facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

Τζέφρι Πάιατ: Παρά τη διαφωνία Μητσοτάκη, η Συμφωνία των Πρεσπών θα προχωρήσει αφού κυρώθηκε

Τη μεγάλη συνεισφορά της Συμφωνίας των Πρεσπών στη σταθερότητα και την πρόοδο της ευρύτερης περιοχής υπογράμμισε εκ νέου ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στο ενεργειακό συνέδριο Athens Energy Forum 2019.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι με την συμφωνία αναδεικνύεται ο ρόλος της Ελλάδας ως πόλου σταθερότητας για την περιοχή, ενώ πρόσθεσε ότι στον ενεργειακό τομέα οι ΗΠΑ στηρίζουν το ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου.

Ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος όπως τόνισε ο Πάιατ, παρά τη διαφωνία του με την Συμφωνία, δήλωσε ότι αυτή θα προχωρήσει, αφού κυρώθηκε από την ελληνική Βουλή. Τέλος, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρέσβη, η Συμφωνία των Πρεσπών θα οδηγήσει σε αναβάθμιση του ρόλου της Θεσσαλονίκης στην περιοχή των Βαλκανίων.

Ακόμα, τόνισε ότι έργα όπως οι αγωγοί TAP, ο ελληνοβουλγαρικός, ο πλωτός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη και η Ρεβυθούσα εμποδίζουν το ρωσικό μονοπώλιο στην περιοχή και εξέφρασε την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στον διάλογο μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου αλλά και στην προσπάθεια, όπως είπε, να ανοίξει νέο κεφάλαιο διαλόγου της χώρας μας με την Τουρκία, ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού κ Αλέξη Τσίπρα στη γειτονική χώρα.

Η μείωση του κόστους αποτελεί και τη μεγάλη θετική αλλαγή που φέρνει στην αγορά η ενεργός ανάμειξη των ΗΠΑ στην αγορά αερίου. Όπως είπε, οι μεγαλύτερες ποσότητες εξαγωγών κατευθύνονται στην Ασία ωστόσο ο ανταγωνισμός μειώνει τις τιμές και τον τρόπο τιμολόγησης σε όλη την αγορά.

Πάντως ο ίδιος σημειώνοντας το ρόλο της Ελλάδας, αναφέρθηκε και στα φορτία αμερικανικού αερίου που για πρώτη φορά στην Ελλάδα έφτασαν από τα αμερικανικά εξαγωγικά τέρμιναλ αρχικά από τη ΔΕΠΑ (μεταφορά από δεξαμενόπλοιο της ΤΕΝ, του Ν. Τσάκου) ενώ δύο ακόμη ιδιωτικά φορτία έρχονται από την εταιρεία Μυτιληναίος.

Νωρίτερα ο υπουργός ενέργειας Γ. Σταθάκης έκανε ανασκόπηση της ενεργειακής πολιτικής και των τελευταίων εξελίξεων δίνοντας έμφαση στις ιδιωτικοποιήσεις. Όπως είπε σύντομα θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ εμπορίας, ενώ οι υποδομές θα παραμείνουν στον έλεγχο του κράτους.

Για τις ενεργειακές υποδομές ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι σύντομα θα υπογραφεί η διακυβερνητική συμφωνία στην Κρήτη για τον αγωγό East Med, ενώ για τις έρευνες υδρογονανθράκων τόνισε ότι σε δύο μήνες θα κυρωθούν οι υπόλοιπες δύο εκκρεμείς συμβάσεις ερευνών (έχουν υπογραφεί ήδη οι 5 από τις 7 παραχωρήσεις του τελευταίου διαστήματος).

mononews

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news