facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 12 Ιουλίου 2020

Ουγγαρία: Απαγορεύει την πρόσβαση υπηκόων από το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη

Η Ουγγαρία θα απαγορεύσει από την προσεχή Τρίτη την πρόσβαση στο έδαφός της των υπηκόων αφρικανικών χωρών όπως και της Νότιας Αμερικής, όπως επίσης του μεγαλύτερου μέρους των ασιατικών χωρών και ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών, με την ουγγρική κυβέρνηση να επικαλείται την αύξηση παγκοσμίως των κρουσμάτων νέου κορονοϊού.

Από τα μεσάνυχτα της Τρίτης, η Βουδαπέστη θα εισαγάγει ένα σύστημα βάσει του οποίου οι κάτοικοι των χωρών που θα κατατάσσονται στην «κόκκινη ζώνη» δεν θα μπορούν, μέχρι νεωτέρας, να εισέρχονται στη χώρα.

«Πρέπει να διατηρήσουμε την ασφάλειά μας προκειμένου ο ιός να μην εισαχθεί από το εξωτερικό. Το ποσοστό μόλυνσης στη χώρα μας είναι χαμηλό και θέλουμε να παραμείνει έτσι», είπε ο επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου Γκέργκελι Γκούλιας, σε δημοσιογράφους, στη Βουδαπέστη.

Το μέτρο αφορά τις αφρικανικές χώρας, τις χώρες της Νότιας Αμερικής και της Ασίας, με εξαίρεση την Κίνα και την Ιαπωνία. Στην Ευρώπη, αφορά την Αλβανία, τη Βοσνία, τη Βόρεια Μακεδονία, το Κόσοβο, τη Λευκορωσία, το Μαυροβούνιο και την Ουκρανία.

Στους Ούγγρους που θα επιστρέφουν από αυτούς τους προορισμούς θα επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα, όμως θα πρέπει να υποβληθούν υποχρεωτικά σε διαγνωστικό τεστ για τον νέο κορονοϊό και να μείνουν σε καραντίνα δύο εβδομάδων, διευκρίνισε ο Γκούλιας.

Το σύστημα ταξινόμησης περιλαμβάνει επίσης «πορτοκαλί και πράσινες ζώνες». Οι ταξιδιώτες από την πορτοκαλί ζώνη θα πρέπει να τεθούν σε καραντίνα στην περίπτωση που δεν έχουν αρνητικό αποτέλεσμα στο διαγνωστικό τεστ στο διάστημα των 5 ημερών μετά την άφιξή τους. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται: η Βουλγαρία, η Πορτογαλία, η Σουηδία, η Ρουμανία, η Βρετανία, η Νορβηγία, η Σερβία, η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ιαπωνία.

Κανένας περιορισμός δεν θα επιβληθεί στους ταξιδιώτες από τις χώρες της «πράσινης ζώνης».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Ουγγαρία: Απαγορεύει την πρόσβαση υπηκόων από το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη"

«Εισβολή» τουρκικών αλιευτικών από τη Μύκονο έως το Αγαθονήσι

Μαζική «εισβολή» στα ελληνικά χωρικά ύδατα φαίνεται πως πραγματοποιεί τις τελευταίες ημέρες ένας μεγάλος αριθμός από τουρκικά αλιευτικά σκάφη, τρία εκ των οποίων αυτή την ώρα εντοπίζονται να ψαρεύουν σε μικρή απόσταση (2-3 μίλια) από τις ακτές της…Μυκόνου



Οι θέσεις των τουρκικών αλιευτικών αποτυπώνονται στο χάρτη πλοίων τουMarineTraffic, ενώ υπάρχουν και σχετικές καταγγελίες κατοίκων αλλά και επισκεπτών στο νησί. Ειδικότερα, πρόκειται για τρία μεγάλου μεγέθους σκάφη τα οποία φέρουν τα ονόματα Tuncay Sagun 6, Guler Kardesler 4 και Cihan Cengiz Karadeniz

Πέρα από τη Μύκονο ωστόσο, τουρκικά αλιευτικά και μάλιστα σημαντικού μεγέθους, εμφανίζονται την ίδια στιγμή να ψαρεύουν τόσο στα ανοιχτά της Πάρου, όσο και πολύ κοντά στις ακτές του Αγαθονησίου. Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που τουρκικά αλιευτικά εμφανίζονται μαζικά σε μία τόσο κοντινή απόσταση από τις ελληνικές ακτές (έχουν εντοπιστεί ακόμη και σε απόσταση μόλις ενός μιλίου, κάτι που απαγορεύεται έως και για τις ελληνικές μηχανότρατες), εντούτοις στη συγκεκριμένη περίπτωση το γεγονός αποκτά ιδιαίτερη σημασία μιας και γίνεται μία μόλις ημέρα μετά την υπογραφή του διατάγματος του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί

