facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

Στο στόχαστρο ομαδικές απολύσεις και κατώτατος μισθός

«Καυτό» αναμένεται το επόμενο 24ωρο για το πώς θα διαμορφωθεί ο εργασιακός χάρτης στη χώρα. 

Μετά τις επισκέψεις της σε Βρυξέλες και Άμστερνταμ, η διεθνής επιτροπή εμπειρογνωμόνων (σ.σ.: που έχει συσταθεί για να υποδείξει τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές στο μέτωπο των εργασιακών με τις οποίες η Ελλάδα πρέπει να ευθυγραμμιστεί) βρίσκεται από σήμερα στην Αθήνα προκειμένου να πραγματοποιήσει μέχρι την Τετάρτη μπαράζ συναντήσεων με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, με εκπροσώπους της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) και τους κοινωνικούς εταίρους.

Η οκταμελής επιτροπή έχει συσταθεί από το Υπουργείο Εργασίας και τους θεσμούς με στόχο την έκδοση ενός πορίσματος (τέλη Αυγούστου-αρχές Σεπτέμβρη 2016). Κατά τις προγραμματισμένες -διερευνητικές- συζητήσεις της σήμερα και αύριο θα θέσει επί τάπητος τις εργασιακές σχέσεις, το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων, τις συλλογικές συμβάσεις και τον συνδικαλιστικό νόμο.

Οι θεσμοί πιέζουν για την αύξηση του ελάχιστου ποσοστού ομαδικών απολύσεων (από 5% σε 10%) και στον δραστικό περιορισμό της εμπλοκής της κεντρικής εξουσίας στη λήψη μίας τέτοιας απόφασης. Παράλληλα, οι θεσμοί ζητούν την αυστηροποίηση των διαδικασιών λήψης αποφάσεων για απεργία.

Από τη δική του πλευρά, το Υπουργείο Εργασίας φέρεται να συζητά το ενδεχόμενο η εμπλοκή του κράτους στη διαδικασία λήψης απόφασης για ομαδικές απολύσεις να γίνεται σε τοπικό επίπεδο (και όχι από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας στο οποίο προΐσταται ο γενικός γραμματέας του υπουργείου), ενώ τάσσεται υπέρ της οικονομικής αυτονομίας των συνδικάτων από τον κράτος.

Ταυτόχρονα η ελληνική πλευρά επιμένει στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων πχ μέσω της επανόδου της επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων (σ.σ.: Να ισχύουν οι κλαδικές συμβάσεις και για τα μη μέλη των κλαδικών εργοδοτικών ενώσεων). Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο κ. Κατρούγκαλος, οι θεσμοί δεν ζητάνε κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού.

Από την άλλη μεριά, το συμπληρωματικό μνημόνιο προβλέπει πως δεν πρέπει να υπάρξει καμία αλλαγή στον τρόπο καθορισμού του εθνικού κατώτατου μισθού χωρίς διαβούλευση και συμφωνία με τους θεσμούς. Σύμφωνα με τη νομοθεσία του 2013, ο εθνικός κατώτατος μισθός καθορίζεται από 1.1.2017 από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας με βάση την πορεία της οικονομίας και της παραγωγικότητας της εργασίας.

Τα κριτήρια αυτά, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται ξανά σε ύφεση από το 2015 ενώ η παραγωγικότητα της εργασίας συνεχίζει να καταρρέει θέτουν -σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές- θέμα μείωσης του εθνικού κατώτατου μισθού κάτω από τα 586 ευρώ. 

Το πρόγραμμα της επιτροπής «σοφών»
Το πρόγραμμα των συναντήσεων τις οποίες θα έχει η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων έχει ως εξής:

Τρίτη 21 Ιουνίου
11:30: Συνάντηση με εκπροσώπους της ILO
12:30: Συνάντηση με εκπροσώπους της ΓΣΕΒΕΕ
15:00: Συνάντηση με εκπροσώπους των ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, ΙΟΒΕ
15:45: Συνάντηση με εκπροσώπους της Οικονομικής Κοινωνικής Επιτροπής
17:00: Συνάντηση με εκπροσώπους της ΓΣΕΕ
19:00: Συνάντηση με εκπροσώπους ΟΙΥΛΕ-ΕΚΑ

Τετάρτη 22 Ιουνίου

9:00 με 11:00: Συνάντηση με εκπροσώπους των ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΕΣΕΕ

Τα μέλη της επιτροπής

Η επιτροπή αποτελείται από Γερμανούς, Ισπανούς, Ολλανδούς πανεπιστημιακούς και μόνο έναν Έλληνα, τον καθηγητή εργατικού δικαίου Γιάννη Κουκιάδη. Ειδικότερα, στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά συμμετέχουν οι:




Jan Van Ours, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Tilburg, (πρόεδρος)










Gerhard Bosch, καθηγητής Εργατικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Duisburg-Essen









Bruno Veneziani, καθηγητής Εργατικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Bari













Antonio Monteiro Fernandes, καθηγητής Εργατικού Δικαίου στο Ινστιτούτο Εργασίας και Επιχειρήσεων, (Λισσαβόνα) και στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Lusiasa του Πόρτο









Wolfang Daubler, καθηγητής Εργατικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης










Iωάννης Κουκιάδης, καθηγητής Εργατικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης









Juan Jimeno, διευθυντής του Τμήματος Ερευνών της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας







Petro Silva Martins, καθηγητής Οικονομικών της Εργασίας στο Queen Mary College








Παρατηρητής των εργασιών της επιτροπής έχει οριστεί η Έφη Αχτσιόγλου, διδάκτορας εργατικού δικαίου






zougla


Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news