facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018

Στρατιωτικός δικαστής προσφεύγει στο ΣτΕ για το όριο συνταξιοδότησης

Ίδιο όριο συνταξιοδότησης με αυτό των δικαστών που υπηρετούν στην Πολιτική, Ποινική και Διοικητική Δικαιοσύνη και για τους δικαστές της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης, ζητεί με προσφυγή που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) στρατιωτικός δικαστής ο οποίος αποχώρησε από το σώμα τον περασμένο Ιούλιο.

Όπως υποστηρίζει ο προσφεύγων συνταξιούχος, πλέον, στρατιωτικός δικαστής, η διαφορά εξόδου από το σώμα που υπάρχει μεταξύ στρατιωτικής και πολιτικής Δικαιοσύνης είναι αντισυνταγματική και παράνομη.

Παράλληλα, επικαλείται το άρθρο 4 του Συντάγματος που προβλέπει την αρχή της ισότητας μεταξύ των πολιτών και το οποίο δεν επιτρέπει διαφορετική μεταχείριση λειτουργών που έχουν τα ίδια τυπικά προσόντα και παρέχουν το ίδιο ακριβώς δικαιοδοτικό έργο.

Αναφέρει ακόμη πως τα άρθρα 96, 88 και 87 του Συντάγματος «επιτάσσουν να απολαύουν όλοι οι δικαστικοί λειτουργοί ισότιμης, με ίδια εχέγγυα, προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας».

Τι ισχύει

Σήμερα, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του Συντάγματος οι δικαστές των Πολιτικών, Ποινικών και Διοικητικών δικαστηρίων αποχωρούν υποχρεωτικά μόλις συμπληρώσουν το 65ό έτος της ηλικίας τους εφόσον κατέχουν έως και το βαθμό του Εφέτη ή του αντεισαγγελέα Εφετών. Όσοι κατέχουν ανώτερο από τον παραπάνω βαθμό αποχωρούν υποχρεωτικά μόλις συμπληρώσουν το 67ο έτος της ηλικίας τους. Διαφορετικά είναι, ωστόσο, τα πράγματα σε ό,τι αφορά τον χρόνο αποχώρηση των στρατιωτικών δικαστών.

Σύμφωνα με τον Κώδικα Δικαστικού Σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων οι στρατιωτικοί δικαστές μέχρι το βαθμό του στρατιωτικού δικαστή Α΄ αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία τους μόλις συμπληρώσουν το 60ό έτος της ηλικίας τους και από το βαθμό του Αναθεωρητή και πάνω αποχωρούν στο 62ο έτος της ηλικίας τους. Τέλος, ο πρόεδρος και ο εισαγγελέας Αναθεωρητικού Δικαστηρίου αποχωρούν μεν με την συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας τους εφόσον όμως έχουν συμπληρώσει δυο χρόνια στην θέση αυτή.

lawandorder

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news