Το εντυπωσιακό είναι πως η κίνηση των τουρκικών αλιευτικών σε τόσο κοντινή απόσταση από τις ελληνικές ακτές, γίνεται χωρίς να υπάρχει κάποια ενόχληση ή έλεγχος από τις ελληνικές αρχές, κάτι το οποίο, όπως αξιολογείται, οφείλεται είτε στην έλλειψη προσωπικού και μέσων που υπάρχει μιας και το ενδιαφέρον του Λιμενικού Σώματος έχει μετατοπιστεί στα ανατολικά σύνορα της χώρας για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής ροής, είτε στην ανησυχία περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η συστηματική προσέγγιση τουρκικών αλιευτικών σε εξαιρετικά μικρή απόσταση από ελληνικά νησιά, ακόμη και σε βραχονησίδες, δημιουργεί μία επιπλέον πλατφόρμα αντιπαράθεσης στα ελληνοτουρκικά καθώς θα μπορούσε να λάβει διαστάσεις μίας ακόμη επιχείρησης έμπρακτης αμφισβήτησης της εθνικής μας κυριαρχίας.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Εισβολή» τουρκικών αλιευτικών από τη Μύκονο έως το Αγαθονήσι"

Εκατοντάδες κάτοικοι του Πόρτο Ράφτη εξέφρασαν την αγανάκτησή τους στην προοπτική να χύνονται τα λύματα στην περιοχή τους

Με κεντρικό σύνθημα το «Όχι τα λύματα του Σαρωνικού στη Χαμολιά» εκατοντάδες κάτοικοι του Πόρτο Ράφτη και των γύρω περιοχών, παρόντος και του τοπικού δημάρχου Μαρκόπουλου Κωνσταντίνου Αλλαγιάννη, συγκεντρώθηκαν πριν από λίγη ώρα στο παραλιακό μέτωπο του δήμου, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το ενδεχόμενο μετατροπής του τόπου που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σε μια απέραντη χαβούζα. Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τις επτά το απόγευμα μπροστά από γνωστό σούπερ μάρκετ του Πόρτο Ράφτη και σε αυτό συμμετείχαν άνθρωποι κάθε ηλικίας.
Οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής έχουν συνασπιστεί πέρα και πάνω από παρατάξεις ώστε να αποτραπεί η προοπτική να χύνονται τα απόνερα από τη λειτουργία του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Κρωπίας – Παιανίας στην παραλία τους. «Θέλουμε να εκφράσουμε την αντίρρησή μας στην απόφαση της ΕΥΔΑΠ για τη μεταφορά των λυμάτων του δήμου Σαρωνικού στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Παιανίας – Κορωπίου γιατί ακολούθως αυτά να χύνονται σε εμάς, στη θαλάσσια περιοχή της Χαμολιάς, πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Βραυρώνας. Διαφωνούμε με αυτή την απόφαση και ζητάμε να μην εφαρμοσθεί. Πρέπει ο δήμος Σαρωνικού να αποχετεύσει εντός των δικών του διοικητικών ορίων τα λύματα και όχι να έχουν αποδέκτη τη δική μας θαλάσσια περιοχή» σημειώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Πόρτο Ράφτη κ. Ιωακείμ Δημήτριος. Άλλωστε ένα από τα πανό της συγκέντρωσης έγραφε «Όχι στα σχέδια της ΕΥΔΑΠ για εμάς χωρίς εμάς».
Να θυμίζουμε ότι μόλις χθες ο δήμαρχος Μαρκόπουλου κ. Κωνσταντίνος Αλλαγιάννης είχε μιλήσει στο newsbeast για το πρόβλημα επισημαίνοντας στο ίδιο μήκος κύματος ότι «δεν γίνεται να αποφασίζουν άλλοι για εμάς χωρίς εμάς. Δίχως να έχουμε καμία ενημέρωση, χωρίς να μας ειδοποιήσει κανείς, τελικός αποδέκτης των λυμάτων του Κέντρου Επεξεργασίας, συνολικού κόστους ανέγερσης της τάξης των 133 εκατομμυρίων ευρώ, θα είναι η είσοδος του κόλπου του Πόρτο Ράφτη που ανήκει στο δήμο μας. Εμείς υποστηρίζουμε ότι θα πρέπει κάθε δήμος να διαχειρίζεται τα λύματά του εντός των διοικητικών ορίων που κατέχει».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκατοντάδες κάτοικοι του Πόρτο Ράφτη εξέφρασαν την αγανάκτησή τους στην προοπτική να χύνονται τα λύματα στην περιοχή τους"

ΗΠΑ – Κορονοϊός: Ρεκόρ ημέρας με πάνω από 15.000 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο στη Φλόριντα

Η Φλόριντα κατέγραψε αύξηση ρεκόρ με περισσότερα από 15.000 νέα κρούσματα COVID-19 σε διάστημα 24 ωρών, σήμερα, με τις αρχές να αναγκάζονται να κλείσουν επιχειρήσεις και παραλίες, μπροστά στην κατακόρυφη αύξηση των μολύνσεων.

Εάν η Φλόριντα ήταν χώρα, θα βρισκόταν στην τέταρτη θέση παγκοσμίως για τα περισσότερα νέα ημερήσια κρούσματα, πίσω από τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και την Ινδία.

