facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Ντάισελμπλουμ: Πολύ δύσκολες οι συνομιλίες

Στη νέα συνεδρίαση του Eurogroup η οποία θα ξεκινήσει στις 12:00 θα επιχειρηθεί μια ακόμα προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο στο οποίο οδηγήθηκαν χθες οι συζητήσεις.

Το έλλειμμα εμπιστοσύνης απέναντι στην Ελλάδα, η πίεση για επιπλέον μέτρα (και καλύτερη εξειδίκευση) και η στάση ορισμένων χωρών που δεν δείχνουν καμία διάθεση συμβιβασμού χαρακτήρισαν τη χθεσινή συνάντηση των υπουργών οικονομικών που ξεκίνησε με την κατ' αρχάς θετική εισήγηση των θεσμών επί των ελληνικών προτάσεων.

Χαρακτηριστικές της κατάστασης ήταν οι (λίγες) δηλώσεις που έγιναν αμέσως μετά. Ο Γ. Ντάισελμπλουμ εξερχόμενος του κτιρίου ανέφερε ότι υπήρξε μια συζήτηση σε βάθος για τις ελληνικές προτάσεις, προσθέτοντας πως το θέμα της εμπιστοσύνης βρέθηκε στο προσκήνιο. Οι συνομιλίες για την Ελλάδα είναι ακόμη πολύ δύσκολες, αλλά η δουλειά συνεχίζεται.

Από την πλευρά του, ο Π. Μοσκοβισί σημείωσε ότι δεν έχουμε συμφωνία αλλά πάντα υπάρχει το αύριο.

Πρέπει να συνεχίσουμε ως το τέλος τόνισε ο Ισπανός υπουργός οικονομικών Λ. Ντε Γκίντος. «Θα μπορούσε να είναι καλύτερα, θα μπορούσε να είναι χειρότερα».

Ενδεικτικές των εντάσεων είναι οι πληροφορίες που μεταδίδονται και φέρουν τον Β. Σόιμπλε να διέκοψε τον Μάριο Ντράγκι την στιγμή που αναφερόταν στο ελληνικό πρόβλημα λέγοντας του «μην με περνάς για ανόητο». Ηταν η στιγμή που ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε ότι η συνεδρίαση θα διακοπεί και θα συνεχιστεί.

Οι εταίροι αφενός εμφανίστηκαν να πιέζουν για περισσότερα μέτρα, προκειμένου να καλυφθεί το κενό που δημιούργησε στην οικονομία το κλείσιμο των τραπεζών και αφετέρου έθεσαν θέμα εμπιστοσύνης μετά τα όσα προηγήθηκαν τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Το γεγονός παραδέχονται και κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου οι οποίοι τονίζουν ότι «ενώ υπήρχε καταρχήν συμφωνία, μια ομάδα χωρών έβαζε συνεχώς θέμα 'αξιοπιστίας' χωρίς, όμως, να συγκεκριμενοποιεί τι πρέπει ακριβώς να γίνει».

«Είναι σαφές ότι κάποιες χώρες, για λόγους που δεν σχετίζονται με τις μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα, δεν θέλουν να υπάρξει συμφωνία», σημειώνουν οι κυβερνητικές πηγές.

Παράλληλα, το θέμα του χρέους και το πώς θα επιλέξουν οι υπουργοί Οικονομικών να το αντιμετωπίσουν προβάλει ως κομβικό.

Αναφορικά με την «αποκατάσταση της εμπιστοσύνης» ως καλύτερο δυνατό σενάριο προβάλει ένα μπαράζ νομοθετικών κινήσεων από την Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, ώστε να πειστούν οι δανειστές για τις «καλές προθέσεις».

Σε αυτό το πλαίσιο οι δανειστές φαίνεται να ζητούν από την Αθήνα να ψηφίσει εντός της εβδομάδας συγκεκριμένα νομοσχέδια (ΦΠΑ, κατάργηση πρόωρων συντάξεων, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, μέτρα για την αγορά (toolkit ΟΟΣΑ) και «πάγωμα» αλλαγών στις συλλογικές συμβάσεις μέχρι και τον Σεπτέμβριο.

Διπλωματικές πηγές σημείωσαν ότι εκτός από την προγραμματισμένη για την ερχόμενη Δευτέρα τακτική Σύνοδο του Eurogroup, κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί μια ακόμη την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη. Ως τότε θα πρέπει να έχουν εγκριθεί από την Βουλή των Ελλήνων οι νόμοι.

Εν τω μεταξύ βέβαια υπάρχουν και οι δυο προγραμματισμένες Σύνοδοι Κορυφής: μια των χωρών μελών της ευρωζώνης και αμέσως μετά αυτή των 28 κρατών μελών

Οι νάρκες

Τις χθεσινές εξελίξεις χαρακτήρισαν δυο εξελίξεις: η αποκάλυψη ότι στις Βρυξέλλες κυκλοφορούσε «έγγραφο Σόιμπλε» (χαρακτηρίστηκε ως κείμενο εργασίας και δεν κατατέθηκε), το οποίο έδινε δυο επιλογές στην Ελλάδα: α) θα καταθέσει βελτιωμένες προτάσεις και θα μεταφέρει ακίνητα αξίας 50 δισ. ευρώ σε ένα fund για τη μείωση του δημοσίου χρέους και

β) να υπάρξουν διαπραγματεύσεις στο Eurogroup για ένα προσωρινό Grexit για περίοδο τουλάχιστον 5 ετών στην οποία θα αναδιαρθρώσει το χρέος της. Σύμφωνα με αυτή την πρόταση η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της Ευρωπαικής Ένωσης και θα λάβει ανθρωπιστική βοήθεια και τεχνική συνδρομή.

Από την άλλη πλευρά υπάρχει η Φινλανδία η οποία απειλεί με βέτο καθώς νέο δάνειο προς την Ελλάδα (και μάλιστα της τάξης των 83 δισ. ευρώ που φαίνεται να είναι το ποσό που απαιτείται) απειλεί να τινάξει στον αέρα τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο φινλανδικός συνασπισμός, στον οποίο συμμετέχει και το κόμμα των ευρωσκεπτικιστών (True Finns), βρέθηκε στα πρόθυρα της κατάρρευσης για το ελληνικό ζήτημα.

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα είχε ζητήσει εγγυήσεις προκειμένου να συμμετέχει σε προηγούμενα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας.

Να σημειωθεί πάντως ότι υπάρχει διάταξη στο καταστατικό του ESM η οποία προβλέπει έγκριση ενός δανείου με αυξημένη πλειοψηφία 85% σε περίπτωση που υπάρχει κίνδυνος για τη σταθερότητα του ευρώ που μπορεί να καλύψει αυτό το ενδεχόμενο. Με βάση τα ποσοστά στο ταμείο μόνο Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία μπορούν πρακτικά να ασκήσουν βέτο (σ.σ. έχουν ποσοστά άνω του 15%). Οι άλλες χώρες πρέπει να συνασπιστούν και το ποσοστό της Φινλανδίας είναι κάτω του 2%.

euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news