facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

Ηλεκτρονικά εκδίδονται από σήμερα οι οικοδομικές άδειες για κατοικίες

Με ηλεκτρονικό τρόπο γίνεται από σήμερα η έκδοση οικοδομικών αδειών για κατοικίες μέχρι 2.000 τετραγωνικών μέτρων, ενώ σε δύο μήνες θα ενταχθούν στο σύστημα και οι άδειες που αφορούν ειδικά κτίρια εντός ή εκτός σχεδίου καθώς και διατηρητέα, βιομηχανικά, τουριστικά και άλλα. Για τις συγκεκριμένες κατηγορίες κτιρίων θα λειτουργεί μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου παράλληλα και η διαδικασία αδειοδότησης μέσω της συμβατικής οδού. Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υποστηρίζουν πως η δίμηνη περίοδος προσαρμογής κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να προσαρμοστούν οι πολεοδομίες καθώς υπάρχουν οικοδομικές άδειες που βρίσκονται σε διαδικασία έκδοσης χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης ανακοίνωσε σήμερα, σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) που αναλαμβάνει τη λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος, την έναρξη της ηλεκτρονικής έκδοσης οικοδομικών αδειών. Το σύστημα λειτουργούσε πιλοτικά από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Όπως είπε ο κ. Σταθάκης, «επειδή ο κ. Μανιάτης (σ.σ ο τέως υπουργός Περιβάλλοντος) θα σπεύσει να μας διαψεύσει, λέγοντας ότι το σύστημα είχε υιοθετηθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, θα σας πω ότι τότε προβλεπόταν μόνο η υποβολή της αίτησης και όχι η έγκριση της άδειας. Επιπλέον εμείς φέραμε νέο νόμο και κάναμε ριζικές αλλαγές».

Το σύστημα, πάντως, είχε πράγματι θεσμοθετηθεί από το 2013, αλλά εκκρεμούσε επί σχεδόν πέντε χρόνια η υπουργική απόφαση για την εφαρμογή του! Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός υποστήριξε σήμερα πως τα πρώτα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά καθώς από τις 9.00 πρωί της Δευτέρας μέχρι τις 11.30, είχαν δηλωθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα, 169 αιτήσεις για εργασίες μικρής κλίμακας, 11 δηλώσεις για αναθεώρηση αδειών και 28 βεβαιώσεις για όρους δόμησης. «Η αποδοχή του συστήματος δείχνει ότι και οι μηχανικοί το ήθελαν» ανέφερε ο κ. Στασινός και επισήμανε ότι πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις που δίνουν ένα θετικό μήνυμα και στους επενδυτές που μέχρι σήμερα δεν ήξεραν πότε μπορούν να εκδώσουν μία άδεια.

Ο κ. Σταθάκης δήλωσε πως η δεύτερη πλατφόρμα, η οποία θα λειτουργήσει από το ΤΕΕ, σε συνεργασία με το υπουργείο είναι το πληροφοριακό σύστημα για τα αυθαίρετα. Όπως ανακοινώθηκε, το σύστημα θα τεθεί σε λειτουργία από τις αρχές του 2019 και σε αυτό θα αποτυπωθεί ηλεκτρονικά όλη η νέα γενιά αυθαιρέτων.

euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news