facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Αξιωματούχος ΔΝΤ: Διαθέτουμε έκτακτο σχέδιο για χρεοκοπία της Ελλάδας

Έκτακτο σχέδιο για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας έχει εκπονήσει το ΔΝΤ, σύμφωνα με αξιωματούχο του Ταμείου ο οποίος, μιλώντας την Τετάρτη στο Euro Insight τόνισε ότι εφόσον το σενάριο αυτό γίνει πραγματικότητα, θα συντελεστεί είτε τον Ιούνιο είτε τον Ιούλιο, όταν και η Ελλάδα θα κληθεί να αποπληρώσει δόσεις αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, ανέφερε πως στο ΔΝΤ, πάντα εργάζονται βασιζόμενοι στα πιθανά σενάρια, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια «συνήθης πρακτική».

Μάλιστα, τόνισε ότι αν έπρεπε να στοιχηματίσει, θα έλεγε πως δεν θα υπάρξει κίνδυνος μετάδοσης της ελληνικής κρίσης στην Ευρωζώνη.

«Η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική από το 2011. Έχει γίνει μεγάλη δημοσιονομική πρόοδος από τότε και χώρες όπως η Ιταλία, είναι πιο σταθερές», είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, πάντως, ένα πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, μιλώντας επίσης στο Euro Insight, είπε πως τα σχέδια για μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα προχωρήσουν και ότι οι κανόνες εγγυήσεων της ΕΚΤ και οι έλεγχοι των κεφαλαίων θα αναγκάσουν την χώρα να επιστρέψει στη δραχμή.

Όπως τόνισε, η πιθανότητα μιας ελληνικής χρεοκοπίας αυξάνεται ραγδαία, σημειώνοντας πως οι αξιωματούχοι στην Ευρωζώνη θα πρέπει να αρχίσουν να κάνουν σχέδια για την περίπτωση μιας «ταχείας επανεμφάνισης» της δραχμής, η οποία θα είναι πιθανότατα συνδεδεμένη με το ευρώ.

Πάντως, όπως σημειώνει το Euro Insight, εκπρόσωποι του ΔΝΤ και της Κομισίον, αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις δηλώσεις του στελέχους του ταμείου αναφορικά με την ύπαρξη σχεδίου σε περίπτωση χρεοκοπίας, με τις Βρυξέλλες να τονίζουν πως δεν υπάρχει «Plan B» για χρεοκοπία της Ελλάδας.

Ωστόσο, χθες, το CNBC μετέδωσε πως η ΕΚΤ εξετάζει σχέδια εκτάκτου ανάγκης για «ελεγχόμενη» και «άτακτη» χρεοκοπία της Ελλάδας.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news