Η ημερήσια αύξηση στην αμερικανική πολιτεία έχει ήδη ξεπεράσει τον υψηλότερο απολογισμό που έχει καταγράψει οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα στην αποκορύφωση της πανδημίας εκεί. Η Φλόριντα έχει επίσης σπάσει το ρεκόρ της πολιτείας της Νέας Υόρκης των 12.847 κρουσμάτων ημερησίως, τη 10η Απριλίου, όταν ήταν το επίκεντρο της πανδημίας στις ΗΠΑ.

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την έξαρση, ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης Ρον ΝτεΣάντις διέταξε το κλείσιμο των μπαρ, ωστόσο δεν εισάκουσε τις εκκλήσεις να εκδώσει διάταγμα σχετικά με τη χρήση μασκών στους δημόσιους χώρους, σε ολόκληρη την πολιτεία.

Την ίδια ώρα, η Walt Disney Co υποδέχθηκε περιορισμένο αριθμό επισκεπτών στα δύο δημοφιλέστερα πάρκα της στο Ορλάντο χθες, όπου εφαρμόστηκαν μέτρα ασφαλείας, όπως η χρήση μάσκας και η θερμομέτρηση των επισκεπτών και εργαζομένων.

Τα νέα κρούσματα κορονοϊού καταγράφουν αύξηση σε περίπου 40 πολιτείες, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters. Σε εθνικό επίπεδο, οι ΗΠΑ σπάνε το ένα μετά το άλλο ρεκόρ παγκοσμίως καταγράφοντας περίπου 60.000 νέα κρούσματα την ημέρα τις τελευταίες 4 ημέρες, βάσει της καταμέτρησης του Ρόιτερς.

Αν και οι υγειονομικές αρχές της χώρας απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να φοράνε μάσκες για να περιορίσουν τη διασπορά του ιού, το θέμα διχάζει τη χώρα.

Επτά μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φόρεσε μάσκα για πρώτη φορά δημοσίως, όταν επισκέφθηκε χθες στρατιωτικό ιατρικό κέντρο στην Ουάσιγκτον. Ο Αμερικανός πρόεδρος αρνείτο να φορέσει μάσκα δημοσίως ή να ζητήσει από τους Αμερικανούς να κάνουν το ίδιο, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για προσωπική επιλογή. Σε αυτό το κλίμα, πολέμιοι της χρήσης μάσκας οργάνωσαν διαμαρτυρία χθες σε ένα εστιατόριο-μπαρ στο Ουίντερμιρ της Φλόριντα. Η ιδιοκτήτρια του εστιατορίου 33 & Melt Κάρι Χάντσον είπε ότι δεν απαιτεί από τους πελάτες να φορούν μάσκες, παρά την εντολή των αρχών για χρήση μάσκας δημοσίως από τις 20 Ιουνίου.

Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας, κανένας πελάτης δεν φόρεσε μάσκα στο εσωτερικό του εστιατορίου. Αξιωματούχοι του Τμήματος Αλκοολούχων Ποτών και Καπνού της πολιτείας έφθασαν κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης και απηύθυναν προειδοποίηση στην ιδιοκτήτρια, σύμφωνα με βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας.

«Είναι ένας ιός που τον έχουν περιορίσει πολύ καλά», είπε η Τάρα Χιλ, μία από τους διαδηλωτές.

«Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις αποφάσεις του όσον αφορά την υγεία του… Θέλουμε οι επιλογές μας να γίνονται σεβαστές από όλους».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΠΑ – Κορονοϊός: Ρεκόρ ημέρας με πάνω από 15.000 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο στη Φλόριντα"

Καιρός αύριο: Κύμα δροσιάς με πτώση θερμοκρασίας, βροχές και μπόρες

Δροσερός θα είναι ο καιρός αύριο, Δευτέρα (13.07.2020). Ο υδράργυρος θα υποχωρήσει, ενώ θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες.
Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στα βορειοανατολικά ηπειρωτικά λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες.
Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις
μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, οπότε στα ορεινά κυρίως στα δυτικά, θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6, στο Αιγαίο και κατά τη διάρκεια της ημέρας στα ανατολικά ηπειρωτικά τοπικά 7 μποφόρ.
Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση
ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι 3 με 5 και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Ασθενείς τοπικές βροχές τη νύχτα.
Ανεμοι: Bόρειοi βορειοδυτικοί 4 με 5 και μέχρι το μεσημέρι στο Θερμαϊκό 6 με 7 μποφόρ. Το βράδυ θα στραφούν σε ανατολικούς 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 30 βαθμούς Κελσίου.
Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές, μεμονωμένες καταιγίδες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες και βελτίωση από το βράδυ. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν με πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρα το πρωί στην κεντρική Μακεδονία 6 με 7 μποφόρ. Από το βράδυ στα ανατολικά θα στραφούν σε ανατολικούς βορειοανατολικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4, στο Ιόνιο 4 με 5 και τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη τοπικά 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά με πιθανότητα πρόσκαιρων όμβρων στα ορεινά.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στα ανατολικά τοπικά 6 και κατά τη διάρκεια της ημέρας έως 7 μποφόρ. Τη νύχτα στα βόρεια θα στραφούν σε βορειοανατολικούς 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 34 βαθμούς Κελσίου.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 29 και στη νότια Κρήτη έως 32 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Aίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Κύμα δροσιάς με πτώση θερμοκρασίας, βροχές και μπόρες"

