facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019

Το κυβερνητικό σχέδιο για την κατανομή των προσφύγων στην ενδοχώρα

Το πλήρες σχέδιο της κυβέρνησης για την κατανομή των προσφύγων και μεταναστών παρουσίασε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Το ζήτημα αυτό είναι εθνικής σημασίας. Με σχέδιο, σοβαρότητα και αποφασιστικότητα, δεν πρόκειται να αφήσουμε τα νησιά και τους ακρίτες μας να σηκώσουν μόνοι τους όλο αυτό το βάρος. Οι Έλληνες, όλοι μαζί, θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, με αλληλεγγύη στο εσωτερικό της χώρας και αποφασιστικότητα στη φύλαξη των συνόρων μας» είχε σχετικά ο κ. Πέτσας.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε «χάος και αναρχία», αφού με τα στοιχεία του 2019 εκκρεμούν 68.000 αιτήσεις στην υπηρεσία ασύλου, ενώ χρειάζονται δυόμιση χρόνια για να προσδιοριστεί η δικάσιμος για μια αίτηση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «αυτοί που δεν δικαιούνται ασύλου, θα μεταφέρονται σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, μέχρι την επιστροφή τους. Και δυστυχώς, είχαμε μόλις 1.806 επιστροφές σε τέσσερα χρόνια στην Τουρκία, βάσει της κοινής δήλωσής της με την ΕΕ. Στο μεταξύ, παρά τις σπατάλες που ερευνά η OLAF, είχε αξιοποιηθεί μόλις το 22% των ευρωπαϊκών πόρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Η κυβέρνηση άλλαξε πολιτική».

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στην αυστηροποίηση του συστήματος σύστημα διεθνούς προστασίας και στην επίσπευση στις διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, ενώ σημείωσε ότι «από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο ολοκληρώθηκαν μεταφορές, της τάξεως των 6.500 ατόμων» για την αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Ο στόχος είναι να μεταφερθούν άλλα 4.000 άτομα με προσφυγικό προφίλ μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, είπε και πρόσθεσε ότι ξεκάθαρη εντολή του πρωθυπουργού είναι η δίκαιη κατανομή των ανθρώπων. Στο πλαίσιο αυτό θα ακολουθηθούν δύο αρχές:

1. Τίθενται συγκεκριμένα όρια στον αριθμό των προσώπων που θα μεταφερθούν σε κάθε περιοχή. Σε καμιά περίπτωση δεν θα είναι πάνω από 1% του πληθυσμού ανά περιφέρεια.

2. Ενισχύονται οι υποδομές και οι υπηρεσίες στις τοπικές κοινωνίες, ώστε να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες της έκτακτης φιλοξενίας.

Προωθείται, επίσης, η κατασκευή νέων κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, για όσους παράνομα εισήλθαν στη χώρα και δεν δικαιούνται άσυλο. Να ξέρουν, δηλαδή, όσοι δεν δικαιούνται άσυλο, ότι δεν μπορούν να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στη χώρα και δεν έχουν άλλη επιλογή παρά μόνο την επιστροφή τους.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών είπε ότι «σε ένα βαθμό είναι δικαιολογημένες» υπογραμμίζοντας ωστόσο: «Οι Έλληνες γνωρίζουν τι θα πει προσφυγιά και ξεριζωμός και αγκαλιάζουν τους πρόσφυγες».

mononews

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news