facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

ΥΠΟΙΚ: Άρχισε η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ

Αναρτώνται σταδιακά από το πρωί στο TAXISnet τα εκκαθαριστικά σημειώματα ΕΝΦΙΑ, την ίδια ώρα που το Σεπτέμβριο, πρώτο μήνα καταβολής των δόσεων του φόρου εισοδήματος, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών προς το Δημόσιο σημείωσαν εκρηκτική αύξηση.

Αυτό το γεγονός καταδεικνύει ότι η φοροδοτική ικανότητα των φορολογούμενων, και κυρίως της μεσαίας τάξης, έχει εξαντληθεί. Το Σεπτέμβριο, οι απλήρωτοι φόροι των πολιτών προς το Δημόσιο ανήλθαν στο πόσο ρεκόρ του 1,5 δισεκ. ευρώ, φτάνοντας από την αρχή του έτους στα 8,3 δισεκ. ευρώ. Συνολικά, οι ληξιπρόθεσμες όφειλες των πολιτών ξεπερνούν τα 80 δισεκ. ευρώ.

Οι φορολογούμενοι για να δουν το εκκαθαριστικό σημείωμα θα πρέπει να επισκεφτούν την ιστοσελίδα www.gsis.gr στο TAXISnet, με τους κωδικούς τους και στη συνέχεια αφού επιλέξουν τα σημεία «προσωποποιημένη πληροφόρηση» και «στοιχεία οφειλών εκτός ρύθμισης» θα μπορούν να δουν τον φόρο που πρέπει να πληρώσουν. Ο φόρος θα καταβληθεί σε πέντε δόσεις όπως και πέρυσι.

Οι φορολογούμενοι μέσω του πεδίου «Εμφάνιση στοιχείων δόσεων-εκπτώσεων» μπορούν να δουν στο κάτω μέρος της σελίδας τις δόσεις πληρωμής με τις προθεσμίες τους.

Το εκκαθαριστικό μπορεί να εκτυπωθεί μέσω της επιλογής του πεδίου «Ταυτότητα οφειλής» όπου υπάρχει ένας μοναδικός αριθμός για κάθε οφειλή. Η πληρωμή του εκκαθαριστικού που χαρακτηρίζεται «Σημείωμα για Πληρωμή» μπορεί να γίνει μέσω τράπεζας ή των ΕΛΤΑ.

Υπενθυμιζεται ότι οι εκπτώσεις και οι απαλλαγές από το φόρο έχουν παραμείνει αμετάβλητες σε σχέση με πέρυσι ενώ διατηρήθηκε και η έκπτωση 20% για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

Έκπτωση 50% από τον ΕΝΦΙΑ προβλέπεται για άγαμο με ετήσιο εισόδημα έως 9.000 ευρώ, ποσό το οποίο προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ εφόσον είναι έγγαμος για τη σύζυγο και για κάθε προστατευόμενο τέκνο, υπό την προϋπόθεση ότι δεν διαθέτει ακίνητη περιουσία συνολικής επιφάνειας άνω των 150 τ.μ., και η αξία της ακίνητης περιουσίας του (εκτός των αγροτεμαχίων) δεν υπερβαίνει τις 85.000 ευρώ εάν είναι άγαμος, τις 150.000 ευρώ αν είναι έγγαμος και τις 200.000 ευρώ για έγγαμο με δύο παιδιά.

Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ χορηγείται σε τρίτεκνους-πολύτεκνους και ΑΜΕΑ άνω του 80%, με εισόδημα έως 12.000 ευρώ το οποίο προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε προστατευόμενο τέκνο, εφόσον η συνολική επιφάνεια της ακίνητης περιουσίας του δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ για το φόρο στα ακίνητα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης δήλωσε ότι «υποσχόμαστε φορολογική δικαιοσύνη. Τα φορολογικά βάρη δεν είναι σωστά κατανεμημένα. Ως μεγάλη φορολογική περιουσία δεν θεωρούμε το δυάρι αξίας 50.000 ευρώ, αλλά το σπίτι του φορολογούμενου που βρίσκεται στο Λονδίνο και κοστίζει 3 εκατ. ευρώ και δεν πληρώνει τίποτε στο ελληνικό δημόσιο είναι στόχος φορολόγησης».

Ο κ. Αλεξιάδης προανήγγειλε λίγες αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις του 2016, ενώ όπως είπε εξετάζονται διάφορα σενάρια για το αφορολόγητο, όπως το κτίσιμό του, και η ενίσχυση του μέσω πλαστικού χρήματος.

skai

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news