού στόχου ήδη από το 2013. Ο Χρήστος δίνει καθημερινά την μάχη μαζί με τους υποδιοικητές του και το έμψυχο δυναμικό, τους εργαζόμενους του e-ΕΦΚΑ, για να αλλάξει το πρόσωπο του μεγαλύτερου και μοναδικού πλέον ασφαλιστικού οργανισμού της χώρας. Tους ευχαριστώ όλους μέσα από την καρδιά μου.
Κλείνοντας… νιώθω την ανάγκη να προσθέσω κάτι ακόμα:
Αγαπητέ Πρόεδρε, το επίτευγμα «ΑΤΛΑΣ» όχι μόνο έχει την προσωπική σας σφραγίδα, ως Πρωθυπουργού της χώρας, αλλά θα καταχωρηθεί στην συνείδηση της κοινωνίας ως μία από τις πιο επιτυχημένες μεταρρυθμίσεις της Κυβέρνησή μας.
Καλοτάξιδος ο ΑΤΛΑΣ…
newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Σύνταξη με ένα κλικ από σήμερα – Δείτε σε βίντεο πώς θα γίνεται"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news