facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Σύσκεψη Τσίπρα με Μέρκελ, Ολάντ και Τουσκ σε διάλειμμα της Συνόδου

Περίπου δύο ώρες μετά την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, στις 19:15, η συνεδρίαση διακόπηκε για διαβουλεύσεις. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια του δίωρου διαλείμματος είχε σύσκεψη με τον πρόεδρο της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ, τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις στη διάρκεια της σύσκεψης ήταν πολύ δύσκολες. Ανταποκριτής του Guardian, μεταφέροντας το κλίμα, επικαλείται αξιωματούχο με γνώση των συνομιλιών, ο οποίος έκανε λόγο για εγκεφαλικό βασανιστήριο και «εικονικό πνιγμό» εις βάρος του Τσίπρα.

Τη μίνι-διάσκεψη συγκάλεσε ο Ντόναλντ Τουσκ και προκειμένου να πραγματοποιηθεί ζήτησε διάλειμμα στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης. Στη μίνι-διάσκεψη συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Κατά τις πληροφορίες, επί τάπητος τέθηκαν οι σκληρές απαιτήσεις των εταίρων προκειμένου να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της Ελλάδας. Μεταξύ αυτών των απαιτήσεων είναι η νομοθέτηση συγκεκριμένων προαπαιτούμενων έως την Τετάρτη, καθώς και η συζήτηση που αφορά το Ταμείο Περιουσιακών Στοιχείων της Ελλάδας.

Στο Ταμείο αυτό -εφόσον η ιδέα αυτή προχωρήσει- πρόκειται να ενταχθούν περιουσιακά στοιχεία (ύψους έως 50 δισ. ευρώ). Το Ταμείο (που υφίσταται και έχει έδρα στο εξωτερικό) θα έχει στόχο την πώληση των περιουσιακών στοιχείων σε βάθος χρόνου προκειμένου να αποπληρωθεί μέρος του χρέους. Το μάνατζμεντ του Ταμείου θα έχει η Ελλάδα και θα επιβλέπεται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, σύμφωνα με την εισήγηση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την αντίθεσή του στην υιοθέτηση της πρότασης για το Ταμείο Περιουσιακών Στοιχείων, ενώ ζήτησε να διευκρινιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα, όπως προβλέπεται στην εισήγηση του Eurogroup προς τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης. Επιπλέον, ζήτησε διευκρινίσεις για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, ενώ έθεσε ζήτημα παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ μέσω ELA για τις ελληνικές τράπεζες από τη Δευτέρα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την αρχική του τοποθέτηση στη Σύνοδο Κορυφής σημείωσε ότι η αξιοπιστία είναι αμφίδρομη και ζήτησε να μην επιχειρηθεί να επιβληθούν όλο και περισσότερες απαιτήσεις εκ μέρους των εταίρων. Όπως είπε, η ελληνική κυβέρνηση έχει ενισχυμένη εξουσιοδότηση και αξιοπιστία λόγω της ψήφου της ελληνικής Βουλής.

Σε δηλώσεις τους, την Κυριακή, από τις Βρυξέλλες, ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης επιβεβαίωσαν τη στήριξή τους στον πρωθυπουργό, ζητώντας του να φέρει συμφωνία στη Βουλή.

«Είμαι έτοιμος για έναν έντιμο συμβιβασμό. Tο χρωστάμε στους πολίτες της Ευρώπης που θέλουν να τη δουν ενωμένη και όχι κατακερματισμένη. Μπορούμε να φτάσουμε σε συμβιβασμό σήμερα αν το θελήσουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, νωρίτερα, προσερχόμενος στη Σύνοδο των ηγετών της Ευρωζώνης.

Προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής, η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι «δεν θα υπάρξει συμφωνία με οποιοδήποτε τίμημα» προκειμένου να διασωθεί η Ελλάδα. «Το πιο σημαντικό νόμισμα έχει χαθεί και είναι η εμπιστοσύνη. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε σκληρές συζητήσεις και δεν θα υπάρξει συμφωνία με οποιοδήποτε τίμημα».

Η Γαλλία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξει συμφωνία απόψε και να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, εφόσον το θέλει και η ίδια, δήλωσε προσερχόμενος στην καθοριστική Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. «Δεν υπάρχει προσωρινό Grexit» τόνισε, απαντώντας εμμέσως στην πρόταση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

in

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news