facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Γερμανοί βιομήχανοι: «Αρκετά με την Ελλάδα, ας πάει σε Grexit»

Κόπωση και ανυπομονησία εκδηλώνει πλέον η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης με το ελληνικό ζήτημα, καθώς, όπως σημειώνει η Deutsche Welle, κορυφαία μέλη του γερμανικού ΕΒΕΑ καλούν πλέον ανοιχτά τους δανειστές της Ελλάδας να την αφήσουν να φύγει από την Ευρωζώνη.

Όπως λένε, μάλιστα, οι μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις απειλούν την οικονομική σταθερότητα ολόκληρης της ζώνης του ευρώ.

"Αυτή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο", αναφέρει σήμερα στη Bild, ο επικεφαλής του φαρμακευτικού κολοσσού της Bayer, Marijn Dekkers. "Πρέπει να βγει μια απόφαση που θα είναι βιώσιμη για τα επόμενα χρόνια".

Κάποιοι άλλοι εμφανίζονται ακόμα πιο ανυπόμονοι. "Αρκετά. Η Ελλάδα έχει λάβει κι έχει απορρίψει πάρα πολλές προσφορές για βοήθεια", αναφέρει ο Anton Börner, πρόεδρος του γερμανικού ΕΒΕΑ στο περιοδικό Focus. Και συμπληρώνει "η Ευρώπη δεν έχει την οικονομική αντοχή να επιβραβεύει πρόχειρες πολιτικές". Εκφράζει επίσης φόβους ότι αν υποχωρήσει η ευρωπαϊκή πλευρά στις απατήσεις της αριστερής ελληνικής κυβέρνησης αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες σε όλη την Ευρωζώνη.

"Το να παρεμποδίζεται το Grexit με κάθε κόστος, είναι επιζήμιο, γιατί δημιουργεί ένα κακό προηγούμενο. Αν η Ευρώπη συνεχίσει να επιβραβεύει όποιον δεν δέχεται να παίξει με τους κανόνες, το επόμενο βήμα θα είναι η εκλογή των Podemos στην Ισπανία", αναφέρει ο Börner. Αντιθέτως, συμπληρώνει, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να μειώσουν τις ζημιές τους και να αφήσουν την Ελλάδα να κηρύξει στάση πληρωμών, να φύγει από το ευρώ και να γυρίσει στη δραχμή, ακόμα κι αν αυτό ισοδυναμεί με βραχυπρόθεσμο "πλήγμα" στις ελληνογερμανικές εμπορικές σχέσεις.

"Αρχικά, η δραχμή θα υποστεί μια γερή υποτίμηση που θα κάνει ακριβότερες τις εισαγωγές από τη Γερμανία', προβλέπει εκπρόσωπος του γερμανικού ΕΒΕΑ (BGA) μέσω του Reuters. "Και προσωρινά οι γερμανικές εξαγωγές στην Ελλάδα θα υποστούν πλήγμα". Όμως, προσθέτει, οι εξαγωγείς θα μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα με τις άμεσες συνέπειες, αφού οι εμπορικές συναλλαγές με την Ελλάδα δεν είναι και πού μεγάλες.

Κλάδος ελαίας

Ο Börner πάντως προτείνει κι ένα κλαδί ελιάς στην Αθήνα, λέγοντας ότι οι πιστωτές θα μπορούσαν να δώσουν ελάφρυνση χρέους κατά 60% στην Αθήνα, καθώς και να παραταθεί η γραμμή ρευστότητας στις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Απορρίπτει ωστόσο την εκταμίευση κι άλλων πακέτων διάσωσης.

newmoney

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news