facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Reuters: Η ΕΚΤ κάνει «ασκήσεις» για Grexit -Προβλέπει ότι θα υποστεί ζημιά δεκάδων δισ. ευρώ

Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι στόχος της είναι να παραμείνει στην ευρωζώνη, αλλά η αβεβαιότητα κάνει την ΕΚΤ να εξετάζει τον αντίκτυπο του Grexit, αναφέρει το Reuters.

Η αποχώρηση της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα μπορεί να εκθέσει την ΕΚΤ σε ζημιά δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, μία «τρύπα» που ίσως θα πρέπει να καλύψουν η Γερμανία και τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Πηγές του Reuters αναφέρουν ότι η ΕΚΤ εξετάζει τον αντίκτυπο που θα έχει το Grexit και καταλήγει σε ένα πιθανό μεγάλο «λογαριασμό» για την ίδια και τις χώρες που τη στηρίζουν. Ο «λογαριασμός» της ΕΚΤ θα μπορούσε να επιμερισθεί στις υπόλοιπες χώρες, γιατί αποτελεί ένα διακύβευμα που τους ανήκει από κοινού.

«Αν κάποιο μέλος αποχωρήσει, οι υπόλοιποι θα πρέπει να απορροφήσουν το κόστος», δηλώνει στο Reuters ο Σταύρος Ζένιος, ακαδημαϊκός και μέλος του ΔΣ της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου, που θέτει το ερώτημα αν η Ιταλία και η Ισπανία είναι σε θέση να απορροφήσουν αυτές τις απώλειες.

Είναι περίπλοκο να εκτιμηθεί το πλήρες κόστος που θα έχει για την ΕΚΤ to Grexit, σημειώνει το Reuters. Σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του Μάριο Ντράγκι, η χρηματοδότηση προς την Ελλάδα 104 δισ. ευρώ. Αυτό το ποσό, που περιλαμβάνει τα περίπου 38 δισ. που οι ελληνικές τράπεζες δανείστηκαν από την ΕΚΤ και το ταμείο έκτακτης ρευστότητας από την Τράπεζα της Ελλάδος, αυξάνεται.

Ο Χανς Βέρνερ Ζιν, επικεφαλής του Ινστιτούτου Ifo, εδώ και καιρό προειδοποιεί για τους κινδύνους. «Αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ και χρεοκοπήσει, η μέγιστη απώλεια για τη Γερμανία θα είναι 86,2 δισεκατομμύρια. Αν όλες οι χώρες με κρίση- Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία και Κύπρος- χρεοκοπήσουν και αποχωρήσουν, το κόστος για τη Γερμανία θα είναι 322 δισεκατομμύρια ευρώ», λέει ο ίδιος.

iefimerida

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news