facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Λεφτά τέλος από ΕΚΤ με «όχι» στο δημοψήφισμα

Τέλος τα λεφτά στην Ελλάδα θα πει τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε περίπτωση που επικρατήσει το «όχι» στη δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής.

Στελέχη της ΕΚΤ τονίζουν ότι περιμένουν τα αποτελέσματα του ελληνικού δημοψηφίσματος προκειμένου να εξετάσουν αν θα «παγώσουν», θα επεκτείνουν ή θα περιορίσουν τον μηχανισμό παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA), από τον οποίο εξαρτώνται οι ελληνικές τράπεζες.

Ενδεικτικές είναι και οι δηλώσεις που έκανε σήμερα ο Γιόζεφ Μπονίτσι, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, ο οποίος υπογράμμισε πως οι Έλληνες πρέπει να αποφασίσουν εάν θέλουν να παραμείνουν στην Ευρωζώνη, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι «το ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι αν οι πολίτες της Ελλάδας θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Μιλάνο, ο κ. Μπονίτσι άφησε να εννοηθεί πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος μπορεί να επηρεάσει το «κούρεμα» των εγγυήσεων που ζητά η ΕΚΤ, ώστε να δώσει έκτακτη ρευστότητα στα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα.

«Θα εξαρτηθεί από την απόφαση της Ελλάδας», σχολίασε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας πως η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στον ELA δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ αόριστον, ένα μήνυμα που έχουν στείλει τις τελευταίες ημέρες και άλλα μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ, όπως ο Γερμανός ομοσπονδιακός τραπεζίτης Γενς Βάιντμαν.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΚΤ σχεδιάζει να συζητήσει ξανά τη Δευτέρα τη χορήγηση έκτακτης χρηματοδότησης στις ελληνικές τράπεζες.

Την ίδια ώρα την ανάγκη να υπάρξει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους υπογραμμίζει, ως αναμενόταν, σε έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), τονίζοντας, ότι μέχρι την πραγματοποίηση των εκλογών, τόσο η ελληνική οικονομία όσο και το χρέος ακολουθούσαν καλή πορεία.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ μετά την τελευταία αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, η οποία έγινε τον Μάιο του 2014, το ελληνικό χρέος ακολουθούσε καλή πορεία ούτως ώστε να καταστεί βιώσιμο, ενώ ανάλογα θετική πορεία ακολουθούσε και η οικονομία. Εάν αυτή η πορεία συνεχιζόταν, τότε η δέσμευση για ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους – η οποία είναι καταγεγραμμένη στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο τον Νοέμβριο του 2012 – δεν θα ήταν απαραίτητη.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα πάντα με το ΔΝΤ, εάν οι μεταρρυθμίσεις οι οποίες βρίσκονται υπό εξέταση (σ.σ.: προφανώς το Ταμείο αναφέρεται στις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα που περιλαμβάνονται στην πρόταση που έχουν καταθέσει οι θεσμοί στην ελληνική κυβέρνηση), χαλαρώσουν ακόμη περισσότερο και κυρίως σε ό,τι αφορά τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα και τις δομικές μεταρρυθμίσεις, το «κούρεμα» του χρέους θα ήταν απαραίτητο.

Διαβάστε την ανάλυση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news