facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019

Νέα προειδοποίηση της Γερμανίας στην Τουρκία για τις παράνομες γεωτρήσεις!

Νέα έκκληση του Βερολίνου προς την Άγκυρα να απέχει από παράνομες γεωτρήσεις. Δικαιολογημένα τα μέτρα και ανοιχτό το ενδεχόμενο αυστηροποίησής τους, δηλώνει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών

Η γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε επίσης την ελπίδα μια πρόοδος στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού να βοηθήσει και στο ζήτημα της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων της Κύπρου, δηλαδή τις γεωτρήσεις.

«Έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Ακόμη, ιδιαίτερα τις τουρκικές ανακοινώσεις για γεωτρήσεις νοτιοανατολικά της κυπριακής χερσονήσου της Καρπασίας.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ήδη στα Συμπεράσματά του από τις 20 Ιουνίου έχει καταδικάσει την διαρκή παράνομη πρακτική της Τουρκίας. Και η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. υπέδειξε ήδη αρχές Ιουλίου πιθανές συνέπειες της τουρκικής πρακτικής.

Υπό αυτή την έννοια δεν αποτέλεσε έκπληξη το γεγονός ότι το Συμβούλιο την Δευτέρα αποφάσισε μια σειρά μέτρων. Απευθύνουμε έκκληση προς την Τουρκία να αποφύγει κλιμάκωση και να απέχει από τέτοιες παράνομες γεωτρήσεις. Καλούμε σε λύση των διενέξεων μέσω διαλόγου και με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.

Με αυτό συνδέεται για μας βεβαίως και η ελπίδα ότι πρόοδος στις προσπάθειες για και λύση του Κυπριακού θα είχε θετική επίδραση στην διαφιλονικούμενο ζήτημα της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων.

Αυτή είναι η θέση μας και αυτήν την θέση θα συνεχίσουμε να καθιστούμε σαφή και έναντι της Τουρκίας», δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά το εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση προτίθεται να λάβει αυστηρότερα μέτρα σε περίπτωση κατά την οποία η Τουρκία, όπως δήλωσε ήδη, συνεχίσει τις γεωτρήσεις, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών άφησε το ενδεχόμενο ανοιχτό:

«Μόλις τώρα αποφασίσαμε μέτρα. Αυτά τώρα εφαρμόζονται. Θα συνεχίσουμε να πάνω σε αυτή τη βάση να καθιστούμε σαφή τη στάση μας έναντι της Τουρκίας».

newsit

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news