facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

«Μπλόκο» Φινλανδών σε τρίτο πακέτο για την Ελλάδα

Πιο σκληρή στάση ακόμη και από την Γερμανία τηρεί η Φινλανδία που αρνείται τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, τορπιλίζοντας την σημερινή συνεδρίαση τoυ Εurogroup.

Η ελληνική κρίση ασκεί μεγάλη πίεση στη νέα ηγεσία της Φινλανδίας, αφού ο κυβερνητικός συνασπισμός απειλείται με πτώση αν στηρίξει τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα.

Το Φινλανδικό κοινοβούλιο αποφάσισε πως ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Αλεξάντερ Στουμπ δεν έχει εξουσιοδότηση να διαπραγματευτεί μια συμφωνία με την Ελλάδα και του ζητούν να αποχωρήσει από το Eurogroup. Τα Φινλανδικά μέσα μεταδίδουν πως η κυβέρνηση, ύστερα από αίτημα του συγκυβερνώντος ακροδεξιού αντιευρωπαϊκού κόμματος, θα θέσει βέτο για ένα νέο πρόγραμμα προς την Ελλάδα.

Στον κυβερνητικό συνασπισμό συμμετέχει το αντιευρωπαϊκό ακροδεξιό κόμμα «True Finns», το οποίο κατέχει 38 έδρες από τις 200 και απείλησε πως αν δεν σταματήσουν άμεσα οι συζητήσεις και δεν μπλοκαριστεί η συμφωνία θα αποχωρήσουν από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Πηγή της φινλανδικής κυβέρνησης δήλωσε στο Yle ότι η εξουσιοδότηση που έχει λάβει ο Στουμπ από το φινλανδικό Κοινοβούλιο είναι πολύ συγκεκριμένη και στην πραγματικότητα δείχνει σε Grexit. Η δημοσιογράφος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η φινλανδική κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με ενδεχόμενο κατάρρευσης το πρωί του Σαββάτου, καθώς το Κόμμα των Φινλανδών απείλησε ότι εάν η κυβέρνηση δεν πει «Όχι» σε τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, τότε θα παραιτηθεί από την κυβέρνηση.

Η στάση της Φινλανδίας από την έναρξη των διαπραγματεύσεων ήταν αρνητική και προκαλούσε συχνά εμπόδια, ως μία εκ των «λαγών» του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Τρία σενάρια εξετάζονται για να υπάρξει απεμπλοκή. Το πρώτο είναι να πειστεί το ακροδεξιό κόμμα να αλλάξει στάση. Το δεύτερο είναι να υπάρξει αλλαγή του κυβερνητικού συνασπισμού στη Φινλανδία και το τρίτο είναι να ενεργοποιηθεί μια ρήτρα στον ESM που επιτρέπει χρηματοδότηση κατά πλειοψηφία. Ωστόσο στο τρίτο σενάριο υπάρχει ζήτημα καθώς το ΔΝΤ για να συμμετάσχει σε πρόγραμμα, όπως επιθυμούν οι Γερμανοί, απαιτεί να υπάρξει ομοφωνία στο Eurogroup.

Η άρνηση της Φινλανδίας σημαίνει ότι όλα τελείωσαν; Όχι ακριβώς, γράφει η Guardian, αδού προβλέπεται διαδικασία για διάθεση κεφαλαίων μέσω του μηχανισμού ESM ακόμη και με 85% της στήριξης των κρατών-μελών, αν υπάρχει πραγματική επείγουσα ανάγκη.

Πάντως σύμφωνα με φινλανδικά ΜΜΕ, ένα μπλοκ 7 χωρών που αποτελείται από την Γερμανία, την Φινλανδία, την Ολλανδία, την Εστονία, την Λιθουανία, την Σλοβακία και την Σλοβενία θέλουν προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας FAZ αναφέρει ότι υπάρχει πρόβλεψη για πενταετή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, επικαλούμενη έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Το έγγραφο υπάρχει, αλλά δεν έχει συζητηθεί επισήμως στο Eurogroup ανέφεραν πηγές, ενώ το Μαξίμου διέψευσε ως αναληθές το δημοσίευμα.

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news