facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Ντάισελμπλουμ: Προϋπόθεση για τη συμφωνία τα έκτακτα μέτρα

Τη δημιουργία ενός μηχανισμού έκτακτων μέτρων τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή σε περίπτωση ανάγκης, με ταχύτατες διαδικασίες ζήτησε σήμερα το Eurogroup από την ελληνική κυβέρνηση ως προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

«Είμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης» δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, αμέσως μετά το σημερινό Eurogroup, καθιστώντας ωστόσο σαφές ότι απαιτείται η υιοθέτηση ενός πακέτου προληπτικών μέτρων που θα ενεργοποιηθεί αν χρειαστεί και εφόσον διαπιστωθεί απόκλιση από τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί.

«Η συνεργασία ήταν ισχυρή και παραγωγική» είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε οτι έχει γίνει σεβαστή πρόοδος».

Χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να υπάρξει πλήρης ολοκλήρωση των συνομιλιών με την ελληνική κυβέρνηση αλλά είμαστε κοντά, εξήγησε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ξεκαθαρίσαμε τον τρόπο για να υπάρξει πρόοδος, συνέχισε ο Ολλανδός πολιτικός και ανακοίνωσε ότι επετεύχθη συμφωνία μεταξύ των δανειστών και της ελληνικής κυβέρνησης για ένα προληπτικό πακέτο μέτρων το οποίο θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση που μέχρι το 2018 διαπιστωθεί απόκλιση από τους στόχους.

Πρέπει να υπάρχει ένα προληπτικό πακέτο αν χρειαστεί για να επιτευχθεί οστόχος του 2018, επισήμανε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ συμπληρώνοντας: «Αυτό χρειάζεται περισσότερη δουλειά, για το πώς θα εφαρμοστεί,ποια μέτρα θα περιλαμβάνει και πώς θα πυροδοτείται».

Ο κ. Ντάισλεμπλουμ έκανε λόγο για δέσμευση του υπουργού Οικονομικών να υπάρξει εφαρμογή του εφεδρικού πακέτου μέτρων το οποίο τις προηγούμενες ημέρες είχε υπολογιστεί περίπου στα 3,5 δισ.ευρώ.
Πιθανότατα θα διεξαχθεί νέο Eurogroup για την Ελλάδα Μεγάλη Τετάρτη ή Μεγάλη Πέμπτη..

Τσακαλώτος: Θα βρεθεί τρόπος να περάσουν τα προληπτικά μέτρα -Η κυβέρνηση είναι γεμάτη ιδέες

