facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 16 Ιουνίου 2018

Κοτζιάς: Η ΝΔ είχε προκρίνει το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» -Ήταν η καλύτερη διαπραγματευτική της στιγμή

Κάνοντας χρήση εγγράφων που αποχαρακτηρίστηκαν πλέον, αναφέροντας ότι έχει την άδεια του Ανωτάτου Συμβουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, υποστήριξε ότι το όνομα «Βόρεια Μακεδονία», ήταν η «καλύτερη στιγμή στην διαπραγμάτευση της ΝΔ», λέγοντας ότι οι σχετικές διαπραγματεύσεις είχαν επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή και την έγκριση της τότε υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη.

Η εν λόγω ονομασία «ήταν αυτή που ο Κώστας Καραμανλής έλεγε ότι θα μπορούσε να είναι το καλό αποτέλεσμα που αναζητούμε. Ήταν αυτή που προέκρινε και ο Νίμιτς λέγοντας ότι δεν αναπαράγει προηγούμενα ιστορικά γεγονότα», είπε ο κ. Κοτζιάς.

«Πολλοί μας λένε φέρνετε τετελεσμένα. Αλλά δεν μας λένε τα τελευταία 70 χρόνια πόσα τετελεσμένα δημιουργήθηκαν. Αλλά δεν μας λένε και εάν τα τετελεσμένα αυτά θα ισχύσουν για τη γειτονική χώρα», ανέφερε ο υπουργός συμπληρώνοντας : «Σε αντίθεση με το παρελθόν δεν δώσαμε γλώσσα ή εθνότητα. Ρίξτε μια ματιά στη συμφωνία. Πουθενά δεν λέει για εθνότητα. Μόνο για ιθαγένεια».

Αναφορικά με τη γλώσσα, υποστήριξε ότι η «μακεδονική γλώσσα» αναγνωρίστηκε το 1954 και στη συνέχεια το 1977 αναρτήθηκε στον επίσημο πίνακα του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τον υπουργό τη λύση του Σκοπιανού δεν τη θέλει ουδείς άλλος λαός από τον ελληνικό. «Αυτή η συμφωνία είναι πατριωτική», τόνισε για να κατηγορήσει σημερινή αντιπολίτευση και προηγούμενες κυβερνήσεις: «Είστε οπαδοί της αδράνειας».

«Ναι, κάνουμε συμβιβασμό. Ξέρει κανείς διεθνή συμφωνία που να μην καταλήγει σε συμβιβασμό;», συμπλήρωσε.

Η μόνη σοβαρή διαπραγμάτευση είναι αυτή που γίνεται πακέτο, εξήγησε ο Νίκος Κοτζιάς, ώστε να δώσεις αυτό για το οποίο ο άλλος καίγεται περισσότερο και να πάρεις αυτό για το οποίο καίγεσαι εσύ περισσότερο.

Κατηγόρησε δε τη Ν.Δ. ότι υποστηρίζει τον διεθνή αναχωρητισμό, διότι δεν δέχεται το διεθνές δίκαιο, στο οποίο στηρίζεται η συμφωνία και έτσι θα δώσει και στην Τουρκία το δικαίωμα να ζητά αναθεώρηση της Λωζάννης.

Κατά την έναρξη της ομιλίας του, ανέφερε ο κ. Κοτζιάς με νόημα: «Είναι η πρώτη συμφωνία τέτοιου είδους που δεν γίνεται με εξωτερικούς συνεργάτες, δεν γίνεται με Γρυλλάκηδες και στελέχη της ΚΥΠ. Εγινε από τις υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών».

aftodioikisi

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news