facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Τσίπρας για πυρκαγιές: «Πάρα πολύ μεγάλος κίνδυνος για ανάφλεξη φυσική και για εμπρησμούς»

«Χρειάζεται επιφυλακή και γι’ αυτό σε ό,τι αφορά και την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων το επόμενο 24ωρο, συνεπώς πέρα από την προσπάθεια που αυτή τη στιγμή καταβάλλουν οι δυνάμεις, επίγειες και εναέριες, για την κατάσβεση των μετώπων της φωτιάς, θα υπάρξει ειδική σύσκεψη με την παρουσία μου το βράδυ ή αργά το απόγευμα, προκειμένου να δούμε και το θέμα των περιπόλων για την πρόληψη» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την επίσκεψή του στο Κέντρο Επιχειρήσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής. 
«Με αυτά τα καιρικά φαινόμενα υπάρχει πάρα πολύ μεγάλος κίνδυνος και για ανάφλεξη φυσική, αλλά βεβαίως και για εμπρησμούς» επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

Αμέσως μόλις ξέσπασε η μεγάλη φωτιά στον Υμηττό, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετέβη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας όπου του έγινε ενημέρωση στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ) από τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Κώστα Ήσυχο και τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Τόσκα για την  εξέλιξη των επιχειρήσεων κατάσβεσης στα μέτωπα των πυρκαγιών. 

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος απουσίαζε επειδή βρίσκεται στην Ικαρία για την επαναλειτουργία της ΜΟΜΑ.
Επίσκεψη στο συντονιστικό της Πυροσβεστικής 

Στην επίσκεψή του στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί στα δύο μέτωπα, στον Καρέα και στη Νεάπολη. Ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του εξήρε το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων ενώ είπε ότι «Αυτή την στιγμή έρχονται δύο ακόμα Καναντέρ από την Θεσσαλονίκη, ενώ απογειώνονται και δύο ακόμα Σινούκ από την Ελευσίνα. Χρειάζεται ψυχραιμία και η εθελοντική προσφορά να γίνεται εκεί που ενδείκνυται και επιτρέπεται από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Χρειάζεται προσπάθεια από όλες τις πλευρές».

Ο κ. Τσίπρας μίλησε και για το ατύχημα του Καναντέρ: «Ενημερώθηκα για τους πιλότους της αεροπορίας του Καναντέρ που είναι καλά στην υγεία τους. Επιχείρησαν αναγκαστική προσγείωση λόγω καιρικών συνθηκών και ευτυχώς είναι καλά. Τώρα μαθαίνω ότι μεταφέρονται στο κοντινότερο νοσοκομείο».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης λέγοντας ότι «Επιτελούν το καθήκον τους, στην ενημέρωση των πολιτών. Όμως χρειάζεται ψυχραιμία. Έδωσα εντολή στην Πυροσβεστική Υπηρεσία να γίνεται διαρκής ενημέρωση κάθε δύο ώρες από τον αρμόδιο αξιωματικό για να υπάρχει έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση για την προσπάθεια της κατάσβεσης των πυρκαγιών».

Τέλος σε ερώτηση αν ζητήθηκε βοήθεια από το εξωτερικό, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «Έγινε αίτημα στον ευρωπαϊκό μηχανισμό και αν χρειαστεί θα γίνει και σε άλλες χώρες. Θα το δούμε στην πορεία. Δεν έχουμε ανάγκη άμεσης συνδρομής. Χρειάζεται επιφυλακή σε συνδυασμό με τα καιρικά φαινόμενα. Θα υπάρξει ειδική σύσκεψη αργότερα το απόγευμα για να ορίσουμε περιπολίες για τη νύχτα, γιατί με αυτόν τον καιρό υπάρχει κίνδυνος νέα ανάφλεξη φυσική αλλά και για εμπρησμό».


Αναλυτικά η δήλωση του πρωθυπουργού

«Μόλις ενημερώθηκα από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος. Πριν από λίγο, επισκέφθηκα και το Κέντρο Επιχειρήσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και τώρα βρίσκομαι στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής. 

