facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018

Σε πρώτο πλάνο το Σκοπιανό - Ο Ζάεφ την Πέμπτη μιλάει στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

Οι αναφορές του πρωθυπουργού το πρωί στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για το Σκοπιανό και οι νέες προειδοποιήσεις του Πάνου Καμμένου από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης αποδεικνύουν πως το ονοματολογικό αποτελεί τον νούμερο ένα “πονοκέφαλο” των δυο κυβερνητικών εταίρων.
Ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Ολομέλειας δήλωσε πως “μετά από 26 χρόνια καταστροφικής κυριαρχίας του εθνικισμού καταφέραμε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ κ. Ζόραν Ζάεφ να γυρίσουμε σελίδα και να φτάσουμε σε μια αμοιβαίως αποδεκτή συμφωνία”.
Από το κυβερνητικό στρατόπεδο κρατούν τα καλά λόγια που άκουσε ο πρωθυπουργός από εκπροσώπους των προοδευτικών δυνάμεων του Ευρωκοινοβουλίου, όπως ο Ούντο Μπούλμαν, ο οποίος επαίνεσε τον Αλέξη Τσίπρα για τη συμφωνία των Πρεσπών συπληρώνοντας πως “θα σας στηρίξουμε γιατί αποτελεί παράδειγμα για όλη την Ευρώπη”.
Στο εσωτερικό ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ξεκινάει μια νέα εκστρατεία συσπείρωσης των ψηφοφόρων του ειδικά στη Μακεδονία και για αυτό το λόγο, χωρίς να αλλάζει στάση, έδωσε τρεις επιλογές στον πρωθυπουργό:  Εκλογές, δημοψήφισμα, ή μετάθεση της κύρωσης μετά την ολοκλήρωση της τετραετίας.
Ο υπουργός Άμυνας έστειλε το μήνυμα του από την Θεσσαλονίκη αφού στο επιτελείο του εκτιμούν ότι την επόμενη περίοδο η Βόρεια Ελλάδα θα αποτελέσει το “μήλον της ερίδας” για όλες τις δυνάμεις που είχαν αντιταχθεί στο συνολικό πακέτο που υπογράφηκε στους Ψαράδες πέρυσι τον Ιούνιο. Έως ένα βαθμό αυτή η “διασπορά της ψήφου” δεν ενοχλεί το Μαξίμου και για αυτό το λόγο ο Αλέξης Τσίπρας δεν άφησε σήμερα έξω από το “κάδρο” τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για τον οποίο σε πολύ σκληρή γλώσσα τόνισε πως η στάση του "θα χαρακτηρίζεται στα μελλοντικά βιβλία της Ιστορίας ως ο ορισμός του λαϊκισμού και του καιροσκοπισμού".
Οι διεργασίες είναι παράλληλες αφού και ο Ζόραν Ζάεφ συνεχίζει δυναμικά την εκστρατεία υπέρ του "ναι" 19 ημέρες πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα. Το πρωί της Πέμπτης αναμένεται στην ομιλία του στο Στρασβούργο να επικεντρωθεί στην προσπάθεια που κάνει να διασφαλίσει τη στήριξη της κοινής γνώμης και της αντιπολίτευσης στην αλλαγή του ονόματος, καθώς και στα επόμενα βήματα που απαιτούνται για μια ενδεχόμενη ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ.

Οι συναντήσεις του Τσίπρα στο Στρασβούργο

Ο Αλέξης Τσίπρας, είχε σειρά διμερών συναντήσεων στο Στρασβούργο στο περιθώριο της ομιλίας του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στο πλαίσιο αυτό συναντήθηκε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, τον πρόεδρο της Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Σοσιαλδημοκρατών, Ούντο Μπουλμαν, την επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς - Βόρειας Πράσινης Αριστεράς, Γκάμπι Τσίμερκαι τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ.
Ο πρωθυπουργός συζήτησε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο την πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά την έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε τις τεράστιες διαφορές μεταξύ της μνημονιακής επιτροπείας και της τρέχουσας επιτήρησης της δημοσιονομικής πορείας της χώρας, η οποία εντάσσεται στο ίδιο πλαίσιο με την εποπτεία που έχουν όλες οι χώρες που εξέρχονται από προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος. 
Κατά τη συνάντηση που είχε με τον  Ούντο Μπουλμαν ο Πρωθυπουργός συμφωνήθηκε πως είναι επιτακτική ανάγκη η δημιουργία ενός κοινού μετώπου όλων των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στις νεοφιλελεύθερες και ακροδεξιές πολιτικές δυνάμεις στην ΕΕ, αναγνωρίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο σε αυτό το μέτωπο. 
Στη συνάντηση με την Γκάμπι Τσίμερ συζητήθηκε η προετοιμασία όλων των αριστερών πολιτικών δυνάμεων ενόψει των ευρωεκλογών, ενώ έγινε ιδιαίτερη μνεία στα μέτρα κοινωνικής στήριξης που κατάφερε να λάβει η Ελλάδα την τελευταία τριετία ακόμη και εντός μνημονίου, με τον πρωθυπουργό να τονίζει πως τώρα πλέον οι βαθμοί δημοσιονομικής ελευθερίας επιτρέπουν ακόμη περισσότερες πρωτοβουλίες στήριξης του κοινωνικού κράτους.
Στη συνάντηση με τον Μάνφρεντ Βέμπερ ο κ. Τσίπρας ενημερώθηκε για τις θέσεις στη διεκδίκηση του χρίσματος από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για την Κομισιόν. Τόνισε πως η κρισιμότητα της συγκυρίας των ευροεκλογών για την Ευρώπη καθιστά αναγκαία την ανάδειξη των διακριτών διαφορών μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.
Ο πρωθυπουργός συνάντησε και τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, Στέλιο Κούλογλου και Κωνσταντίνα Κούνεβα.
newpost

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news