facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018

Προσφυγή δικαστών στο ΣτΕ κατά του νέου νόμου για το πόθεν έσχες

Το «πάγωμα» αλλά και την οριστική ακύρωση του νέου νόμου (4571/2018) για τις δηλώσεις πόθεν έσχες, ζητούν με προσφυγή που κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) πέντε δικαστικές ενώσεις, υποστηρίζοντας πως από την εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου δικαστές και εισαγγελείς θα υποστούν ανεπανόρθωτη βλάβη.

Σε πρώτη φάση οι δικαστικές ενώσεις ζητούν από την πρόεδρο του ΣτΕ, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, να «παγώσει» άμεσα το νέο νόμο με την έκδοση προσωρινής διαταγής στη συνέχεια αυτός να ανασταλεί από το Ανώτατο Δικαστήριο και τέλος να ακυρωθεί οριστικά. Μάλιστα, η δικάσιμος της κυρίας αγωγής (αίτησης ακύρωσης) προσδιορίστηκε να εκδικασθεί την 1η Μαρτίου 2019.

Κάνοντας λόγο για παραβίαση βασικών συνταγματικών επιταγών, οι πέντε δικαστικές ενώσεις εξαπολύουν τα νομικά τους «όπλα» κατά του νέου νομοθετικού πλαισίου για τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων στις αιτήσεις προς το ΣτΕ ότι:

- Το νέο νομοθετικό πλαίσιο παραβιάζει τις αρχές της διάκρισης των λειτουργιών και της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των δικαστών και εισαγγελέων, λόγω της συγκρότησης της επιτροπής ελέγχου.

- Ο νέος νόμος αντίκειται σε βασικές διατάξεις του Συντάγματος και αυτός διότι εισάγει την υποχρέωση δήλωσης των μετρητών και των κινητών πραγμάτων μεγάλης αξίας. Κάτι, που όπως σημειώνουν οι δικαστικές ενώσεις είχε κριθεί αντισυνταγματικό με αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ το 2017.

- Επίσης κατά τις δικαστικές ενώσεις, ο νέος νόμος παραβιάζει την αρχή της ασφάλειας δικαίου και την αρχή της καλής προστατευόμενης εμπιστοσύνης, καθώς προβλέπει τη διατήρηση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα για διάστημα άνω της πενταετίας.

Τέλος, οι δικαστικές ενώσεις κάνουν λόγο για παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας, του δικαιώματος προηγούμενης ακροάσεως, του δικαιώματος δικαστικής προστασίας καθώς και για παραβίαση σειράς άρθρων του Συντάγματος όπως είναι 2, 5, 9Α και 25.

lawandorder

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news