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε πως ήταν ένα «καλό Eurogroup για την Ελλάδα» καθώς συμφωνήθηκε το πακέτο μέτρων που συζητήθηκε το προηγούμενο καλοκαίρι.
Παράλληλα απαντώντας σε ερώτηση για το πώς σκοπεύει να βρει λύση δεδομένου πως δεν είναι δυνατό να νομοθετηθούν τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που ζητά το ΔΝΤ είπε «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι γεμάτη ιδέες»
«Κρατήσαμε την υποχρέωση μας για πακέτο μεταρρυθμίσεων με στόχο το 3% επί του ΑΕΠ, παρόλα αυτά τόνισε πως το ΔΝΤ εκτιμά πως η απόδοση των μέτρων που προτείνουμε θα αποφέρει 1,5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2018, και για το λόγο αυτό ζητείται ένα προληπτικό πακέτο μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ για να καλυφθεί η διαφορά στην περίπτωση που ο σημερινός σχεδιασμός δεν αποφέρει τον προσδοκώμενο στόχο» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε στη συνέχεια πως στόχος είναι να βρεθεί μια λύση αξιόπιστη τόσο ως προς τους εταίρους και τους επενδυτές όσο και προς τους Έλληνες πολίτες. Έπειτα συνδέοντας τα μέτρα με το χρέος ανέφερε ότι οποιαδήποτε λύση συμφωνηθεί πρέπει να στείλει ένα μήνυμα προς όλους τους πολίτες της Ευρώπης και τους επενδυτές πως η «Ελλάδα αλλάζει», και πως θέλει να αλλάξει τον «φαύλο κύκλο που βρισκόμαστε σε ενάρετο».
Αναλυτικά οι δηλώσεις του υπ. Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, αμέσως μετά το Eurogroup, στη συνέντευξη Τύπου
«Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας σε αυτή τη συνέντευξη Τύπου. Αρχικά θα κάνω μία δήλωση και στη συνέχεια θα δεχτώ τρεις ερωτήσεις, λόγω περιορισμένου χρόνου.
Ήταν μια θετική συνεδρίαση του Eurogroup σήμερα για την Ελλάδα. Συμφωνήσαμε βασικά στο πακέτο του καλοκαιριού. Παραμένουν ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες οι οποίες θα συζητηθούν τις επόμενες μέρες. Δεν υπήρξε κανείς μέσα στο Eurogroup που να αμφισβητήσει ούτε κατά διάνοια ότι δεν υλοποιήθηκαν όσα συμφωνήθηκαν.
Το πρώτο που θέλω να επισημάνω είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση τήρησε κατά γράμμα τις δεσμεύσεις που ανέλαβε πέρσι το καλοκαίρι, και στο ζήτημα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και σε εκείνο των μέτρων ύψους 3% του ΑΕΠ. Δηλαδή στη φορολογία εισοδήματος (1%) , στα δημοσιονομικά (1%) και στο ασφαλιστικό (1%). Υλοποιήσαμε, δηλαδή, αυτά για τα οποία είχαμε δεσμευτεί.
Το δεύτερο είναι ότι εξακολουθεί να υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των θεσμών για το αποτέλεσμα και την απόδοση αυτών των μέτρων. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, όπως και η ελληνική κυβέρνηση, θεωρούν ότι αυτά μέτρα επαρκούν για να επιτύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Από την άλλη το ΔΝΤ θεωρεί ότι το πακέτο μέτρων θα οδηγήσει σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2018. Το Ταμείο πιέζει για περισσότερα μέτρα. Πάντα, άλλωστε, πίεζε για περισσότερο «αξιόπιστο» πακέτο μεταρρυθμίσεων, όπως και τους δανειστές μας να είναι πιο γενναιόδωροι στο ζήτημα της ελάφρυνσης χρέους. Μένει να διαπιστώσουμε στις επόμενες ημέρες κατά πόσο η πίεση του είναι όντως ισοβαρής και κατά πόσο θα φέρει αποτέλεσμα ως προς το σκέλος χρέους.
Για το πώς αυτή η διαφορά θα γεφυρωθεί υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένης και της λήψης μέτρων υπό αίρεση (contingent measures). Έχουν πέσει στο τραπέζι κι άλλες ιδέες, όχι μόνο από εμάς αλλά και από άλλα μέλη του Eurogroup. Κάθε λύση θα πρέπει να πληροί δύο κριτήρια:
  1. Το πρώτο είναι ότι σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία δεν μπορείς να νομοθετήσεις υπό αίρεση. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς να εξαρτήσεις την ισχύ ενός νόμου από ένα μελλοντικό και αβέβαιο γεγονός. Δεν μπορείς, δηλαδή, να νομοθετήσεις το «χ» αν συμβεί το «ψ» το 2018 ή το 2019.
  2. Το δεύτερο κριτήριο είναι ότι σε όποια λύση και να καταλήξουμε, μέσα στις επόμενες ημέρες, θα πρέπει να είναι αξιόπιστη: προς τους πιστωτές για να ξέρουν ότι θα επιτύχουμε το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, προς τους επενδυτές ώστε να νιώθουν ασφάλεια ότι το πρόγραμμα είναι σε τροχιά και, βέβαια, απέναντι στους Έλληνες πολίτες ώστε οι πολιτικές και οικονομικές πλευρές να είναι ευθυγραμμισμένες με τη συμφωνία του καλοκαιριού.
Τέλος, θέλω να υπογραμμίσω ότι όποια λύση και αν επιλεγεί θα συζητηθεί παράλληλα με το θέμα του χρέους. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς το συνολικό πακέτο του χρέους και των μεταρρυθμίσεων να δίνει ένα ξεκάθαρο σήμα στους Έλληνες πολίτες, τους Ευρωπαίους πολίτες και τους Έλληνες και διεθνείς επενδυτές, ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα, ότι υπάρχει ξεκάθαρος ορίζοντας εξόδου από την κρίση, για να γνωρίζουν όλοι ότι μπορούν να επενδύσουν, να καταναλώσουν, τα επιστρέψουν τα χρήματά τους στις ελληνικές τράπεζες ώστε ο φαύλος κύκλος να μετατραπεί σε ενάρετο κύκλο. Είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι εάν όλα τα παραπάνω ληφθούν υπόψη δεν απέχουμε πολύ από το να γυρίσουμε σελίδα.
  • Ερώτηση: Από πού προκύπτει το 2% των μέτρων έκτακτης ανάγκης;
Είναι απλό, πως βγαίνει το επιπλέον 2%. Αφαιρώντας από το 3,5% το 1,5%. Το ΔΝΤ υπολογίζει ότι το ίδιο πακέτο θα οδηγήσει σε μικρότερο πλεόνασμα είτε γιατί έχει χαμηλότερη βάση υπολογισμού – ωστόσο τα αποτελέσματα της Eurostat δεν φαίνεται να επιβεβαιώνουν τις οικονομικές προβλέψεις του ΔΝΤ – είτε γιατί πιστεύουν ότι κάποια συγκεκριμένα μέτρα θα έχουν μικρότερη επίπτωση στο πλεόνασμα από ό,τι υπολογίζουμε εμείς και οι Ευρωπαίοι.
  • Ερώτηση: Ποιος είναι ο ελάχιστος στόχος για την αναδιάρθρωση του χρέους;
Δεν μπορώ σε μια συνέντευξη Τύπου να μπω σε λεπτομερή συζήτηση για το πώς μπορεί να γίνει ελάφρυνση του χρέους. Σίγουρα μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα -πολλά από αυτά δεν έχουν καμία επίπτωση στον Γερμανό ή στον Ολλανδό φορολογούμενο- ώστε να αλλάξουν οι όροι του ελληνικού χρέους. Αυτό είναι ότι το κριτήριο για να έχουμε ανοικτό δρόμο, για να γνωρίζουν οι επενδυτές ότι έχει φύγει το Grexit από το τραπέζι, ότι η ελληνική οικονομία βγαίνει από την κρίση, και οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν δώσει το μήνυμα ότι εμπιστεύονται την ελληνική κυβέρνηση να πάει τη χώρα σε μια νέα φάση. Πραγματικά δεν έχει σημασία ποια τεχνική λύση θα βρεθεί για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα του προγράμματος και της ελάφρυνσης του χρέους θα πρέπει να είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.
  • Ερώτηση: Mπορείτε να αναλύσετε αυτό που είπατε ότι δεν μπορούν να νομοθετηθούν μέτρα έκτακτης ανάγκης;
Δεν συμβαίνει αυτό μόνο στην ελληνική νομοθεσία. Μίλησα και με τον κ. Σαπέν νωρίτερα και είπε ότι ισχύει και στη Γαλλία. Δεν μπορείς να νομοθετήσεις για κάτι το οποίο μπορεί να συμβεί, υποθετικά, στο μέλλον. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι είμαστε σε συζητήσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους για να βρεθεί ο μηχανισμός δέσμευσης ώστε να βελτιωθεί η αξιοπιστία για τους Ευρωπαίους πιστωτές και τους διεθνείς επενδυτές και τους Έλληνες πολίτες. Βεβαίως υπάρχουν πολλές ιδέες για το πώς μπορεί να γίνει αυτό.


