facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Πράσινο φως του Δήμου Βόλβης για δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων

Θετική απόφαση για τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στο πρώην Δημοτικό Σχολείο Βαγιοχωρίου εξέδωσε, κατά πλειοψηφία, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βόλβης, ωστόσο ζητά δεσμεύσεις για τη λειτουργία του κέντρου.

Σύμφωνα με τον δήμο, γίνεται δεκτή η πρόταση του συντονιστή του διυπουργικού οργάνου για το Προσφυγικό, αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα, για την παραχώρηση χώρου στο Βαγιοχώρι.

«Αντιλαμβανόμαστε την κρίσιμη συγκυρία και δεχόμαστε, στο μέτρο που μας αναλογεί, να φιλοξενήσουμε προσωρινά αριθμό προσφύγων, καθώς δεν παραβλέπουμε ότι ένα μεγάλο μέρος του δήμου μας αποτελείται από οικογένειες προσφύγων. Ωστόσο, η κυβέρνηση οφείλει να δεσμευθεί για τις συνθήκες λειτουργίας του κέντρου φιλοξενίας, ώστε και να είναι αρμονική η συνύπαρξη με τους κατοίκους του δήμου Βόλβης και να διασφαλίζεται η υγεία και η ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή μας. Σε αντίθετη περίπτωση θα μας βρει απέναντι της» δηλώνει ο δήμαρχος Βόλβης, Διαμαντής Λιάμας.

Σημειώνεται ότι ο δήμος είχε αρχικά ενημερωθεί για το ενδεχόμενο δημιουργίας χώρου φιλοξενίας προσφύγων σε κατασκήνωση του Σταυρού, ωστόσο υπήρχαν αντιρρήσεις από την πλευρά του για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, λόγω της τουριστικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται στην περιοχή του παραλιακού μετώπου.

Όπως έγινε γνωστό, το παλιό Δημοτικό Σχολείο Βαγιοχωρίου έχει φιλοξενήσει στο παρελθόν το εργοτάξιο της Εγνατίας Οδού, ενώ δεν βρίσκεται σε τουριστική περιοχή. Σχετική επιστολή τού κ. Βίτσα προς τον δήμο, αναφέρει ότι έχει ήδη γίνει αναγνώριση στον χώρο από αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων και έχουν καθοριστεί οι εργασίες διαμόρφωσης που πρέπει να γίνουν.


Στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλβης, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, επισημαίνεται ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή εγκατάσταση και άλλου χώρου φιλοξενίας εντός του δήμου Βόλβης.

Αυτοψία στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Λευκόβρυση Κοζάνης

Αυτοψία στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων, στη Λευκόβρυση Κοζάνης, πραγματοποίησε σήμερα ο επικεφαλής του Συντονιστικού Οργάνου για τους πρόσφυγες διοικητής του ΕΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου.

Η επίσκεψη του κ. Παπαευσταθίου συνδυάζεται με την πιλοτική έναρξη της επιδημιολογικής επιτήρησης σε όλους τους καταυλισμούς της χώρας, προκειμένου να καταγραφεί το επιδημιολογικό προφίλ και τα υγειονομικά προβλήματα των προσφύγων.

Ο επικεφαλής του συντονιστικού οργάνου περιηγήθηκε στους χώρους φιλοξενίας, από τον αντιπεριφερειάρχη υγείας και γιατρό Σταύρο Γιαννακίδη, ενημερώθηκε για την οργάνωση και λειτουργία του ιατρείου, τον τρόπο προμήθειας και διανομής φαρμακευτικού υλικού και την υγειονομική φροντίδα των προσφύγων.

Ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ υποστήριξε ότι «ο χώρος φιλοξενίας προσφύγων της Κοζάνης είναι νοικοκυρεμένος και διαθέτει μια από τις καλύτερες υγειονομικές δομές σε πανελλαδικό επίπεδο» και αυτό, συνέχισε, «είναι αποτέλεσμα της καλής συνεργασίας των φορέων της περιοχής».

Το ιατρείο του καταυλισμού λειτουργεί κατά κύριο λόγο από εθελοντές γιατρούς του Ιατρικού συλλόγου Κοζάνης και την εκ περιτροπής παρουσία γενικών γιατρών από την Πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας.

Επίσης, νοσηλευτές, στο πλαίσιο της κοινωφελούς εργασίας, αλλά και εθελοντές νοσηλευτές του Ερυθρού Σταυρού, καλύπτουν σε υγειονομικό επίπεδο τη λειτουργία του ιατρείου.

Από τα μέσα Φεβρουαρίου που ξεκίνησε η φιλοξενία προσφύγων έως σήμερα πέρασαν από την Κοζάνη 1.400 πρόσφυγες, έγιναν 50 διακομιδές στο νοσοκομείο και χρειάστηκε να γίνουν 17 εισαγωγές ασθενών, όταν σε άλλα κέντρα φιλοξενίας γίνονται 30 διακομιδές μόνο σε μία ημέρα. Αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία περιστατικά νεφροπαθών προσφύγων και παιδιών με μεσογειακή αναιμία όπου έγιναν οι απαραίτητες μεταγγίσεις αίματος.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, παρ'ότι σε άλλες περιοχές, όπως τον Κατσικά Ιωαννίνων, πραγματοποιούνται τριάντα διακομιδές μόνο σε μια ημέρα, πρέπει να δούμε την επιβάρυνση απο τις προσφυγικές ροές που δέχονται οι δομές του νοσοκομείου Κοζάνης. Η περιοδεία του επικεφαλής του ΕΚΕΠΥ θα συνεχιστεί σε χώρους φιλοξενίας στην Πιερία, στην Βέροια, και στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας.

real

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news