facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

ΕΕ: Εγγυάται αποζημίωση στα δάνεια από χώρες εκτός ευρώ

Προστασία στις χώρες εκτός ευρώ για την χορήγηση δανείων μέσω EFSM εγγυάται η Ε.Ε. με τροποποίηση στον κανονισμό του μηχανισμού

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε ρύθμιση για την τροποποίηση του EFSM με στόχο να προστατεύει τα κράτη μέλη εκτός ευρωζώνης από κινδύνους που απορρέουν από την χορήγηση οικονομικής βοήθειας σε χώρα της ευρωζώνης.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, η αρχή αυτή έγινε δεκτή στις 17 Ιουλίου, σε κοινή ανακοίνωση της Κομισιόν και του Συμβουλίου, παράλληλα με την αποδοχή της χορήγησης 7,16 δισ. ευρώ στην Ελλάδα από τον EFSM.

Ειδικότερα, η ρύθμιση διασφαλίζει ότι οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια από τον EFSM σε κράτος μέλος, θα εγκρίνεται μόνο αν υπάρχουν δεσμευτικά νομικές προβλέψεις που θα εξασφαλίζουν ότι τα κράτη μέλη εκτός ευρωζώνης θα αποζημιώνονται άμεσα και πλήρως για οποιαδήποτε αδυναμία να αποπληρωθεί η οικονομική στήριξη με βάση τους συμφωνηθέντες όρους.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έλαβε δάνεια-γέφυρα τον Ιούλιο για να καλύψει υποχρεώσεις 7,16 δισ. ευρώ προς τους Ευρωπαίους πιστωτές της. Το δάνειο εγκρίθηκε από τον EFSF και η Ελλάδα προσέφερε ως εγγύηση στις χώρες εκτός ευρωζώνης τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που απέκτησαν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες στο πλαίσιο του προγράμματος SMP.

euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news