facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Παίρνει σάρκα και οστά η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή

Την πρότασή της για την δημιουργία της της Ευρωπαικής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα η Κομισιόν .

Έως 2.000 αστυνομικοί από τα κράτη της Ε.Ε θα βρίσκονται διαρκώς σε επιφυλακή, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές από τις Βρυξέλλες. Οι αστυνομικοί θα πρέπει να είσαι θέση να μετακινηθούν γρήγορα στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε σε περιπτώσεις ανάγκης, και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ακόμη και χωρίς να προηγηθεί αίτημα του κράτους μέλους, σύμφωνα με αποσπάσματα του κειμένου που έχουν διαρρεύσει στα ΜΜΕ.

Την ίδια ώρα, κύκλοι της Κομισιόν, όπως γράφει το γερμανικό περιοδικό "Spiegel", επισημαίνουν ότι, πρωταρχικός στόχος είναι η δημιουργία μιας πραγματικής υπηρεσίας φύλαξης συνόρων. Ανάμεσα στα καθήκοντα των υπαλλήλων της FRONTEX είναι να μπορούν να επιβλέπουν ότι θα επαναπροωθούνται οι μετανάστες, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου απορρίπτονται, αναφέρεται στο δημοσίευμα. Σύμφωνα, πάντως, με το γερμανικό περιοδικό, το Ευρωκοινοβούλιο αναμένεται να στηρίξει το σχέδιο της Κομισιόν.

«Όταν κράτη, όπως τώρα η Ελλάδα, αποτυγχάνουν στην φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε, πρέπει η Ευρώπη να μπορεί να αναλαμβάνει το πρόσταγμα για συγκεκριμένα τμήματα των συνόρων», δηλώνει από την πλευρά του ο Γερμανός Χριστιανοκοινωνιστής (CSU) επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέρνερ.

Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Suddeutsche Zeitung το σχέδιο της Κομισιόν προβλέπει κι ένα νέο κέντρο ανάλυσης το οποίο θα είναι επιφορτισμένο με την εκτίμηση της κατάστασης στα εξωτερικά σύνορα αλλά και θα προτείνει μέτρα στο ενδιαφερόμενο κράτος - μέλος. Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι, Γερμανία και Γαλλία στηρίζουν ήδη αυτές τις θέσεις, αναμένονται όμως έντονες αντιδράσεις από τα κράτη-μέλη που ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την εθνική τους κυριαρχία σε θέματα συνόρων.

Παράλληλα η Κομισιόν θα προτείνει ένα σχέδιο μη δεσμευτικού χαρακτήρα σε ό,τι αφορά τον αριθμό των προσφύγων που είναι διατεθειμένη να φιλοξενήσει σε ευρωπαϊκές χώρες. Την ώρα που η Γερμανίδα καγκελάριος , Ανγκελα Μέρκελ υποστηρίζει ότι η προσφυγική κρίση είναι ένα ιστορικό τεστ για την Ευρώπη, αξιωματούχος των Βρυξελλών, που δεν κατονομάζεται, σε δηλώσεις του στο Reuters επισημαίνει ότι, στόχος είναι η επανεγκατάσταση 10.000 προσφύγων από την Τουρκία έως το καλοκαίρι.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος που δίνει τις πληροφορίες αυτές στο πρακτορείο Reuters, έχει επιφορτιστεί με την διαδικασία προετοιμασίας του σχεδίου υποδοχής προσφύγων σε χώρες της Ε.Ε.

Ωστόσο, παρά τις έντονες φημολογίες ότι οι Βρυξέλλες θα προσφερθούν να φιλοξενήσουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους από τη Συρία και άλλες εμπόλεμες χώρες, στις προτάσεις της Κοσιμιόν που θα κατατεθούν σήμερα προς την κυβέρνηση της Άγκυρας, δεν θα υπάρχει καμία αναφορά σε συγκεκριμένο αριθμό προσφύγων.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υποστηρίζει επίσης ότι το επίμαχο σχέδιο δεν προβλέπει καν ένα σύστημα για την διανομή των προσφύγων στις χώρες - μέλη και πώς οι χώρες της Ε.Ε θα μπορούν εθελοντικά να πάρουν μέρος στο σχέδιο. Ωστόσο, η τουρκική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να δει συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τις Βρυξέλλες προκειμένου να επιδείξει πνεύμα συνεργασίας στον έλεγχο των προσφυγικών ροών προς τα ελληνικά νησιά.

Από την πλευρά του, το πρακτορείο Reuters υπενθυμίζει ότι, η συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού μεταξύ των χωρών μελών της Ε.Ε για εγκατάσταση 22.000 προσφύγων στην Ε.Ε δεν έχει ακόμα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή. Το ίδιο ισχύει και για τις αποφάσεις για επανεγκατάσταση έως και και 160.000 προσφύγων που ήδη βρίσκονται σε ευρωπαικό έδαφος.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news