Συντάξεις Αυγούστου: Πότε πληρώνονται οι συνταξιούχοι

Δείτε τις  ημερομηνίες με τις πληρωμές για τις συντάξεις Αυγούστου 2020 για τους συνταξιούχους.
Αναλυτικά:
  • Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις Αυγούστου 2020 την Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020
  • Το ΝΑΤ θα καταβάλλει τις συντάξεις Αυγούστου 2020 την Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020
  • Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις Αυγούστου 2020 την Τρίτη 28 Ιουλίου 2020
  • Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Αυγούστου 2020 την Τρίτη 28 Ιουλίου 2020
  • Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις συντάξεις Αυγούστου 2020 την Τρίτη 28 Ιουλίου 2020
  • Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων Αυγούστου 2020 την Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020
  • (Τα υπόλοιπα ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλλουν τις συντάξεις Αυγούστου 2020 την Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020)
  • (Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος του Αυγούστου 2020 θα καταβληθούν την Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020)
  • Συντάξεις ΙΚΑ (πληρωμή με βάση τον ΑΜΚΑ)
Εάν το ΙΚΑ καταβάλλει τις συντάξεις με βάση τον ΑΜΚΑ, για αποφυγή συνωστισμού, οι πιθανότερες ημερομηνίες πληρωμής είναι:
Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Αυγούστου 2020 την Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020 (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9)
Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Αυγούστου 2020 την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020 (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8)
Η πληρωμή των επικουρικών συντάξεων

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε συνεργασία με την Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ αποφάσισε η πληρωμή των κύριων και επικουρικών συντάξεων να γίνεται στην ίδια ημερομηνία σε μόνιμη βάση
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Συντάξεις Αυγούστου: Πότε πληρώνονται οι συνταξιούχοι"

Κορωνοϊός: 31 νέα κρούσματα - Από έξι σε Αττική και Κοζάνη - Τα 4 στις πύλες εισόδου

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε για σήμερα Κυριακή  31 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού , εκ των οποίων τα 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας.  Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3803 (ημερήσια μεταβολή +0.8%), εκ των οποίων 54.5%  άνδρες. 

Τα 31 νέα κρούσματα κρούσματα κατανέμονται ως εξής:

  • -Τέσσερα κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
  • -Τρία κρούσματα προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
  • -Έξι καταγράφηκαν στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
  • -Πέντε στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
  • -Πέντε στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας,
  • -Ένα στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής,
  • -Εξι στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης
  • -Ένα στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς.

xartis

Δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ασθενούς με COVID-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 193 θάνατοι.  Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη. 

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 10 (70.0% άνδρες).

Από το σύνολο των 3803 κρουσμάτων, 998 (26.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1989 (52.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 47 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών). 

krousmata-thanatoi

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 373932 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 5961 (1.6%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).

Από το ανωτέρω σύνολο δειγμάτων, τα 41316 (11.0%) αφορούν δειγματοληψίες σε εισερχόμενες αεροπορικές πτήσεις (από τις 12 Ιουνίου). Εξ’αυτών τα 84 (0.2%) θετικά στον κορωνοϊό.

deigmata
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 31 νέα κρούσματα - Από έξι σε Αττική και Κοζάνη - Τα 4 στις πύλες εισόδου"

Πολύ μεγάλος κίνδυνος για φωτιά τη Δευτέρα: Αυτές οι περιοχές είναι στο “κόκκινο”

Πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος για φωτιά τη Δευτέρα (13.07.2020) σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Οι περιοχές που βρίσκονται στη λίστα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για φωτιά είναι οι παρακάτω 8 περιοχές: Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Λέσβος, Σάμος, Ικαρία, Χίος και Κρήτη.
Image
Η ΓΓΠΠ έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των περιοχών αυτών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.
Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες θα πρέπει να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία, στον αριθμό κλήσης 199. Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.
Γενικές οδηγίες για τη φωτιά – Αν βρίσκεστε στην ύπαιθρο
Μην καίτε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά τους θερινούς μήνες.
Μην ανάβετε υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα το καλοκαίρι.
Αποφύγετε εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (π.χ. ηλεκτροκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).
Μην πετάτε αναμμένα τσιγάρα.
Μην αφήνετε τα σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
Σεβαστείτε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κίνδυνου.
Αν το σπίτι σας βρίσκεται μέσα ή κοντά σε δάσος
Δημιουργείστε μια αντιπυρική ζώνη γύρω από το σπίτι καθαρίζοντας σε ακτίνα τουλάχιστον 10 μέτρων τα ξερά χόρτα και φύλλα, τις πευκοβελόνες και τα κλαδιά.
Κλαδέψτε τα δένδρα μέχρι το ύψος των 3 μέτρων, ανάλογα με την ηλικία και την κατάστασή τους.
Απομακρύνετε τα ξερά κλαδιά από τα δένδρα και τους θάμνους.
Μην αφήνετε τα κλαδιά των δένδρων να ακουμπούν στους τοίχους, τη στέγη και τα μπαλκόνια του σπιτιού. Κλαδέψτε τα αφήνοντας απόσταση τουλάχιστον 5 μέτρων από το σπίτι.
Αραιώστε τη δενδρώδη βλάστηση έτσι ώστε τα κλαδιά του ενός δένδρου να απέχουν τουλάχιστον 3 μέτρα από τα κλαδιά του άλλου.
Για ακόμη μεγαλύτερη προστασία απομακρύνουμε τη δενδρώδη και θαμνώδη βλάστηση γύρω από το κτίσμα σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων εφόσον οι εργασίες καθαρισμού της φυσικής βλάστησης που επιβάλλονται για την προστασία των κτιρίων δεν προσκρούουν σε καμία περίπτωση στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.
Μην τοποθετείτε πλαστικές υδρορροές ή σωλήνες στους τοίχους του σπιτιού.
Μην τοποθετείτε παραθυρόφυλλα από εύφλεκτα υλικά στα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες.
Φροντίστε ώστε τα καλύμματα στις καμινάδες και τους αεραγωγούς του σπιτιού να είναι από άφλεκτο υλικό ώστε να μην διεισδύσουν σπίθες.
Μην αποθηκεύετε εύφλεκτα αντικείμενα κοντά στο σπίτι.
Τοποθετείτε τα καυσόξυλα σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.
Μην κατασκευάζετε ακάλυπτες δεξαμενές καυσίμου κοντά στο σπίτι.
Προμηθευτείτε τους κατάλληλους πυροσβεστήρες και φροντίζετε για τη συντήρησή τους.
Εξοπλιστείτε με σωλήνα ποτίσματος με μήκος ανάλογο της περιοχής που θέλετε να προστατεύσετε.
Εξοπλιστείτε με μια δεξαμενή νερού, μια απλή αντλία που λειτουργεί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και ένα σωλήνα νερού.
Μόλις αντιληφθείτε μια φωτιά
Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στην Πυροσβεστική Υπηρεσία (τηλ.199) και δώστε σαφείς πληροφορίες για:
– την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε,
– την τοποθεσία, το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.
– το είδος της βλάστησης που καίγεται.
Αν η φωτιά πλησιάζει στο σπίτι σας
Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.
Μεταφέρετε όλα τα εύφλεκτα υλικά από τον περίγυρο του κτιρίου σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.
Κλείστε όλες τις διόδους (καμινάδες, παράθυρα, πόρτες κλπ.) έτσι ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού.
Κλείστε τις παροχές φυσικού αερίου και υγρών καυσίμων μέσα και έξω από το σπίτι.
Μαζέψτε τις τέντες στα μπαλκόνια και στα παράθυρα.
Διευκολύνετε την πρόσβαση πυροσβεστικών οχημάτων ανοίγοντας την πόρτα του κήπου.
Τοποθετείστε σκάλα στην εξωτερική πλευρά του σπιτιού, αντίθετα από την κατεύθυνση της πυρκαγιάς ώστε να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στη στέγη.
Συνδέστε τους σωλήνες ποτίσματος και απλώστε τους ώστε να καλύπτεται η περίμετρος του σπιτιού.
Αν η ορατότητα είναι μειωμένη, ανάψτε τα εσωτερικά και τα εξωτερικά φώτα του για να γίνεται ορατό μέσα από τους καπνούς.
Μόλις περάσει η φωτιά
Βγείτε από το σπίτι και σβήστε αμέσως τις μικροεστίες που απομένουν.
Ελέγξτε για τουλάχιστον 48 ώρες, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, την περίμετρο και τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού για το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων.
Αν η πυρκαγιά έχει φτάσει στο σπίτι σας
Μην εγκαταλείπετε το κτίριο εκτός αν η διαφυγή σας είναι πλήρως εξασφαλισμένη.
Μην μπαίνετε μέσα σε αυτοκίνητο. Η πιθανότητα επιβίωσης σε ένα σπίτι κατασκευασμένο από άφλεκτα υλικά είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη σε ένα αυτοκίνητο που βρίσκεται σε καπνούς και φλόγες.
Αν παραμείνετε στο σπίτι:
– Κλείστε καλά τις πόρτες και τα παράθυρα.
– Φράξτε τις χαραμάδες με βρεγμένα πανιά για να μην μπει μέσα ο καπνός.
– Απομακρύνετε τις κουρτίνες από τα παράθυρα.
– Μεταφέρετε στο εσωτερικό των δωματίων τα έπιπλα που βρίσκονται κοντά στα παράθυρα και τις εξωτερικές πόρτες.
– Κλείστε τις ενδιάμεσες πόρτες για να επιβραδύνετε την εξάπλωση της πυρκαγιάς.
– Γεμίστε την μπανιέρα, τους νιπτήρες και τους κουβάδες με εφεδρικό νερό.
– Συγκεντρωθείτε όλοι μαζί σε ένα δωμάτιο.
– Φροντίστε να υπάρχει φακός και εφεδρικές μπαταρίες μαζί σας σε περίπτωση διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος.
Αν το σπίτι σας είναι ξύλινο αναζητείστε καταφύγιο σε κτιστό σπίτι.
Αν διαταχθεί οργανωμένη απομάκρυνση από την περιοχή ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες των Αρχών και τις διαδρομές που θα σας δοθούν.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Πολύ μεγάλος κίνδυνος για φωτιά τη Δευτέρα: Αυτές οι περιοχές είναι στο “κόκκινο”"

Πήγαν λάθος… παιδί στο νοσοκομείο

Κι όμως συνέβη και αυτό, Οι γονείς πάνω στο πανικό τους πήραν το υγιές παιδί και το μετέφεραν για εξετάσεις στο νοσοκομείο.

