facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

Διαγράφονται χρέη 200.000 ασφαλισμένων - Εντός της εβδομάδας οι υπουργικές αποφάσεις

Μέχρι στα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας αναμένεται να εκδοθούν από το Υπουργείο Εργασίας οι δύο πρώτες υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες ανοίγει ο «δρόμος» για μερική ή ολική διαγραφή αμφισβητούμενων ασφαλιστικών οφειλών που καταλογίστηκαν σε βάρος δεκάδων χιλιάδων ελευθέρων επαγγελματιών (μηχανικών, αγροτών, μικροεπιχειρηματιών κλπ) και δημοσιογράφων που διατηρούσαν επί χρόνια παράλληλη ασφάλιση, κυρίως ως μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες.

Με τις δύο πρώτες υπουργικές αποφάσεις που θα εκδοθούν από το Υπουργείο Εργασίας και μετά από σχετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Κοινωνικής Ασφάλισης, για κάθε εξεταζόμενη κατηγορία ασφαλισμένων αναμένεται να διαγραφεί,μ έχρι το τέλος του χρόνου, ένα σημαντικό μέρος ασφαλιστικών χρεών που αδίκως καταλογίστηκαν σε ασφαλισμένους και έτσι οι τελευταίοι θα απαλλαγούν από ληξιπρόθεσμες οφειλές, βεβαιωμένες και μη, στο Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Η απαλλαγή από ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές αφορά περίπου 200.000 παλαιούς ασφαλισμένους που εργάζονταν στο παρελθόν ταυτόχρονα ως μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες ή εμφανίζονται ως υποχρεωμένοι να πληρώνουν ασφάλιστρα σε 2 ταμεία (π.χ. ΟΓΑ και ΟΑΕΕ για αγρότες που είχαν και εμπορική δραστηριότητα).

Οι περισσότεροι από αυτούς αμέλησαν, όταν ξεκίνησαν να ασκούν παράλληλη επαγγελματική δραστηριότητα, να προσκομίσουν στον πρώην ΟΑΕΕ έγγραφο απαλλαγής, ως ασφαλισμένοι σε άλλο ταμείο π.χ ως μισθωτοί στο πρώην ΙΚΑ,ώστε να μην καταβάλουν εισφορές σε δύο ασφαλιστικά ταμεία.

Μάλιστα, ενόψει των αναμενόμενων υπουργικών αποφάσεων ο Υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος κάλεσε το Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ) να «παγώσει» τις διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης σε δεκάδες χιλιάδες οφειλέτες αυτής της κατηγορίας, όπως ασφαλισμένων με παράλληλη απασχόληση,της υπαγωγής νέων ασφαλισμένων με ενεργό δελτίο παροχής υπηρεσιών στο ΙΚΑ αλλά και στον ΟΑΕΕ,των μικροεπιχειρηματιών, μικροξενοδόχων και αγροτών που υπάγονταν στον ΟΓΑ και είχαν απαλλακτικά από τον ΟΑΕΕ, των μηχανικών που ήταν ασφαλισμένοι στο ΤΣΜΕΔΕ και στον ΟΑΕΕ(γιατί είχαν αναπτύξει εμπορική δραστηριότητα), και παλαιών δημοσιογράφων που,εκτός από μισθωτοί στο ταμείο τους,εμφανίζονται να έχουν χρέη στον ΟΑΕΕ καθώς διατηρούσαν και μπλοκ παροχής υπηρεσιών.

Η διαγραφή των χρεών θα είναι εφικτήμε τις δύο πρώτες υπουργικές αποφάσεις, εφόσον υπάρχει «εύλογη αμφιβολία» για το εάν θα έπρεπε οι ελεύθεροι επαγγελματίες ή οι δημοσιογράφοι να είναι ασφαλισμένοι σε ένα ή σε περισσότερα Ταμεία.

Ουσιαστικά γλιτώνουν χρήματα όσοι είχαν κανονικά ασφάλιση σε τουλάχιστον ένα Ταμείο και ταυτόχρονα έχουν χρεωθεί από άλλον ασφαλιστικό φορέα καθώς υπήρχαν αντικρουόμενες διοικητικές ή ακόμη και δικαστικές αποφάσεις.

Τι πρέπει να προσέξουν οι ασφαλισμένοι

Υπολογίζονται σε χιλιάδες οι μηχανικοί, οι γιατροί, οι δημοσιογράφοι, οι πολιτικοί μηχανικοί, οι αγρότες και άλλοι επαγγελματίες που είχαν κύρια ασφάλιση σε ένα ταμείο πληρώνοντας κανονικά τις εισφορές τους, ενώ παράλληλα είχαν αμοιβή από άλλη εργασία, συνήθως με μπλοκάκι για την οποία δεν πλήρωναν εισφορές και βρέθηκαν να χρωστούν μετά την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων υπέρογκα ποσά στον ΕΦΚΑ και στον ΕΤΕΑΕΠ .

Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα απαλλάσσονται ή θα διαγράφονται τα χρέη όσων είτε έχουν δικαστικές αποφάσεις υπέρ τους, είτε υπάρχουν, για περιπτώσεις όπως η δική τους, αντικρουόμενες αποφάσεις δικαστηρίων λόγω διαφορετικής ερμηνείας του νόμου.

Παράλληλα, εάν υπάρχουν διοικητικές αποφάσεις που είναι αντικρουόμενες μεταξύ τους ή ακολουθούνταν πρακτική μη ασφάλισης για μεγάλο χρονικό διάστημα η οποία παγίωνε μια κατάσταση και πάλι ευνοείται ο ασφαλισμένος. Επίσης θα μπορούν να διαγράφονται και χρέη που έχουν βεβαιωθεί έως τα τέλη του 2016 ακόμη κι αν έχουν κριθεί διοικητικά σε α και β' βαθμό, εφόσον και για αυτές τις περιπτώσεις προκύπτει «εύλογη αμφιβολία». Κυρίως ευνοούνται όσοι ασφαλισμένοι είχαν μισθωτή ή άλλη πλήρη ασφάλιση κατά την ίδια περίοδο για την οποία τους βεβαιώθηκαν χρέη.

Όσοι λοιπόν βρέθηκαν χρεωμένοι στον ΕΦΚΑ, ενώ ήταν κανονικά ήταν ασφαλισμένοι σε ένα ταμείο, αλλά είχαν ταυτόχρονα και δεύτερη εργασία για την οποία δεν κατέβαλαν εισφορές θα πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλουν αιτήματα διαγραφής των χρεών στον ΕΦΚΑ, το ΕΤΕΑΕΠ ή τους λοιπούς ασφαλιστικούς φορείς έτσι ώστε,μετά από απόφασή τους, να υπάρξει διαγραφή της οφειλής.

newpost

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news