facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

Μοσκοβισί σε Τσίπρα: Είναι καιρός για σταθερότητα, εφαρμογή συμφωνηθέντων, επενδύσεις

Την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις και «μια αίσθηση ασφαλείας» υπογράμμισε στον Αλέξη Τσίπρα ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος επισκέφτηκε την Δευτέρα την Αθήνα και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό.

Κατά τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, διαπιστώθηκε το πολύ καλό επίπεδο συνεργασίας που υπάρχει ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ταυτόχρονα, υπογραμμίστηκε η ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων και χωρίς αποκλείσεις από το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε στον κ. Μοσκοβισί την ανάγκη, μετά τη θετική έκβαση της πρώτης αξιολόγησης, να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό οι διαδικασίες του καθορισμού συγκεκριμένων μέτρων για την απομείωση του χρέους.

Σε δηλώσεις του έξω από το Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Μοσκοβισί έστειλε μήνυμα στήριξης προς την Ελλάδα, τονίζοντας ότι «έχει φύγει το θέμα του Grexit από το τραπέζι». Υπογράμμισε ότι δεν μιλά πλέον κανείς περί grexit, αλλά ότι «μιλάμε για επιτυχία και ήθελα να έρθω εδώ έναν μήνα μετά την επίσκεψη του προέδρου Γιούνκερ, για να δείξω ότι η Κομισιόν στέκεται στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, ώστε να συνεχίσουμε με μεταρρυθμίσεις που θα παράγουν και ήδη παράγουν αποτελέσματα στην πραγματική οικονομία».

Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι βρίσκεται σε συνεννόηση η Κομισιόν με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την ελάφρυνση του χρέους, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την δεύτερη αξιολόγηση.

Η στήριξη, βέβαια, φαίνεται πως έρχεται σε αντάλλαγμα την εφαρμογή του προγράμματος, καθώς ο Γάλλος αξιωματούχος προειδοποίησε ότι πρέπει να διευθετηθούν κάποια προαπαιτούμενα και να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, ούτως ώστε να αποκατασταθεί η σταθερότητα στη χώρα.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι είναι ώρα για επενδύσεις και σταθερότητα και κάλεσε την Ελλάδα να κάνει το πρόγραμμα δίκη της ιδιοκτησία, ενώ όσον αφορά με τις επενδύσεις ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ήταν σημαντικό το ταξίδι του κ. Τσίπρα στην Κίνα για την προσέλκυση επενδύσεων.
Ωστόσο, δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει  ότι είναι η ώρα για εφαρμογή των συμφωνηθέντων, τονίζοντας παράλληλα ότι το πρόγραμμα ήδη φέρνει αποτελέσματα. 

«Ήρθα σαν φίλος», δήλωσε ο Επίτροπος. Τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάντα πίστευε ότι η θέση της Ελλάδας είναι μέσα στην ευρωζώνη, ότι ήρθε εδώ ως φίλος και διαβεβαίωσε ότι η Κομισιόν, ο πρόεδρός της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο ίδιος, «θα είμαστε πάντα στο πλευρό του ελληνικού λαού και της ελληνικής κυβέρνησης για να χτίσουμε μια πιο δυνατή Ελλάδα μέσα στην Ευρωζώνη». Επίσης είπε πως το μήνυμά του είναι ότι «τώρα πρέπει να βγούμε εντελώς έξω από την διαχείριση της κρίσης, από την περίοδο της κρίσης» και πως «είναι καιρός για κανονικότητα, σταθερότητα, εφαρμογή, επενδύσεις». Σημείωσε πως όταν κοιτάζει τα στοιχεία βλέπει ότι «ήδη η ελληνική οικονομία βελτιώνεται, η ανεργία μειώνεται, υπάρχει μια αίσθηση εμπιστοσύνης που επιστρέφει». Είπε ακόμη ότι οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν ήδη και που έχουν συμφωνηθεί είναι απαραίτητες για να ενισχυθούν οι δομές της ελληνικής οικονομίας και να προσελκύσουν επενδύσεις εδώ. Σε αυτό το πλαίσιο χαρακτήρισε πολύ σημαντική την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κίνα.





Σημειώνεται ότι ο κ. Μοσκοβισί θα έχει στη συνέχεια γεύμα εργασίας, στο οποίο θα συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, ενώ στις 15.15, οι κ. Μοσκοβισί και Τσακαλώτος θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Aθήνα. 

Το πρόγραμμα του Επιτρόπου θα ολοκληρωθεί με ομιλία που θα απευθύνει στην Ολομέλεια των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.


protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news