facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο, 27 Ιουνίου 2015

Μετέωρο βήμα στο χάος από την Τετάρτη

Κατακλυσμιαίες αναμένεται να είναι τις ερχόμενες ημέρες οι πολιτικές εξελίξεις μετά την πρόταση της κυβέρνησης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Κάποιοι μάλιστα δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξει πρόβλημα ακόμη και κυβερνητικής σταθερότητας πριν την Κυριακή 5 Ιουλίου, οπότε και έχει προγραμματιστεί να στηθούν οι κάλπες, προκειμένου οι πολίτες να πουν «ναι» ή «όχι» στο σχέδιο των δανειστών.

Το κρίσιμο θέμα σχετίζεται με τη ρευστότητα και τη λειτουργία των τραπεζών. Την Τρίτη λήγει το υφιστάμενο Πρόγραμμα Διάσωσης και η ΕΚΤ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δεν πρόκειται να κάνει αποδεκτό το αίτημα Τσίπρα να συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα μέσω του ELA στις ελληνικές τράπεζες για ακόμη δύο εβδομάδες μέχρι να γίνει το δημοψήφισμα και να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες.

Η στάση του Μάριο Ντράγκι, εκτιμάται ότι θα είναι σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τη σκληρή στάση των εκπροσώπων των άλλων Θεσμών. Το γεγονός ότι και στο Euroworking Group, που συνεδρίασε σήμερα, δεν υιοθετήθηκε η πρόταση για παράταση επιβεβαιώνει τις πληροφορίες ότι κάτι αντίστοιχο θα συμβει και στο Eurogroup και επομένως, ακόμη και να ήθελε ο Μάριο Ντράγκι, του αφαιρείται κάθε δυνατότητα να παραβιάσει το Καταστατικό της ΕΚΤ.

Από τη στιγμή που θα διακοπεί η ρευστότητα, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να πληρώσει το ΔΝΤ, ενώ με βάση τα ταμειακά διαθέσιμα είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να πληρώσει και το πρώτο δεκαπενθήμερο Ιουλίου στους δημοσίους υπαλλήλους. Η χρηματοπιστωτική ασφυξία θα είναι λοιπόν πλήρης.

Πάντως, κάποιοι κάνουν πιο εφιαλτικό το σενάριο καθώς υποστηρίζουν ότι εφόσον εκτιμηθεί ότι υπάρχει κίνδυνος υπερανάληψης καταθέσεων τη Δευτέρα, κάτι που σύμφωνα με υπολογισμούς τραπεζικών κύκλων δεν απέχει της πραγματικότητας, ενδέχεται να υπάρξει σύσταση από τον SSM, τον οργανισμό που ασκεί την εποπτεία στις ευρωπαϊκές τράπεζες, να μην ανοίξουν τη Δευτέρα οι ελληνικές τράπεζες. Αυτό θα συμβεί στην περίπτωση που η κυβέρνηση αρνηθεί να επιβάλει capital control.

Το ενδεχόμενο να ανασταλεί η ροή κοινοτικών χρημάτων, μέσω και άλλων πηγών χρηματοδότησης π.χ. ΕΣΠΑ θεωρείται ακραίο. Σημειώνουμε ότι αυτή η απειλή διατυπώθηκε και προς την Κύπρο, αλλά μετά την δεύτερη απόφαση της κυπριακής Βουλής που αναιρούσε το αρχικό "όχι" δεν υλοποιήθηκε.

Αν πάντως τη Δευτέρα οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορέσουν να ανταποκριθούν στα αιτήματα που τους έχουν ήδη υποβληθεί για ανάληψη χρημάτων το κλείσιμό τους θα είναι αναπόφευκτο και σε συνδυασμό με το τέλος του Προγράμματος Διάσωσης την Τρίτη η ερχόμενη Τετάρτη θα είναι μια εφιαλτική μέρα για την κυβέρνηση και τη χώρα. Τα πάντα, τέσσερεις μέρες, πριν το δημοψήφισμα θα βρίσκονται στον αέρα. Και φυσικά με τον τουρισμό, μεσούντος του θέρους, να δέχεται ισχυρό πλήγμα.

Εάν οι δυσοίωνες αυτές προβλέψεις επιβεβαιωθούν το δημοψήφισμα εκ των πραγμάτων θα περάσει σε δεύτερη μοίρα. Θα αντέξει η κυβέρνηση να διαχειριστεί αποτελεσματικά τέτοιες ακραίες καταστάσεις; Δεν είναι σίγουρο, χωρίς την παροχή βοηθείας από τα άλλα κόμματα και τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση εχει ταχθεί υπέρ του "όχι" δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τα πράγματα καθώς την φέρνει σε ευθεία σύγκρουση με τους Θεσμούς.

Αν επικρατήσει το "όχι" η κυρίαρχη εκτίμηση που υπάρχει στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης είναι ότι οι εταίροι-δανειστές δεν πρόκειται να αλλάξουν το σχέδιό τους και το μόνο που θα απομένει στη χώρα θα είναι η έξοδος από το ευρώ και ενδεχομένως η αμφισβήτηση του ευρωπαϊκου κεκτημένου της χώρας.

Η προοπτική αυτή είναι λογικό να προκαλεί ανησυχία ακόμη και σε βουλευτές, στελέχη και τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πρωτίστως στις λεγόμενες φιλοευρωπαϊκές, οι ηγεσίες των οποίων τις τελευταίες ώρες έχουν πολλαπλασιάσει τις παρασκηνιακές επαφές για να δουν πως θα αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις τις "επόμενης μέρας" και ιδιαίτερα αν ανακύψει πρόβλημα κυβερνητικής σταθερότητας.

Η πιθανότητα η φυγή προς τα μπρός που επιχείρησε με το δημοψήφισμα ο Αλ. Τσίπρας να εξελιχθεί σε παγίδα για τον ίδιο και την κυβέρνησή του είναι πλέον πολύ ισχυρή...

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news