facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Eurogroup: Σε τρία στάδια η αναμόρφωση του ελληνικού χρέους

Σε τρία στάδια και υπό προϋποθέσεις θα γίνει η αναμόρφωση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Eurogroup για την Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, το Eurogroup συμφώνησε στις εξής γενικές κατευθυντήριες αρχές για τα πιθανά πρόσθετα μέτρα για το χρέος.

(i) τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην αγορά ομολόγων

(ii) την εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής

(iii) την παροχή κινήτρων για τη διαδικασία προσαρμογής της χώρας, ακόμη και μετά τη λήξη του προγράμματος

(iv) την ευελιξία να προλάβει τις επιπτώσεις από τις διακυμάνσεις του ΑΕΠ και των επιτοκίων στο μέλλον.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι το Eurogroup θα εξετάσει τα εξής:

Σε βραχυπρόθεσμη βάση, τις πιθανότητες για μεγιστοποίηση της διαχείρισης του χρέους του προγράμματος.

Σε μεσοπρόθεσμη βάση, το Eurogroup ζητά από το EWG να αναζητήσει συγκεκριμένα μέτρα (όπως η επιμήκυνση των περιόδων χάριτος και αποπληρωμής) που μπορεί να χρησιμοποιηθούν, αν είναι αναγκαίο, στη λήξη του προγράμματος του ESM, υπό την προϋπόθεση της επιτυχούς εφαρμογής του προγράμματος, καθώς και μέτρα όπως η χρήση των κερδών των ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης (SMPs και ΑNFA).

Σε μακροπρόθεσμη βάση, το Eurogroup είναι έτοιμο, αν κριθεί αναγκαίο, και υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα, να αξιολογήσει στο τέλος του προγράμματος την ανάγκη πιθανών πρόσθετων μέτρων για το χρέος για να διασφαλιστεί ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας παραμένουν σε βιώσιμη τροχιά.

Ο Πρωθυπουργός, ο οποίος πέρασε το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου στις 21.30, χαρακτήρισε ημερομηνία σημαντικών αποφάσεων την 24η Μαΐου, όταν και θα συνέλθει εκ νέου το Eurogroup, εκφράζοντας την ελπίδα να υπάρξει μία «πολύ θετική απόφαση» για την ελληνική οικονομία.

Ο κ. Τσίπρας στάθηκε και στο θέμα το χρέους, τονίζοντας ότι ξεκίνησε η συζήτηση για έναν οδικό χάρτης σχετικά με την ελάφρυνσή του.

Όπως είπε, θα είναι ένα μήνυμα τόσο για τους επενδυτές, όσο και για τους πολίτες που σήκωσαν το βάρος.

ethnos

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news