Το περιστατικό που μόνο γέλιο προκαλεί σημειώθηκε το Σάββατο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Οι γονείς είχαν το παιδί τους άρρωστο με πυρετό και δύσπνοια και όπως είναι φυσικό ανησύχησαν για κορωνοϊό και πήραν άρον άρον το παιδί τους και πήγαν στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο που εφημέρευε. Το νεαρό ζευγάρι εξήγησε στους γιατρούς την κλινική εικόνα που παρουσίαζε το βρέφος, ότι δηλαδή το παιδί εδώ και δύο μέρες έχει υψηλό πυρετό και δύσπνοια.

Οι γιατροί βάση πρωτοκόλλου αντιμετώπισαν το περιστατικό ως ύποπτο για νόσο Covid-19.

Εξετάζουν το μωρό, δεν διαπιστώνουν πυρετό, και το οξυγόνο εξαιρετικό (98 κορεσμό). Απευθυνόμενοι στους γονείς ότι το παιδί δεν παρουσιάζει κανένα από τα συμπτώματα που τους περιέγραψαν εκείνοι κοιτάχτηκαν μεταξύ τους και η απάντηση που η μητέρα έδωσε ήταν αποστομωτική:

«Ξέρετε έχω δίδυμα και ο άντρας μου μπερδεύτηκε και έφερε το… άλλο μωρό!!!»

cretapost
Διαβάστε Περισσότερα » "Πήγαν λάθος… παιδί στο νοσοκομείο"

Νίκος Παππάς: Ήμουν στην Κύπρο για βαφτίσια φίλου μου, δεν είναι μεμπτό το ότι είδα τον Αρτεμίου

Με μία μακροσκελή προσωπική ανακοίνωση απάντησε ο τέως υπουργός και νυν τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, στην αποκάλυψη για τη συνάντησή του με τον δικηγόρο Αρτέμη Αρτεμίου στη Λευκωσία, την ίδια ημέρα και στον ίδιο τόπο όπου ηχογραφήθηκε η συνομιλία του υπουργού με τον Σάμπυ Μιωνή.
Ο κ. Παππάς αναφέρει ότι βρέθηκε στην Κύπρο για τα βαφτίσια παιδιού στενού του φίλου και επιβεβαιώνει ότι συναντήθηκε με τον κ. Αρτεμίου, αλλά, όπως τονίζει, η συνάντηση αυτή «δεν έχει προφανώς κάτι μεμπτό». 

Υπογραμμίζει όμως ότι: «Το μεμπτό είναι η φυσική μου παρακολούθηση από αγνώστους και η παράνομη ηχογράφησή μου από τον κ. Μιωνή στο ίδιο μέρος. Όπως αποδείχθηκε, ο κ. Μιωνής είχε στήσει ολόκληρο σύστημα παγίδευσης και παρακολούθησης», και θέτει το ερώτημα: «θα ελεγχθεί από την ελληνική Πολιτεία ποια κέντρα είχαν οργανώσει και εκτελούσαν τις εν λόγω παρακολουθήσεις και με ποιο στόχο;  Μπορεί η Δημοκρατία μας να ανεχθεί την παρακολούθηση ενός εν ενεργεία υπουργού;»

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Νίκου Παππά έχει ως εξής:

«Το μπαράζ δημοσιευμάτων λάσπης των τελευταίων ημερών σε φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, το μόνο που αποκαλύπτει είναι το παρακρατικό σύστημα παρακολούθησης, που είχε στηθεί και λειτουργούσε εις βάρος υπουργών της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Από την Κύπρο τον Μάιο του 2016 ως τη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς με τις «περούκες», αλλά και αργότερα εντός Ελλάδας σε οικογενειακές-προσωπικές στιγμές. Πρόκειται για μια πρωτοφανή εξέλιξη στη μεταπολιτευτική ιστορία.

Και αυτό το καλοστημένο παρακράτος που λειτουργούσε εις βάρος της εκλεγμένης κυβέρνησης είναι που μετατρέπει τη χώρα σε «λατινοαμερικανική μπανανία» και όχι τα ευφάνταστα σενάρια που εξυφαίνονται.
Για την αποκατάσταση της αλήθειας αναφέρω ότι η επίσκεψή μου στην Κύπρο, από όπου και δημοσιεύεται σήμερα φωτογραφία, προϊόν πρακτόρικης παρακολούθησης, έγινε την 21η Μαΐου 2016, όταν και είχα μεταβεί στην Κύπρο για προσωπικό λόγο και πιο συγκεκριμένα για τη βάφτιση του παιδιού στενού μου φίλου και συντρόφου.

