facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018

Συντάξεις: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο-Γλιτώνουν τις περικοπές και νέοι συνταξιούχοι

Οριστικό τέλος στην αγωνία 1,4 εκατομμυρίων συνταξιούχων που κινδύνευαν με περικοπές έως και 18% φέρνει η πολυαναμενόμενη νομοθετική διάταξη, που κατατέθηκε στη Βουλή και καταργεί την περικοπή των συντάξεων που είχε νομοθετήσει η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η σχετική ρύθμιση πρόκειται να ψηφιστεί έως την ερχόμενη Τρίτη, μια ημέρα πριν από την έναρξη της συζήτησης του προϋπολογισμού.

Μαζί με τον μεγάλο όγκο των παλαιών συνταξιούχων διασώζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, και νέοι συνταξιούχοι που αποχώρησαν από τις 13 Μαΐου 2016 έως και 31/12/2018. Πρόκειται για τις κατηγορίες εκείνων των ασφαλισμένων ιδιωτικού και δημοσίου τομέα που εμπίπτουν στην 3ετή μεταβατική περίοδο του νόμου Κατρούγκαλου. Εφόσον η σύνταξή τους υπολείπεται κατά 20% και πλέον σε σχέση με τη σύνταξη που θα έπαιρναν με βάση το παλαιό καθεστώς, δικαιούνται το 50% αυτής της διαφοράς αν συνταξιοδοτήθηκαν το 2016. Αντίστοιχα, όσοι αποχώρησαν το 2017 δικαιούνται το 33,3% αυτής της διαφοράς, ενώ όσοι έφυγαν φέτος θα λάβουν το 25% αυτής της διαφοράς.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει ψηφιστεί μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου, ώστε βάσει του σχεδιασμού του υπουργείου Εργασίας, οι κύριες συντάξεις Ιανουαρίου θα καταβληθούν πριν από τα Χριστούγεννα και συγκεκριμένα, στις 19 Δεκεμβρίου για τους συνταξιούχους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες και στις 21 Δεκεμβρίου για όλους τους υπόλοιπους.

Αναλυτικά, η διάταξη προβλέπει την από 1/1/2019 καταβολή στους συνταξιούχους της προσωπικής διαφοράς μέχρι την πλήρη εξάλειψή της, με την εκάστοτε αναπροσαρμογή των συντάξεων (περίπτωση Β’ της παραγράφου 2 του άρθρου 14 του νόμου 4387) καθώς και η διάταξη του νόμου Αχτσιόγλου – Τσακαλώτου του 2017 που προβλέπει την περικοπή των συντάξεων με προσωπική διαφορά, έως 18% (παράγραφος 2 του άρθρου 1 του νόμου 4472), αντικαθίσταται ως εξής: «από 1η Ιανουαρίου 2019 αν το καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων είναι μεγαλύτερο εκείνου που προκύπτει από τον υπολογισμό … το επιπλέον ποσό εξακολουθεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο, συμψηφιζόμενο κατ’ έτος και μέχρι την πλήρη εξάλειψή του με την εκάστοτε αναπροσαρμογή των συντάξεων…».

Παράλληλα ξεκαθαρίζει ότι καταργούνται οι επίμαχες διατάξεις (παράγραφος 1 του άρθρου 1 και το άρθρο 2 του Ν. 4472 του 2017) που προβλέπουν τις περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων καθώς και οικογενειακών επιδομάτων τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι από τις προτεινόμενες διατάξεις έχει εξαλειφθεί ο όρος “προσωπική διαφορά” που έχει ταυτιστεί με τις περικοπές και αναφέρεται πλέον ως “επιπλέον ποσό”.

Στους «ευνοημένους» του άρθρου, συγκαταλέγονται μάλιστα και όσοι συνταξιοδοτήθηκαν με βάση το Νόμο Κατρούγκαλου, από τον Μάιο του 2016 έως και σήμερα, οι οποίοι στο πλαίσιο της μεταβατικής περιόδου, διατηρούσαν ένα μέρος της προσωπικής διαφοράς κατά (1/2 το 2016, 1/3 το 2017 και 1/4 το 2018). Η προσωπική αυτή διαφορά, σύμφωνα με το νόμο του 2017 κοβόταν, μαζί με τις υπόλοιπες. Πλέον, με την προτεινόμενη ρύθμιση διασώζονται.

Επίσης, όπως επιβεβαίωσε ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος οι διατάξεις του ν. 4387/16 που προβλέπουν αυξήσεις σε 620.000 συνταξιούχους θα ισχύσουν κανονικά. Με το νομοσχέδιο ενσωματώνεται στην ελληνική νομοθεσία η Οδηγία 97 του 2016 σχετικά με την διανομή ασφαλιστικών προϊόντων.

mononews

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news