facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

Η Τερέζα Μέι νέα πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας

Από την Τετάρτη 13 Ιουλίου η Τερέζα Μέι θα είναι και επισήμως η νέα πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, καθώς ο Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί σε δύο ημέρες για να δώσει τη θέση του στην πρώην υπουργό Εσωτερικών. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της Άντρεα Λίντσομ ότι αποσύρεται από την κούρσα διαδοχής.
Άλλωστε από σήμερα επισήμως αρχηγός του Κόμματος των Συντηρητικών είναι η Τερέζα Μέι, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος αξιωματούχος του κόμματος, Γκράχαμ Μπρέιντι.
Όπως είπε μιλώντας προς τους βουλευτές του κόμματος, ο ορισμός της Τερέζα Μέι στη θέση του αρχηγού του κόμματος έχει «άμεση ισχύ».
Στις δηλώσεις της μετά την επίσημη ανακοίνωση ότι αναλαμβάνει την πρωθυπουργία της Βρετανίας και την ηγεσία των Συντηρητικών, η Τερέζα Μέι δήλωσε ότι νιώθει «μεγάλη τιμή και ταπεινοφροσύνη».
Επίσης, κάλεσε τη χώρα να ενωθεί υπό την ηγεσία της και υποσχέθηκε να ολοκληρώσει με επιτυχία τη διαπραγμάτευση για το διαζύγιο της χώρας της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Το Brexit σημαίνει Brexit και θα το μετατρέψουμε σε μια επιτυχία. Έχουμε ανάγκη να ενώσουμε τη χώρα μας», είπε στους δημοσιογράφους.

Παραίτηση Κάμερον

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε και επισήμως ότι θα υποβάλει την παραίτησή του από το αξίωμα μεθαύριο Τετάρτη, ώστε η Τερέζα Μέι να αναλάβει τον θώκο την ίδια ημέρα.
Όπως διευκρίνισε, θα προεδρεύσει για τελευταία φορά του υπουργικού του συμβουλίου αύριο Τρίτη και κατόπιν θα απαντήσει σε ερωτήσεις στη Βουλή των Κοινοτήτων για περίπου 30' το μεσημέρι της Τετάρτης.
«Κατόπιν αυτού αναμένω ότι θα πάω στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ και θα υποβάλω την παραίτησή μ0υ», είπε ο Κάμερον σε δημοσιογράφους έξω από το γραφείο του στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.
«Επομένως θα έχουμε μια νέα πρωθυπουργό στο κτίριο πίσω μου το απόγευμα της Τετάρτης», πρόσθεσε.

Η απόσυρση Λίντσομ

Ο δρόμος για την Τερέζα Μέι άνοιξε το πρωί, όταν με επίσημη δήλωσή της η ανθυποψήφιά της Άντρεα Λίντσομ τόνισε ότι έχει λιγότερο από 25% των εκλεκτόρων-βουλευτών του κόμματος και γι' αυτό αποσύρεται, ενώ δήλωσε ότι θα στηρίξει την Μέι.
Όπως τόνισε, θα «ήταν προνόμιο» για εκείνη να εκλεγεί πρωθυπουργός, ωστόσο με τόσο χαμηλή στήριξη δεν θα μπορούσε να υπηρετήσει σωστά τα συμφέροντα της χώρας. Και για τον λόγο αυτό θα στηρίξει πλήρως την Τερέζα Μέι.
Άντρεα ΛίντσομΗ Άντρεα Λίντσομ ανακοινώνει ότι αποσύρεται από την εσωκομματική διαδικασία | AP Photo/Matt Dunham
Στην επίσημη δήλωση που έκανε ενώπιον των δημοσιογράφων, η Λίντσομ είπε ότι η βρετανική οικονομία χρειάζεται να ανακτήσει τη σταθερότητα που έχασε μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και για τον λόγο αυτό η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση «που θα κινηθεί γρήγορα για μια ανεξάρτητη πορεία του Ηνωμένου Βασιλείου».
Η Βρετανία «χρειάζεται πρωθυπουργό το συντομότερο δυνατό», κατέληξε.

