facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Η ΤτΕ υπονομεύει την κυβέρνηση; - Έντονη αντίδραση Μαξίμου

Να διαψεύσει το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της σημερινής «Εφημερίδας των Συντακτών» σχετικά με στοχευμένες διαρροές της Τράπεζα της Ελλάδος εναντίον της κυβέρνησης, αν δεν ευσταθεί, καλεί το Μέγαρο Μαξίμου την διοίκηση της. Αν οι καταγγελίες ισχύουν το γεγονός αυτό αποτελεί «πλήγμα στην ανεξαρτησία της ΤτΕ» τονίζουν κυβερνητικές πηγές.
«Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να κινήσει τις διαδικασίες απόδοσης ευθυνών, ούτως ώστε να σταματήσουν κάποιοι στο εσωτερικό της να πλήττουν την Κυβέρνηση σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα», διαμηνύουν οι ίδιες πηγές.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα που επιγράφεται «Ροκανίζουν την κυβέρνηση», e-mail στενού συνεργάτη του διοικητή της τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα προς γνωστό δημοσιογράφο με τίτλο «ο λογαριασμός των 100 ημερών», επιχειρηματολογεί άκρως αρνητικά για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης.
Όπως προκύπτει από το e-mail που έχει στην κατοχή της η εφημερίδα οι διαρροές στοχεύουν να παρουσιάσουν την εικόνα μιας ήδη χρεοκοπημένης χώρας «πριν καν αρχίσει η συζήτηση για χρεοκοπία...». Από την επιστολή προκύπτει ότι και στην Ελλάδα, όπως και στις Βρυξέλλες, λειτουργεί εσωτερική «μονταζιέρα» και ένα από τα «ορμητήριά» της είναι το γραφείο του διοικητή της ΤτΕ. Μέσω αυτής προσφέρεται επιχειρηματολογία σε δημοσιογράφους προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος, η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς να αποτελέσει απλώς μια παρένθεση.
Συγκεκριμένα στην επιστολή, με ημερομηνία 6 Μαΐου και ώρα 2.12 μ.μ., που έφυγε από το γραφείο Τύπου του κ. Στουρνάρα με παραλήπτη γνωστό δημοσιογράφο, υπό τον τίτλο «ο λογαριασμός των 100 ημερών», αναφέρονται τα εξής στοιχεία:
  • Η φυγή καταθέσεων που κινήθηκε σε ομόλογα του εξωτερικού ή προς τα στρώματα ανέρχεται σε 30 με 35 δισ.
  • Στα 20 με 30 δισ. υπολογίζεται η πτώση αξιών προς εισηγμένες και μη.
  • Στα 10 δισ. τα ρέπος.
  • 3 δισ. είναι οι παγωμένες πιστώσεις του ΕΣΠΑ. Επρεπε να έχουμε πάρει 4 δισ. και πήραμε μόλις 1.
  • 20 δισ. λείπουν από τα χαρτονομίσματα σε κυκλοφορία.
  • Δεν μπορεί να υπολογιστεί η απώλεια στα χρεόγραφα που έχουν οι ξένοι επενδυτές. Εχουν 70 δισ. στα χέρια τους.
  • Απαξίωση των ακινήτων.
  • 3 δισ. λιγότερα στην αγορά από τη μη εξόφληση των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς ιδιώτες.
  • Στη ζημιά πρέπει να προστεθεί η στάση πληρωμών των ιδιωτών προς τις τράπεζες που αύξησαν τα «κόκκινα» δάνεια. Οι τράπεζες απέκτησαν επιπλέον πρόβλημα και ίσως χρειαστούν επιπλέον ανακεφαλαιοποίηση.