Όλες οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά και οι δυνάμεις του Στρατού και της Αεροπορίας βρίσκονται σε επιφυλακή για να αντιμετωπίσουμε σημαντικές εστίες πυρκαγιάς, μια στη Λακωνία και μια στην Αττική, στον Καρέα, αλλά και άλλες τέσσερις εστίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε όλη τη χώρα, εξαιτίας των έκτακτων καιρικών συνθηκών.

Όλες οι δυνάμεις, όπως είπα, είναι σε επιφυλακή. Τώρα μόλις ζήτησα από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ να συνδράμει η Αεροπορία και ο Στρατός με επιπλέον δυνάμεις εναέριας πυρόσβεσης στο μέτωπο του Καρέα. Ηδη επιχειρούν δύο ελικόπτερα της Πυροσβεστικής και πάνω από 70 οχήματα.

Αυτή τη στιγμή, έχουν απογειωθεί από τη Θεσσαλονίκη δύo Canadair και έρχονται να συνδράμουν, καθώς και σε λίγα λεπτά, ίσως και αυτή τη στιγμή, να απογειώνονται από την Ελευσίνα δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα Σινούκ τα οποία θα συνδράμουν στην κατάσβεση της φωτιάς.

Χρειάζεται από όλους ψυχραιμία. Βεβαίως χρειάζεται και η εθελοντική συνεισφορά, εκεί όπου ενδείκνυται και το επιτρέπουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, οι οποίες έχουν τον έλεγχο των επιχειρήσεων. Χρειάζεται ψυχραιμία και προσπάθεια από όλες τις πλευρές, ώστε να αντιμετωπιστούν τα μέτωπα της φωτιάς.

Επίσης, να πω ότι ενημερώθηκα για τους δύο πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας, στα Canadair που είναι καλά στην υγεία τους και οι δύο. Επιχείρησαν αναγκαστική προσγείωση, λόγω των καιρικών συνθηκών και ευτυχώς – επαναλαμβάνω - είναι και οι δύο καλά στην υγεία τους και μεταφέρονται για την παροχή των πρώτων βοηθειών στο κοντινότερο νοσοκομείο.
Επίσης, θέλω να απευθυνθώ και στα ΜΜΕ που τούτη την κρίσιμη στιγμή επιτελούν το λειτούργημα της ενημέρωσης και το καθήκον τους. Χρειάζεται ψυχραιμία. Και η διαρκής ενημέρωση – αποφασίσαμε, έδωσα εντολή - να γίνεται κάθε δύο ώρες από τον αρμόδιο αξιωματικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ώστε να γίνεται και έγκαιρα, αλλά και απολύτως έγκυρα σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των μετώπων, τη διάθεση των δυνάμεων και την προσπάθεια που καταβάλλεται τόσο από την Πυροσβεστική και τις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και από τις ομάδες των εθελοντών.

Έχει γίνει επίσημο αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό και βεβαίως, εάν χρειαστεί, θα γίνει και επίσημο αίτημα σε άλλες χώρες. Αυτό θα το δούμε στην πορεία. Τούτη την ώρα δεν έχουμε την εικόνα ότι υπάρχει άμεση ανάγκη συνδρομής. Θέλω, όμως, να πω ότι χρειάζεται επιφυλακή και γι’ αυτό σε ό,τι αφορά και την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων το επόμενο 24ωρο, συνεπώς πέρα από την προσπάθεια που αυτή τη στιγμή καταβάλλουν οι δυνάμεις, επίγειες και εναέριες, για την κατάσβεση των μετώπων της φωτιάς, θα υπάρξει ειδική σύσκεψη με την παρουσία μου το βράδυ ή αργά το απόγευμα, προκειμένου να δούμε και το θέμα των περιπόλων για την πρόληψη. Διότι με αυτά τα καιρικά φαινόμενα υπάρχει πάρα πολύ μεγάλος κίνδυνος και για ανάφλεξη φυσική, αλλά βεβαίως και για εμπρησμούς».


protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news