Η επίσκεψή μου στην Κύπρο, όπως και ο καφές στην καφετέρια, ονόματι Company, δεν έχει προφανώς κάτι μεμπτό. Το μεμπτό είναι η φυσική μου παρακολούθηση από αγνώστους και η παράνομη ηχογράφησή μου από τον κ. Μιωνή στο ίδιο μέρος. Όπως αποδείχθηκε, ο κ. Μιωνής είχε στήσει ολόκληρο σύστημα παγίδευσης και παρακολούθησης.

Κοριοί, λοιπόν, και τηλεφακοί συνέλεγαν υλικό που θα συνέβαλε κάποια στιγμή αργότερα στη δημιουργία μιας βολικής ιστορίας για τους εμπνευστές και εκτελεστές των παράνομων παρακολουθήσεών μου.
Ηχητικά και φωτογραφίες παρέμεναν για χρόνια στα συρτάρια για να αξιοποιηθούν την κατάλληλη στιγμή και με τον κατάλληλο -για τους ίδιους- τρόπο.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι για ποιον τελικά δούλευαν όσοι είχαν στήσει τον παρακρατικό μηχανισμό. Για λογαριασμό κάποιας υπηρεσίας ή για τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη; 

Τα δε κρίσιμα πολιτικά ερωτήματα που προκύπτουν και ζητούν άμεσα απαντήσεις είναι τα εξής: Θα ελεγχθεί από την ελληνική Πολιτεία ποια κέντρα είχαν οργανώσει και εκτελούσαν τις εν λόγω παρακολουθήσεις και με ποιο στόχο;  Μπορεί η Δημοκρατία μας να ανεχθεί την παρακολούθηση ενός εν ενεργεία υπουργού;

Οι μέθοδοι αυτές δεν μας κάμπτουν. Όπως δεν μας έκαμψαν όταν αποφασίσαμε να εφαρμόσουμε το Σύνταγμα ενώ τα συμφέροντα ήταν απέναντι. Η καλοστημένη σκευωρία, η οποία στηρίζεται σε πρακτόρικες μεθόδους και χαλκεία, θα καταρρεύσει με κρότο. Η αλήθεια θα λάμψει και οι επικοινωνιακές φούσκες θα σκάσουν στα πρόσωπα των εμπνευστών τους.»
Η ανακοίνωση της ΝΔ: 
Σχετικά με την ανακοίνωση του κ. Παππά, η Ν.Δ. εξέδωσε ανακοίνωση όπου αναφέρει τα εξής:

«Χρειάστηκαν 376 λέξεις για να μην απαντήσει ο κ. Παππάς τι δουλειά είχε στην Κύπρο μαζί με τον κ. Αρτεμίου. Επίσης όταν λέει “Δε μας κάμπτουν οι πρακτόρικες πρακτικές”, τι εννοεί; Ποιοι άλλοι είναι μαζί του;».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νίκος Παππάς: Ήμουν στην Κύπρο για βαφτίσια φίλου μου, δεν είναι μεμπτό το ότι είδα τον Αρτεμίου"

Επίθεση των τουρκικών ΜΜΕ στον Μ.Βορίδη μετα τις δηλώσεις του για το μουσείο Κεμάλ: «Δείτε τον αναιδέστατο»

Στην Τουρκία, που προκαλεί συνεχώς την Ελλάδα αλλά και την διεθνή κοινότητα ειδικά μετά την απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, δεν "άρεσε" η δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ότι το μουσείο του Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη θα μπορούσε να μετατραπεί σε μουσείο μνήμης Γενοκτονίας του Ελληνισμού.
Η δήλωση αυτή σχολιάζεται έντονα από πολλά ΜΜΕ της γείτονος χώρας.
Συγκεκριμένα, η Sabah μιλά για "σκανδαλώδη" και "υπερβολική" πρόταση του Έλληνα υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ επισημαίνει ότι η Ελλάδα είναι θυμωμένη μετά την απόφαση για την Αγία Σοφία.
Για "πρόταση- σκάνδαλο" κάνει λόγο και η Milliyet, ενώ η Hurriyet αναφέρει ότι ο Έλληνας υπουργός "υπερέβη τα όρια" με την πρότασή για το μουσείο του Κεμάλ Ατατούρκ.


