facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

ΣτΕ: Παρατείνεται το... προσωρινό «πάγωμα» του διαγωνισμού επέκτασης του λιμανιού του ΟΛΠ

Έντονους νομικούς τριγμούς και νομικά ερωτηματικά για την παραχώρηση του ΟΛΠ στην Cosco θέτει το Συμβούλιο της Επικρατείας, ερωτηματικά τα οποία θα λυθούν με νέα απόφαση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου μέσα στο 2019. Παράλληλα, το ΣτΕ συνεχίζει να κρατά «παγωμένη» προσωρινά την πρόοδο του διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου σχετικά με την επέκταση του επιβατικού λιμένα (Νότια ζώνη) του ΟΛΠ.

Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει οι εταιρείες «Τέρνα Ανώνυμος Τουριστική, Τεχνική και Ναυτιλιακή Εταιρεία» και «J&P- ΑΒΑΞ Α.Ε.». Οι εταιρείες στρέφονται κατά της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών και του ΟΛΠ.

Όπως είναι γνωστό, το περασμένο Νοέμβριο, η πρόεδρος του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ Μαρία Καραμανώφ, έπειτα από εισήγηση του συμβούλου Επικρατείας Ηλία Μάζου, έκανε δεκτές τις αιτήσεις των δύο εταιρειών και ανέστειλε προσωρινά -σύμφωνα με το άρθρο 372 του νόμου 4412/2016- την εκτέλεση των δύο αποφάσεων (1 και 2/2018) της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών που αφορούσαν την επέκταση του επίμαχου έργου.

Ειδικότερα, οι εταιρείες ζητούν να ανασταλούν οι υπ΄ αριθμ. 1 και 2/2018 αποφάσεις της επταμελούς σύνθεσης της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, όπως και να ανασταλεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επιλογή αναδόχου κατασκευής του έργου επέκταση επιβατικού λιμένα του ΟΛΠ (Νότια Ζώνη, φάση Α΄), προϋπολογισμού 136.283.800 ευρώ (μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ).

Το νομικό ζήτημα που είχε τεθεί αρχικά στο ΣτΕ, ήταν κατά πόσον ο ΟΛΠ, όταν κάνει δημόσιους διαγωνισμούς, πρέπει να τηρεί το Ευρωπαϊκό δίκαιο (οδηγία 2014/25/ΕΕ) ή όχι.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΛΠ ιδρύθηκε το 1930 (νόμος 4748/1930) και το 2002 συνήφθη σύμβαση παραχώρησης στον ΟΛΠ από το Ελληνικό Δημόσιο του αποκλειστικού δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης των κτιρίων, εγκαταστάσεων κ.λπ. του εν λόγω Οργανισμού.

Η παραχώρηση αυτή έγινε ως αναγκαίο στοιχείο για την εκπλήρωση του σκοπού του ΟΛΠ ο οποίος είναι δημοσίου συμφέροντος. Η σύμβαση αυτή κυρώθηκε με μια χρονική απόσταση με το νόμο 3654/2008 και τον Απρίλιο του 2016 παραχωρήθηκε με σύμβαση από το Ελληνικό Δημόσιο και τον ΟΛΠ (κύρωση με νόμο 4404/2016) στην εταιρεία Cosco Group (Hong Kong) Limited.

Η ακτογραμμή του λιμανιού του Πειραιά ξεπερνά τα 24 χιλιόμετρα και καλύπτει επιφάνεια πάνω από 5.000.000 τετραγωνικά μέτρα και η σύμβαση που συνήφθη το 2016 συνιστά σύμβαση παραχώρησης υπηρεσιών που παρουσιάζει διασυνοριακό ενδιαφέρον, σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας

Τώρα, το Δ' Τμήμα του ΣτΕ, με πρόεδρο και πάλι την αντιπρόεδρο Μαρία Καραμανώφ και εισηγήτριες τις παρέδρους Ευσταθία Σκούρα και Κωνσταντίνα Σκούρα, με τις υπ΄ αριθμ. 382-383/2019 αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων, έκανε δεκτές τις αιτήσεις των δύο εταιρειών και όχι μόνο συνεχίζεται το «πάγωμα» της επέκτασης, αλλά έθεσε και νομικά ζητήματα για την παραχώρηση στην Cosco.

Συγκριμένα από το ΣτΕ αναστέλλεται: 1) η εκτέλεση των δύο αποφάσεων (1 και 2/2018) της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών και 2) η πρόοδος του διαγωνισμού που προκηρύχθηκε τον Ιούλιο του 2018 για την επιλογή αναδόχου κατασκευής των έργων επέκτασης του λιμανιού.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news