facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019

Έτοιμες οι αλλαγές στους νέους Κώδικες: Τι αλλάζει για πολυισοβίτες και μολότοφ

Τις αλλαγές στον νέο ποινικό χάρτη, υλοποιώντας τις προεκλογικές δεσμεύσεις της για τροποποιήσεις σε συγκεκριμένες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, είναι έτοιμη να παρουσιάσει η κυβέρνηση.

Οι αναμορφωμένοι κώδικες βρίσκονται ένα βήμα πριν τεθούν σε δημόσια διαβούλευση καθώς οι δυο επιτροπές που είχαν συσταθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης για να επιφέρουν αλλαγές στους Κώδικες, που ψηφίστηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση και τέθηκαν σε ισχύ την 1η Ιουλίου, ολοκλήρωσαν το έργο τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες:

-Αλλάζει το άρθρο που αφορά στο δικαίωμα των πολυισοβιτών και ισοβιτών να αιτούνται την υφ’ όρων αποφυλάκιση τους, με την προϋπόθεση ότι έχουν εκτίσει (με τον ισχύοντα Κώδικα) τα 16 χρόνια από την ποινή που τους έχει επιβληθεί. Πλέον, με τις αλλαγές που επήλθαν, το όριο αυτό αυξάνεται και σύμφωνα με πληροφορίες φτάνει τα 20 έτη. Δηλαδή, ισοβίτες και πολυιοσοβίτες για να καταθέσουν αίτηση για αποφυλάκιση με όρους θα πρέπει να έχουν εκτίσει τα 20 έτη με μεροκάματα.

-Η δωροδοκία υπαλλήλου γίνεται και πάλι (και) κακούργημα. Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη διάταξη ως όπως είχε διατυπωθεί στον ισχύοντα Ποινικό Κώδικα είχε προκαλέσει τις παρατηρήσεις της Ομάδας Εργασίας του αλλά και της Ομάδας Κρατών του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της διαφθοράς.

-Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σημαντικές αλλαγές επήλθαν και σε αδικήματα που αφορούν σε τρομοκρατία, καθώς στο νέο Κώδικα ενσωματώνονται κοινοτικές οδηγίες, τις οποίες η Ελλάδα είχε την υποχρέωση να εντάξει στο εσωτερικό της δίκαιο.

Με τις τροποποιήσεις προβλέπονται κυρώσεις και ποινές για πράξεις που έχουν... άρωμα τρομοκρατίας, όπως η στρατολόγηση μελών σε οργανώσεις, η παροχή πληροφοριών, κ.α.

-Σε ό,τι αφορά στο αδίκημα της κατοχής και παρασκευή εκρηκτικών υλών, όπως οι βόμβες μολότοφ, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο αδίκημα παραμένει πλημμέλημα αλλά θα είναι κακούργημα η κατοχή και η χρήση εκρηκτικών υλών από πρόσωπο που τις φέρει σε συγκεντρώσεις κ.λπ. και διαπράττει το αδίκημα της διατάραξης κοινής ειρήνης.

-Τέλος, κακούργημα, θα αποτελεί, κατά τις ίδιες πληροφορίες και η σύσταση συμμορίας για την διάπραξη διακεκριμένων κλοπών

capital

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news