facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2020

Φεύγουν οι δανειστές με… ανοιχτά ζητήματα! Ψάχνουν επιπλέον δημοσιονομικό χώρο για το 2020

Οι συζητήσεις με τους δανειστές ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής (24.01.2020) και οι επικεφαλής θα αναχωρήσουν από την ελληνική πρωτεύουσα. Τα όποια ανοικτά ζητήματα, τα οποία δεν είναι λίγα, αλλά οι διαφορές δεν είναι ουσιαστικές, θα εκτιμηθούν και θα συζητηθούν εξ αποστάσεως.
Όπως είναι γνωστό η ελληνική πλευρά έχει θέσει στο τραπέζι μία σειρά από αιτήματα, πέντε τον αριθμό, που ως μοναδικό στόχο έχουν την δημιουργία δημοσιονομικού χώρου, που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε επιπλέον ελαφρύνσεις με προτεραιότητα σε εισφορά αλληλεγγύης και ΕΝΦΙΑ. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών, δηλώνουν ότι στόχος της κυβέρνησης είναι τον δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί, να τον διατεθεί 70% σε μειώσεις φόρων και το υπόλοιπο 30% σε δαπάνες με πρόθεση να υπάρξει ενίσχυση και της αμυντικής ικανότητας της χώρας.
Στο πακέτο των αιτημάτων, το υπουργείο Οικονομικών προσβλέπει την ικανοποίηση των τριών πιο ώριμων θεμάτων που είναι:
  • Η αλλαγή χρήσης των κερδών ομολόγων.
  • Η μεταφορά υπέρ-πλεονασμάτων από έτος σε έτος και η
  • Η εξαίρεση δαπανών για το προσφυγικό, αξίας 200 εκατ. ευρώ.
Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει ένα ή δύο και όχι συνολικά όλα τα παραπάνω ζητήματα, καθώς μπορεί να κριθεί από την πλευρά των δανειστών ότι κάποια άλλα συνδέονται με τη μεγάλη διαπραγμάτευση και τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, η οποία θα ολοκληρωθεί όχι τώρα, αλλά στο καλύτερο σενάριο μεταφέρεται για τον Ιούνιο.
Οι διαπραγματεύσεις
Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι σε δημοσιονομικό πεδίο υπάρχει σύγκλιση αλλά απαιτείται περαιτέρω πρόοδος σε τουλάχιστον πέντε πεδία: ιδιωτικό χρέος, κρατικές οφειλές, εγγυήσεις δημοσίου προς τράπεζες, αγορά ενέργειας και ασφαλιστικό.
Στο τελευταίο θέμα, στέλεχος του υπουργείου ξεκαθάρισε ότι δεν βλέπει ούτε η κυβέρνηση ούτε οι δανειστές δημοσιονομικό κενό αλλά εξετάζονται παράμετροι του νομοσχεδίου. Επίσης κύκλοι που πρόσκεινται στον Χρ. Σταϊκούρα διευκρίνιζαν ότι δεν υπάρχει κάποιο θέμα με τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση, όπως αναφέρεται σε πρωτοσέλιδο εφημερίδας.
Το καθεστώς πρώτης κατοικίας
Ερωτηθείς παράγοντας του υπουργείου για το θέμα της λήξης του καθεστώτος προστασίας της α’ κατοικίας στις 30 Απριλίου, ανέφερε, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, πως έως το τέλος Φεβρουαρίου η κυβέρνηση δεν καλείται να νομοθετήσει για τη νέα πλατφόρμα ιδιωτικού χρέους, αλλά να δοθεί μια κατεύθυνση και -με τη σημαντική συνεισφορά από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες- να «βγαίνουν στη σέντρα» οι κακοπληρωτές. Ενώ, για το εάν υπάρχει φόβος να εμφανιστεί και στην Ελλάδα το φαινόμενο της Ισπανίας με τους μαζικούς πλειστηριασμούς α’ κατοικίας και τις εξώσεις νοικοκυριών, επεσήμανε ότι «υπάρχει βούληση, βαθμοί ελευθερίας και πρωτοβουλίες για να ελαχιστοποιηθούν αυτοί οι δυνητικοί κίνδυνοι».
Σημειώνεται ότι, στο τριήμερο αυτό των επαφών τέθηκε και το θέμα της υγείας, το οποίο, όμως, αφορά στον Ιούνιο και στην 6η αξιολόγηση που θα ξεκινήσει τον Μάιο.
newsit

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news