facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Το κουαρτέτο ‘απασφάλισε’ και στο ασφαλιστικό

Η μητέρα των μαχών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στο Ασφαλιστικό, με τους εκπροσώπους των θεσμών να πιέζουν ασφυκτικά για μέτρα με άμεσο δημοσιονομικό αντίκτυπο.

Καθώς ο χρόνος περνά και το σχέδιο πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί μέχρι τα τέλη του Νοέμβρη, οι δανειστές εμμένουν σε σκληρό μείγμα μέτρων, που φέρνει μεγάλο «μαχαίρι» στις συντάξεις. Από την άλλη πλευρά της διελκυστίνδας, η ελληνική πλευρά δεν συζητά το ενδεχόμενο οριζόντιων μειώσεων και επιμένει να βάζει στο τραπέζι το «ισοδύναμο» της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών, προκειμένου να περιορίσει τις απώλειες στις συντάξεις.
Στο μέσο του... ρινγκ βρίσκονται τα 700-900 εκατομμύρια που «αναζητούνται» από τη δημοσιονομική προσαρμογή για το 2016, καθώς τα υπόλοιπα από τη συμφωνηθείσα περιστολή της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ (δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ) θεωρείται πως έχουν καλυφθεί από ήδη ψηφισθέντα μέτρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές δεν αποδέχονται κατ' αρχήν την πρόταση της κυβέρνησης για αύξηση του μη μισθολογικού κόστους, κάτι που δημιουργεί σημαντικό κενό στον... προϋπολογισμό των μέτρων. Αν και η ελληνική πλευρά δεν έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια, βάζοντας στο τραπέζι σενάρια αύξησης των εισφορών για τη στήριξη επικουρικών και κύριων συντάξεων, οι δανειστές δεν «ακούνε» αυτές τις προτάσεις.
Αντίθετα πιέζουν ασφυκτικά για σημαντικές μειώσεις στις συντάξεις, που θα εξασφαλίσουν άμεσα και εγγυημένα τον στόχο της προσαρμογής. Στο πλαίσιο αυτό οι πιέσεις εντείνονται από το κουαρτέτο για «βαθύ μαχαίρι» ακόμη και σε αποδοχές κάτω των 1.000 ευρώ.
Η ελληνική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει πως δεν συζητά την επιβολή οριζόντιων μειώσεων στις συντάξεις και προκρίνει τον ανακαθορισμό των αποδοχών με προστασία των χαμηλοσυνταξιούχων.
Ο αλγόριθμος, βάσει του οποίου προτείνεται να αναπροσαρμοστούν οι συντάξεις, λαμβάνει υπόψη του συντάξιμες αποδοχές, έτη ασφάλισης και ποσοστό αναπλήρωσης, ενώ σε δεύτερη φάση η ηλικία συνταξιοδότησης θα παίξει ρόλο για το ποιοι θα προστατευτούν και σε ποιο βαθμό από τις μειώσεις.
Μεγάλοι χαμένοι αναμένεται να είναι όσοι συνταξιοδοτήθηκαν πρόωρα ιδιαίτερα αν έφυγαν με υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης και μεγάλους συντάξιμους μισθούς. Οι δανειστές φέρονται να αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη το χρονοδιάγραμμα και πιέζουν για μέτρα που θα έχουν άμεση απόδοση.
Η δεύτερη λίστα με τα προαπαιτούμενα
 Στο μεταξύ, κυβέρνηση και θεσμοί συντάσσουν τη δεύτερη καυτή λίστα με τα προαπαιτούμενα, ενώ οι επικεφαλής του κουαρτέτου παρατείνουν τη παραμονή τους στην Αθήνα και την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να συμφωνηθούν τα μέτρα και να ελεγχθεί η ψήφιση του πρώτου πακέτου για την εκταμίευση της υπόδοσης των 2 δισ. ευρώ.
Πέραν του Ασφαλιστικού το άλλο καυτό μέτωπο έχει να κάνει με την αύξηση της φορολογίας για τους αγρότες και των συντελεστών φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια, την ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, τη νέα φορολογική κλίμακα και τις ανατροπές στη φορολογία των ακινήτων.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου το σχετικό νομοσχέδιο που θα πρέπει να έχει περάσει από τη Βουλή μέχρι τον Ιανουάριο περιλαμβάνει:
  • Νέα προοδευτικότερη και με περισσότερα κλίμακια φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα του 2016 με ταυτόχρονη ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης. Στόχος να μεταφερθεί το βάρος στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα και να υπάρξουν ελαφρύνσεις στα χαμηλά. Το αφορολόγητο όριο των 9.550 ευρώ που ισχύει για μισθωτούς και συνταξιούχους αναμένεται να διατηρηθεί και θα συνδυαστεί με τη χρήση του πλαστικού χρήματος.
  • Αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας για τα ενοίκια με αύξηση του συντελεστή για εισοδήματα που ξεπερνούν ένα ορισμένο ύψος με τον πήχη να τοποθετείται στα 6.000 ευρώ και μείωση της φορολογίας για χαμηλότερα ποσά. Οπως προβλέπει το μνημόνιο τα έσοδα του Δημοσίου από τα ενοίκια θα πρέπει να αυξηθούν κατά 200 εκ. ευρώ το 2016.
  • Κατάργηση των περισσότερων φοροαπαλλαγών που εφαρμόζονται και αντικατάστασή τους με άμεσες ενισχύσεις σε όσους τις έχουν ανάγκη. Οι περίπου 700 φοροαπαλλαγές που ισχύουν κοστίζουν στον προϋπολογισμό περί τα 3,6 δισ. ευρώ.
  • Αύξηση της φορολογίας για τους αγρότες. Για τα εισοδήματα του 2016 ο συντελεστής θα ανέβει στο 20% από το 13% και το 2017 θα αυξηθεί στο 26%. Ως αντιστάθμισμα θα υπάρξει διαφοροποίηση για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες αλλά και διεύρυνση των δαπανών που εκπίπτουν από τα εισοδήματα και περιορίζουν το τελικό ύψος του φόρου.
  • Καθιέρωση νέου φόρου στα ακίνητα για το 2016 που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ σε συνδυασμό με την ευθυγράμμιση των αντικειμενικών τιμών με τις εμπορικές.
Στο δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων περιλαμβάνεται πλήθος φορολογικών παρεμβάσεων όπως η κατάρτιση σχεδίου για τον εντοπισμό των κρυφών καταθέσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό, θέσπιση προγράμματος εθελοντικής γνωστοποίησης αδήλωτων εισοδημάτων, καθιέρωση περιουσιολογίου, λήψη μέτρων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, εξασφάλιση επαρκούς πρόσβασης της φορολογικής διοίκησης στις εγκαταστάσεις των φορολογουμένων για τη διεξαγωγή ελέγχων. Η λίστα θα περιλαμβάνει και παρεμβάσεις στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και στο νέο καθεστώς λειτουργίας του ΑΔΜΗΕ.
ethnos

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news