facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Ναυάγιο στο Eurogroup - Τελεσίγραφο μίας εβδομάδας προς Ελλάδα

«Το επόμενο βήμα πρέπει να το κάνουν οι ελληνικές αρχές. Η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει αν θα ζητήσει την επέκταση του προγράμματος - με την απαραίτητη ευελιξία αν χρειάζεται να αλλάξει κάτι στο περιεχόμενό του» διαμήνυσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το αποψινό «ναυάγιο» στις συνομιλίες του συμβουλίου με την ελληνική πλευρά. Εθεσε μάλιστα νέο αυστηρό χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, λέγοντας ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος. Αφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή.

Ο κ.Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε στη συμφωνία που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνάντηση που είχαν την περασμένη Πέμπτη στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ και στις συζητήσεις που έγιναν μεταξύ των ελληνικών αρχών και των τεχνικών κλιμακίων, προκειμένου να εξεταστεί πώς θα μπορούσε να συνεχιστεί το πρόγραμμα και πώς θα μπορούσαν να γίνουν αναπροσαρμογές.

Πρόσθεσε ότι οι εμπειρογνώμονες της ευρωομάδας ενημέρωσαν τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και ότι υπήρξε «μια γενική αίσθηση απογοήτευσης», καθώς δεν καταλήξαμε σε μια κοινή θέση σχετικά με το πώς θα μπορούσε να προχωρήσει το πρόγραμμα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να συζητηθούν τα στοιχεία του προγράμματος σε βάθος και κατά συνέπεια, πρόσθεσε, ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έκριναν ότι πρέπει να ζητηθεί μια παράταση του προγράμματος.

«Το επόμενο βήμα πρέπει να το κάνουν οι ελληνικές αρχές» είπε ο κ.Ντάισελμπλουμ και έδωσε χρονικό περιθώριο μέχρι το τέλος της εβδομάδας για να κατατεθεί το σχετικό αίτημα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να συγκληθεί ένα έκτακτο Eurogroup την Παρασκευή, υπό την προϋπόθεση ότι θα κατατεθεί το ελληνικό αίτημα. «Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το χρόνο αυτό, αλλά αυτό είναι όλο» σημείωσε.

Οπως είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, η παράταση του προγράμματος θα μπορούσε να δώσει χρόνο ώστε να επιδειχθεί η ευελιξία από πλευράς των θεσμών στις συζητήσεις για τα μέτρα του προγράμματος, αλλά ήταν σαφής στο ότι το πρόγραμμα απαιτεί δεσμεύσεις από μέρους της Ελλάδας.

Ανάλογη δήλωση έκανε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, λέγοντας ότι αυτή την ώρα «δεν υπάρχει άλλη λύση πέραν της επέκτασης του προγράμματος» και κάλεσε την ελληνική πλευρά να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία ώστε να της δοθεί χρόνος να εξετάσει τις απαραίτητες αλλαγές, στο πλαίσιο του σεβασμού της ψήφου του ελληνικού λαού και των κανόνων της ΕΕ.

«Η αξιολόγηση θα αρχίσει ξανά σύντομα, αν ζητήσει η κυβέρνηση μια επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος. Τότε θα αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε στο πλαίσιο της αξιολόγησης, θα δούμε αν έχουν εκπληρωθεί οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί και αν δεν έχουν εκπληρωθεί οι δεσμεύσεις, δεν θα υπάρξει εκταμίευση της δόσης. Εμείς θέλουμε να συνεχιστεί η συνεργασία με μια ανανεωμένη δέσμευση» δήλωσε από την πλευρά της η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Τήν ίδια δήλωση για εκταμίευση των δόσεων, μόνο εφόσον αξιολογηθεί η εφαρμογή των δεσμεύσεων της Ελλάδας, έκανε και ο κ.Ντάισελμπλουμ.

ethnos

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news