Η κυβέρνηση δεν ξεχνά τον ρόλο Στουρνάρα
Υπενθυμίζεται ότι κατά την ομιλία του στη Βουλή την Παρασκευή, ο Αλέξης Τσίπρας άφησε αιχμές για το εάν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας «τηρεί την εθνική γραμμή», δηλώνοντας ευθέως ότι ο κ. Στουρνάρας «θα κριθεί» και προειδοποίησε, με νόημα, ότι η εξεταστική επιτροπή για το Μνημόνιο θα διερευνήσει «ευθύνες, όχι μόνον πολιτικές». Το συγκεκριμένο μήνυμα ήταν το δεύτερο που ο πρωθυπουργός έστειλε στον επικεφαλής της ΤτΕ. Η προηγούμενη αναφορά στη στάση Στουρνάρα ήταν στην συνέντευξή του Αλέξη Τσίπρα στο Star, όταν δήλωσε πως οι πιστωτές «θα προτιμούσαν να έχουν έναν υπουργό που όταν του έλεγαν forget it, ξέχασέ το, θα το… ξέχναγε αυτομάτως». Ήταν, βεβαίως, μια σαφής αναφορά στο… περίφημο «forget it Yannis» που είχε πει ο Βολφγκανγκ Σόιμπλε στον Γιάννη Στουρνάρα για την ελάφρυνση του χρέους.
«Ο κ. Στουρνάρας θα μπορούσε να δράσει ως ανεξάρτητη αρχή και να υλοποιήσει τα αναγκαία προς το συμφέρον της χώρας. Η στάση του κρίνεται και όταν δε μπορεί να το κάνει αυτό, η θέση του δεν είναι εκεί», δήλωσε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη ζητώντας εμμέσως την παραίτηση του επικεφαλής της ΤτΕ στον απόηχο των δηλώσεων Τσίπρα από το βήμα της Βουλής. «Έχει μια μεγάλη ευθύνη, να φέρει εις πέρας την ορθή και ασφαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και από αυτήν την ευθύνη θα κριθεί, τηρώντας τούτες τις κρίσιμες ώρες την εθνική γραμμή», πρόσθεσε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».
Κυβερνητικές πηγές, άλλωστε, χρέωναν πριν το δημοσίευμα στον πρώην υπουργό Οικονομικών και νυν επικεφαλής της ΤτΕ «μηχανισμό διαρροών», υποστηρίζοντας ότι έχουν στοιχεία που δείχνουν ότι ο κ. Στουρνάρας βρίσκεται πίσω από αρνητικά δημοσιεύματα για την πορεία της διαπραγμάτευσης και τους χειρισμούς της κυβέρνησης.«Ο Στουρνάρας βρίσκεται, ως οφείλει, σε διαρκή ανοιχτή γραμμή με Φραγκφούρτη και Βρυξέλλες. Όχι όμως για να μεταφέρει και να πιέσει υπέρ των ελληνικών θέσεων, αλλά για να πάρει γραμμή από τους πιστωτές», ανέφερε με σκωπτικό τρόπο κυβερνητικό στέλεχος.
Τι απαντά η ΤτΕ
Με μία λιτή και άνευ πολλών πληροφοριών ανακοίνωση σχολίασε τις αποκαλύψεις η ΤτΕ. «Αναφορικά με σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, από την Τράπεζα της Ελλάδος ανακοινώνεται ότι ουδέποτε απεστάλη από το γραφείο του Διοικητή Γιάννη Στουρνάρα ή από το Τμήμα Επικοινωνίας της Τράπεζας μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας με το περιεχόμενο που αναφέρεται στο εν λόγω δημοσίευμα», αναφέρει συγκεκριμένα στην απάντηση της.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο δημοσίευμα της εφημερίδας υπάρχει φωτοτυπία του επίμαχου email, στην οποία έχουν σβηστεί για λόγους του εντύπου το όνομα του αποστολέα και του παραλήπτη. Θα είχε ωστόσο ενδιαφέρον η εφημερίδα να έδινε στη δημοσιότητα τα συγκεκριμένα ονόματα.
tvxs

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news