facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Λαγκάρντ: Για να πετύχει η Ελλάδα χρειάζεται σημαντική αναδιάρθρωση χρέους

«Για να πετύχει η Ελλάδα θα πρέπει να υπάρξει μια σημαντική αναδιάρθρωση του [δημόσιου] χρέους», δήλωσε σήμερα Τετάρτη η Κριστίν Λαγκάρντ, διαμηνύοντας εμμέσως πλην σαφώς πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αντιλαμβάνεται την ελάφρυνση του χρέους ως προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα του νέου προγράμματος στήριξης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον, η διευθύντρια του ΔΝΤ σημείωσε πως υπό τις παρούσες συνθήκες το Ταμείο θεωρεί το ελληνικό χρέος ως «μη βιώσιμο». Προσέθεσε με νόημα πως σταδιακά «γίνεται κοινώς αποδεκτή» η θέση πως «η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη».

Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα θεωρείται κρίσιμη για την κάλυψη της χρηματοδότησης, όμως οι κανόνες του σε γενικές γραμμές απαγορεύουν τη στήριξη χωρών των οποίων το χρέος δεν θεωρείται βιώσιμο.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, η διευθύντρια του Ταμείου επισήμανε την ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει την «ιδιοκτησία» του νέου προγράμματος στήριξης, με όλα όσα περιέχει, και να αποδείξει τη δέσμευσή της εφαρμόζοντας τα συμφωνηθέντα.

«Προκειμένου να επιδείξεις την ιδιοκτησία του προγράμματος, [αρχικά] προτείνεις νομοσχέδια, η Βουλή τα ψηφίζει και το δεύτερο στάδιο είναι να υλοποιήσεις τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί», είπε. «Είναι οι πράξεις, όχι τα πιστεύω» που μετράνε, συμπλήρωσε.

Η κ. Λαγκάρντ τόνισε μάλιστα πως η ελάφρυνση του χρέους δεν είναι παρά ένας από τους τέσσερις πυλώνες στους οποίους θα πρέπει να βασιστεί το νέο πρόγραμμα στήριξης.

Πρώτος πυλώνας είναι η ύπαρξη «συνετών δημοσιονομικών στόχων» που θα επιτευχθούν με καθαρά συμφωνημένα μέτρα. Δεύτερο ζήτημα-κλειδί, συνέχισε η κ. Λαγκάρντ, θα πρέπει να είναι η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα απελευθερώσουν τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας από τους περιορισμούς και τις «προστασίες» που την περιορίζουν.

Τέλος, η κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε πως το πρόγραμμα θα πρέπει να έχει «επαρκή χρηματοδότηση» ώστε να είναι «αξιόπιστο», τη στιγμή που δεν είναι ακόμα σαφές το πώς θα καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες των 82 έως 86 δισεκ. ευρώ έως το 2018, καθότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) έχει δεσμευθεί για την παροχή περίπου 50 δισεκ. ευρώ, αφήνοντας κενό έως και 36 δισεκατομμυρίων.

skai

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news