facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Τσακαλώτος: Δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ

Σαν να άδειασε τον υπουργό Ενέργειας για το θέμα του ΑΔΜΗΕ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον υπουργό Οικονομικών να διευκρινίζει πως…. δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία γιατί οι Θεσμοί δεν έχουν απαντήσει στην ελληνική πρόταση, διαψεύδοντας, όπως φαίνεται, τη θριαμβολογία του Πάνου Σκουρλέτη.

Η τοποθέτηση του κ. Τσακαλώτου δημιουργεί ερωτηματικά, διότι σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Τσακαλώτου είναι ασαφές αν οι Θεσμοί έχουν κάνει δεκτή την ελληνική πρόταση, όπως ισχυρίζεται ο κ. Σκουρλέτης. Το θέμα αυτό ενισχύει τις πληροφορίες από το περιβάλλον των Θεσμών, που ανέφεραν ότι η μη συμπερίληψη του ΑΔΜΗΕ στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε το Σάββατο οφείλεται στο γεγονός ότι οι δανειστές αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα την πρόταση της κυβέρνησης και αν και δεν έφεραν αντίρρηση ζητούν να υπάρξει μια τεκμηριωμένη μελέτη προκειμένου να αποδειχθεί ότι η λύση 51% στο Δημόσιο και 49% χρηματιστήριο και στρατηγικός επενδυτής είναι εφικτή και συμβατή με τους νομικό πλαίσιο.

Σήμερα, ο κ. Τσακαλώτος, εξηγώντας στη Βουλή τους λόγους για τους οποίους τα δύο ζητήματα (ΑΔΜΗΕ και ταμείο αποκρατικοποίησης) έχουν αφαιρεθεί από την παρούσα λίστα προαπαιτούμενων είπε ότι «πρέπει να υπάρξει στρατηγική έκθεση για τις βασικές αρχές του ταμείου» και σημείωσε ότι όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία τότε θα υπάρξει το σχετικό νομοσχέδιο. Προθυμοποιήθηκε, μάλιστα, να ενημερώσει τη Βουλή σε άλλη συνεδρίαση για το στάδιο των διαπραγματεύσεων.

Αναφορικά με τον ΑΔΜΗΕ είπε ότι η κυβέρνηση κατέθεσε την έκθεσή της με την οποία υποστηρίζει ότι μπορεί να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του ΑΔΜΗΕ και παράλληλα να αυξηθεί ο ανταγωνισμός στον τομέα ενέργειας. «Καταθέσαμε το σχέδιό μας όπως είχε συμφωνηθεί», είπε ο υπουργός σημειώνοντας ότι αναμένεται η απάντηση των Θεσμών.

Από την πλευρά του υπουργείο Ενέργειας σημείωνε ότι δεν κατατέθηκε η διάταξη για τον ΑΔΜΗΕ στη Βουλή, καθώς το υπουργείο Ενέργειας δεν είχε ακόμα ετοιμάσει τις λεπτομέρειες για τον τρόπο μεταβίβασης των μετοχών του ΑΔΜΗΕ από τη ΔEH στη νέα εταιρεία και το θέμα της αποζημίωσης της επιχείρησης.

Επίσης, σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας σε συνέδριο προχώρησε στη διαβεβαίωση ότι δεν θα ρισκάρει η κυβέρνηση τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι η αποζημίωση της ΔΕΗ, για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ, θα γίνει με βάση την ελληνική νομοθεσία και στο 100%. Από την άλλη, παραδέχθηκε ότι το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του σχεδίου είναι ιδιαίτερα σφιχτό, καθώς θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2016, ενώ παραδέχθηκε πως το σχέδιο είναι πολύπλοκο και η εφαρμογή του θα υποστηριχθεί από διεθνή σύμβουλο που θα επιλεγεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Ο κ. Σκουρλέτης είπε παράλληλα ότι «υπήρξαν κάποιοι που είχαν ενστάσεις και δεν αντιλαμβάνονται ότι τα πράγματα αλλάζουν. Επίσης, υπήρξαν άλλοι που για λόγους ιδεοληπτικούς είναι υπέρ της ιδιωτικοποίησης ή είναι κρατικοδίαιτοι».

Έτσι, μπορεί η επίτευξη της συμφωνίας για τον ΑΔΜΗΕ να παρουσιάζεται ως θρίαμβος από την κυβέρνηση αφού κατάφερε να τηρήσει την προεκλογική της υπόσχεση, δηλαδή το ελληνικό Δημόσιο να διατηρήσει το 51% των μετοχών της εταιρείας, παρά ταύτα, το σχέδιο που προτάθηκε δεν εγγυάται τη βιωσιμότητα της εταιρείας, ενώ και για τη ΔΕΗ η λύση δεν ηχεί θετικά στους μετόχους, αφού το πλαίσιο αφήνει παντελώς ακάλυπτη τη δημόσια εταιρεία ηλεκτρισμού. Να σημειωθεί μάλιστα ότι ο ΑΔΜΗΕ προσφέρει στη ΔΕΗ περί τα 200 εκατ. κέρδη προ φόρων ετησίως.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news