facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Παυλόπουλος: «Συνομιλίες μόνο αν φύγει το Μπαρμπαρός»

Η πρώτη επίσκεψη του Έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Την πρώτη του επίσημη επίσκεψη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του πραγματοποιεί από σήμερα ο νέος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο Πρόεδρος Παυλόπουλος έφθασε σήμερα το πρωί στην Κύπρο και αμέσως μετά την άφιξή του, κατά την οποίαν τον υποδέχθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου έτυχε επίσημης υποδοχής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Κατά την τελετή υποδοχής, στρατιωτικό άγημα απέδιδε τιμές, ενώ έγινε η ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων. Ο Πρόεδρος Παυλόπουλος κατέθεσε στη συνέχεια στεφάνι στον ανδριάντα του Εθνάρχη Μακαρίου Γ’.

Παυλόπουλος: «Αισθάνομαι σαν στο σπίτι μου»

Εντός του Προεδρικού, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο Προέδρων, ο Πρόεδρος Παυλόπουλος είπε ότι στην Κύπρο αισθάνεται ωσάν να βρίσκεται στο σπίτι του. Πρόσθεσε ότι όσες δυσκολίες κι αν συναντούν οι δύο χώρες, τόσο οι δεσμοί τους γίνονται στενότεροι. «Οι αγωνίες των δύο λαών είναι κοινές», είπε, σημειώνοντας ότι ο Ελληνισμός, Κύπρος και Ελλάδα, αγωνίζονται για να ξαναβρεί η Ευρώπη τις αρχές και αξίες που πηγάζουν από τον ελληνικό πολιτισμό και τώρα ξεθωριάζουν.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε στον Πρόεδρο της Ελλάδας ότι «είναι γνωστό το ενδιαφέρον σας για την Κύπρο και η γνώση που έχετε για τα τεκταινόμενα στο νησί. Σας εύχομαι κάθε επιτυχία στα νέα σας καθήκοντα και προσβλέπω στη στενότατη συνεργασία μας, καθώς οι δεσμοί των δύο χωρών είναι άρρηκτοι και διαχρονικοί. Είμαι βέβαιος ότι κατά την εδώ παρουσία σας θα εισπράξετε την άδολη αγάπη του λαού στο πρόσωπό σας, γιατί και ο κυπριακός λαός έχει ανάγκη να νιώθει τη διαχρονική αγάπη της Ελλάδας».

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο Προεδρικό Μέγαρο, οι δύο Πρόεδροι είχαν κατ' ιδίαν συνάντηση αλλά και διευρυμένες συνομιλίες, στο επίκεντρο των οποίων βρέθηκαν οι εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και οι οικονομικές εξελίξεις σε Ελλάδα και Κύπρο.

Ανταλλαγή ανώτατων παρασήμων

Μετά τις συνομιλίες πραγματοποιήθηκε τελετή παρασημοφόρησης με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να παρασημοφορεί τον Πρόεδρο Παυλόπουλο με το Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος του Μακαρίου Γ’ και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας να παρασημοφορεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη με τον Μεγαλόσταυρο του Σωτήρος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χάρισε στον Πρόεδρο της Ελλάδας ένα ασημένιο αμφορέα και ο Πρόεδρος Παυλόπουλος χάρισε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ένα ερυθρόμορφο κρατήρα που συμβολίζει την Αρπαγή της Ευρώπης.

Υπέγραψε το Βιβλίο Επισκεπτών ο Παυλόπουλος

Αμέσως μετά την παρασημοφόρηση, ο κ. Παυλόπουλος υπέγραψε το Βιβλίο Επισκεπτών του Προεδρικού Μεγάρου στο οποίο ανέγραψε τα ακόλουθα:

«Ελλάδα και Κύπρος, Κύπρος και Ελλάδα βαδίζουν μαζί το δρόμο της δικαιοσύνης και της ιστορικής τους δικαίωσης. Αισθάνομαι ευγνώμων διότι μπορώ να συμβάλλω με τις ταπεινές μου δυνάμεις σε αυτή την εθνική αποστολή».

Παυλόπουλος: «Ορθός διέκοψε ο Πρόεδρος τις συνομιλίες»

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεων των δύο Προέδρων, ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε πως η Ελλάδα συμπαρίσταται στην Κύπρο και στην προσπάθεια δικαίωσής της. «Δηλώνουμε κατηγορηματικά οτι δεν πρόκειται να αποδεχθούμε τετελεσμένα. Παραμένουμε στη γνωστή αταλάντευτη γραμμή για την επίλυση του κυπριακού» ανέφερε μεταξύ άλλων Έλληνας Πρόεδρος, ο οποίος απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Αναστασιάδη είπε ότι ορθώς διέκοψε τις συνομιλίες ενόσω το Μπαρμπαρός αλώνιζε στην κυπριακή ΑΟΖ και πως αυτές θα πρέπει να ξεκινήσουν μόνο εάν το Μπαραμπαρός αποχωρήσει από την Κύπρο για την Τουρκία.

Συναντήσεις με Αρχιεπίκοπο και πολιτική ηγεσία

Το μεσημέρι ο κ. Παυλόπουλος θα συναντήσει τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β', ενώ το απόγευμα θα μεταβεί στη Βουλή για συνάντηση με τον Πρόεδρο του Σώματος Γιαννάκη Ομήρου, όπου και θα προσφωνήσει την Ολομέλεια της Βουλής αργά το απόγευμα.

Ακολούθως με βάση το πρόγραμμά του θα συναντήσει διαδοχικά τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων ενώ το βράδυ θα παρακαθίσει σε επίσημο δείπνο προς τιμήν του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Το πρόγραμμα του κ. Παυλόπουλου περιλαμβάνει επίσκεψη στον Τύμβο Μακεδονίτισσας και στα Φυλακισμένα Μνήματα. Θα αναγορευθεί επίσης Επίτιμος Διδάκτορας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου.

Κατά τη δεύτερη μέρα της επίσημης επίσκεψής του ο Πρόεδρος Παυλόπουλος θα επισκεφθεί,μεταξύ άλλων, την Πράσινη Γραμμή συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Λευκωσίας Κωνσταντίνο Γιωρκάτζιη και το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ.

kathimerini

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news