facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο, 6 Οκτωβρίου 2018

Κόντρα Ιταλίας- Κομισιόν για τον προϋπολογισμό -Προειδοποίηση από Γιούνκερ

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κάλεσε την Ιταλία να διπλασιάσει τις δημοσιονομικές προσπάθειές της, προκειμένου να μην αποκλίνει από τους στόχους στους οποίους έχει συμφωνήσει με τις Βρυξέλλες, ενώ σημείωσε ότι έχουν γίνει ήδη υποχωρήσεις έναντι της ιταλικής κυβέρνησης, σχετικά με τις δαπάνες.

Ο Γιούνκερ προειδοποίησε ότι η Κομισιόν πρέπει να προσέξει την τήρηση των κανονισμών, ενώ πρόσθεσε ότι στην περίπτωση της Ιταλίας υπάρχουν ήδη γραμμές ευελιξίας, σε ό,τι αφορά τους προϋπολογισμούς στην ΕΕ. «Εχει επιτραπεί στην Ιταλία να κάνει δαπάνες που δεν θα της επιτρεπόταν, αν είχαμε εφαρμόσει με αυστηρότητα, αλλά όχι έξυπνα τους κανόνες», συμπλήρωσε, μιλώντας σε αυστριακές εφημερίδες.

Οι δηλώσεις του Γιούνκερ έρχονται μετά την επιστολή των Βάλντις Ντομπρόβσκις και Πιερ Μοσκοβισί, προς τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, με την οποία απέρριπταν το προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού, καθώς με μία πρώτη ανάγνωση διαπιστώθηκε σημαντική απόκλιση από τη δημοσιονομική πορεία που υπέδειξε η ΕΕ. «Αυτό είναι πηγή σημαντικής ανησυχίας», υπογράμμιζαν οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Από την άλλη, πηγές της ιταλικής κυβέρνησης ανέφεραν ότι δεν απορρίφθηκε ο ιταλικός προϋπολογισμός.

«Δεν υπήρξε καμία απόρριψη του σχεδίου προϋπολογισμού, διότι ακόμη δεν άρχισε ο επίσημος διάλογος», τόνιζαν αυτές οι πηγές, ενώ σημείωναν «στοχεύουν σε εποικοδομητικό διάλογο». Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία δήλωσε ότι θεωρεί πως θα ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος και σε ό,τι αφορά το θέμα του δημοσίου ελλείμματος.

Ντι Μάιο: Δεν κάνουμε πίσω

Μάλιστα, μιλώντας σε δημοσιογράφους το Σάββατο, ο Λουίτζι Ντι Μάιο είπε πως η κυβέρνηση δεν θα αλλάξει τους δημοσιονομικούς στόχους της και υποστήριξε ότι η μελλοντική οικονομική ανάπτυξη θα επιτρέψουν τη μείωση του ελλείμματος μετά το 2019.

«Θα πούμε στην Κομισιόν ότι οι Ιταλοί χρειάζονται αυτά τα μέτρα, που δεν είναι μια κι έξω, αλλά έχουν στόχο τη βελτίωση της οικονομικής προοπτικής τους», είπε ακόμη ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης.

«Η κυβέρνηση τις ερχόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει διάλογο με την Ευρώπη, αλλά δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο Β», συμπλήρωσε ο υπουργός Εργασίας. «Περιμέναμε ότι ο προϋπολογισμός αυτός δεν θα άρεσε στις Βρυξέλλες. Τώρα αρχίζει η φάση του διαλόγου, αλλά δεν πρόκειται να γυρίσουμε πίσω», τόνισε ο επικεφαλής των Πέντε Αστέρων. «Εκτιμώ το ότι η επιστολή αυτή έφτασε τώρα που οι αγορές είναι κλειστές. Έχουμε όλο το σαββατοκύριακο για να συζητήσουμε την επιστολή αυτή και μέσω του Τύπου, αλλά πρέπει να είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν οπισθοχωρεί», κατέληξε.

Στην επιστολή του με τις λεπτομέρειες του προσχεδίου του ιταλικού υπολογισμού, ο Τρία ανέφερε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει ένα πρόγραμμα κοινωνικο- οικονομικών μεταρρυθμίσεων, μεταξύ άλλων αμετάβλητο φόρο για τις μικρές επιχειρήσεις και ένα πλάνο οικονομικής ενίσχυσης που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερο έλλειμμα την επόμενη χρονιά, σημειώνει το Bloomberg.

Στη συνέντευξή του, ο Γιούνκερ απάντησε και στις επικρίσεις των Ιταλών πολιτικών ηγετών, ανάμεσά τους ο Ματέο Σαλβίνι, ότι η Κομισιόν προσπαθεί να αποδυναμώσει την κυβέρνηση. «Δεν προσπαθεί η Κομισιόν να αντικαταστήσει την κυβέρνηση. Δεν είναι αυτή η δουλειά μας», απάντησε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σαλβίνι κατηγόρησε την ΕΕ ότι φτωχοποίησε την Ιταλία με τα μέτρα που ενέκρινε. «Δεν ξυπνάω το πρωί σκεφτόμενος ανθρώπους όπως ο Γιούνκερ και ο Μοσκοβισί, που κατέστρεψαν την Ευρώπη και την Ιταλία», δήλωσε σύμφωνα με το Ansa.

«Είναι στο χέρι των Ιταλών να βρουν τους κανόνες και τα μέτρα με τα οποία η Ιταλία δεν θα αποκλίνει από τους συμφωνημένους στόχους του προϋπολογισμού», είπε από την πλευρά του ο Γιούνκερ.

Η ιταλική κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει στην Κομισιόν το προσχέδιο του προϋπολογισμού έως τις 15 Οκτωβρίου. Το ιταλικό κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει τον προϋπολογισμό μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Bloomberg, ΑΠΕ/iefimerida

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news