Στο ίδιο μήκος κύματος και τα υπόλοιπα τουρκικά ΜΜΕ που με το θέμα της Αγίας Σοφίας και της μετατροπής της σε τζαμί συνέχισαν τις επιθέσεις εναντίον του Μάκη Βορίδη ενώ την ίδια στιγμή αποθέωναν τον Ερντογάν.
Συγκεκριμένα η  haber 7  έγραψε: «Δες τον αναιδέστατο« ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας Μάκης Βορίδης πρότεινε ως αντίποινα στην Αγία Σοφία να κλείσει το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη και να γίνει μουσείο Ποντιακής γενοκτονίας.
Η Υeni Safak ανάφερε: «Προετοιμασία για την μεγάλη ημέρα.Ξεκίνησαν ι εντατικές εργασίες στην Αγία Σοφία για την ημέρα της προσευχής».
Η TURKIYE επεσήμανε: «O Ερντογάν είναι ο δεύτερος Πορθητής» γράφει ο ξένος Τύπος.
Η SABAH αναφέρει: «Η Αγία Σοφία θα τους αγκαλιάσει όλους. Οταν θα γίνεται η προσευχή , οι επισκέπτες θα συνεχίζουν την περιήγηση τους».
Θυμίζουμε ότι  χθες μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης μίλησε για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και πρότεινε ως αντίποινα την μετατροπή του μουσείου Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη σε μουσείο Γενοκτονίας του ελληνισμού, «σπάζοντας» έτσι τη «χλιαρή» γραμμή της κυβέρνησης που μιλάει για ΕΕ και... UNESCO, επιπλέον δήλωσε πως θα πρέπει να αναθεωρηθεί και η πολιτική των «ανοιχτών διαύλων» με την Τουρκία.
 «Η Τουρκία φερόταν διαφορετικά όσο είχε ευρωπαϊκές φιλοδοξίες και προσανατολισμό. Πρόκειται για μια άθλια απόφαση, καθώς φαίνεται ότι η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται πλέον να έχει καλές σχέσεις με οποιοδήποτε δυτικό κράτος και διεθνές σύστημα», είπε αρχικά ο υπουργός.
«Οργή, αγανάκτηση, στενοχώρια ειδικά στην Ελλάδα και αίσθηση βαθύτατης προσβολής. Η Αγία Σοφία δεν είναι απλώς ένα παγκόσμιο μνημείο πολιτισμού, αλλά ένα παγκόσμιο χριστιανικό, ορθόδοξο σύμβολο» συμπλήρωσε ο κ. Βορίδης.
«Χρειάζονται απαντήσεις από την διεθνή κοινότητα και φυσικά από την Ελλάδα».
Ερωτηθείς μάλιστα για το είδος των απαντήσεων που θα πρέπει να δοθούν από ελληνικής πλευράς, ο κ. Βορίδης σχολίασε πως ένα από αυτά που μπορούν να γίνουν άμεσα και θα ήταν μια κίνηση «εξόχως συμβολική», έχει να κάνει με το μουσείο του Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη και τη μετατροπή του σε μουσείο μνήμης Γενοκτονίας του ελληνισμού.
«Θεωρώ ότι μπορεί και πρέπει να γίνει άμεσα» είπε χαρακτηριστικά.
pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση των τουρκικών ΜΜΕ στον Μ.Βορίδη μετα τις δηλώσεις του για το μουσείο Κεμάλ: «Δείτε τον αναιδέστατο»"

Κτηματολόγιο: Το «φρενάρουν» οι ενστάσεις

Η ΚΥΑ μέσω της οποίας αλλάζει η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων έχει προκαλέσει την αντίδραση των ανάδοχων σχημάτων που “τρέχουν” τα προγράμματα κτηματογράφησης.

Αναμένεται να προσφύγουν στο ΣτΕ προκειμένου να ακυρωθεί

Ο αριθμός των ενστάσεων που εκκρεμούν φτάνει τις 200.000 και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα αφενός στην εξέλιξη του έργου και αφετέρου στους ιδιοκτήτες που μέχρι να εξεταστεί η περίπτωσή τους δεν μπορούσαν να προχωρήσουν σε δικαιοπραξίες. Με την τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος στις αρχές Μαΐου έρχεται ένα νέο σύστημα εξέτασης αντιρρήσεων όπου οι ανάδοχοι λαμβάνουν ρόλο “διαμεσολαβητή”. Στόχος είναι να μειωθούν οι ενστάσεις στις 500.000 από ένα εκατομμύριο που εκτιμώνται.

Ο εκπρόσωπος της αναδόχου κοινοπραξίας που υλοποιεί το έργο ανάρτησης στην Αθήνα κ. Γιώργος Δημητρίου μιλώντας στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος είπε ότι με τις τροποποιήσεις που έγιναν επί της ουσίας μετατίθεται όλη η ευθύνη στους αναδόχους. “Πρόκειται για ένα βάρος το οποίο δεν μας αναλογεί καθώς μέχρι πρότινος η διαδικασία ήταν να κάνουμε εισηγήσεις αλλά αυτές σε τελικό στάδιο να εξετάζονται από επιτροπές και όχι εμείς να έχουμε τον τελευταίο λόγο”.

Στον αντίποδα, ο διευθυντής του Κτηματολογίου, Στέφανος Κοτσώλης, ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται για καινούργια κατάσταση αφού ξεκίνησε πέρσι τον Μάρτιο, έγινε αποδεκτή τότε και για το Κτήμα 16 αλλά και για την Αθήνα, απλώς τώρα επεκτείνεται και για τις υπόλοιπες τρέχουσες συμβάσεις. “Ήδη οι ανάδοχοι εξετάζουν τις ενστάσεις, αν κρίνουν ότι η αντίρρηση δεν πληροί τις βασικές προϋποθέσεις, δεν θα τις στέλνουν πλέον στις επιτροπές και θα αποφασίζουν οι ίδιοι ότι είναι απορριφθείσες ώστε να διευκολύνεται το έργο των επιτροπών και να εξετάζονται όσες εκτιμούν οι ανάδοχοι ότι ο πολίτης ορθώς προχώρησε στη διαδικασία αντιρρήσεων”.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Κτηματολόγιο: Το «φρενάρουν» οι ενστάσεις"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news