facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018

Υπεράριθμοι πρόσφυγες και στις δομές του στρατού, δεν σχεδιάζει νέα κέντρα η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση προσπαθεί τις τελευταίες εβδομάδες να αποσυμφορήσει τον διαβόητο καταυλισμό της Μόριας, για τον οποίο η Ελλάδα δέχεται καταιγίδα επικρίσεων από ξένα μέσα και φορείς όπως η Διεθνής Αμνηστία, ωστόσο τα προβλήματα υπερσυνωστισμού αφορούν και τις δομές που διαχειρίζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Συνολικά 30.858 πρόσφυγες διέμεναν την Πέμπτη στις στρατιωτικές δομές φιλοξενίας προσφύγων, τη στιγμή που η χωρητικότητα περιορίζεται στις 25.755 θέσεις.

Συνολικά 5.103 υπεράριθμοι καταμετρώνεται σε Λέσβο Σάμο, Χίο, Κω, Ιωάννινα και Σέρρες, προκύπτει από τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ. Ο αριθμός δεν περιλαμβάνει τους περίπου 6.000 υπεράριθμους στη Μόρια της Λέσβου, κέντρο που δεν υπάγεται στη διαχείριση από τον στρατό.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας αναγνώρισε την Παρασκευή ότι η κατάσταση στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης είναι οριακή, και απέδωσε το πρόβλημα σε αύξηση των μεταναστευτικών ροών κατά 50% στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, οι αφίξεις στα νησιά αυξήθηκαν κατά πολύ λιγότερο, 17%. Αυτό σημαίνει ότι μεγάλο μέρος της αύξησης στην οποία αναφέρθηκε ο υπουργός αφορά αφίξεις προσφύγων και μεταναστών μέσω Έβρου.

O κ. Βίτσας ακόμα ότι μέσα στο καλοκαίρι οι αποφάσεις ασύλου έχουν αυξηθεί κατά 30% και οι επιδόσεις αποφάσεων κατά 50%. Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Χάρη Θεοχάρη, ο κ. Βίτσας ξεκαθάρισε πως δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να δημιουργήσει νέα κέντρα υποδοχής, εκτός από την Σάμο

«Διαμορφώνουμε κινητές μονάδες να πάνε να βοηθήσουν στην αποσυμφόρηση. Προσλαμβάνουμε κι άλλο κόσμο, φτιάχνουμε Επιτροπές ασύλου ειδικά για τα νησιά», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως υπάρχουν άνθρωποι στα κέντρα που έχουν πάρει άσυλο αλλά δεν τους βρίσκουν οι υπηρεσίες για να τους ενημερώσουν. Και αυτό γιατί όπως εξήγησε κρύβονται φοβούμενοι για την τελική απόφαση της αίτησης που είχαν καταθέσει.

Από την πλευρά του ο κ. Θεοχάρης, σημείωσε πως η κατάσταση στην Μόρια έχει επιδεινωθεί κατά πολύ τον τελευταίο χρόνο και πως οι εικόνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας κάνουν μεγάλο κακό στη χώρα. «Έχετε παρακολουθήσει τα δημοσιεύματα στον γερμανικό τύπο και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού;», αναρωτήθηκε και πρόσθεσε πως γύρω από τα κέντρα υποδοχής έχουν δημιουργεί ad hoc καταυλισμοί που προκαλούν υγειονομικές ανησυχίες από τα λύματα που μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα.

Στη Μυτιλήνη βρέθηκε χθες ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Κούμι Ναϊντού, ο οποίος χαρακτήρισε «σοκαριστική και αποτρόπαια» την κατάσταση στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας.

newpost

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news