facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Η Κομισιόν διαψεύδει μεν τη διορία στην Ελλάδα για την Σένγκεν, αλλά...

Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Σουηδία και Δανία αναμένεται να προειδοποιήσουν την Ελλάδα ότι έχει 6 εβδομάδες για να ελέγξει τις προσφυγικές ροές από την Τουρκία, αλλιώς θα τεθεί σε καραντίνα από τη ζώνη ελεύθερης μετακίνησης προσώπων Σένγκεν. Αυτό γράφουν οι Times του Λονδίνου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα οι υπουργοί Εσωτερικών των «28» αναμένεται να συζητήσουν εντός της ημέρας, διετή αναστολή της εφαρμογής της συνθήκης Σένγκεν σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, εξαιτίας του γεγονότος ότι η χώρα έχει στήσει μέχρι στιγμής μόλις ένα από τα πέντε hotspots, τα οποία προβλέπει η συμφωνία με την Ευρώπη.

Την πρόταση φέρεται να έχει θέσει επί τάπητος ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Μίρο Τσέραρ, και σύμφωνα με δημοσιεύματα την στηρίζουν η Ουγγαρία και η Πολωνία, ενώ έχει κερδίσει έδαφος και στις Βρυξέλλες.

Η απάντηση της Αθήνας

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Ιωάννης Μουζάλας, δήλωσε από την πλευρά του ότι ο προσωρινός αποκλεισμός της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν δεν θα ανακόψει τις προσφυγικές ροές των αιτούντων άσυλο προς την κεντρική Ευρώπη, ενώ τόνισε ότι η Αθήνα δεν είχε ενημέρωση για το σχέδιο δημιουργίας «φράγματος» στα σύνορα με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

«Δεν είναι εύκολο να αιχμαλωτίσει κανείς τους μετανάστες και δεν σκοπεύουμε η Ελλάδα να γίνει νεκροταφείο ψυχών. Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τι είδους πολιτική είναι μία χώρα να κλείσει τα σύνορά της με την Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Μουζάλας.

Εξέφρασε τέλος τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι δυνάμεις της Ε.Ε. διαβουλεύονται με μία χώρα η οποία δεν είναι μέλος της Ένωσης, όπως η ΠΓΔΜ, αποκλείοντας από τις σχετικές διαπραγματεύσεις μία χώρα - μέλος, όπως η Ελλάδα.

Διαψεύδει η Κομισιόν

«Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο αποπομπής της Ελλάδας από πουθενά», δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της Κομισιόν, διαψεύδονατς τα δημοσιεύματα και διευκρινίζοντας ότι δεν συζητάται καμία αποπομπή και καμία αναστολή της συμφωνίας Σένγκεν.

Υπενθύμισε δε πρόσφατο άρθρο του προέδρου της Κομισιόν Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ στο οποίο υπογραμμίζοντας ότι θα διασώσουμε τη συμφωνία του Σένγκεν μόνο αν την εφαρμόσουμε.

Ναι μεν, αλλά...

Την ίδια στιγμή, λίγο πριν την άτυπη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών στο Άμστερνταμ πολλοί Ευρωπαίοι υπουργοί εξαπέλυσαν απειλές κατά της Ελλάδας.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σουηδίας Άντερς Ίγκεμαν δήλωσε ότι «εν τέλει αν μία χώρα δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, θα πρέπει να περιορίσουμε τις σχέσεις της με τη ζώνη Σένγκεν». «Εάν δεν ελέγχεις τα σύνορά σου, θα υπάρξουν συνέπειες για την ελεύθερη κυκλοφορία», σημείωσε.

«Τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μετακινηθούν προς την κεντρική Ευρώπη, αν η Ελλάδα δεν βελτιώσει τον έλεγχο των συνόρων της με την Τουρκία», προειδοποίησε η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ.

Ο Γερμανός Τόμας ντε Μεζιέρ κάλεσε επίσης την Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της , αλλά σε ηπιότερους τόνους. «Το γεγονός παραμένει ότι θέλουμε να διαφυλάξουμε τη Σένγκεν, θέλουμε κοινές ευρωπαϊκές λύσεις, αλλά ο χρόνος είναι μετρημένος», είπε ο ντε Μεζιέρ εκτιμώντας ότι το σημείο κλειδί είναι η ταχεία εφαρμογή της συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news