facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Τσακαλώτος: Έτοιμοι για συναινέσεις, δεν υπάρχουν λεφτά για το ΔΝΤ

Η Ελλάδα είναι πρόθυμη να κάνει συναινέσεις για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές εφόσον είναι «οικονομικά βιώσιμη», αλλά δεν θα κάνει περικοπές στις συντάξεις, δήλωσε σε συνέντευξη του στο Reuters ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και συντονιστής της ομάδας διαπραγμάτευσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σύμφωνα με το Reuters τα σχόλια του κ. Τσακαλώτου αποτελούν το πιο ξεκάθαρο σημάδι ότι η Ελλάδα έχει ακόμα περιθώριο για να κάνει υποχωρήσεις στους δανειστές παρά την σκληρή ρητορική έναντι των απαιτήσεων τους.

Η Αθήνα θα μπορούσε να αποδεχτεί μια συμφωνία αν ήταν βιώσιμη και αντιμετώπιζε το ζήτημα του χρέους, της χρηματοδότησης και των επενδύσεων, είπε ο κ. Τσακαλώτος.

«Αν το έχει αυτό, τότε η ελληνική κυβέρνηση θα υπογράψει την συμφωνία. Αν δεν το έχει αυτό το είδος συμφωνίας, δεν υπάρχει λόγος να υπογράψει κάτι που γνωρίζει πως θα αποτύχει» υπογράμμισε ο ίδιος.

«Αυτήν την στιγμή δεν έχουμε τα χρήματα» σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος σχετικά με την αποπληρωμή του ΔΝΤ, προσθέτοντας πως η Αθήνα έχει «στύψει κάθε σταγόνα ρευστότητας» ως τώρα για να εξυπηρετήσει το χρέος.

«Δεν υπάρχει χρηματοδότηση, δεν έχουμε πρόσβαση στις αγορές, δεν έχουμε χρήματα που δεν έχουν δοθεί από το καλοκαίρι του 2014, οπότε προφανέστατα δεν θα είμαστε σε θέση να έχουμε τα χρήματα για να το πληρώσουμε» πρόσθεσε.

«Η διαπραγμάτευση είναι μια διαδικασία που δίνεις και παίρνεις κάτι, όχι μια σύγκλιση στις αρχικές θέσεις της άλλης πλευράς» είπε ο ίδιος.

Παράλληλα πρόσθεσε πως μπορούν να γίνουν μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό αλλά όχι περικοπές. «Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού δεν είναι κόκκινη γραμμή για εμάς» σημείωσε. «Μας φαίνεται απόλυτα εύλογο ότι οι περικοπές των συντάξεων δεν πρέπει να είναι στην ατζέντα. Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού πρέπει να είναι στην ατζέντα».

«Υπάρχουν πολλές τεχνικές λύσεις για το πώς μπορεί να γίνει» δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος για την ελάφρυνση χρέους. «Αν υπάρχει καλή θέληση, μπορώ να σκεφτώ 10-15 λύσεις αυτήν την στιγμή για το πώς μπορεί να γίνει».

Σε ερώτηση για το αν είναι αισιόδοξος ότι μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία ο υπουργός της ελληνικής κυβέρνησης απάντησε: «Αυτή την στιγμή το ερώτημα αυτό πρέπει να γίνει στους Ευρωπαίους εταίρους». Όπως τόνισε, η Ευρώπη πρέπει να δείξει ότι είναι διατεθειμένη «να μάθει από τα λάθη της» και αν είναι διατεθειμένη να αποδεχτεί μια κυβέρνηση που δεν αποτελεί το κυρίαρχο ρεύμα.

Επιπλέον σε συνέντευξη του στην αυριανή Liberation o κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι οι συνομιλητές δεν μοιάζουν έτοιμοι για συμβιβασμό.

Παράλληλα αναφέρθηκε στο ζήτημα των συντάξεων, ένα από τα πιο ακανθώδη στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές: "οι συνομιλητές μας επιμένουν κάθε φορά στις μειώσεις των συντάξεων. Αυτό δεν είναι ρεαλιστικό σε μια χώρα όπου έχουν ήδη μειωθεί σημαντικά εδώ και πέντε χρόνια, και όπου τα δύο τρίτα των συνταξιούχων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας", τόνισε.

euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news