Γκόουβ: Να οριστεί το συντομότερο δυνατό

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Βρετανίας, Μάικλ Γκόουβ, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της Λίντσομ, είπε ότι η Τερέζα Μέι πρέπει να είναι η νέα πρωθυπουργός της χώρας.
Όπως τόνισε η διαδικασία δεν πρέπει να ανοίξει ξανά.
Στη δήλωσή του ανέφερε ότι η Λίντσομ μίλησε «με μεγάλη αξιοπρέπεια και κουράγιο» και κατέληξε:
«Πρέπει να κινηθούμε το ταχύτερο δυνατό ώστε να διασφαλίσουμε ότι η Τερέζα Μέι θα αναλάβει την ηγεσία του κόμματος. Έχει την πλήρη στήριξή μου για την πρωθυπουργία».
Επίσης, όπως ανακοινώθηκε αναμένεται να οριστεί ειδική σύνοδος του κόμματος για να αποφασίσει αν θα οριστεί ηγέτης των Συντηρητικών και πρωθυπουργός η Τερέζα Μέι.

Οι υποσχέσεις της Μέι

Η Τερέζα Μέι είχε δηλώσει νωρίτερα ότι δεν θα προσπαθήσει να παραμείνει η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις ελπίδες ορισμένων, ιδιαίτερα στους οικονομικούς κύκλους, υπογραμμίζοντας πως οι Βρετανοί ψήφισαν για να βγουν από την Ένωση.
«Δεν θα μπορούσα να είμαι σαφέστερη: δεν θα υπάρξει απόπειρα για να παραμείνουμε στους κόλπους της Ε.Ε.», δήλωσε η Μέι κηρύσσοντας την έναρξη της εκστρατείας της για να διαδεχθεί τον Ντέιβιντ Κάμερον.
«Brexit σημαίνει Brexit», τόνισε και πρόσθεσε:
«Θα το κάνουμε να επιτύχει», ενώ επισήμανε πως το δημοψήφισμα έδειξε πόσο βαθιά είναι η επιθυμία για αλλαγή.
Η Μέι έχει δεσμευθεί ότι, αν εκλεγεί επόμενη πρωθυπουργός της Βρετανίας, θα θέσει την κυβέρνηση στην υπηρεσία του «απλού εργαζόμενου λαού» για να σφυρηλατήσει μια οικονομία που θα βοηθήσει όλους.
Μεταξύ άλλων υποσχέθηκε ότι θα επιδιώξει τη λήψη μέτρων για να μειωθεί το μισθολογικό χάσμα ανάμεσα σε εργοδότες και τους εργάτες.
«Στις επόμενες εβδομάδες, θα εκθέσω το πώς θα οδηγήσω την οικονομία μας μέσα απ' αυτή την περίοδο αβεβαιότητας, πώς θα επιτύχω την ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας σε όλους τους τομείς, πώς θα αντιμετωπίσω το μακροχρόνιο πρόβλημα παραγωγικότητας της Βρετανίας, πώς θα δημιουργήσω περισσότερες καλοπληρωμένες δουλειές, πώς θα διαπραγματευτώ τους καλύτερους όρους για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ και πώς θα σφυρηλατήσω έναν νέο ρόλο για μας στον κόσμο», δήλωσε.

Θετική χρηματιστηριακή αντίδραση

Μετά την αποχώρηση την Άντρεα Λίντσομ από την κούρσα, σημαντική άνοδο άρχισε να σημειώνει ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, καταγράφοντας υψηλό δύο εβδομάδων.
Ο βρετανικός δείκτης των μετοχών μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE 250 σημείωσε άνοδο 2,6%, αφού ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδό του από τον περασμένο Ιούνιο. Ωστόσο, ο δείκτης σημειώνει απώλειες περίπου 4% συγκριτικά με την τιμή κλεισίματος στις 23 Ιουνίου εν μέσω ανησυχιών για τον αρνητικό αντίκτυπο στη βρετανική οικονομία από την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit.
Σύμφωνα με αναλυτή της IG, η άνοδος αυτή είναι «μια ένδειξη ότι οι επενδυτές είναι ικανοποιημένοι με τον περιορισμό της αβεβαιότητας που περιβάλλει τη βρετανική οικονομία».
Επίσης, υπεραπόδοση σημειώσε και ο δείκτης FTSE 100, του οποίου οι μετοχές έχουν μεγάλες διεθνείς δραστηριότητες. Ο δείκτης των blue-chip σημείωσε άνοδο κατά 1% αφού ανήλθε σε υψηλό 11μήνου νωρίτερα στη συνεδρίαση, ενώ ζήτηση υπήρχε για κλάδους που επηρεάζονται ιδιαίτερα από την εσωτερική πολιτική και τις εγχώριες οικονομικές συνθήκες, όπως οι κατασκευαστικές εταιρίες μεγάλης κεφαλαιοποίησης Taylor Wimpey, Barratt Development και Persimmon που κατέγραψαν νωρίτερα άνοδο μεταξύ 7,5% και 8,6%.
efsyn



Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news