facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

"Χωρίς το ΔΝΤ δεν υπάρχει πρόγραμμα"

Ξεκάθαρος όσον αφορά στη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα ήταν ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. 

Όπως υπογράμμισε σε δηλώσεις του από το Άμστερνταμ, δεν μπορεί να υπάρξει ελληνικό πρόγραμμα χωρίς την παρουσία του ΔΝΤ, στέλνοντας έτσι σαφές μήνυμα προς την Αθήνα, με δεδομένες και τις δηλώσεις που έχει πραγματοποιήσει κατά καιρούς ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναφορικά με την παρουσία ή όχι του ΔΝΤ, μετά το πέρας της 30ης Μαρτίου, στο νέο ελληνικό μνημόνιο.

Παράλληλα, ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα κρατήσει μήνες και όχι εβδομάδες, «φωτογραφίζοντας» την άνοιξη και ότι η ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό θα συζητηθεί πρώτα σε επίπεδο θεσμών και στη συνέχεια θα απασχολήσει τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.

Η τοποθέτηση του κ. Ντάϊσελμπλουμ έγινε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με την ευκαιρία της ανάληψης της προεδρίας της Ε.Ε. από την Ολλανδία και της συνάντησης της ολλανδικής κυβέρνησης με την Κομισιόν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού είναι προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, που περιλαμβάνει αρκετά θέματα, στα οποία θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών. 

Η θετική έκβαση της πρώτης αξιολόγησης θα φέρει τις επόμενες δόσεις του δανείου, είπε, υπενθυμίζοντας επίσης ότι μετά από αυτή τη διαδικασία θα γίνει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.

«Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Εγώ θα ήθελα να επιταχύνω την διαδικασία αλλά δυστυχώς δεν έχω την δυνατότητα. Το ΔΝΤ έχει την πρόθεση να επιστρέψει στο πρόγραμμα και αναμένεται να επιστρέψει με συμμετοχή όχι μόνο ως τεχνικός σύμβουλος αλλά και με συμμετοχή στην χρηματοδότηση» είπε χαρακτηριστικά.«Θα ήθελα να βιαστούμε, αλλά δεν μπορούμε, μιλάμε για μήνες παρά για εβδομάδες», πρόσθεσε.



Σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι το γεγονός ότι χρειάστηκαν 20 δισ. ευρώ λιγότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις, σημαίνει ότι θα μειωθεί αντίστοιχα και το συνολικό ποσό των 86 δισ. ευρώ που προβλέπει η συμφωνία του τρίτου ελληνικού προγράμματος.

Για τον ρόλο του ΔΝΤ

Ερωτηθείς για τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο κ. Ντάισελμπλουμ επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή μπορεί επισήμως να μην είναι εμπλεκόμενο αλλά «πρακτικά» είναι. 

Το ΔΝΤ έχει την πρόθεση να επιστρέψει ενεργά στο πρόγραμμα, εάν ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις που έχει θέσει, όπως η σοβαρή μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και η διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, πρόσθεσε.


zougla

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news