facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

«Βόμβα» από τον ESM: Έρχονται αυξήσεις επιτοκίων στο ελληνικό χρέος

Το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας μοιάζει με το καλό κρασί: όσο περνά ο χρόνος, γίνεται καλύτερο (ή σωστότερα ακριβότερο), παρατηρεί το Bloomberg.
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) έχει, μέχρι στιγμής, χρεώσει την Ελλάδα επιτόκιο 1% για την αποπληρωμή των κεφαλαίων που έχουν αποδεσμευτεί από το πακέτο των 86 δισ. που υπέγραψε ο Τσίπρας τον περασμένο Αύγουστο. Το κόστος αυτό, ωστόσο, δεν έχει «κλειδώσει» για όλη τη διάρκεια του δανείου, ανέφερε ι ο CFO του ESM, Christophe Frankel, σε συνέντευξή του.
«Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι το επιτόκιο θα παραμείνει σε τόσο χαμηλά επίπεδα», ανέφερε ο Frankel. «Γνωρίζουμε ότι αυτά που χρεώνουμε (στην Ελλάδα) σήμερα, δεν θα τα χρεώνουμε και αύριο και, βεβαίως, δεν θα έχουν καμία σχέση με αυτά που θα χρεώνουμε σε 5 ή σε 10 χρόνια από τώρα».
Δεδομένων τούτων, η προοπτική των «πολύ διαφορετικών» επιτοκίων έρχεται να προστεθεί στους «πονοκεφάλους» που έχει να αντιμετωπίσει ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνει το Bloomberg, κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του. Εκτός κι αν μπορέσει να κινητοποιήσει την ελληνική οικονομία και να μειωθούν τα επίπεδα χρέους πριν αρχίσουν να αυξάνονται τα κόστη δανεισμού από τους Ευρωπαίους. Διαφορετικά, συνεχίζει το δημοσίευμα, οι προσπάθειες του Έλληνα πρωθυπουργού να σταθεροποιήσει τη χώρα θα πέσουν σε αδιέξοδο.
«Αν τα επιτόκια της αγοράς αρχίσουν να ανεβαίνουν, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι, είτε για νέες οπισθοδρομήσεις στα δημοσιονομικά ή/και την έναρξη νέων διαπραγματεύσεων για τις αποκαλούμενες έξτρα χρεώσεις από τον ESM», ανέφερε ο Carsten Brzeski, επικεφαλής οικονομολόγος της ING-Diba στη Φρανκφούρτη. «Κι αυτό θα είναι η καλύτερη εκδοχή».
Στη συνέχεια, το Bloomberg κάνει μια αναδρομή στο πότε και γιατί δημιουργήθηκε ο ESM. Ήταν το 2012 και αποτέλεσε την κορωνίδα της ευρωπαϊκής προσπάθειας ώστε να χτιστεί ένα «μαξιλαράκι ασφαλείας» μεταξύ της Ευρωζώνης και της κρίσης δημοσίου χρέους που ήταν τόσο σοβαρή ώστε 5 κράτη – μέλη της αναγκάστηκαν να ζητήσουν πακέτα διάσωσης.
Το fund που έχει τη μορφή τείχους προστασίας δανείζεται για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρωζώνης και παρέχει κεφάλαια διάσωσης σε κράτη που έχουν χάσει την πρόσβασή τους στις αγορές.
Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αποτελεί η Ελλάδα: οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων ανήλθαν στο 44% το 2012, ενώ τον Ιούλιο, όταν ήταν άγνωστο αν ο Τσίπρας θα έπαιρνε χρήματα διάσωσης, ήταν στο 19,6%. Σήμερα Τετάρτη η απόδοση των ομολόγων είναι στο 7,7%, ενώ ομόλογα ίδιας λήξης που εξέδωσε ο ESM είναι στο 0,87%.
Το χαμηλό επιτόκιο επιτρέπει στην Ελλάδα να έχει πρόσβαση στο ρευστό όταν είναι αποκλεισμένη από τις αγορές και, μέχρι στιγμής, τα χαμηλά κόστη δανεισμού αποτελούσαν ανέκαθεν προνομιακή μεταχείριση. Τα τρέχοντα επιτόκια του ESM είναι ακόμα χαμηλότερα από την τιμή που πληρώνει για να δανειστεί στις μακροπρόθεσμες αγορές
Το ταμείο διάσωσης έχει πουλήσει 30ετή ομόλογα ύψους 3 δισ. κι αυτό έγινε στις 13/10 με επιτόκιο 1,785%. τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα αυτή τη στιγμή έχουν αρνητικά επιτόκια.
Τα κόστη δανεισμού είναι ιδιαιτέρως χαμηλά, γιατί η ΕΚΤ έχει σπρώξει τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά και το αρχικό μείγμα χρέους που χρησιμοποιεί ο ESM για να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα διάσωσης κλίνει προς το βραχυπρόθεσμο χρέος.
Το τελευταίο πρόγραμμα για την Ελλάδα, συνεχίζει το Bloomberg, μοιάζει με την πλειονότητα των πακέτων διάσωσης της Ευρωζώνης: άρχισε με μια βαριά εφάπαξ πληρωμή – σε αυτή την περίπτωση μια εκταμίευση 26 δισ. ευρώ.
Ο ESM χρησιμοποίησε έναν συνδυασμό εντόκων γραμματίων και πώλησης ομολόγων για να συγκεντρώσει το ρευστό, ενώ παράλληλα εξέδωσε τίτλους με κυμαινόμενο επιτόκιο παράλληλα εξέδωσε ώστε να γίνει και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Πώς θα γίνει όμως η αύξηση των επιτοκίων; Το βραχυχρόνιο χρέος θα μετακυλησθεί και μέρος του θα μεταφερθεί στο πιο μακροπρόθεσμο χρέος. Αυτό μάλλον θα οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων, ενώ οι συνθήκες της αγοράς μάλλον θα οδηγήσουν σε αύξηση του κόστους δανεισμού του ESM. Tτην ίδια ώρα, τα κόστη χρηματοδότησης θα είναι χαμηλότερα από το επίπεδο του κόστους που θα υπήρχε αν ο ESM προσπαθούσε να δανειστεί στους όρους που ταιριάζουν με τη διάρκεια των δανείων που πρόσφερε στην Ελλάδα.
«Από τη μια μέρα στην άλλη, τα κόστη χρηματοδότησης αλλάζουν», είπε ο Frankel. «Δεν αλλάζουν κάθε μέρα, αλλά μπορεί να αλλάξουν από καιρού εις καιρόν κι αυτό εξαρτάται από τις νέες εκδόσεις ομολόγων ή από τις λήξης των ομολόγων», συμπλήρωσε.
Πάντως, ο Frankel θέλησε να καθησυχάσει, όσο αυτό είναι δυνατό βέβαια, λέγοντας ότι καμιά χώρα δεν θα έρθει προ εκπλήξεως.
«Είμαστε πολύ ξεκάθαροι και πολύ προσεκτικοί, ώστε να κάνουμε αναφορά σε οποιοδήποτε επιτόκιο γιατί υπάρχουν πολλοί λόγοι που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τα επιτόκια στο μέλλον», σημείωσε ο Frankel. «Θα μπορούσαν να πάνε και προς τα κάτω – προς το παρόν, και αυτό είναι κάτι που το έχουμε δει, παρεμπιπτόντως, αλλά να αυξηθούν εκ νέου στο μέλλον», κατέληξε..
newmoney

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news