facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Δεν επιβεβαιώνει η Κομισιόν τη βοήθεια 700 εκατ. ευρώ για το προσφυγικό

Δεν επιβεβαιώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις πληροφορίες της «Wall Street Journal» ότι η Ε.Ε. ετοιμάζει πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ κυρίως για την Ελλάδα και άλλες χώρες των Βαλκανίων, για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Αν και το Κολέγιο των Επιτρόπων θα εξετάσει αύριο Τετάρτη έναν μηχανισμό βοήθειας για την Ελλάδα και τα υπόλοιπα κράτη του Βαλκανικού Διαδρόμου, ο εκπρόσωπος του προέδρου Γιούνκερ, Μαργαρίτης Σχοινάς, τόνισε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει κάποιο ποσό που θα δοθεί ως στήριγμα στην Ελλάδα.

«Βλέπω πολλούς αριθμούς τριγύρω», ανέφερε ειρωνικά ο κ. Σχοινάς, αναφερόμενος στην πληθώρα εκτιμήσεων που υπάρχουν για τη βοήθεια που θα λάβει η χώρα μας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της WSJ, τα 700 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε βάθος τριετίας και θα χρησιμοποιηθούν για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε ελληνικό έδαφος, με τον ίδιο τρόπο που σήμερα η Ε.Ε. παρέχει ανθρωπιστική στήριξη σε εμπόλεμες ζώνες στην Αφρική ή τη Μέση Ανατολή.

Επί του παρόντος, η Κομισιόν είχε τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει τέτοιου είδους φιλανθρωπικές δράσεις μόνο εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως, σύμφωνα πάντα με την WSJ, με δεδομένο τον κίνδυνο εγκλωβισμού δεκάδων χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα, αυτή η δυνατότητα θα δοθεί και για επιχειρήσεις εντός ευρωπαϊκών συνόρων.

Ερωτηθείς για τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες το μεσημέρι στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, όταν σκοπιανοί αστυνομικοί χρησιμοποίησαν χημικά για να σκορπίσουν πρόσφυγες που ζητούσαν να περάσουν τον φράχτη, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν εξέφρασε τη «μεγάλη ανησυχία» των Βρυξελλών για τη βία.

Ο κ. Σχοινάς ανέφερε δηκτικά ότι όλα τα μέρα που λαμβάνονται στα σύνορα θα πρέπει να συμφωνούν με την διεθνή και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, σε μία έμμεση βολή και προς την Αυστρία, η οποία ξεκίνησε το ντόμινο του ουσιαστικού κλεισίματος συνόρων θέτοντας αυστηρότατα πλαφόν στις ημερήσιες εισροές.

Τα επεισόδια «μας δείχνουν για μία ακόμα φορά ότι η λύση [στο προσφυγικό] είναι μία λύση συλλογική ευρωπαϊκή», συμπλήρωσε.

Η Κομισιόν έχει καταδικάσει τις αποφάσεις τις Βιέννης ως ασύμβατες με το κοινοτικό δίκαιο, αν και η Βιέννη εμφανίζεται αποφασισμένη να επιμείνει.

skai

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news