facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Γιούνκερ: Δεν έδωσα τελεσίγραφο, ζήτησα προτάσεις

Εντονα επικριτικός εμφανίστηκε ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ για την ελληνική κυβέρνηση. Μιλώντας στην συνέντευξη τύπου για το G7 υποστήριξε ότι η Αθήνα δεν του έστειλε εναλλακτικές προτάσεις, και δήλωσε «λίγο απογοητευμένος» από την ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «δεν είπε όσα του είπα για το θέμα του ΕΚΑΣ».

«Την τελευταία Τετάρτη μίλησα με τον κ. Τσίπρα. Οι τρεις θεσμοί εξηγήσαμε τις θέσεις μας και που υπάρχει χώρος για περισσότερο στοχευμένες διαπραγματεύσεις σε κάποιους τομείς. Αυτές δεν έγιναν την περασμένη Παρασκευή γιατί δεν ήταν έτοιμη η Αθήνα, ενώ εγώ ήμουν έτοιμος. Μου υποσχέθηκε την Παρασκευή νέες προτάσεις, αλλά δεν τις έδωσε. Τις περίμενα το Σάββατο αλλά δεν ήρθαν. Ελπίζω να τις λάβουμε ώστε να έχουν δυνατότητα να συζητήσουμε την Τετάρτη στη Σύνοδο Κορυφής», υποστήριξε.

Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι ότι απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως «αποκλείω το Grexit όμως το γεγονός ότι αποκλείω την ιδέα είναι γιατί δεν θέλω να το δω. Δεν θέλω να βγουν συμπεράσματα από αυτό, να πουν ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν θέλει να βγάλει το λαγό από το καπέλο...»

Στη συνέχεια ο Γιούνκερ σημείωσε ότι «θα μου έκανε εντύπωση να μην έχουμε νέες συζητήσεις με την Ελλάδα, αλλά θα πρέπει να έχω τις προτάσεις για να τις μελετήσω».

Η ομιλία Τσίπρα

«Απογοητεύτηκα λίγο από την ομιλία του Τσίπρα την Παρασκευή», είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Παρουσίαζε την προσφορά των θεσμών ως «take it or leave it», αυτό δεν ισχύει, δεν ήταν το μήνυμα. Παρουσίασε την πρόταση ως αποκλειστικά δική μου που δεν ήταν. Ήμουν έτοιμος να συζητήσω τα βασικά σημεία αυτής της συμφωνίας και ήθελα να γίνει η συζήτηση την προηγούμενη Τετάρτη. Περιμένω την πρόταση του. Δεν έχω προσωπικό πρόβλημα με τον Τσίπρα. Είναι φίλος μου όμως η φιλία πρέπει να τηρεί κάποιους ελάχιστους κανόνες».

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ αρνήθηκε να δεχτεί περισσότερες από δυο ερωτήσεις για την Ελλάδα.

Στο τέλος της συνέντευξης όμως έριξε δυο ακόμα βόμβες: «Σίγουρα θα υπάρξει deadline, αλλά δεν είπα πότε. Δεν θέλω να πω κάτι που θα βλάψει την Ελλάδα».

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει περιθώριο να μην κοπούν οι χαμηλές συντάξεις (ΕΚΑΣ) είπε ότι «έδωσα ξεκάθαρες πληροφορίες για το θέμα αυτό, τις οποίες δεν ανέφερε στο κοινοβούλιο».

Από την πλευρά του ο Ντ. Τουσκ σημείωσε ότι η συζήτηση για την Ελλάδα είναι απλή: Η Ελλάδα θέλει χρήματα, οι δανειστές εγγυήσεις. «Δεν είναι αλήθεια ότι ο δανεισμένος είναι «ηθικός» και οι δανειστές ‘ανήθικοι’».

Τα θέματα της G7

Το G7 είναι η καλύτερη εγγύηση ότι ο πλουραλισμός θα επικρατήσει, ήταν το σχόλιό του Ντ. Τουσκ για τις διαμαρτυρίες και τις συγκεντρώσεις που υπάρχουν με αφορμή την συνάντηση.

Θα θέλαμε τη Ρωσία εδώ, υποστήριξε, αλλά το G7 είναι μια κοινωνία αρχών. Γι’ αυτό δεν θα είναι μαζί μας όσο συνεχίζει να συμπεριφέρεται επιθετικά σε άλλες χώρες. Όπως σημείωσε, το θέμα θα συζητηθεί στις επαφές των ηγετών. Η Ευρωπαϊκή Ενωση συνεχίζει να στηρίζει την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, προσέθεσε.

Στην ατζέντα των επαφών περιλαμβάνονται επίσης οι εξελίξεις στη Συρία, το Ιρακ, την Λιβύη αλλά και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και της μετανάστευσης.

Κατέληξε λέγοντας ότι θα τους απασχολήσει επίσης το θέμα της κλιματικής αλλαγής, αλλά και το σκάνδαλο της FIFA. «Πρέπει να πολεμήσουμε τη διαφθορά σε όλα τα επίπεδα», είπε χαρακτηριστικά.

«Αυτή η συνάντηση είναι σημαντική για την Ευρώπη», σημείωσε ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. «Δεν είμαστε οι ηγέτες του κόσμου αλλά είμαστε υπεύθυνοι για θέματα που αφορούν τον πλανήτη. Πάντα θέλω να ακούσω τι έχουν να πουν οι άλλοι».

Σε αυτό το G7 υπάρχει σειρά προτεραιοτήτων που πρέπει να συζητηθούν. Σε αντίθεση με προηγούμενες συναντήσεις τώρα η ΕΕ κινείται σταδιακά στην ανάκαμψη. Τα ποσοστά δεν είναι ακόμα ικανοποιητικά, πρέπει να επιταχύνουμε αλλά είμαστε σε καλό δρόμο, είπε. Εχουμε προχωρήσει σε ότι αφορά τις δημοσιονομική προσαρμογή, που παραμένει σημαντική, έχουμε κάνει βήματα αλλά πρέπει να προχωρήσουμε, όπως και στις μεταρρυθμίσεις, συμπλήρωσε.

Ιδιαίτερη σημασία έδωσε στην ανάγκη να προχωρήσουν επενδύσεις και όπως σημείωσε γι’ αυτό έχει στηθεί το επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ.

Αναφορά έκανε και στην ανάγκη για υπάρξει ευρωπαϊκό πλάνο κατά της φοροδιαφυγής, θέμα στο οποίο θα παρουσιάσει η Κομισιόν τις προτάσεις της, αλλά και στο θέμα του ελεύθερου εμπορίου.

Υποστήριξε ότι η ΕΕ θα πιέσει για δεσμεύσεις στο θέμα της κλιματικής αλλαγής.

euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news