facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Αμετακίνητο το ΔΝΤ: Ζητά μέτρα έως 9 δις

Μέτρα 9 δις ευρώ έως το 2018 επιμένει να ζητά από την Ελλάδα το ΔΝΤ, παραμένοντας αμετακίνητο στις θέσεις του και εγείροντας νέα ερωτήματα για το πώς και πότε θα κλείσει η αξιολόγηση.

Παρά τις πληροφορίες από τις Βρυξέλλες ότι υπήρξαν βήματα γεφύρωσης της κόντρας ΕΕ – ΔΝΤ κατά το χθεσινοβραδυνό δείπνο των εκπροσώπων των θεσμών στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις επανέλαβε πριν από λίγο ότι για να πιαστεί ο στόχος για πρωτογενές πελόνασμα 3,5% του ΑΕΠ πρέπει να καλυφθεί δημοσιονομικό κενό της τάξης του 4,5% του ΑΕΠ. Το κενό αυτό ισοδυναμεί με μέτρα 9 δις και αποτελεί επαναβεβαίωση των σκληρών θέσεων του διευθυντή του υρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου Πολ Τόμσεν.

Ο Τζέρι Ράις είπε μεν και εκείνος πως «υπήρξε προοδος στις συζητήσεις» μεταξύ των θεσμών και εκτίμησε ότι το κουαρτέτο θα επιστρέψει σύντομα στην Αθήνα, υπεραμύνθηκε όμως των σκληρών θέσεων που ειχε εκφράσει ο Πολ Τόμσεν στο γνωστό του άρθρο στις 11Φεβρουαρίου.

Το δείπνο των Βρυξελλών

«Υπήρξε γεύμα των θεσμών χθες το βράδυ με συμμετοχή του Πολ Τόμσεν επιβεβαίωσε οο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, προσθέτοντας: «Έγινε πρόοδος στις συζητήσεις και περιμένουμε γρήγορη επιστροφή των επικεφαλής. Δεν έχω ημερομηνία αλλά αναμένω να είναι γρήγορη».

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ είπε πως το Ταμείο «συμμερίζεται την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης ότι η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί το γρηγορότερο». Εσπευσε ωστόσο να προσθέσει ότι η θέση του Ταμείου δεν έχει αλλάξει από το περασμένο καλοκαίρι, αποκρούοντας ουσιαστικά το επιχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης ότι το ΔΝΤ έχει απαιτήσεις που κινούνται εκτός και πέραν των συμφωνηθεντων.
«Δεν ζητάμε τίποτα επιπλέον πέρα από τους συμφωνημένους στόχους», προσθέτοντας με νόημα ότι οι στόχοι που τέθηκαν το περασμένο καλοκαίρι ήταν «πολύ φιλόδοξοι».

«Δημοσιονομικο κενό στο 4,5% του ΑΕΠ»

Ως εκ τουτου, είπε ότι η εκτίμηση του ΔΝΤ για δημοσιονομικό κενό 4-5% έως το 2018 δεν έχει αλλάξει και έταξε ξανά το «μπαλάκι» στους Ευρωπαίους καθιστώντας σαφές πως εάν η ευωζώνη θέλει να επιδειχθεί μεγαλύτερη ευελιξία στις μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να αναλάβει και το κότος της μεγαλύτερης ελάφρυνσης του χρέους.

«Υποστηρίζουμε», είπε, «ότι οι μεταρρυθμίσεις θα είναι μικρότερες αν υπάρξει μεγαλύτερη ανακούφιση χρέους, όπως λέμε πάντα... Σε αυτό το σημείο είναι οι συζητήσεις. Ευρωπαίοι και Ελληνες πρέπει να φτάσουν σε μια συμφωνία για αυτά τα δυο σκέλη».

«Εξαιρετικά απίθανη» η πολιτική διαπραγάτευση

Χαρακτήρισε, δε, ως «εξαιρετικά απίθανο» και το ενδεχόμενο πολιτικής διαπραγατευσης, λέγοντας ότι η επικεφαλής τυ ΔΝΤ υποστηρίζει το προσωπικό του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. «Θα ήταν πολύ ασυνήθιστο η Γενική Διευθύντρια να πάρει αποστάσεις από το προσωπικό», τόνισε.

«Δεν είναι δίκαιο να κατηγορούμαστε ως σκληροί. Αυτό που κάνουμε είναι να βάζουμε ρεαλιστικά τα στοιχεία στο τραπέζι»κ, κατέληξε ο Τζέρι Ράις προσθέτοντας: «Πάντα προσπαθούμε να δουλέψουμε με εποικοδομητικό τρόπο, αλλά πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας».

tvxs

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news