Λαγκάρντ: Τα μέτρα πρέπει να νομοθετηθούν

Από την πλευρά της, η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε το μεσημέρι ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στο ελληνικό ζήτημα αλλά επέμεινε ότι τα προληπτικά μέτρα θα πρέπει να νομοθετηθούν εκ των προτέρων ώστε να είναι αξιόπιστα. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να συνεργαστούμε καλά και έχω ζητήσει στην ομάδα μου να επιστρέψει άμεσα στην Αθήνα για να συνεχίσει τη δουλειά της» είπε η κ. Λαγκάρντ, και συνέχισε: «Αυτή η δουλειά έχει δύο σκέλη: Από τη μια τα μέτρα και από την άλλη τη βιωσιμότητα του χρέους».

Η επικεφαλής του ΔΝΤ παραδέχτηκε, παράλληλα, ότι τα δημοσιονομικά στοιχεία της Eurostat για την ελληνική οικονομία είναι θετικότερα απ' ότι περίμενε το Ταμείο αλλά και άλλοι φορείς.
Αυτό, όπως τόνισε, μπορεί να σημαίνει ότι το ΔΝΤ πιθανώς να πρέπει να ξανασκεφτεί τους υπολογισμούς του. Έσπευσε, όμως, να συμπληρώσει ότι οι «αριθμοί» της Eurostat πιθανώς να είναι και λανθασμένοι -κάτι, που όπως υπογράμμισε, έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε με τη σειρά του ότι έκτακτα μέτρα αποτελούν «προϋπόθεση» για να συζητηθεί το ζήτημα του ελληνικού χρέους, μια θέση που ενστερνίστηκε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί. Την ίδια ώρα, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας προειδοποίησε ότι η ρευστότητα της Ελλάδας έχει αρχίσει να στενεύει επικίνδυνα, καθώς έχουν ήδη περάσει τέσσερις μήνες από την τελευταία εκταμίευση δόσης.




Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news